Дім

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри те, що сьогодні є безліч готових варіантів освіжувачів повітря, дифузорів і саше, їх можна зробити самостійно в домашніх умовах буквально з підручних матеріалів.

Створені власноруч ароматизатори мають три вагомі плюси — вони натуральні, а це значить, що безпечні для дітей і чотирилапих членів сім’ї, мають м’якший запах, порівнюючи з готовими, і на їхнє «виробництво» не знадобиться багато часу. EVA Blog ділиться з тобою найцікавішими ідеями.

Цікаво на тему: Ароматичні свічки для дому: як правильно вибрати та використовувати

Освіжувачі повітря у форматі спрею

Правильно приготований своїми руками ароматичний спрей стане чудовою альтернативою покупним освіжувачам. Його можна використовувати в будь-яких кімнатах, а ще він матиме більш натуральний аромат, насиченість якого можна регулювати самостійно.

Ароматизатор з ефірних олій і лимонного соку

Ефірні олії, мабуть, є одним із найбільш екологічних ароматизаторів для дому. Вони чудово поєднуються як із сухими, так і рідкими основами, а ще їх можна змішувати між собою та отримувати унікальні композиції.

Щоб приготувати освіжувач повітря, тобі знадобиться:

  • ємність із пульверизатором;
  • очищена вода;
  • сік лимона;
  • улюблені ефірні олії.

Лимонний сік — універсальний «компаньйон» для будь-яких аромаолій, тому можеш вибирати всі, які подобаються: хвойні, трав’янисті, цитрусові, пряні тощо. Змішай усі інгредієнти в ємності та зроби тестове розпилення. Якщо аромат здається не дуже насиченим, додай у нього більше ефірних олій.

Порада: Для цього рецепта краще вибирати невеликі ємності — в ідеалі 200-300 мл. У ньому немає консервантів, а склад натуральний, тому бажано витрачати його швидко.

«Цитрусова вода»

Альтернативою ефірним оліям може стати відвар зі шкірки цитрусових. Готується він із лимонних, грейпфрутових, мандаринових або апельсинових шкірок.

Цікаво на тему: Сила ароматів оселі

Склади шкірки в каструлю і залий очищеною водою. За бажання додай кілька зірочок гвоздики, стручок ванілі або паличку кориці — так аромат буде ще цікавішим. Доведи до кипіння і провари протягом 20-30 хвилин, щоб цитруси віддали всі ефірні олії. Остуди та перелий у ємність зі спреєм.

Спрей-нейтралізатор неприємних запахів

Чим замінити «Альпійську свіжість» або «Хвойний ліс» для туалету, щоб не залишилося неприємних запахів, а аромат не «свердлив» ніс? Є рішення!

Для цього потрібно:

  • 1-2 ст.л яблучного оцту;
  • 0,5 л води;
  • 2 ст.л солі;
  • ефірні олії.

У каструлю налий воду, всип сіль і постав на невеликий вогонь, щоб вона розчинилася. Кип’ятити не потрібно. Коли сіль розчинилася, вимкни вогонь і влий яблучний оцет. Накрий кришкою і залиш до охолодження. Потім додай улюблені аромаолії, перелий суміш у пляшечку-спрей і можна використовувати.

Натуральні саше для дому

Невеликі мішечки, наповнені чимось, що приємно пахне, — чудовий варіант для ароматизації невеликих кімнат і шаф (включно з кухонними). А ще такі саше можна зробити в машину і насолоджуватися справді приємним ароматом замість моторошних хвойних «ялинок».

Порада: Для створення мішечка чудово підходять натуральні тканини — бавовна або льон, наприклад. Але якщо немає можливості або настрою шити їх самостійно, в хід можна пустити готові, наприклад, від прикрас або невеликих аксесуарів.

Мішечок із сушеними травами та квітами

Мабуть, саме з ними у нас і асоціюються саше, адже їх роблять подібним чином багато століть. Для його створення знадобляться будь-які сушені трави чи квіти — лаванда, ромашка, чебрець, хміль, базилік, шавлія тощо. Доповнити їх можна цілими спеціями, як-от гвоздикою, бодяном чи паличками кориці. Зроби мікс з улюбленого «гербарію», помісти в мішечок із натуральної тканини — і насолоджуйся!

