Материнство

Як вибрати порошок і ополіскувач для дитячої білизни

“Гардероб немовлят можна прати тільки дитячим милом! Дитячі речі потрібно виварювати! Жодних порошків краще не використовувати, просто натріть дитяче мило й насипте його в пральну машинку”. Кожен має право доглядати за речами своєї дитини так, як вважає за потрібне. Але в сучасній реальності всі перераховані вище методи, м’яко кажучи, не актуальні. Існує маса мийних засобів, які на відмінно справляються з пранням одягу новонароджених. Вони абсолютно безпечні та фінансово доступні. EVA Blog зараз розповість тобі не тільки на що звертати увагу при виборі дитячого порошку, ополіскувача, а й поділиться дуже цікавими фактами про цю побутову хімію.

Який дитячий пральний порошок і ополіскувач найкращий

Дуже цікаве запитання та однозначної відповіді на нього бути не може. По суті всі мийні засоби для прання дитячого текстилю мають однаковий склад. Так, концентрація компонентів різна, проте в таких порошках і ополіскувачах немає двох речовин:

Фосфати

Їх додають до пральних порошків для пом’якшення води, підвищення ефективності мийних засобів, стабілізації кислотності розчину, що покращує його властивості тощо. Чому ж у дитячу побутову хімію не додають фосфати?

Є три головні причини:

  1. Дитяча продукція піддається більш суворим стандартам безпеки. За окремими нормами виробникам заборонено додавати фосфати в дитячі порошки та ополіскувачі.
  2. Небажана реакція шкірного покриву. Шкіра немовляти набагато чутливіша до зовнішніх чинників, ніж епідерміс дорослої людини. А фосфати можуть залишати свої сліди на текстилі, що в підсумку іноді призводить до подразнення шкіри, висипань або алергічної реакції в дитини. Важливо! Усе це відбувається в 99% випадків не від того, що в мийному засобі є якісь компоненти, здатні викликати небажану реакцію шкіри, а від недостатнього полоскання випраних речей.
  3. Переживання батьків. Усі сучасні матусі й татусі дуже люблять читати в інтернеті про продукцію, з якою контактує їхня дитина. І коли їм на очі потрапляє вищезгаданий пункт, такий порошок вони ніколи не куплять. Відсутність фосфатів у мийних засобах для немовлят повністю задовольняє вимогу батьків до безпеки дитячої побутової хімії, що на руку як їм, так і виробникам.

Хлор

Він виконує роль відбілювача та дезінфектора, попутно видаляючи сторонні запахи. Але з погляду безпеки використання хлору в побутовій хімії для новонароджених не допускається через його можливий агресивний вплив на шкіру та дихальні шляхи.

Ці два компоненти ніколи не зустрічаються в нормальних дитячих пральних порошках і ополіскувачах. Отже, їх присутність у звичайних порошках означає, що речі немовлят можна прати тільки спеціалізованими мийними засобами? Абсолютно ні. І про це я тобі детально розповім у наступному блоці.

Цікаво на тему: Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

ТОП 4 міфи про дитячі пральні порошки

Є думка, що дитячі речі можна прати виключно спеціальними мийними засобами. Чи так це? Нумо розбиратися.

Шкіра немовляти не має захисного шару, тому будь-який контакт з речами, випраними непідхожим мийним засобом, може спричинити подразнення, алергічну реакцію тощо.

  1. Епідерміс немовляти має таку ж кількість захисних шарів, як і доросла шкіра, просто вони тонкіші. Ми вже зачіпали це питання в темі Як вибрати якісний рушник для новонароджених. Рекомендую ознайомитися, там багато цікавого 😉
  2. Є один нюанс. Ти ж 100% будеш частенько класти голенького карапуза до себе на груди, поруч із собою на ліжко… Але ж твій домашній одяг і постільну білизну випрано не дитячим пральним порошком, і навряд чи вищезгаданий текстиль зазнавав подвійного, потрійного полоскання. Багато матусь чомусь не беруть до уваги цей момент, хоча він дуже-дуже цікавий. Я б навіть сказала – показовий.
  3. Подразнення, свербіж та інші небажані ефекти на шкірі нерідко зустрічаються і в дорослих. Хоча в них давно повністю сформовані всі захисні шари епідермісу. Як же так? У цьому випадку саме алергічна реакція на якийсь компонент складу – досить рідкісне явище. Найчастіша причина проблем зі шкірою через порошок – це його залишки в текстилі. Простіше кажучи, речі погано прополоскали й, як наслідок, залишки хімічних, органічних сполук із мийного засобу під час контакту зі шкірою спричиняють небажаний ефект.

Я тебе в жодному разі не відмовляю від прання речей малюка спеціалізованими дитячими порошками. Вони створені для цього та непогано справляються зі своїм завданням. Однак дитячі речі настійно рекомендується добре полоскати щонайменше двічі, незалежно від того, який мийний засіб було використано – дитячий чи звичайний. Якщо не застосовувати для прання занадто дешевий порошок з агресивною хімією в складі, то після подвійного полоскання будь-який нормальний мийний засіб повністю вимиється з текстилю.

Цікаво на тему: Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Звичайні пральні порошки містять хлор і фосфати, а дитячі – ні!

Цей аргумент дуже часто наводиться на користь мийних засобів для дитячої білизни, одягу та гардероба новонародженого загалом. Ми вже знаємо з тобою, що таке фосфати та для чого їх додають у пральні порошки, а також розуміємо роль хлору. Виходить, що дорослим людям з чутливою шкірою потрібно прати свої речі тільки дитячими мийними засобами? Звичайно ж, ні.

