Натхнення

Де брати ресурс, і куди спрямувати агресію?

Що робити, якщо емоції вийшли з-під контролю? Як стабілізувати свій психоемоційний стан? Ці питання стали все частіше ставити собі українці, які зіткнулися віч-на-віч з війною. Психолог-психоаналітик та автор книг Видавництва «4Mamas» Світлана Єфременкова разом з EVA Blog розкажуть про те, як навчитися трансформувати свої емоції та спрямовувати їх у потрібне русло.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Беремо емоції під свій контроль

Злість, біль, ненависть — усе це переповнює зараз багатьох українців. Це дуже сильні емоції, які іноді переповнюють нас, тому ми починаємо сердитися на всіх, хто, як то кажуть, потрапляє нам під руку. А найчастіше потрапляють наші діти і найрідніші люди.

І тут дуже важливо поставити собі запитання: «На кого насправді я злюсь?». Коли ми розуміємо на кого насправді сердимось, це допомагає не зриватись на близьких, а спрямовувати свою лють в іншому напрямку. Потім треба зрозуміти чи можемо ми спрямовувати свою злість на причину її виникнення і подолати цю причину, чи нам слід її просто перенаправити, щоб не зашкодити ані собі, ані людям.

Цікаво по темі: Не казкова рукавичка: як ужитися разом, коли 24/7 вдома з родичами

Куди можна спрямовувати гнів та як трансформувати його?

Приборкати гнів можна наступним чином:

  • Трансформувати в активну діяльність. У сьогоднішніх реаліях це може бути волонтерством. Тоді ви активно дієте і допомагаєте розв’язанню ситуації, почуваєтеся корисними. Або догляд за близькими вдома, або будь-яка інша діяльність, що дає вам відчуття задіяності та поглинає вашу увагу.

  • Якщо є змога — слід десь голосно покричати. Як варіант — можна підспівувати голосно якусь пісню, що відповідає вашому емоційному стану.
  • Побити подушку, розірвати папери, розбити деякий посуд. Якщо сильно гніваєтеся, краще бити посуд, ніж зриватись на дітях. Їх перед тим краще попередити, що в кухні буде шумно, що вони не злякалися.

  • Будь-які фізичні динамічні вправи. Якщо є можливість, то чудово буде побігати. (Якщо це безпечно у вашому регіоні!)

Цікаво по темі: Стрес: як не стати заручником своїх емоцій

Де брати ресурс?

Є таке поняття як «продуктивний відчай». Це стан, коли ви берете енергію від болю і спрямовуєте його на подолання проблеми, що цей біль спричинила, або наслідків. І робите це натхненно, героїчно, красиво, сильно… У цьому стані з’являється багато ресурсу, ідей і відчуття, що ви можете робити багато чого.

Ресурс можна брати від гумору. Сміх дуже допомагає розслабитись. Дозволяйте собі сміятися з мемів, приколів і всього смішного, що супроводжує зараз життя під час війни.

Дозволяйте собі радіти, доглядати за собою. Можна робити манікюр, приймати ванну, переглядати кіно… Усе це можна, якщо ви зараз перебуваєте в безпеці або відносній безпеці. Повірте, для людей, які зараз справді позбавлені такої можливості, байдуже, що ви робите, тож дозволяйте собі відпочивати. Це збереже ваш психічний стан і дасть змогу реально допомагати іншим або власній родині в нормальному стані. Нам потрібні психологічно стабільні українці.

Цікаво по темі: Що таке синдром рятівника і як його позбутися?

Щоденник вдячності також може дати ресурс. Якщо маєте звичку писати щоденник вдячності, тоді не зупиняйтеся і продовжуйте це робити. Якщо такої звички не мали, то час її впровадити. Написання щодня вдячностей допоможе вам пам’ятати про те, що не все втрачене і що є багато того, за що ми можемо дякувати. Нагадаю, що вдячності треба писати завжди в позитивному ключі. Наприклад, не «Дякую, що я не загинув», а «Вдячний, що я живий і здоровий».

Також можна використовувати медитації та глибоке дихання, що допомагає розслабитись.

Іноді, щоб отримати більше ресурсу, можна уявити, що ви  головний герой блокбастеру, тому феєрично і героїчно будете перемагати все, що трапляється у житті.

Головне для кожного з нас — розуміти, що війна закінчиться нашою перемогою. І єдине, що треба від нас, — це вистояти з любов’ю в серці до себе, до своїх дітей і до нашої країни!

Читайте також:

Останні

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024

Як вибрати дитячі ножиці для нігтів

Підстригти нігтики на крихітних пальчиках новонародженого – не найпростіше завдання, особливо якщо під рукою немає… Докладніше

Травень 16, 2024

Струменевий оргазм (сквірт): 5 фактів, про які ти не знала

Я довго думала як би максимально лайтово розповісти тобі, що таке струменевий оргазм і просто… Докладніше

Травень 15, 2024