Здоров'я

18 корисних продуктів для здоров’я щитоподібної залози

Збалансована робота щитоподібної залози відповідає за безліч обмінних процесів, в результаті яких формується відчуття наповненості силами та бадьорого настрою. Вона керує виробленням важливих для ендокринної системи гормонів. І щоб мати необхідні “будівельні матеріали”, треба уважно продумати правильне харчування. Які ж продукти корисні для здоров’я щитоподібної залози? Розкажу прямо зараз для EVA Blog!

Які мікроелементи потрібні для здоров’я щитоподібної залози?

Здорове функціонування щитоподібної залози, зокрема правильний синтез гормонів Т3 та Т4, потребує вчасного отримання організмом амінокислот (наприклад, Омега-3), мікроелементів та вітамінів. Їх має забезпечувати в першу чергу збалансоване, правильне харчування.

Гормони Т3 та Т4 регулюють роботу значної частини тканин в організмі, впливають на теплопродукцію та метаболізм. Нестача їх вироблення часто супроводжується анемією та підвищеним холестерином.

Тому для забезпечення збалансованої роботи щитоподібної залози правильне харчування має включати:

  1. Йод. Мікроелемент, що є надзвичайно важливим для щитоподібної залози та ендокринної системи в цілому. Регулює водно-сольовий баланс, залучений у вироблення більше сотні ферментів, важливий для обмінних процесів. Але шкідливі й нестача (погіршення когнітивних навичок, проблеми зі здоров’ям, зокрема зоб та гіпотиреоз), й надлишок (можна отруїти організм).
  2. Селен. Надзвичайно важливий у виробленні гормонів Т3 та Т4, яке без цього мікроелемента неможливе. Сприяє обмінним процесам та захищає органи від окислення.
  3. Вітаміни групи B (B6, B12). Важливі для гарного метаболізму та активних обмінних процесів.
  4. Вітамін D (відомий також як  холекальциферол, вітамін D3). Отримується з їжею та під час прогулянок у сонячну погоду. Його нестача може призвести до замалої кількості вироблення гормонів Т3 та Т4, а тривалий дефіцит вилитись у гіпотиреоз.
  5. Залізо. Його засвоєння впливає на гемоглобін (“офіціант”, що розносить кисень клітинам) та феритин (“склад” заліза в організмі). Але варто обережно підвищувати вживання. До некоректної роботи ендокринки може призвести і його нестача, і надлишок.
  6. Антиоксиданти. Зокрема, токоферол, який допомагає клітинам засвоїти сполуки йоду. Але вітамін Е треба вживати контрольовано, бо якщо мало селену, то надлишок токоферолу може спровокувати гіпотиреоз.

Якщо про джерела заліза в нас є окрема стаття (ось тут за посиланням), то для продуктів, що містять йод, селен та антиоксиданти зроблю добірки. Зверни увагу, що у більшості згаданих продуктів ти зможеш зустріти й необхідні вітаміни. 

Цікаво на тему: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування

Продукти, що містять йод

Надзвичайно важливий елемент для функціонування щитоподібної залози, адже гормони, що вона виробляє  — йодомісткі. Тож ось перелік продуктів, що стануть джерелом йоду для правильного харчування:

  1. Морська капуста (ламінарії). Один з перших багатих йодом продуктів, який часто потрапляє в раціон тих, хто має складнощі з щитоподібною залозою, адже легко засвоюється. Для профілактики ендокринних хвороб та стабільного вироблення гормонів рекомендують вживати щоденно 60-70 г. Містить також магній, кремній, фосфор, залізо та комбо вітамінів А, В, С. Крім того, є джерелом ентеросорбентів, які сприяють звільненню від токсинів. Морська капуста має низьку калорійність, позитивно впливає на холестерин та сприяє нормалізації згортання крові. Окрім того, зараз доступні й інші водорості (наприклад, норі або вакаме), які теж є продуктом, що містить йод, хоч і в менших пропорціях.
  2. Морепродукти (мідії, кальмари, креветки, устриці тощо). Гарне джерело не лише йоду, а й жирних кислот, цинку, білку, фосфору, вітаміну В12. Позитивно впливають на здоров’я ендокринної системи. Устриці та креветки, наприклад, також містять селен та Омега-3.
  3. Червона риба (лосось, сьомга, форель, горбуша). Містить амінокислоту тирозин, який бере участь у синтезі гормонів не лише щитоподібної залози, а й дофаміну та адреналіну. Також є джерелом жирних кислот (зокрема Омега-3), білку, кальцію, фосфору, калію, вітаміну D. Лосось допомагає поповнити запаси йоду та селену. Червону рибу бажано вживати у другій половині дня.
  4. Волоський горіх — доступний продукт, що містить йод.
  5. Яловича печінка. Якщо мала проблеми з гемоглобіном (частий супутник розладів роботи щитоподібної залози), то точно знаєш цей продукт як джерело заліза та фолієвої кислоти. Але й у ТОП продуктів, що містять йод, вона теж потрапляє.
  6. Хурма. Містить йод, залізо, натрій, магній. Є джерелом вітамінів А, С, Р. Сприяє травленню, адже має багато харчових волокон. Покращує стан судин. Тож в сезон це дуже класний продукт, що містить йод, для здоров’я щитоподібної.
  7. Натуральний йогурт. Корисний і як джерело йоду, і для турботи про роботу кишківника, адже містить пробіотики. А, як відомо, проблеми з засвоєнням корисних речовин через погану роботу травної системи часто погано позначаються на здоров’ї щитоподібної залози.

