Натхнення

Погані думки: звідки беруться і як їх позбутися?

Погані думки часом перетворюються в нав’язливі: заважають спати, розсудливо міркувати, активно працювати і вести звичне життя. Вони ростуть з страхів і тривог, складних ситуацій і важких подій, негативних оцінок і невдач. Найчастіше переживання зашкалюють після пережитого стресу або на тлі емоційного вигорання. Важливо прийняти, що страхи, дратівливість та інші емоції, які вважають негативними, є і будуть в нашому житті. Не можна взяти і перестати переживати, і прибрати в один момент погані думки теж, але можна розпізнавати, проводити аналіз і брати їх під контроль, а для початку — розібратися разом з EVA блог, як же вони виникають.

Звідки беруться погані думки

Наші предки жили в умовах дикої природи, де їх підстерігали небезпеки. Хто швидше реагував на небезпечні ситуації, той жив довше. Так еволюція заточила наш мозок на режим виживання, і тривожність як і раніше служить механізмом захисту. Тигри вже не чекають в кущах, але страх оберігає нас від прогулянок сумнівними районами і змушує пристібати ремінь безпеки в машині. Фантазії на тему «що страшного може трапитися» оберігають, але в той же час знижують якість життя, якщо стають некерованими.

Доктор психології Елісон Леджевуд, розповідаючи на конференції TED про негативне мислення, підкреслила, що погані думки є відлунням негативного досвіду — чужого або нашого. Пам’ять зберігає спогади про невдачі довше, ніж про успіх. Чиїсь або власний негативний досвід породжує невпевненість у своїх силах і страх припуститися помилки, що в свою чергу обмежує можливості розвитку. Хороша новина в тому, що поганих думок можна позбутися.

Сім помічників у боротьбі з поганими думками

Темп нашого життя, кількість і інтенсивність подій в світі є такими, що погані думки час від часу турбують нас. Деякі приходять і йдуть, немов хвилі, деякі застряють у свідомості і пожирають наш ресурс. Не в наших силах поставити заборону на «вхідні» погані думки, але є багато варіантів боротьби з ними. Давай розглянемо найдієвіші.

Не ховати їх і не блокувати, а шукати причину

Погані думки неминучі. Якщо вони оформилися в побоювання або травмуючий спогад, навчися сприймати це як щось, що існує саме по собі, приходить ззовні і не пов’язане з тобою. Під час розлучення моєю нав’язливою ​​думкою було: «У нього тепер інша жінка». Думка не розвивалася і не давала мені нічого нового, просто приходила і йшла, терзаючи мене. Ця карусель траплялася перед сном, тому я подумки готувалася: «Коли я ляжу спати, знову прийде ця нав’язлива думка», і з часом мене відпустило.

Важливо знайти причину виникнення негативних думок. Припустимо, ти боїшся водити, що може бути пов’язано з ДТП, яке ти бачила або учасницею якого стала. Страх близьких відносин часто народжується з досвіду болісного розриву. Переживання про здоров’я і страх заразитися може бути наслідком перенасиченого інформаційного поля, в якому ми живемо. Виявивши причину, подумай, де твоя зона відповідальності, що ти можеш зробити, щоб убезпечити себе.

Викласти всі думки на папері

Папір відмінно працює як каналізація для негативу. Я люблю практику ранкових сторінок, яку запропонувала Джулія Кемерон. Прокидаєшся і пишеш три сторінки А4 від руки — все, що прийде в голову. Іноді вони містять описи минулого дня, іноді — мрії і плани, а іноді там суцільний негатив, скарги, ходіння по колу, злість або дурощі. І це чудово! За словами Джулії, ця нісенітниця і заважає нам творити, а я додам — ​​і жити взагалі. Переживання про майбутнє і болючі спогади клубочаться в думках і псують настрій. Виплесни все на папір. Можна не тільки вранці, а коли нахлине хвиля негативу — сідай і пиши все, що звучить в голові. Листи потім можеш спалити, порвати або викинути, це допоможе переключити увагу і побороти погані думки.

