Краса

Каолін у косметиці: властивості та використання

Каолін, він же біла глина, ефективно використовується в косметології. Воно й не дивно, адже має і відлущувальні, і себорегувальні, і регенерувальні властивості. Що ще робить цей компонент цінним у складі косметичних засобів? Які проблеми він допомагає вирішити? Дізнавайся прямо зараз!

Каолін: що це таке?

Каолін — гірська порода, що має природне походження, тож належить до натуральних компонентів. Назва походить від міста в Китаї, біля якого й були знайдені значні поклади каоліну. Окрім того, його родовища є у Болгарії та Україні. 

Візуально схожий на білуватий або сіруватий порошок або ж досить густу, але пластичну пасту (залежить від ступеня висушення). Відомий також як порцелянова, каолінова або біла глина. У складі косметичних засобів позначається як Kaolin.

Каолін містить наступні компоненти з корисною для шкіри дією:

  1. Кремній. Сприяє обмінним процесам та утворенню колагену, позитивно впливає на еластичність.
  2. Алюміній. Має в’язку дію, підсушує.
  3. Марганець. Має абсорбувальну, антисептичну та себорегулювальну дію. Допомагає позбавлятись від запалень.
  4. Магній. Покращує загальний вигляд, зменшує набряки та ознаки старіння.
  5. Кальцій. Допомагає шкірі бути еластичною та приємною на дотик.
  6. Цинк. Ефективний для боротьби з висипаннями та очищенням пор.
  7. Калій. Зволожує та загоює, сприяє зменшенню лущень.

Цікаво на тему: ТОП-5 процедур для відновлення пружності, живлення та зволоження шкіри

Властивості каоліну у косметиці та косметології

Головні властивості, які роблять каолін цінним компонентом в косметичних засобах, — це очищення та матувальний ефект. Найчастіше зустрічається у складі догляду за обличчям (маски, засоби для вмивання, ексфоліанти), але є й інші сфери використання:

  • в масках та шампунях для волосся, зокрема проти лупи;
  • у справах та гомажах;
  • в зубних порошках та пастах;
  • у миловарінні;
  • у дитячих присипках;
  • в обгортаннях для тіла;
  • в декоративній косметиці.

Також каолін має наступні корисні властивості, які активно використовуються у косметології: 

  • ніжно, але ретельно очищує пори від себуму, бруду та залишків макіяжу;
  • працює як ексфоліант, делікатно прибирає відмерлі клітини;
  • поглинає надлишок себуму та регулює його виділення;
  • має антисептичну та протизапальну дію;
  • матує обличчя, робить його більш гладеньким та оксамитовим;
  • при регулярному використанні стимулює кровообіг та лімфоток;
  • створює відбілювальний ефект;
  • зменшує сліди від висипань;
  • допомагає звузити пори;
  • заспокоює шкіру, живить її мікроелементами та мінеральними солями;
  • стимулює відновлювальні процеси та загоєння шкіри;
  • сприяє живленню шкіри киснем;
  • зміцнює волосся;
  • допомагає позбутись від лупи;
  • працює як сорбент, поглинає токсини, зменшує вплив зовнішньої середи;
  • сприяє виведенню зайвої рідини та токсинів;
  • допомагає зменшити прояви целюліту;
  • стимулює виробленню колагену, покращує еластичність шкіри, зменшує прояви зморшок.

Цікаво на тему: 22 найкращі креми для жирної та проблемної шкіри

Каолін в косметичних засобах є досить безпечним: не викликає токсичної дії та не роздратувань. А ще це досить універсальний, недорогий та натуральний компонент. 

Оскільки містить багато мінералів (калій, марганець, цинк), то сприяє зменшенню дерматологічних проблем.

Відбілювальний ефект частіше використовують при розробці рецептур засобів по догляду за зубами. Окрім того, каолін позитивно впливає на стан емалі, дезінфікує порожнину рота, зменшує прояви зубного каменю. 

