Натхнення

7 переваг життя без стосунків

Сьогодні я хочу тобі розповісти про самотність не з погляду проблеми, з якою стикаються люди через свої специфічні моральні, фізіологічні якості. Вони не хочуть бути самотніми, але причинно-наслідкові зв’язки їхнього сприйняття і ставлення до фундаментальних життєвих питань надто заплутані й знайти другу половинку, яка погодиться розплутувати цей клубок, вкрай складно. Але є й інший тип самотніх людей – шалено щасливих від свого статусу. Про це й попліткуємо.😊

Упередження проти самотніх людей

Під стосунками між людьми найчастіше мається на увазі саме романтичний характер, а інші типи стосунків відходять на другий план і вважаються менш значущими. Романтика, сім’я, народження нового життя – це класична структура побуту й культурна норма, до якої повинен прийти абсолютно кожна людина! Або не повинна? Чи не кожна?

Цікаво на тему: Криза у стосунках за роками: ознаки, як пережити

Наше суспільство значною мірою підтримує шлюб і в розвиненому соціумі активно процвітає синглізм (дискримінація, стигматизація та негативні стереотипи щодо самотніх людей). Якщо ти думаєш, що такої проблеми не існує і це просто чергова буря в склянці, то поспішаю тебе засмутити. Річ у тім, що відсоток самотніх людей зростає, що добре видно за тими ж Сполученими Штатами. Судячи з даних американського аналітичного центру, що надає інформацію про соціальні проблеми, громадську думку й демографічні тенденції (PEW research center), ситуація така:

  • у 1990 році самотніх людей віком від 25-54 років було 29%;
  • у 2019 році кількість збільшилася до 38%. Свіжих точних даних поки що немає, але за великою ймовірністю відсоток точно не зменшився, а навпаки.

Так, це дані США, проте приблизна картина цілком очевидна. Суть у тому, що людей, які віддають перевагу самотності або з тих чи інших причин проживають життя на самоті, багато, я б навіть сказала, ДУЖЕ багато. Порівняльні дослідження й опитування показують, що в середньому самотні люди значною мірою менш щасливі, ніж ті, хто перебуває у шлюбі або постійних стосунках. Тільки в усьому цьому велику роль відіграє синглізм, а реальна ситуація без навішування ярликів і нав’язування громадської думки така: самотні люди, так само як і люди, які перебувають у шлюбі або незареєстрованих стосунках, можуть бути однаковою мірою дуже щасливі, дуже нещасливі або ж перебувати десь посередині.

Цікаво на тему: Сексуальні повідомлення: як вести еротичне листування?

“Коли одружишся? Коли заміж? Коли діти?” Соціальна політика разом із суспільством зосереджені лише на одному типі стосунків – це нуклеарна сім’я. І хоча це поняття передбачає як наявність батьків і дітей, так і просто подружжя, саме перший варіант активно просувається соціумом. Продовження роду, демографія і врешті-решт “обов’язок” у народжених подарувати життя іншому – це прості й зрозумілі речі, але… Індивідуальність, право вибору розпоряджатися своїм єдиним життям за своїм бажанням і врешті-решт першопричини, чому людина самотня, мало кому цікаві. Якщо ти обираєш інший тип стосунків, який виключає сім’ю, дітей, а базується, наприклад, на партнерстві, дружбі, то ти автоматично потрапляєш до списку “не таких”. Це не просто моя особиста думка, а факти, засновані на численних соціальних опитуваннях:

  1. Стабільна більшість людей, коли їх просять схарактеризувати тих, хто перебуває у шлюбі, описують їх як зрілих, стабільних, чесних, щасливих, добрих і люблячих.
  2. Коли цих самих людей просять схарактеризувати тих, хто не перебуває у шлюбі, опис кардинально протилежний – незрілі, невпевнені в собі, емоційно недозрілі, негарні, егоцентричні, егоїстичні, нещасливі, такі, що мають залежність (наркотичну, алкогольну).

Задоволеність шлюбом є одним із найефектніших показників задоволеності життям загалом – так вирішило суспільство, а ти його частина. Парадокс самотності полягає в тому, що самотні люди зазнають стереотипів і дискримінації, а ті, хто перебуває в сімейних (шлюбних) стосунках, прославляються. Але при цьому гарний стан морального та фізичного здоров’я, довгострокове поліпшення добробуту, а також той самий рівень щастя не мають жодної прямої залежності від того, самотня людина чи ні, за умови, що самотність – це усвідомлений і бажаний вибір.

Цікаво на тему: 5 порад як забути та розлюбити людину

Ми є “ультрасоціальним” видом, залежним від позитивних стосунків з іншими людьми. Але це не означає, що на вершині щастя від стосунків безкомпромісно мають стояти виключно сім’я, чоловік/дружина, діти. Я тобі відкрию невелику таємницю, до якої давно дійшли психологічні та психіатричні дослідження:

  • дружба – це виключно добровільні, взаємні, приємні особистісні стосунки. Наявність близьких друзів гарантовано підвищує рівень щастя і задоволеності життям загалом;
  • сім’я (батьки, діти, брати, сестри, чоловік, дружина) є відносно довічними, менш добровільними стосунками, тому що люди етично, юридично та біологічно пов’язані. Простіше кажучи, прямий взаємозв’язок між сім’єю і добробутом – це лотерея, де на кону щасливе й нещасливе життя з шансом 50/50.