Освоювати концентрацію за допомогою вправ

Кращий спосіб заспокоїти свідомість — медитація. Однією з її базових технік є сфокусована увага. Коли ми тренуємо розум, краще на чомусь зосередитися. Найчастіше рекомендують концентрацію на диханні, але можна вибрати візуальний образ, фразу, слово або щось зовнішнє. Об’єкт, на який спрямована увага, служить якорем — ми повертаємося до нього, коли усвідомлюємо, що розум почав блукати.

Вправи на концентрацію доступні в будь-який час і в будь-якому місці. Варіанти:

1) Сфокусуйся на диханні, роблячи повільний вдих і видих, намагаючись, щоб останній був довший за вдих.

2) Утримуй увагу на серцебитті, поклавши руку на грудну клітину.

3) Намалюй на аркуші крапку, засікай час і дивись на неї протягом хвилини.

Коли думки знову почнуть блукати, зауваж це і поверни увагу до дихання, серцебиття або крапки на аркуші.

Медитуючи, ми не намагаємося втекти від світу або прогнати погані думки. Ми вчимося розпізнавати момент, коли опиняємося в полоні думок, м’яко відходимо від них і повертаємося в стан спокою і сфокусованої уваги. Це непросто, але варто зусиль. Якщо регулярно практикувати медитацію, погані думки стануть для тебе чимось на зразок машин, що мчать трасою, за якими ти спокійно спостерігаєш, а вони їдуть повз.

Цікаво по темі: Що таке синдром рятівника і як його позбутися?

Зайнятися спортом

Справитися з поганими думками допомагає спорт. Під час фізичних навантажень велика кількість кисню насичує кров, а в організмі виробляються ендорфіни, які викликають відчуття ейфорії. Саме тому після танців, плавання, пробіжки, йоги та інших занять настрій поліпшується, а погані думки відступають.

Створити відповідне оточення

З ким ти постійно спілкуєшся, на кого підписана в соціальних мережах? Ми сприйнятливі до чужих емоцій, і можемо «заразитися» негативом, самі того не помічаючи. Люди, які постійно незадоволені життям, у всьому бачать погане і постійно скаржаться — не найкраще оточення. Краще підтримувати відносини з тими, хто оптимістично налаштований і вдячний за те, що у нього є.

Мріяти

Погані думки змушують зосередитися виключно на них, особливо чіпляючись до тих, у кого немає ні захоплень, ні великих цілей. Мрій, продумуй план по досягненню бажаного, дій — і не залишай поганим думкам шансу зайняти весь ефір.

Попросити про допомогу

Якщо залишатися наодинці з тривожними думками складно, поділися ними з сім’єю, з друзями, з кимось, кому довіряєш. Не вдається впоратися самостійно? Звернися до фахівця — психологи вміють слухати, не дають оцінок або порад, і допомагають розібратися в тому, що відбувається, рухаючись в своєму темпі до поліпшення життя.

Іноді люди думають, що відігнати або забути погані думки допоможе емоційний струс типу сильної сварки або екстремального досвіду. Замість розхитувати психіку новими стимулами краще дай собі спокій, відпочинь і наберися сил — тоді мозок матиме ресурс перемогти напливи поганих думок, а у тебе вже є багато підказок, як це зробити.

Тебе можуть зацікавити статті на схожу тематику:

Останні

Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Чи може дитина обійтися без підгузків? Безумовно! Чи може мама впоратися з усіма додатковими завданнями,… Докладніше

Травень 10, 2024

Навіщо потрібен сольовий спрей для волосся та як його використовувати?

Сольовий спрей — класний текстурувальний засіб для укладання волосся в домашніх умовах, особливо влітку. Він… Докладніше

Травень 10, 2024

9 найочікуваніших ігор 2024 року

У моєму розумінні, найочікуваніші ігри – це ті, які роками не дають гравцям спати спокійно,… Докладніше

Травень 10, 2024

12 вправ для красивої постави

Ти можеш багато часу проводити у тренажерному залі, займатись вдома з фітнес-резинкою або гімнастичним м’ячем,… Докладніше

Травень 9, 2024

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024