Як вже писала, каолін може використовуватись не лише в косметичних засобах для догляду. В декоративній косметиці його можна побачити у складі продуктів, яким важливий себорегулювальний та матувальний ефект. Зокрема, Мова йде про пудри, хайлайтери, бронзери та тіні. Наприклад:

Окрім того, біла глина (каолін) є частим компонентом саморобних домашніх масок. ЇЇ розводять теплою кип’яченою водою, змішують з молоком, рослинними відварами, або гідролатами. Наносити таку домашню маску бажано товстим шаром, щоб уникнути надмірного пересушення шкіри, особливо якщо в тебе сухий тип. Звісно ж, попередньо обличчя має бути ретельно очищене. Поки маска на обличчі, бажано утриматись від активної міміки. Тримай до 15 хвилин, щоб трохи підсохла, а потім змивай водою.

Але важливо не пересушити епідерміс. Тож не забудь після використання маски скористатись якісним живильним або зволожувальним кремом. 

Цікаво на тему: ТОП-10 нічних масок для інтенсивного догляду за шкірою

Яким типам шкіри корисний каолін

На доглядові засоби з каоліном варто, в першу чергу, звернути увагу дівчатам з жирною, комбінованою та проблемною шкірою. Біла глина у складі сприяє зменшенню жирності, ефективно працює з очищенням пор від чорних цяток, сприяє зменшенню проявів акне, підсушує та дезінфікує.

Але й інші типи шкіри можуть використовувати косметику з цим компонентом. Оскільки каолін дуже делікатно та ніжно очищує від надлишків себуму та відмерлих клітин, він підходить навіть для чутливої шкіри. 

А от дівчатам з сухою шкірою бажано не захоплюватись, бо є ризик пересушити. Якщо у шкіри зневоднений стан, краще не використовувати каолін, щоб не посилити проблему. 

Оскільки біла глина активізує кровообіг, то з куперозом також варто відмовитись. 

Глиняні маски та шампуні з каоліном будуть ефективними, якщо маєш жирну шкіру голови та турбує лупа. 

Цікаво на тему:  Особливості методів миття волосся: пре-пу, кучерявий, ковошинг

Обмеження та протипоказання для використання

Попри те, що каолін має багато корисних властивостей, є певні нюанси його використання:

  1. Варто протестувати на невеликій ділянці шкіри, чи немає індивідуальної чутливості. Вона може спровокувати висипання або алергічну реакцію.
  2. Не нанось засоби з білою глиною на шкіру навколо очей та губи.
  3. Обережно використовуй каолін, якщо в тебе зневоднення шкіра й ламке волосся. Біла глина може посилити ці проблеми, якщо не збалансувати догляд додатковими компонентами.
  4. Не чекай, поки маска з каоліном повністю висохне, якщо в тебе сухий тип шкіри. Або тримай менше та змивай, доки ще волога, або змочуй у процесі водою.
  5. Не використовуй засоби з білою глиною щоденно. Роби проміжки в 3-7 днів, щоб не пересушити шкіру обличчя й голови.
  6. Якщо маєш ранки, подряпини або дерматологічні захворювання, проконсультуйся з лікарем.

Цікаво на тему: Що таке ферулова кислота та навіщо вона потрібна в косметиці

ТОП-15 косметичних засобів з каоліном

Звичайно, ти можеш зробити самостійно домашню маску з білою глиною. Але  в косметичних засобах часто більш збалансований та ефективний склад. До того ж, зменшиш відкладання б’юті-процедури, адже скористатися з тюбика чи баночки потребує значно менше зусиль. Косметика для догляду часто збагачена оліями, рослинними екстрактами, та пом’якшує дію глини, щоб не нашкодити. 

Серед масок з білою глиною є різне спрямування дії: 

  • очищувальні;
  • підсушувальні;
  • відбілювальні;
  • поживні;
  • протизапальні.