Добробут суб’єктивне поняття, і в цьому питанні попсовий поділ на “чорне та біле” як мінімум дивний, а як максимум – неприйнятне, безпідставне й аморальне явище.

Цікаво на тему: 6 причин, чому ти притягуєш неадекватних чоловіків

7 переваг життя без романтичних стосунків

Насправді можна почути величезну кількість плюсів на користь самотності від людей, які протягом довгих років були самі наодинці з собою. Хтось із них лукавить, хтось прикрашає, а для когось – єдино прийнятна реальність, сповнена омріяного щастя, спокою і просто нестримного бажання жити. Цей ТОП містить у собі більш-менш збірний образ усіх аргументів на користь життя без стосунків.

Час – це найцінніше і в мене його багато

Романтичні стосунки, а тим більше шлюб, вимагають колосального вкладення часу. Одинаки використовують кожну свою секунду як хочуть, переслідуючи власні інтереси, тим самим задовольняючи повною мірою моральні та фізичні особистісні потреби.

Легше досягати поставлених цілей

Кар’єрне та особистісне зростання вимагає високої концентрації уваги на найдрібніших деталях. У житті без стосунків набагато легше зосередитися на конкретному завданні та системно його виконувати, досягаючи бажаного значно швидше.

Цікаво на тему: Як пережити зраду і чи варто давати йому другий шанс

Індивідуальна відповідальність

“Такі люди просто безвідповідальні або просто бояться відповідальності як такої”. Це стереотип. Романтичні стосунки вимагають компромісу й пристосування до потреб партнера. Так, покинути зону комфорту іноді корисно, тільки тут ідеться про те, що її доведеться покинути назавжди. Чи варта гра свічок – кожен вирішує сам. Одинакам не потрібно ні перед ким звітувати. Робота чи гуляння до ранку не супроводжуються жодними попередженнями, обґрунтуваннями, вибаченнями.

Моральна врівноваженість і спокій

Саме по собі формування стосунків – це американські гірки дня нервової системи. Після, начебто, усталеного побуту в будь-якому разі виникатимуть проблеми, стресові ситуації будь-якої хвилини.  А якщо після всього цього пережити болісне розставання, то ЦНС гарантовано не буде такою, як раніше. Саме самотність дає змогу вести стабільний, спокійний спосіб життя. До того ж самотній спосіб життя унеможливлює ті самі сварки, суперечки в романтичних стосунках, які для деяких людей є великим тригером. Як то кажуть, краще бути самотнім і щасливим, ніж перебувати у стосунках, які загрожують рандомною напругою.

Цікаво на тему: 5 простих порад, як полюбити себе

Соціальна та сексуальна свобода

“Я бачуся з ким, хочу, коли хочу й проводжу з цією людиною час на свій розсуд”.  Одинаки можуть просто зустрічатися або фліртувати з людьми дійсно на бажаному емоційному та фізичному рівні. Їхні сексуальні фантазії втілюються в життя із завидною регулярністю, а не скуте й вільне спілкування з протилежною статтю допомагає підвищити самооцінку, що позитивно впливає на життя в цілому.

Не замкнений у клітці з нав’язаними обов’язками

Людина без стосунків стикається куди рідше з небажаними діями зі свого боку. Вона сама вирішує що їй робити, а що ні. Людям, які перебувають у стосунках, а тим паче у шлюбі, дуже часто доводиться робити те, що вони не хочуть заради збереження сім’ї/пари.

Фінансова свобода та незалежність

Самотність дає змогу витрачати гроші на свій розсуд. Крім того, що стосунки самі по собі передбачають великі фінансові витрати, так ще й багато бажаних покупок доводиться замінювати на важливіші для сім’ї речі. Індивідуальні вподобання відходять на другий план, а разом з ними й певні мрії, які в стосунках реалізувати не вдасться.

А як ти вважаєш, побудова сім’ї – це обов’язок кожного чи кожен сам вирішує, як йому прожити своє життя? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою.

Читай також:

Останні

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024

Вітання з Трійцею 2024: листівки та традиції

У 2024 році православні українські віряни відзначатимуть Трійцю у неділю, 23 червня. Цей день вважається… Докладніше

Червень 21, 2024

Листівки та привітання з Днем Конституції України 2024

Щороку 28 червня українська громадськість відзначає День Конституції – головного закону країни, якому цьогоріч виповнюється… Докладніше

Червень 21, 2024

Партнерські пологи: всі за та проти

Багато хто чомусь думає, що партнерські пологи – це присутність чоловіка поруч із дружиною безпосередньо… Докладніше

Червень 20, 2024