І є маса звичайних порошків, які не містять цих сполук, наприклад:

Також більш ніж достатньо мийних засобів, які не містять, наприклад, тих же ароматизаторів або барвників. До чого я це все? Формули дитячих мийних засобів за фактом дуже схожі з великою кількістю класичних пральних порошків. Ключова різниця полягає лише в концентрації тих чи інших компонентів. Чи критична ця різниця в розрізі ніжної шкіри малюка? Абсолютно ні. Адже головне, як я вже говорила, приділяти особливу увагу полосканню. Важливо! Якщо у дитини гіперчутлива або проблемна шкіра, то, звісно, краще віддавати перевагу спеціалізованим і максимально щадним пральним дитячим порошкам.

Цікаво на тему: 6 must-have засобів для правильного догляду за тілом дитини

Пральний порошок для речей новонароджених виготовляється з натурального мила, а звичайний порошок – з незрозумілої хімії

Тобі потрібно зрозуміти один вкрай важливий момент – мило може як входити, так і не входити до складу абсолютно будь-якого мийного засобу. Розгляньмо побутову хімію для дитячих речей з милом:

  1. Порошок для дитячої білизни виготовляється не з мила, а на його основі.
  2. У чималій кількості таких мийних засобів мило виступає навіть не основою, а просто компонентом і може бути частиною складу, наприклад, у кількості 5-10%.

Ти можеш заперечити, що це погані мийні засоби для дитячих речей, а хороші виготовляються виключно з якісного мила. Наведу три простих приклади:

  • бюджетний, але дуже непоганий пральний порошок для дитячих речей Dada Baby Sensitive підходить для дорослих і малят із чутливою шкірою та епідермісом, схильним до алергічних реакцій. У його складі мила менше ніж 5%;
  • улюблений багатьма дитячий мийний засіб Doctor Wash Baby – мила менш ніж 5%;
  • популярний дитячий пральний порошок Teo Bebe Gentle & Clean Lavender – вміст мила менше ніж 5%.

Або ось цей недорогий, класний порошок для дитячої білизни Honey Bunny Home, який виготовлений на основі мила з рослинних і тваринних жирів, проте він не складається з нього, а створений на його основі – це велика різниця. А тепер, щоб остаточно поставити крапку в цьому питанні, погляньмо на мийний засіб, який дуже добре знайомий не тільки матусям, а й дорослим загалом, – пральний порошок для дитячих речей Вухастик. Його нерідко використовують під час прання ті, у кого шкіра схильна до алергічних реакцій, і в його складі взагалі немає мила.

Безпечний склад прального порошку не вибирається за принципом є там мило чи ні. Важлива загальна формула засобу, концентрація компонентів, наявність/відсутність речовин, які важко виводяться за допомогою полоскання тощо. А це означає лише одне – абсолютно безпечний пральний порошок для шкіри малюка може бути як з милом у складі, так і без нього.

Цікаво на тему: Як вибрати гребінець для новонароджених

Дитячі порошки не містять небезпечних алергенів, а саме ароматизаторів

По-перше, як синтетичні, так і натуральні ароматизатори є потенційними алергенами для тих, хто схильний до алергії на конкретну речовину. По-друге, не варто забувати про індивідуальну чутливість на ароматизатори. Одна дитина ніяк не реагує, а в іншої проявляється алергічна реакція. Ну й по-третє, більшість популярних дитячих пральних порошків МІСТЯТЬ ароматизатори. Цей факт не приховують виробники й, звичайно ж, про нього знають матусі. Адже саме вони й вибирають якийсь конкретний порошок за його приємний аромат, який подобається їм і малюку. Тримай невеличку підбірочку доволі популярних серед матусь дитячих порошків, і вони, хоч як би дивно це для когось не прозвучало, всі містять приємні на запах ароматизатори:

Звісно, дитячі пральні порошки та ополіскувачі – чудовий вибір, тим паче у випадках, якщо у дитини проблемна шкіра або вона схильна до алергії. Однак неймовірно велика кількість матусь перуть дитячі речі та постільну білизну звичайними порошками й не стикаються з жодними проблемами. Єдине правило, яке незмінне незалежно від обраного порошку, – це обов’язково добре полоскати речі. Але вибір, звичайно ж, тільки за тобою.

А якими ти мийними засобами переш речі своєї крихітки? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

Останні

6+ найкращих книг та серіалів про секс

Сучасний фікшн і стримінгові сервіси на повну крутять тему сексу. Еротичний контент зустрічається в будь-якому… Докладніше

Червень 14, 2024

Що таке купероз та як його прибрати у домашніх умовах?

Помітила на носі або щоках маленькі червоні сіточки судин? Є вірогідність, що це ознака початкової… Докладніше

Червень 14, 2024

3 божевільні ідеї макіяжу з яскравими підводками

Яскраві стрілки стали головним трендом літнього макіяжу. Вони виглядають настільки ефектно і сміливо, що так… Докладніше

Червень 14, 2024

Манікюр за знаком Зодіаку 2024: ідеї дизайну нігтів

Зовсім скоро запис до майстрині з манікюру, а ти досі не визначилась, який дизайн нігтів… Докладніше

Червень 13, 2024

Непереносність лактози: що це таке та як із цим жити

ЛактОза, лактАза, непереносність, недостатність... Люди дуже часто поєднують ці чотири слова між собою як хочуть… Докладніше

Червень 13, 2024

Довгоочікуваний сезон: 5 рецептів ягідних джемів і конфітюрів

Попри виснажливу спеку і необхідність щодня використовувати сонцезахисні засоби, багато хто з передчуттям чекає літа,… Докладніше

Червень 13, 2024