Маски для обличчя з каоліном

Найчастіше зустріти каолін у косметичних засобах можна саме в цій групі товарів.

Mermade Party Cake

Кремова маска Mermade Party Cake містить каолін та сквалан. М’яко позбавляє від забруднень, має антиоксидантну дію, дбає про гідроліпідний бар’єр. Також у складі є токоферол, пантенол, мочевина.  

Bioaqua Carbonated Bubble

Бульбашкова маска Bioaqua Carbonated Bubble з каоліновою глиною допоможе жирній та проблемній шкірі позбудуться надлишків шкірного сала, чорних цяток. Візуально звузить пори. Відлущує, підсушує запалення, сприяє оновленню шкіри. Завдяки бульбашкам працює ефективніше. Також містить колаген, рослинні екстракти вівса, зеленого чаю, граната. гамамелісу), олію жожоба.

Цікаво на тему: Властивості та використання вітаміну Е у косметиці

Medi-Peel Glow 9

Золота маска-плівка Medi-Peel Glow 9 від корейського бренду забезпечить очищення від чорних цяток, м’яку ексфоліацію та покращення рельєфу. У складі багато цікавих компонентів: екстракт золота, алантоїн, гідролізований колаген, гіалуронова кислота, пептиди, багато рослинних екстрактів, зокрема дамаської троянди та кореня родіоли рожевої. 

Christina BioPhyto

Себорегулювальна маска Christina BioPhyto від професійного бренду з каоліном. Містить також цинк, сірку, саліцилову кислоту, алантоїн, гідрогенізований протеїн дріжджів. Ефективна для зменшення масного блиску, проявів акне та чорних цяток. Акуратно видаляє ороговілі клітини. Заспокоює  шкіру, покращує її еластичність, робить пори візуально меншими.

Цікаво на тему: 15 сироваток преміумсегмента, які варто спробувати

Mr.Scrubber Charcoal 

Маска Mr.Scrubber Charcoal з лінійки Face Control Skin Care від українського бренду. Зверни увагу, якщо турбують чорні цятки та прагнеш матувального ефекту. Каолін, бамбукова пудра та вугілля ретельно звільняють пори від забруднення, абсорбують надлишок себуму. Гліцерин пом’якшує, а рослинні екстракти (центели, зеленого чаю, барбарису) сприяють протизапальному ефекту. 

Payot Masque D’Tox

Маска-детокс Payot Masque D’Tox забезпечить очищення та детоксикацію шкіри, допоможе шкірі сяяти. Алантоїн пом’якшить шкіру, а каолін подбає про відсутність масного блиску. Екстракт грейпфрута забезпечує вітамінне живлення. 

Цікаво на тему: Що таке трансепідермальна втрата вологи та як її зупинити

ABOUT face Antipollution

Маска ABOUT face Antipollution у зручному та модному форматі стіка. Можна використовувати не на все обличчя, а лише на проблемні місця. Поверне свіжість, глибоко очистить пори, допоможе у детоксикації шкіри, скоригує вироблення себуму для оптимального гідроліпідного балансу. У складі є мочевина та гідролізовані рисові протеїни. 

Sane Kaolin 5%

Маска Sane Kaolin 5% + AHA + BHA 3% містить каолін та кислоти (зокрема, саліцилову), особливо корисною буде для проблемного типу шкіри та при акне. Знімає запалення, заспокоює шкіру, прибирає почервоніння. Каолін нейтралізує надлишки себума та допомагає досягнути матувального ефекту. Кислоти (саліцилова, гліколева, молочна) дбають по очищення пор від чорних цяток та комедонів, покращують мікрорельєф.  Після використання маски перед виходом на вулицю обов’язково користуйся кремом з SPF.

Цікаво на тему: Водорості в косметиці: навіщо потрібні

Шампуні з каоліном

Оскільки шампуні з каоліном націлені на себорегуляцію, пам’ятай, що змивати бажано прохолодно водою. Високі температури можуть спровокувати сальні залози працювати активніше. 

