Всі ми знаємо, що більшість харчових продуктів швидко псуються. Це відбувається під впливом бактерій і мікроорганізмів, які сприяють подальшому розкладанню їжі. Стерилізація банок створює такі умови, за яких життєдіяльність бактерій неможлива. Саме завдяки цьому консервація так довго зберігається свіжою.
Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти
Якщо неправильно простерилізувати банки, то велика ймовірність, що може зірвати кришки, і тоді ваші продукти зіпсуються. Натомість банки, закатані за всіма правилами, можуть зберігатися 2-3 роки, а заготівлі надовго залишаться не просто їстівними, а й дуже смачними 😋. Тому запорукою успішної консервації є грамотна стерилізація тари. В даному випадку ми розглянемо варіанти з духовкою.
Отже, про що необхідно пам’ятати кожній господині:
Перевірити готовність банок легко, просто подивіться на дверцята духовки: спочатку вона запітніє, а з часом стане сухою і це означатиме, що можна виймати тару.
Відключіть духовку і відкрийте дверцята, даючи банкам трохи охолонути. Для цього потрібно мінімум 10 хвилин. Використовуючи кухонні рукавички, обережно дістаньте посуд і поставте на рушник.
Цей варіант також добре підходить для обробки банок. Якщо пічка невеликого об’єму, то скляну тару можна покласти на бік. Зручність цього способу полягає в тому, що ви можете задати необхідну температуру і час: літрові баночки будуть оброблятися протягом 10 хвилин, а 2-3-літрові — від 15 до 20 хвилин, що буде трохи швидше, ніж у газовій духовці.
Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти
Тривалість стерилізації залежить від обсягу вибраної тари. Зазначимо, що вказаний час орієнтовний, ви також повинні стежити за станом самих банок і використовувати лайфхак із дверцятами духової шафи.
Тим не менш, стерилізація банок газовій духовці займає:
Після обробки починайте відразу наповнювати банки огірками, помідорами, салатами, фруктами та іншими ласощами, які ви плануєте закривати на зиму. Не чекайте, поки посуд повністю охолоне, а зробіть все швидко!
Як бачите, стерилізувати банки у духовці дуже просто і швидко. За один раз ви можете обробити кілька штук, якщо плануєте робити більше запасів. Також існує спосіб стерилізації разом із заготовками, але про це ми розповімо вам наступного разу 😉
Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше
База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше
Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше
Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше
У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше
Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше