Материнство

Як одягати новонародженого взимку, навесні, влітку та восени

Ось уже зовсім скоро в сім’ї очікується поповнення і ти з трепетом обираєш все найкраще для свого малюка. Особливу увагу приділи одягу для прогулянок, адже дитині має бути максимально комфортно в будь-яку пору року. EVA Blog поділиться порадами щодо вибору речей для новонародженого: на що слід звернути увагу і який одяг важливо придбати в першу чергу.

Що потрібно враховувати під час вибору одягу для новонародженого

Зібрати ідеальний гардероб для крихітки з погляду комфорту, зносостійкості та безпеки допоможуть такі поради:

Розмір

Це перше, з чого потрібно починати вибір одягу. Речі не повинні бути надто вільними, щоб малюк у них не заплутався, або настільки щільно прилягати, що будуть сковувати його рухи. Відповідні за розміром предмети гардероба слід вибирати з урахуванням зросту і віку немовляти. Зорієнтуватися тобі допоможе проста табличка:

Вік (міс) Зріст (см) Розмір
0-1 50-56 56
1-3 56-62 62
3-6 62-68 68
6-9 68-74 74
9-12 74-80 80

Зручність і безпека

Абсолютно всі елементи одягу не повинні доставляти дитині дискомфорт. Є низка суворих вимог до гардероба новонародженого:

  1. Одяг повинен легко і швидко зніматися, а також одягатися на сплячу дитину. Вибирай вироби, які розстібаються на грудях або збоку. Також не слід вибирати речі, які одягаються через голову. Це незручно і травмонебезпечно для крихітки.
  2. Шви на речах для новонароджених повинні бути зовнішніми. Так вони не натиратимуть і не подразнюватимуть шкіру. Вирішивши придбати натільний одяг із внутрішніми швами, зверни увагу, щоб вони були оброблені м’якою ниткою. Але краще віддай перевагу першому варіанту.
  3. Не купуй речі з тугими резинками, оскільки вони можуть стати причиною появи подразнень на ніжній шкірі малюка.
  4. Відмовся від одягу із зайвими декоративними елементами: вишивка, ґудзики, бантики тощо. Причини банальні: подразнення на шкірі (зайві вузлики на тканині ні до чого) і високий ризик того, що дитина зможе вхопитися за всю цю красу, відірвати її та, в кращому разі, розкидати. Кнопки та зав’язки – оптимальне рішення.

Цікаво на тему: 6 must-have засобів для правильного догляду за тілом дитини

Матеріали

Тут все просто: віддавай перевагу натуральним гіпоалергенним тканинам під час вибору речей, які контактуватимуть з епідермісом немовляти. Придивися до виробів з льону, бавовни, бамбука тощо. Ці матеріали м’які на дотик, підтримують оптимальний термобаланс. Якщо ми говоримо про другий шар одягу, то тут вже можна вибирати й інші види тканин із синтетичними домішками.

Колір

Усі ми звикли, що хлопчикам купують предмети гардероба небесного кольору, а дівчаткам – рожевого. Але сучасні батьки вже потихеньку від цього відходять, адже відтінок одягу – не найголовніше. Сьогодні вибір речей настільки великий, що можна підібрати веселі різнокольорові принти зі звірятами, пастельні відтінки й не тільки. Думаю, на цьому пункті не варто сильно зациклюватися, адже це справа смаку. Головне у виборі одягу для новонароджених – якість.

Цікаво на тему: Як брати новонародженого на руки і чи варто “привчати до рук”

Що одягати на прогулянку

З тим, як вибрати одяг, ми розібралися. Усі вищевикладені рекомендації підійдуть для купівлі речей на кожен день для дому, але також допоможуть визначитися з гардеробом і для прогулянок. Однак тут з’являється ще одне невеличке запитання: а що потрібно в обов’язковому порядку купити дитині з одягу, щоб можна було носити в різні сезони? Нумо розбиратися разом.

Як одягати новонародженого взимку

Для прогулянок взимку батькам обов’язково потрібно придбати теплий конверт або комбінезон з натуральними/штучними наповнювачами. Обидва варіанти дуже добре себе зарекомендували з погляду утримання тепла і зручності у використанні. Обираючи між цими двома моделями, спирайся більше на свої уподобання. Але для зовсім маленької дитини ми б все ж рекомендували взяти конверт. Він добре зберігає тепло і дає малюкові більше свободи для рухів.

Що ж одягати під низ? Збираючись на прогулянку в холодну пору року, користуйся правилом багатошаровості. Такий підхід дозволить зберегти комфортну температуру для тіла дитини, уникнути переохолодження або перегріву.

  • перший шар одягу – підгузок, тонкий бавовняний сліп, тонка шапочка;
  • другий шар – тепліше боді (з флісу або велюру), тепла шапочка;
  • третій шар – зимовий комбінезон або конверт.

Навіщо так багато одягу, запитаєш ти? Усе пояснюється тим, що в дитини ще недосконала терморегуляція і під час прогулянки вона лежить у візочку практично нерухомо.

З важливого: збираючись на вулицю, одягай малюка найостаннішим, щоб він не перегрівся, поки ти зберешся.

Одягаємося на прогулянку навесні та восени

У міжсезоння важливо орієнтуватися на температуру повітря і погодні умови загалом. Знову ж таки, дотримуємося правила багатошаровості, але зменшуємо/збільшуємо кількість одягу з урахуванням обстановки за вікном:

  1. На вулиці 3-10° C – бавовняний сліп, флісовий костюмчик, два головні убори (бавовняний чепчик і шапочка з махри), демісезонний комбінезон.
  2. На вулиці 10-15° C – можна обійтися вже без флісового чоловічка. Бавовняний сліп, тонка шапочка і нещільний комбінезон – те, що потрібно!
  3. На вулиці 15-20° C – малюкові буде комфортно в бавовняному і велюровому/флісовому комбінезоні. Не забудь про легку шапочку.

Восени слід одягати дитину у зворотному порядку: що холодніше стає, то більше речей ти дістаєш із дитячого гардероба, щоб зібратися на прогулянку.

Як одягати новонародженого влітку

З настанням теплих літніх днів прогулянки стають більш приємними. У цю пору року тобі знадобляться тільки тонкі бавовняні або лляні речі. Як правило, це костюмчик (на прохолодний ранок/вечір) або боді. Обов’язково використовуй головний убір і ховай крихітку від палючого сонця під козирком візка або захисною накидкою, адже ніжна дитяча шкіра відразу ж відреагує на вплив сонячних променів.

Цікаво на тему: У всеозброєнні: як запобігти сонячному удару?

Обирай тільки якісний одяг для свого малюка і не забувай керуватися правилом багатошаровості, коли плануєш вирушити з ним на прогулянку. А якщо ця стаття була для тебе цікавою і корисною, обов’язково постав лайк.

 

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024