Дім

Як залишитись на зв’язку, якщо вимкнуть світло?

Під час відключення електроенергії може зникнути інтернет та мобільний зв’язок. Виникає питання, як у цьому випадку додзвонитися рідним, дізнатися про обстановку в місті і при цьому якомога довше зберегти заряд телефону. Існує кілька способів вирішення цих проблем, про які ми розповімо далі. За певних умов деякі з них можуть виявитися недоступними, але можна постаратися знайти оптимальний варіант.

Час читання: 2 хвилини та бутерброд 🥪

статья доступна на русском языке

Що робити, якщо мережа оператора недоступна

Часто проблеми зі зв’язком можуть виникнути в одного мобільного оператора, наприклад, якщо було пошкоджено обладнання або вежу. У цьому випадку найпростішим варіантом буде переставити SIM-карту іншого оператора з поповненим рахунком та перевірити зв’язок. Але якщо такої можливості немає, то українські мережі Kyivstar, lifecell та Vodafone дозволяють перемикатися між собою. Як це зробити? У налаштуваннях стільникового зв’язку вимкнути автовибір мережі. Залежно від моделі смартфона пункти меню можуть відрізнятися:

  • на Android: Налаштування — Налаштування SIM-карти та стільникової мережі — Вибираємо потрібну карту (якщо в смартфоні стоїть дві) — Мобільні мережі — Вибирати мережу автоматично — Відключаємо повзунок і вручну вибираємо одну із запропонованих мереж: Vodafone UA, UA-Kyivstar або lifecell;
  • на iOS: Налаштування — Стільниковий зв’язок — SIM-картки — Вибір мережі — Вимкнути повзунок Автоматично — Вимикаємо повзунок та вручну вибираємо необхідну мережу: Vodafone UA, UA-Kyivstar або lifecell.

Якщо вдалося переключитися, протестуйте можливість вихідних дзвінків або SMS-повідомлення. Якщо ні, спробуйте вибрати інший варіант мережі. Послуга тарифікується відповідно до тарифного плану вашого оператора.

Один-два рази на день перемикайтеся на свою мережу та перевіряйте, чи не стала вона доступною.

Як залишатися онлайн без доступу до електроенергії

Багато офісних будівель, великих супермаркетів і бомбосховищ обладнані власними електрогенераторами. Там можна зарядити телефон та скористатися Wi-Fi. За відсутності електрики мобільні мережі сильно перевантажені, тому, щоб залишатися на зв’язку, вам знадобляться такі рекомендації:

  • відмовтеся від відеозв’язку на користь текстових повідомлень;
  • максимально скоротить час дзвінків, якщо вони не екстрені (не виключено, що саме в цей момент хтось не може викликати швидку або рятувальників через перевантажену мережу!);
  • обмежте трафік у програмах та відключіть автозавантаження медіафайлів;
  • зробіть скріншоти важливої ​​інформації та збережіть до галереї, щоб не тримати сторінки браузера відкритими;
  • встановіть програми, які працюють за принципом рації та дозволяють надіслати повідомлення по Bluetooth на відстані до 100 м. Рекомендуємо скористатися програмою Bridgefy.

Сьогодні в Україні відкрито «Пункти Незламності», в яких є мобільний зв’язок, доступ до інтернету та електроживлення. Їхні адреси у своїх населених пунктах ви можете знайти за посиланням — https://nezlamnist.gov.ua/.

Як зарядити телефон, якщо вимкнули світло

У нинішніх умовах кожен має заздалегідь подумати про альтернативні джерела живлення, щоб в екстреному випадку зарядити мобільний девайс. Візьміть на замітку такі варіанти:

  1. Зовнішній акумулятор. Для смартфона вибирайте пристрої з достатньою ємністю – від 10000 мАг. Для планшета, ноутбука та кількох пристроїв одночасно є зарядні пристрої ємністю 20000-30000 мАг.
  2. Електрогенератор. Допоможе у разі відключення світла у квартирі та будинку. У середньому його заряду вистачає на 7-14 годин роботи залежно від потужності.
  3. Автомобільний зарядний пристрій. Він є в кожній сучасній машині, в деяких випадках навіть на два USB-порти.
  4. Лептоп. Його можна використовувати як повербанк, просто під’єднавши смартфон через кабель. Важливо розуміти, що при цьому ноутбук розрядиться в рази швидше.

Цікаво по темі: Дитина боїться спати без світла: поради батькам

Як заощаджувати заряд смартфона

Насамкінець дамо пару простих порад, як довше зберегти заряд вашого смартфона:

  • переведіть телефон у режим підвищеної економії, який ви легко знайдете в налаштуваннях;
  • відключіть всі додаткові функції: Wi-Fi, Bluetooth, фонові застосунки, автозапуск програм;
  • знизьте яскравість екрана до мінімуму;
  • вмикайте телефон лише за потреби, в останній час намагайтеся тримати його вимкненим.

І пам’ятайте, що б не відбувалося, важливо зберігати спокій і впевненість, що це тимчасові труднощі і вони нас не зламають. Корисно завжди мати заздалегідь підготовлений план дій на випадок відсутності світла, запастися корисними гаджетами та лайфхаками, які не дозволяють застати вас зненацька.

Читайте також:

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024