Цікаво на тему: 15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

Продукти, що стануть джерелом селену

Селен — ще одна важлива ланка синтезу гормонів щитоподібною залозою. Вже згадувала його в огляді продуктів, що містять йод. Доповнити перелік також можуть:

  1. Горіхи. Тут і вже згадані волоські, і мигдальні, і кедрові. І звісно ж, бразильські. Окрім селену містять йод, вітаміни групи B, жирні кислоти, фітонциди. Важливі для здоров’я: мають позитивний вплив на щитоподібну залозу, гарно позначаються на настрої, сприяють заспокоєнню на нормалізації тиску. Є гарним джерелом енергії при високих розумових або фізичних навантаженнях. Але досить калорійні, тож якщо турбуєшся про вагу, не варто захоплюватись.
  2. Яйця. Окрім того, що є продуктом, що містить йод, також багаті на селен. А, як відомо, ця парочка надзвичайно важлива для вироблення гормонів щитоподібної залози. Окрім того, є джерелом вітаміну D та білку.
  3. Сардини. У 50 грамах продуктів майже половина необхідної добової норми.
  4. Яловичина. Допомагає поповнити запаси селену, є гарним джерелом жирних кислот та білків. Сприяє засвоєнню заліза.

Цікаво на тему: 10 корисних продуктів для осінньо-зимового періоду

Продукти, багаті антиоксидантами

Вони захищають від вільних радикалів, зменшують окислювальний стрес. Антиоксиданти можуть гарно доповнити твоє щотижневе меню, зробити його смачним та різноманітним. Наприклад, додай наступні продукти

  1. Авокадо. Крім антиоксидантів є дуже цінним джерелом жирних кислот, клітковини та магнію. Для тих, у кого проблеми з щитоподібною залозою спровокували ріст ваги, авокадо також стане помічником у налагодженні правильного харчування.
  2. Шпинат. Є джерелом заліза, вітаміну С, цинку, фосфору, йоду, натрію, марганцю. Містить каротиноїди та лютеїн, клітковину і вітаміни.  Корисний не лише для ендокринної системи, а й для серцево-судинної. Плюс цього продукту, що високий вміст корисних елементів зберігається не лише у свіжому вигляді, а й після приготування у складі смачних страв.
  3. Журавлина. Багата на мирицетин, який знижує ризики хвороб ендокринної системи. Містить також марганець, мідь, вітамін С. Найбільше корисних властивостей саме у свіжих ягодах, але якщо смак не подобається, можна перетерти та додати мед.
  4. Яблука. Їх м’якуш містить пектин, кверцетин, вітаміни групи В (зокрема, у шкірці), фосфор, магній, кальцій. Вважається, що цей простий та доступний продукт сприяє захисту щитоподібної залози від ракових утворень. У невеликій кількості корисно їсти й зернятка, які містять йод та жирні кислоти. Але як постійне джерело не підходять, можна отримати шкідливий отруйний ефект. Якщо ж не перестаратися, то яблука допоможуть виводити токсини та позитивно вплинуть на роботу ендокринної системи.
  5. Чорниця. Смачне та ефективне джерело антиоксидантів, корисна для здоров’я очей. А ще містить клітковину, та вітаміни. Сприяє зменшенню окислювального стресу.
  6. Насіння гарбуза. Тут тобі й антиоксиданти, і цинк, і магній. Можна вживати як самостійно, так і додавати у салати. Й смачно, й корисно для щитоподібної залози та правильного вироблення гормонів.
  7. Чорнослив. Позитивно впливає на щитоподібну залозу та імунітет. Багатий антиоксидантами, вітамінами, магнієм, цинком, калієм. Але не захоплюйся цим продуктом у прагненні отримати більше користі, адже чорнослив є досить калорійним та містить багато глюкози. Тож якщо є схильність до цукрового діабету або ожиріння, варто пошукати альтернативні продукти.

У стоп-листі традиційно опиняються солодкі, жирні, смажені продукти, напівфабрикати, консерванти. Неочікуваним може бути, що під табу для тих, хто має розлади роботи щитоподібної залози, потрапляють… броколі та цвітна капуста! А все тому, що хрестоцвітні, до яких належать ці продукти, містять тіоціанати, які можуть погіршувати засвоєння йоду. Термообробка знижує цей негативний вплив, але все ж варто обмежити вживання. 

Цікаво на тему: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

І головне правило, яке треба знати, якщо прагнеш сформувати схему правильного харчування, що позитивно вплине на здоров’я щитоподібної залози. Як надлишок, так і нестача мікроелементів можуть спровокувати серйозне погіршення стану. Тож перевірити гормони щитоподібної залози й проконсультуватись з ендокринологом є надзвичайно важливим, перш ніж різко змінювати свою меню.

Читайте також:

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024