Категорії: ДімПобут

Повне розхламлення: як облаштувати балкон?

Хтось живе в просторій трикімнатній «сталінці», а хтось — в крихітній студії в новобудові, у когось вистачає місця для роботи і хобі кожного члена сім’ї, а хтось може займатися чимось своїм тільки за кухонним столом «в другу зміну», коли всі повечеряють. Але і в «сталінках», і в студіях є окрема територія — його величність балкон, який найчастіше використовується або для зберігання не дуже потрібних речей, або не використовується зовсім. Пропоную вам звільнити цей простір і облаштувати за своїм смаком і потребам.

Як звільнити балкон

  1. Проводимо ревізію. Це означає перебрати все, що лежить на балконі — всі коробки, шафи, полиці, ніші і антресолі.
  2. Викидаємо все зайве. Якщо у вас зберігається та сама анекдотична одна лижа, ви знаєте, що з нею робити. Те, що роками не використовується і лежить в коробках «про всяк випадок», вам не знадобиться. Мотлох — викинути, щось добротне, але вам не потрібне — віддати за допомогою дошки оголошень або соціальні мережі.
  3. Розбираємо сезонні заготовки. Якщо ви самі закриваєте помідори і огірки, варення і компоти, швидше за все, на банках є наклейки з датою заготовки. Якщо ж на вашому балконі живуть банки, які хтось колись вам передав, а ви вже й не пам’ятаєте, що всередині і коли це потрапило в ваш будинок, краще відправити їх в сміттєвий бак.

Варіанти оформлення балкона

1) Зелена зона

Милуєтеся рослинами і мрієте про власний садок? Балкон стане вашою віддушиною. В останні роки «балконне» садівництво набирає обертів — будівельні гіпермаркети пропонують не тільки міні-теплиці, а й величезний вибір сортів рослин і різних горщиків, сумішей ґрунту і систем поливу, а в інтернеті збільшується кількість статей і блогів, в яких ентузіасти діляться своїм досвідом і практичними порадами по вирощуванню квітів і різної зелені типу м’яти, базиліка або чебрецю.

2) Тераса

Якщо вам пощастило з видом і ваш балкон виходить у тихий двір або дивиться на гарний сквер, облаштуйте його для чаювання вихідного дня або вечірніх посиденьок з друзями, вином і сиром. Садові меблі відмінно підходять для міні-тераси, а пара вазонів з квітами або пряними травами зробить її особливо атмосферною.

3) Лаунж зона

Якщо у вас лоджія, і її площа дозволяє зробити зону відпочинку, подумайте про те, щоб розмістити тут невеликий диван з подушками, пуфи або навіть гамак. Читати, слухати музику, дивитися кіно, розмовляти по телефону в такому місці може бути дуже приємно.

4) Робочий кабінет або майстерня

Завдання із зірочкою, оскільки облаштування кабінету вимагає утеплення і скління, а ще — освітлення і достатньої швидкості інтернету. Плюси: відокремлене робоче місце, можливість виділити достатньо місця для захоплення (особливо якщо це рукоділля) і зберігати належним чином всі матеріали, а для тих, хто працює віддалено — опція відокремити роботу від дому. Під час навчання в університеті я не на жарт захопилася скрапбукінгом, і облаштувала на балконі майстерню, використовуючи частину швейної машинки як стіл, а підвіконня для зберігання матеріалів. В іншій квартирі я поставила на лоджії письмовий стіл, і з травня по вересень працювала, слухаючи щебет горобців за вікном.

5) Місце для медитації

Ця ідея не підходить для відкритого балкона, але для лоджії — в самий раз. Якщо ви практикуєте йогу і духовні практики на кшталт медитацій і афірмацій, обладнайте для цього куточок. Не обов’язково оформляти його в типовому азіатському стилі, хоча така естетика більше налаштовує на медитацію. Вибираючи низький столик з натуральної деревини і живі рослини, ви створите відповідне відчуття заземлення, плетені килимки, свічки і пахощі посилять асоціацію з ретрітами і уповільненням. Не захоплюйтеся з декором і безліччю предметів, щоб візуально не стиснути простір, і щоб було легко підтримувати порядок. 

Що можна використовувати в оформленні лоджії як місця для медитації:

  • світильники з теплим розсіяним світлом, що стоять на підлозі;
  • свічки;
  • тайські ліхтарики або гірлянди;
  • плетені килимки і подушки з орнаментом;
  • макраме на стінах;
  • рослини;
  • дзеркало;
  • ароматичні лампи, палички для пахощів;
  • своєрідний вівтар з тими предметами, які надають вам силу (кристали, свічки, зображення, мушлі і камінці, палички пало санто і т.і.)

6) Зона зберігання

Ну і, звичайно, лоджію можна використовувати виключно для зберігання, облаштовуючи зони для роботи і відпочинку в самій квартирі. Замість громіздкої шафи з дверцятами використовуйте стелажі і відкриті полиці. Для спортивного інвентарю (наприклад, велосипедів) використовуйте гаки та вертикальне розміщення. Під підвіконням можна зробити полки для банок з домашнім варенням і консервацією. Якщо ж ви не хочете відмовлятися від ідеї пити каву на балконі, поговорити з подругою за келихом вина або усамітнюватися там з книгою і круасаном, знайдіть пуфи або куточок для сидіння з нішею всередині — там ви зможете зберігати речі, залишивши вільними дорогоцінні сантиметри на лоджії.

Ремонт і будівництво зазвичай витратні процеси. Вони вимагають часу, грошей і сил, тому багато людей довго не вирішуються розпочати це в своєму будинку. Спробуйте почати з самого маленького приміщення у вашій квартирі, і, я вірю, цей крок зробить ваш будинок набагато затишніше і комфортніше.

Переглянути коментарі

  • Якраз нещодавно навела лад на балконі, квітів насаджала, так приємно виходити, настрій підіймається. Жаль балкончик маленький, не такий, як на ваших фото)

Останні

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024