Дім

Гід по келихах: із чого пити улюблені напої

Ти коли-небудь замислювалася, чому для кожного напою потрібен свій келих? До того ж для кожного їх існує не один вид, багато з яких мають дуже інстаграмний вигляд і так і просяться до твоєї колекції. Однак потрібно це не тільки для естетичного задоволення (хоча і для нього, безумовно, теж).

Правильна форма келиха, на створення якої часто йшли роки, допомагає розкрити все багатство смаку й аромату напою, перетворюючи його споживання на справжню насолоду. Розберімось, які види келихів існують, для чого використовуються і як зробити правильний вибір для свого домашнього бару.

Цікаво на тему: Як зробити міні-бар своїми руками

Винні келихи: види та особливості

Щоб вловити всі смакові тонкощі вина, важлива не тільки якість напою і температура подачі, а й форма келиха. І для червоного, і для білого вина існують свої «ідеальні місткості», які розкривають усі їхні секрети, тому пропонуємо розібратися в нюансах.

Для червоного вина

Червоному вину характерний багатий ароматичний букет і глибокий насичений смак. Щоб повною мірою насолодитися його складністю, знадобляться великі об’ємні келихи з широкою шийкою. Такі місткості дають змогу вину активно насичуватися повітрям, і що більше поверхня рідини контактує з ним (тобто що ширший келих), то швидше розкривається аромат.

Наприклад, келихи Бордо — це класичний варіант для насичених червоних вин, таких як каберне, совіньйон або мерло. Їхній об’єм зазвичай становить близько 500-800 мл, але це не означає, що в неї потрібно перелити всю пляшку 😆. Орієнтир — наливати напій до лінії, після якої келих піде на звуження. Залежно від форми це в середньому 150-250 мл напою. За таких вступних вино легко «дихає», і його смакові нюанси розкриваються якнайкраще.

Цікаво на тему: 6 порад, як вибрати хороше вино

А ось для легших червоних вин, таких як Піно Нуар, підійдуть келихи з трохи меншим об’ємом і ширшою чашею. Вони допомагають вловити тонкі фруктові ноти, які можуть «загубитися» в занадто великому келиху.

Для білого вина

З білим вином усе дещо інакше. Ці напої потребують меншого контакту з повітрям, щоб зберегти свої смакові якості. Тому келихи для нього зазвичай менші за об’ємом (близько 250-450 мл), і їхня форма трохи вужча, ніж для червоного. Це допомагає зберегти оптимальну температуру, адже біле вино п’ють охолодженим.

Лайфхак: Що легше вино, то меншим має бути келих. Наприклад, для Совіньйон Блан підійдуть вузькі келихи, які збережуть його фруктовий аромат. А ось для Шардоне кращі ті, які з трохи ширшою чашею, щоб складні аромати могли повністю розкритися.

Рекомендовані келихи:

Для шампанського та ігристих вин

Немає нічого кращого для святкового настрою, ніж келишок ігристого. Шампанське, просеко, кава — кожне з цих вин заслуговує на особливу увагу і для них потрібен певний келих. Чому? Річ у тім, що правильний келих не тільки зберігає ігристість, а й допомагає розкрити аромат, який, на перший погляд, може здатися прихованим за бульбашками.

Цікаво на тему: Гайд по «шипучках»: які бувають ігристі вина

Флюте — класичний варіант для «шипучок»

Коли мова заходить про ігристе, перше, що спадає на думку, — це витончений високий і тонкий келих, який називається «флюте» (від французького «flute» – «флейта»). Його форма дає змогу зберігати бульбашки довше, повільно випускаючи їх вгору вузькою шийкою. Об’єм у них зазвичай невеликий — близько 150-250 мл, що ідеально підходить для неспішної насолоди напоєм. А ще у флюте подають коктейлі на основі ігристого, на кшталт «Френч 75».

Порада: Якщо хочеш насолодитися ігристим повною мірою, не заповнюй келих до країв. Це дозволить аромату напою зібратися у вузькій шийці, а ти зможеш вловити найтонші його грані.

