Дім

Як залишитись на зв’язку, якщо вимкнуть світло?

Під час відключення електроенергії може зникнути інтернет та мобільний зв’язок. Виникає питання, як у цьому випадку додзвонитися рідним, дізнатися про обстановку в місті і при цьому якомога довше зберегти заряд телефону. Існує кілька способів вирішення цих проблем, про які ми розповімо далі. За певних умов деякі з них можуть виявитися недоступними, але можна постаратися знайти оптимальний варіант.

Час читання: 2 хвилини та бутерброд 🥪

статья доступна на русском языке

Що робити, якщо мережа оператора недоступна

Часто проблеми зі зв’язком можуть виникнути в одного мобільного оператора, наприклад, якщо було пошкоджено обладнання або вежу. У цьому випадку найпростішим варіантом буде переставити SIM-карту іншого оператора з поповненим рахунком та перевірити зв’язок. Але якщо такої можливості немає, то українські мережі Kyivstar, lifecell та Vodafone дозволяють перемикатися між собою. Як це зробити? У налаштуваннях стільникового зв’язку вимкнути автовибір мережі. Залежно від моделі смартфона пункти меню можуть відрізнятися:

  • на Android: Налаштування — Налаштування SIM-карти та стільникової мережі — Вибираємо потрібну карту (якщо в смартфоні стоїть дві) — Мобільні мережі — Вибирати мережу автоматично — Відключаємо повзунок і вручну вибираємо одну із запропонованих мереж: Vodafone UA, UA-Kyivstar або lifecell;
  • на iOS: Налаштування — Стільниковий зв’язок — SIM-картки — Вибір мережі — Вимкнути повзунок Автоматично — Вимикаємо повзунок та вручну вибираємо необхідну мережу: Vodafone UA, UA-Kyivstar або lifecell.

Якщо вдалося переключитися, протестуйте можливість вихідних дзвінків або SMS-повідомлення. Якщо ні, спробуйте вибрати інший варіант мережі. Послуга тарифікується відповідно до тарифного плану вашого оператора.

Один-два рази на день перемикайтеся на свою мережу та перевіряйте, чи не стала вона доступною.

Як залишатися онлайн без доступу до електроенергії

Багато офісних будівель, великих супермаркетів і бомбосховищ обладнані власними електрогенераторами. Там можна зарядити телефон та скористатися Wi-Fi. За відсутності електрики мобільні мережі сильно перевантажені, тому, щоб залишатися на зв’язку, вам знадобляться такі рекомендації:

  • відмовтеся від відеозв’язку на користь текстових повідомлень;
  • максимально скоротить час дзвінків, якщо вони не екстрені (не виключено, що саме в цей момент хтось не може викликати швидку або рятувальників через перевантажену мережу!);
  • обмежте трафік у програмах та відключіть автозавантаження медіафайлів;
  • зробіть скріншоти важливої ​​інформації та збережіть до галереї, щоб не тримати сторінки браузера відкритими;
  • встановіть програми, які працюють за принципом рації та дозволяють надіслати повідомлення по Bluetooth на відстані до 100 м. Рекомендуємо скористатися програмою Bridgefy.

Сьогодні в Україні відкрито «Пункти Незламності», в яких є мобільний зв’язок, доступ до інтернету та електроживлення. Їхні адреси у своїх населених пунктах ви можете знайти за посиланням — https://nezlamnist.gov.ua/.

Як зарядити телефон, якщо вимкнули світло

У нинішніх умовах кожен має заздалегідь подумати про альтернативні джерела живлення, щоб в екстреному випадку зарядити мобільний девайс. Візьміть на замітку такі варіанти:

  1. Зовнішній акумулятор. Для смартфона вибирайте пристрої з достатньою ємністю – від 10000 мАг. Для планшета, ноутбука та кількох пристроїв одночасно є зарядні пристрої ємністю 20000-30000 мАг.
  2. Електрогенератор. Допоможе у разі відключення світла у квартирі та будинку. У середньому його заряду вистачає на 7-14 годин роботи залежно від потужності.
  3. Автомобільний зарядний пристрій. Він є в кожній сучасній машині, в деяких випадках навіть на два USB-порти.
  4. Лептоп. Його можна використовувати як повербанк, просто під’єднавши смартфон через кабель. Важливо розуміти, що при цьому ноутбук розрядиться в рази швидше.

Цікаво по темі: Дитина боїться спати без світла: поради батькам

Як заощаджувати заряд смартфона

Насамкінець дамо пару простих порад, як довше зберегти заряд вашого смартфона:

  • переведіть телефон у режим підвищеної економії, який ви легко знайдете в налаштуваннях;
  • відключіть всі додаткові функції: Wi-Fi, Bluetooth, фонові застосунки, автозапуск програм;
  • знизьте яскравість екрана до мінімуму;
  • вмикайте телефон лише за потреби, в останній час намагайтеся тримати його вимкненим.

І пам’ятайте, що б не відбувалося, важливо зберігати спокій і впевненість, що це тимчасові труднощі і вони нас не зламають. Корисно завжди мати заздалегідь підготовлений план дій на випадок відсутності світла, запастися корисними гаджетами та лайфхаками, які не дозволяють застати вас зненацька.

Читайте також:

Останні

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024