Материнство

Як вибрати стерилізатор для дитячих пляшечок

На зміну старому доброму способу стерилізації дитячих пляшечок, а саме кип’ятінню, давно прийшли нові технології – електричні та класичні стерилізатори. Принцип роботи особливо не змінився. Стерильність досягається завдяки високим температурам, а ось зручність, безпека й швидкість процесу суттєво підвищились. EVA Blog зараз тобі розповість, які бувають стерилізатори та на що звертати увагу під час вибору насамперед.

Стерилізатори пляшечок для новонароджених: види пристроїв, чим відрізняються та як вибрати

Давай відразу торкнемося моделей, які працюють за принципом холодної стерилізації:

  1. Стерилізатори хімічної обробки. Не потребують електрики й дезінфікують за допомогою антибактеріального концентрату (спеціального розчину нешкідливого для здоров’я малюків). Він може бути у вигляді таблеток або рідини. Не дуже популярне рішення через острах матусь, що попадеться неякісна хімія.
  2. Ультрафіолетові стерилізатори для пляшечок. Безшумні, високоефективні, та й загалом чудові дезінфектори. Але є проблемка… По-перше, їх на нашому ринку практично не знайти. По-друге, моделі з доступної цінової категорії оснащені дешевими лампами, які досить швидко виходять з ладу та потребують заміни. При цьому навіть такі варіанти дуже рідко зустрічаються на полицях магазинів. Ну й по-третє, якісний УФ-стерилізатор для пляшечок коштує дорого, і купити його можна з доставкою зі США або країн ЄС.

І за підсумком у нас з тобою вибір невеликий – це парові стерилізатори. Вони бувають двох модифікацій.

Цікаво на тему: Обираємо найкращу радіоняню та відеоняню: 5 корисних порад

Електричні стерилізатори пляшечок для малюків

Складаються з блоку з нагрівальним елементом і відсіком для води, а також місткістю з кришкою, в якій і будуть дезінфікуватися пляшечки. Обов’язково звертай увагу на місткість приладу.

Він може в себе вміщати:

  • дві пляшечки плюс пару пустушок;
  • чотири пляшечки. У таких стерилізаторах зазвичай достатньо місця для дезінфекції й інших речей, пов’язаних із годуванням крихітки;
  • найоб’ємніші моделі, крім цілих шести пляшечок, можуть у себе вмістити дитячий посуд, іграшки, пустушки тощо.

За своєю конструкцією така техніка буває з одним контейнером, з двома та навіть трьома. Кожен з них має різний обсяг і відповідно різний час стерилізації. Наприклад, якщо тобі потрібно простерилізувати лише одну пляшечку, ти використовуєш найменший контейнер і за мінімальний час процес дезінфекції завершено. Також звертай увагу на час збереження стерильності до відкриття кришки. В одних моделях це може бути 8 годин, а в інших – доба. Не обов’язково розглядати останній, дорожчий варіант, якщо тобі ця функція не знадобиться.

Цікаво на тему: Як вибрати дитячий термометр

У цю ж категорію можна занести пристрої з регулюванням температури. Недорогі варіації мають три режими:

  1. Нагрівання до 40 °C – чудово підійде для підігріву материнського молока або води, для розведення молочних сумішей.
  2. Нагрівання до 70 °C – для підігрівання дитячого харчування на етапі прикорму.
  3. До 100 °C – стерилізація.

У дорожчих моделях регулювання температури може бути з кроком в 1 або 5 °C.

Порада: сенсорне управління, LED-дисплей, красиве яскраве підсвічування – це ті функції, за які переплачувати сенсу немає. А ось за функцію сушіння – є. Після процесу дезінфекції все буде в конденсаті й тобі доведеться щоразу ретельно протирати пляшечки та інші предмети. А з наявністю режиму сушіння просто дістала й користуєшся.

Стерилізатор пляшечок для мікрохвильової печі

Дезінфекція відбувається завдяки тому самому пару, але в цьому випадку нагрівальним елементом виступає мікрохвильовка. Що потрібно розуміти при виборі таких приладів:

  1. Більшість моделей будуть менш місткі, ніж електричні версії.
  2. Якщо ти знайдеш об’ємний стерилізатор такого плану, не поспішай його купувати. Переконайся, що він влізе у твою мікрохвильову піч.
  3. Швидкість дезінфекції безпосередньо залежить від потужності мікрохвильовки.

Звичайно ж, завдяки відсутності електричних механізмів ці пристрої коштують дешевше, ніж залежні від мережі прилади.

Важливо: В обох типах стерилізаторів можуть бути спеціальні відсіки для пляшечок. Деякі моделі розраховані лише під конкретний обсяг тари. Наприклад, пристрій може бути розрахований на максимальний обсяг 250 мл, а у тебе пляшечки на 330 мл. Краще віддавай перевагу універсальним стерилізаторам або просто не випускай з уваги цю характеристику.

Який стерилізатор для пляшечок краще обрати: електричний чи для мікрохвильовки?

Орієнтуйся на свій бюджет. Обидва пристрої відмінно виконують свою функцію та дезінфікують покладені в них предмети на однаково високому рівні. До речі про предмети. Як ти, напевно, встигла здогадатися, ці стерилізатори призначені не тільки для дезінфекції пляшечок:

  • деталі молоковідсмоктувача (крім електричної частини);
  • дитячі гризунки (прорізувачі);
  • дитячий посуд;
  • пустушки;
  • ніблери;
  • іграшки.

Це все можна покласти в стерилізатор і провести дезінфекцію.

Важливо: обов’язково уважно читай інструкцію до стерилізатора. Там, крім того, як правильно користуватися технікою, часто вказуються матеріали, які можна й не можна стерилізувати. Якщо раптом цієї інформації немає, то обов’язково проконсультуйся з продавцем і дізнайся, що не можна класти в стерилізатор. Це можуть бути, наприклад, посуд або іграшки з тонкого пластику, металеві предмети тощо.

Фахівці рекомендують вибирати стерилізатор, відштовхуючись від типу харчування малюка. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то в більшості випадків цілком достатньо стерилізатора для мікрохвильовки. Пляшечок буде не багато й об’єму таких приладів вистачить з надлишком. При штучному харчуванні краще віддавати перевагу містким електричним стерилізаторам, адже годувати дитину потрібно часто й пляшечок буде набагато більше.

Цікаво на тему: Як вибрати бра для годування та періоду вагітності

Попри ці рекомендації, молоді матусі все ж таки більше полюбляють саме електричні моделі з функцією сушіння, незалежно від методу вигодовування.

А як ти вважаєш, стерилізатор пляшечок для новонароджених – потрібна річ чи можна обійтися й без нього? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях.

Читай також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024