Келих-блюдце

Якщо флюте здається занадто традиційним або незручним, є альтернатива — келих із широкою чашею, який називають блюдцем або келихом-купе. Згадай старі (та й не дуже старі) фільми, де зірки Голлівуду елегантно салютують на світських заходах. Яскравий приклад — ДіКапріо у «Великому Гетсбі».

Але у таких келихів є свої фішки. Широка чаша гірше зберігає бульбашки, зате дає змогу повністю розкрити органолептичні властивості вина. Тому блюдце більше підійде для солодких або напівсолодких ігристих або, наприклад, шампанського з вираженими фруктовими нотками, де хочеться повною мірою відчути аромат, а не ігристість. Для коктейлів купе теж використовуються. Найчастіше — для класичних коротких без додавання льоду, на кшталт «Космополітен».

Рекомендовані келихи:

Посуд для міцних алкогольних напоїв

Ну що, пройдемося по міцненькому? Віскі, бренді, коньяки, біттери та роми вимагають іншого підходу, який не схожий на історію з вином і його похідними. Міцні алкогольні напої часто мають складну ароматичну структуру, яку можна відчути повною мірою тільки з правильним келихом.

З чого пити віскі

Коли ми говоримо про віскі, одразу уявляється важкенький низький келих із товстим дном, наповнений льодом і напоєм бурштинового кольору. І це — найкласичніший посуд для скотчів і бурбонів. Такий стакан називають «олд фешн» («old fashion» – старомодний), «тумблер» або просто «рокс» (походить від стилю вживання віскі — з льодом або «on the rocks»). Саме така форма дає змогу комфортно тримати келих у руці й при цьому не нагрівати напій надто швидко. Широке горлечко ідеальне для того, щоб віскі «дихав», поступово розкриваючи свій багатогранний ароматичний букет.

Об’єм олд фешн зазвичай становить 150-300 мл і його, до речі, часто використовують для класичних коктейлів із льодом. Від рецептів на віскі, на кшталт «Сауерів» чи «Хрещеного батька» до «Джин-тоніка» та «Негроні».

Цікаво на тему: 7 рецептів алкогольних коктейлів із фільмів і серіалів

Але є ще один варіант для віскі – «гленкерн». Хоч він доволі молодий (у серійне виробництво келих потрапив лише 2001 року), але вже став доволі популярним серед фанатів цього міцного напою. Він має тюльпаноподібну форму: вузьке горлечко і широку чашу, але при цьому низьку і товсту ніжку, яка є його продовженням. Гленкерн був розроблений спеціально для дегустації віскі, допомагає сконцентрувати всі аромати та посилити їхнє сприйняття. Але його головний недолік — через вузьке горлечко в такому келиху немає місця для льоду. Тому це непоганий варіант тільки для тих, хто любить віскі в чистому вигляді.

Рекомендовані келихи:

Сніфтери для бренді та коньяку

Бренді — доволі вимогливий до подачі напій, і йому, звісно ж, потрібна особлива місткість, щоб розкритися на всі 100%. Класичний келих для коньяку має об’єм близько 150-250 мл, круглу, майже кулясту чашу і коротку ніжку. Називається він сніфтер («snifter», від англійського «to sniff» – нюхати або принюхуватися). Така форма дає змогу не тільки «дихати» напою, а й зігрівати його в руці, що допомагає крок за кроком розкрити все його багатство й отримати кайф від багатого букета напою. Келих начебто концентрує в собі всі аромати коньяку і бренді, даючи змогу смакувати його неквапливо і з задоволенням.

