У липні та серпні починається сезон консервації. Господині збирають врожай, дбайливо вирощений у саду чи на городі, і закривають його в банки, щоб узимку порадувати родину літніми смаколиками. Для того, щоб продукти у закрутках зберегли свій дивовижний смак і корисні властивості, важливо правильно підготувати банки. Давайте розберемося, як потрібно стерилізувати порожні банки найдоступнішим способом, а саме, в газовій і електричній духовці.
Всі ми знаємо, що більшість харчових продуктів швидко псуються. Це відбувається під впливом бактерій і мікроорганізмів, які сприяють подальшому розкладанню їжі. Стерилізація банок створює такі умови, за яких життєдіяльність бактерій неможлива. Саме завдяки цьому консервація так довго зберігається свіжою.
Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти
Якщо неправильно простерилізувати банки, то велика ймовірність, що може зірвати кришки, і тоді ваші продукти зіпсуються. Натомість банки, закатані за всіма правилами, можуть зберігатися 2-3 роки, а заготівлі надовго залишаться не просто їстівними, а й дуже смачними 😋. Тому запорукою успішної консервації є грамотна стерилізація тари. В даному випадку ми розглянемо варіанти з духовкою.
Отже, про що необхідно пам’ятати кожній господині:
Перевірити готовність банок легко, просто подивіться на дверцята духовки: спочатку вона запітніє, а з часом стане сухою і це означатиме, що можна виймати тару.
Відключіть духовку і відкрийте дверцята, даючи банкам трохи охолонути. Для цього потрібно мінімум 10 хвилин. Використовуючи кухонні рукавички, обережно дістаньте посуд і поставте на рушник.
Цей варіант також добре підходить для обробки банок. Якщо пічка невеликого об’єму, то скляну тару можна покласти на бік. Зручність цього способу полягає в тому, що ви можете задати необхідну температуру і час: літрові баночки будуть оброблятися протягом 10 хвилин, а 2-3-літрові — від 15 до 20 хвилин, що буде трохи швидше, ніж у газовій духовці.
Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти
Тривалість стерилізації залежить від обсягу вибраної тари. Зазначимо, що вказаний час орієнтовний, ви також повинні стежити за станом самих банок і використовувати лайфхак із дверцятами духової шафи.
Тим не менш, стерилізація банок газовій духовці займає:
Після обробки починайте відразу наповнювати банки огірками, помідорами, салатами, фруктами та іншими ласощами, які ви плануєте закривати на зиму. Не чекайте, поки посуд повністю охолоне, а зробіть все швидко!
Як бачите, стерилізувати банки у духовці дуже просто і швидко. За один раз ви можете обробити кілька штук, якщо плануєте робити більше запасів. Також існує спосіб стерилізації разом із заготовками, але про це ми розповімо вам наступного разу 😉
Читайте більше про корисні продукти:
Ще трохи й в повітрі буде витати атмосфера прийдешнього свята. Ми знову будемо наряджати ялинку,… Докладніше
Попереду холодна і колюча зима, а значить, потрібно завчасно підготувати свій догляд до важких випробувань.… Докладніше
Жіноча сумочка – один з найбільш популярних аксесуарів, який підбирають дуже ретельно і з особливою… Докладніше
Що холодніше стає за вікном, то більше в нас прокидається бажання надати своєму будинку затишку… Докладніше
Упевнена, твоя стрічка в соцмережах теж забита вірусними відео, головним героєм яких є дубайський шоколад… Докладніше
Ласкаво просимо на сьомий тиждень! Час летить швидко, а твій організм щодня змінюється і працює,… Докладніше