Depot Hair Cleansings 107

Професійний чоловічий шампунь Depot Hair Cleansings 107 від італійського бренду стане корисною знахідкою для тих, кого турбує надмірна жирність волосся та шкіри голови. Каолін та дбайливі ПАР дбають про усунення надлишків себуму, олії м’яти та меліси створюють відчуття свіжості та прохолоди, екстракт кори іви тонізує шкіру голови, а гліцерин забезпечує зволоженість.

Sante Family Anti-Dandruff

Органічний біошампунь Sante Family Anti-Dandruff на основі рослинних ПАР допоможе у боротьбі з лупою. Каолін сприяє себорегуляції, екстракт ялівцю зменшує сухість та свербіж. Ефірні олії, екстракт хни та бетаїн допомагають волоссю бути слухняним та приємним на дотик. 

Цікаво на тему: Дорого-багато: все про срібло, золото і платину в косметиці

La’dor C-Tox Clay Shampoo

Корейський шампунь La’dor C-Tox Clay Shampoo для ефективного догляду за волоссям на основі натуральних компонентів, зокрема глини, водоростей та морської води. М’яко видаляє всі забруднення й стайлінг, сприяє контролю за виробленням себуму. 

Acme O’Berig

Зміцнювальний шампунь Acme O’Berig зробить волосся більш об’ємним, допоможе йому повільніше ставати жирним. Має себорегулювальні та тонізувальні властивості. Каолін покращує обмінні процеси, сприяє покращенню еластичності пасом. Екстракт винограду дбає про шкіру голови, зменшує прояви лупи, дбає про волосяні фолікули. А екстракт хмелю зміцнює пасма та пришвидшує їх ріст. 

Цікаво на тему: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

Маски для волосся з каоліном

Ще один корисний помічник у турботі про красу волосся. При використанні важливо дотримуватись рекомендацій виробника про час на волоссі. 

La’dor C-Tox Clay Treatment

Корейська маска La’dor C-Tox Clay Treatment містить морську воду, каолін, рослинні олії та екстракти. Дбає про очищення та детоксикацію пасом й шкіри голови. Біла глина сприяє контролю за себорегуляцією. Маска покращує кровообіг, стимулює волосяні цибулини та вирівнює обмінні процеси. Тримати 10-15 хвилин на вологому, підсушеному волоссі. 

Orising Purifying Mask

Очищувальна маска Orising Purifying Mask від професійного італійського бренду містить каолін, рослинні екстракти та олії. Завдяки цьому якісно, але м’яко очищує шкіру, допомагає волоссю бути міцнішим. Можна використовувати не лише на шкірі голови перед миттям шампунем, а й для обличчя. Підійде навіть чутливому типу. За живлення відповідають оливкова, арганова та олія жожоба. Екстракти оливи, берези, лопуха та алое дбають про гідроліпідний баланс та тонізують. А олії цитрусових (апельсина, лимона, померанця) працюють як відлущувальні складові, покращують відновлення шкіри. 

Цікаво на тему: Як швидко прибрати почервоніння шкіри

SOIKA PRO Kaolin Mask

Антистрес-маска SOIKA PRO Kaolin Mask окрім каоліну містить 5 рослинних екстрактів: зеленого чаю, розмарину, апельсину, полину та причепи. Допоможе подбати про стан пасом та шкіри голови після пілінгів та фарбувань. Заспокоює подразнення, контролює жирність, зволожує та сприяє регенерації. Щоб краще пропрацювати маскою шкіру голови нанести до шампуню, а для акценту на пасма — після миття. У другому випадку уникай прикореневої зони. 

Каолін при правильному використанні може бути корисним себорегулювальним компонентом у твоєму догляді. Якщо вже маєш у своєму б’юті-арсеналі продукти з білою глиною, поділись у коментарях досвідом! 

Читайте також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024