Рекомендовані келихи:

Чарки та шоти

Не всі 40-градусні напої вимагають розміреної дегустації, як віскі або коньяк. Для горілки, текіли, біттерів та інших «здорованів», які заведено пити одним духом, існують чарки та шоти. Зазвичай вони невеликого об’єму, 30-60 мл і призначені для того, щоб випити все одним ковтком. Проте чарки можуть бути різної форми, залежно від традицій країни або напою. Наприклад, для текіли часто використовують вищі та вужчі чарки, а для біттерів — трохи ширші. Чарки, до речі, теж використовують для коктейлів-шотів — шаруватих і міцних, на кшталт «Б-52», «Медузи» або «Зеленого мексиканця».

А ще є невеликі келихи на ніжках. У них зазвичай подають лікери, але також застосовуються для горілки та інших міцних напоїв.

Рекомендовані келихи:

Пивні келихи: від пінт до кухлів

Пиво — не просто напій для вечірок, як багато хто сприймає його. Це ціла культура, що вимагає правильного підходу до кожного сорту. Від форми келиха залежить, як пиво буде пінитися, як довго збережуться аромати, і яким буде смак. Отже, що ж краще обрати для улюбленого сорту?

Цікаво на тему: Говоримо з підлітком про алкоголь: пояснюємо, а не залякуємо

Келихи-пінти

Класичний пивний келих — це пінта. У Великій Британії та США це стандарт для подачі більшості сортів пива. Пінти — високі та прямі келихи (інколи можуть мати зверху випуклу ділянку для «зони піни» і називаються пінта Nonic), об’єм яких зазвичай становить 450-600 мл. Форма дає змогу налити пиво з гарною пухнастою піною і зберегти його смак. Такий стакан універсальний і підходить для безлічі сортів, від лагера до елів, що робить його вдалим вибором для тих, хто не хоче заводити цілу колекцію посуду для пива.

Для пшеничних сортів

Для пшеничного пива (у Німеччині, до речі, його називають вайсбір) потрібна трохи інша місткість. Келихи для цього сорту зазвичай високі, витонченої форми (з розширеним горлом і такі, що звужуються донизу), щоб дозволити напою вільно пінитися. Широка форма допомагає вловити тонкі фруктові та пряні аромати, які часто присутні в цьому сорті. Обсяг таких келихів зазвичай 500-700 мл, тож місця для піни вистачає більш ніж.

Цікавий факт: У Німеччині вважають, що правильно налите пшеничне пиво повинно мати піну заввишки не менше ніж два пальці. І, звісно, зробити це потрібно тільки в «правильному» келиху!

Келихи для «бельгійців»

Щоб максимально оцінити бельгійське пиво, його подають у келихах із широкою чашею на ніжці, які нагадують тюльпани. Такі собі келихи для вина на максималках. Ця форма дає змогу розкривати складні, інколи навіть фруктові та карамельні нотки бельгійських сортів. Обсяг цих келихів варіюється від 300 до 500 мл.

А ще існує келих-гримберген. У нього висока ніжка і чаша, що розширюється догори. Келих дуже схожий на кубок і теж чудово підходить для бельгійських елів.

З чого пити лагер

Для лагера, одного з найпопулярніших сортів пива, ідеально підходять вузькі та високі келихи «пілснери». Їхній об’єм зазвичай становить близько 300-400 мл і вони допомагають підкреслити легкість і свіжість напою, утримуючи піну на поверхні довше. Вузька форма не дає пиву швидко видихатися, тож можна неспішно насолоджуватися напоєм до останньої краплі.

Старі-добрі кухлі

Коли хочеться справжньої автентики, не обійтися без масивного пивного кухля. Важкі скляні або керамічні кухлі з ручками — гарний вибір для більшості сортів пива, від лагера до стаута. Їхній об’єм може бути від 250-300 мл і досягати 1 літра (згадай баварські пивні фестивалі 😁), що робить їх ідеальними для довгих посиденьок. Такі кухлі відмінно зберігають температуру і пиво в них залишається холодним довше.

Рекомендовані келихи:

Коктейльні келихи: смак та естетика

У світі коктейлів важливий не тільки зміст, а й подача. Форма та об’єм келиха можуть підкреслити свіжість, розкрити багатогранність і зберегти температуру напою правильно. Розберімось в тонкощах коктейльного посуду.