Цікаво на тему: 8 аромаідей для вашого дому

Альтернатива — саше з пелюсток троянд. Дуже естетичний варіант, особливо якщо використовувати прозорий мішечок. За бажання пелюстки можна підсилити трояндовою ефірною олією — так аромат буде ще яскравішим.

Саше із солі

Навряд чи ти знайдеш ідею саше простішу, ніж ця. У тканинний мішечок насип кам‘яну сіль. Потім додай 5-10 крапель будь-якої ефірної олії. Дай їй трохи вбратися в основу і перемішай так, щоб аромаолія добре розподілилася. І все! Підвісь його над ліжком, робочим столом, у шафу з одягом або з посудом, на дзеркало заднього виду або просто поклади в комод — використовувати такий ароматизатор можна як завгодно!

Кавове саше

З кави теж може вийти чудовий ароматизатор, особливо якщо ти велика його фанатка. Обсмаж цілі зерна на сковорідці та подрібни за допомогою кавомолки. Пересип їх у мішечок і насолоджуйся тонізувальним і бадьорим ароматом, який підійматиме настрій і сприятиме концентрації.

Цікаво на тему: Кава з корицею щочетверга — магніт для фінансів

Трендові аромадифузори своїми руками

Симпатичні скляні пляшечки з бамбуковими паличками — це не тільки засіб для ароматизації, а й досить стильний елемент декору. Якщо у тебе закінчився дифузор, не поспішай викидати — його можна «перезарядити». І для цього необов’язково купувати готову рідину, цінник якої зазвичай не дуже тішить. Втім, можна також використовувати будь-яку невелику ємність (до 200-250 мл) зі скла або кераміки з вузьким горлечком.

На олійній основі

Для цього «проєкту» нам знадобиться будь-яка базова олія, яка не має запаху. Наприклад, макадамії, мигдальна, виноградних кісточок або навіть рафінована соняшникова. Крім неї потрібно:

  • ємність для дифузора
  • спирт;
  • ефірні олії;
  • бамбукові палички.

Необхідна кількість інгредієнтів залежатиме від того, який об’єм у твого дифузора або ємності, яка ним стане. Головне вловити пропорцію — нам знадобиться близько 20 крапель ефірної олії та 1 ст.л спирту на кожні 50 мл олії-основи.

Беремося до змішування. Додай у базову олію спирт за вищевказаною пропорцією. Потім введи аромаолії та добре розмішай. Перелий суміш у дифузор і встав бамбукові палички (або шпажки). Чим їх більше, тим інтенсивнішим буде аромат.

Як зробити дифузор із парфумів

Приголомшливий освіжувач для дому можна зробити не тільки з ефірних олій, а й з туалетної води. Головне, щоб вона подобалася не тільки тобі, а й домашнім 😉.

Що для цього потрібно:

Про всяк випадок використовуй той парфум, який буде не шкода, якщо щось піде не за планом. Адже нам потрібно якось добути аромат із флакона. «Пшикати» буде довго, а розібрати пульверизатор у більшості парфумів не вийде, не пошкодивши його, тому пропонуємо варіант зі шприцом.

Цікаво на тему: Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Акуратно зніми кришку розпилювача (можливо, знадобляться плоскогубці) – під ним ти побачиш трубочку, яка опускається в аромат. Зі шприца зніми голку та одягни його на трубочку. Акуратно витягаючи поршень, набери необхідну кількість композиції в шприц. Перелий її в ємність дифузора, додай до неї 60 мл спирту або горілки, а також 10-15 мл гліцерину (можна купити в аптеці).

Точну кількість парфумованої води вказати складно — вона залежатиме від інтенсивності самого аромату (наприклад, солодких або східних знадобиться зовсім небагато), а також того ефекту, якого ти захочеш досягти. Чи подобається тобі, коли кімнату заповнює яскравий аромат, чи достатньо лише легкого флеру — регулюй це на свій смак.

А які лайфхаки для ароматизації будинку використовуєш ти? Віддаєш перевагу купувати вже готові рішення чи ти за hand-made?

Читай також:

Останні

Як вибрати першу секс-іграшку?

Перша інтимна іграшка знаходить жінок в різному віці. Ти однаково успішно можеш як розпочати шлях… Докладніше

Травень 21, 2024

Що потрібно знати про очищення шкіри обличчя влітку

Усі ми з нетерпінням чекаємо на літо, щоб сповна насолодитися теплою погодою, промінчиками сонця і… Докладніше

Травень 21, 2024

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024