Класичний «мартіні»

Коли ми говоримо «коктейльний келих», то відразу уявляємо собі «той самий» – трикутний на високій ніжці, який часто асоціюється з мартіні. І не дарма — він ідеально підходить для класичних коктейлів без льоду та газованої води. Зазвичай келихи-мартіні мають об’єм близько 120-180 мл, а подають у них такі культові напої, як «Дайкірі», «Космополітен», «Мангеттен» і «Кловер Клаб».

Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів

«Маргарита»

Ти точно бачила ці незвичайні келихи з широкою чашею і характерним вигином посередині — вони начебто спеціально створені для того, щоб насолоджуватися «Маргаритою» з солоною крайкою! Широка чаша дає змогу вловити всі аромати коктейлю, а вигин надає їм особливого шарму та естетичної привабливості. Зазвичай «маргарита» має об’єм близько 180-400 мл, що ідеально підходить для свіжого коктейлю та всіх його різновидів.

Хайболи — для довгих коктейлів із газованою водою

Highball (хайбол) – високий і вузький келих (або скоріше склянка), який найчастіше використовують для коктейлів із великою кількістю льоду та газованої води. Саме в таких келихах подають усіма улюблені напої на кшталт «Джин-тонік», «Мохіто», «Куба Лібре» і «Кривава Мері». Хайболи допомагають утримувати прохолоду, а вузька форма дає змогу газованим компонентам залишатися «шипучими» довше.

Рокс — для міцних коктейлів на льоду

Про них ми вже говорили в розділі келихів для віскі. Їх часто використовують для міцних коктейлів на основі бурбона, рому або текіли. Олд фешн ідеально підходить для коктейлів із додаванням льоду, адже форма дає змогу йому повільно танути, не розбавляючи напій занадто швидко.

«Шампанські» келихи для коктейлів

Так, це теж уже було вище. Купе використовують для додання ретро-шику напою (найчастіше — класичному без льоду) і ним цілком собі можна замінити келих мартіні. Флюте йде в хід для коктейлів на основі ігристих – «Мімози» і «Белліні», наприклад.

Рекомендовані келихи:

Уф, начебто з основними різновидами питного посуду розібралися і тобі напевно буде простіше збирати свій арсенал для персонального бару. 😉 Як бачиш, правильно обраний келих — це не стільки про примху або естетику. Оптимальна форма допомагає розкрити потенціал напою, зробити його дегустацію більш яскравою і приємною. Чи то вечір із червоним вином, шампанським або порцією хорошого віскі — правильний келих зробить релакс ще кращим. Cheers!

Читай також:

Останні

Здоров’я і краса в одному флаконі: найкращі маски для твого волосся

Кожна з нас мріє про шикарну шевелюру, блискуче, живе волосся, від одного погляду на яке… Докладніше

Жовтень 9, 2024

Чи потрібен крем з SPF взимку

Відсутність сонцезахисного крему в зимовому догляді за шкірою – груба помилка, якої припускається багато хто.… Докладніше

Жовтень 8, 2024

Що таке феритин і чим небезпечний його низький рівень в організмі

Уяви собі таку картину: ти почуваєшся бадьоро, сповнена сил, активна, й раптом якогось дня починаєш… Докладніше

Жовтень 8, 2024

Як і чим прикрасити оселю восени: 4 прості ідеї

Нещодавно ми публікували статтю із затишним осіннім декором, який можна зробити власноруч. Але що, якщо… Докладніше

Жовтень 7, 2024

Шовкові шапочки та наволочки для волосся: магія шовку для твоєї краси

Шовк. Всі ми знаємо, що його винайшли в Китаї. Нитку отримують з кокона гусені шовкопряда,… Докладніше

Жовтень 7, 2024

Календар вагітності: 1 тиждень

Перший тиждень вагітності – це період, коли абсолютно ніхто й навіть ти сама ще не… Докладніше

Жовтень 4, 2024