Категорії: ДімПобут

Речі, яких не повинно бути в маленькій квартирі

Коли з’являється своє житло, дуже хочеться облаштувати його за своїм смаком. Ми перебираємо обрані посилання, згадуємо все вау-рішення, побачені в журналах, і з безодні картинок на Pinterest робимо добірку найкращого, щоб втілити в життя. Важливо співвідносити побачене з реаліями, і розуміти, що, наприклад, скандинавський інтер’єр стиснеться в крихітній «хрущовці», до вікон якої рідко заглядає сонце.

Але що, якщо замість квартири в дореволюційному будинку з високими стелями і великими вікнами маємо ту саму хрущовку або однокімнатну студію? Не мріяти про стильну затишну обстановку? Мріяти і робити! Але врахувати список речей, яких не повинно бути в маленькій квартирі.

1. Об’ємна люстра

Яскрава і колоритна люстра привертає увагу, створює характер і настрій всьому приміщенню. Згадайте, як ефектно виглядають величезні кришталеві люстри в залі театру, дизайнерські — в ресторанах або в холі готелю. Розраховувати на подібний ефект в маленькій кімнаті не варто, оскільки люстра «з’їсть» простір, і кімната буде здаватися дуже тісною. Замість ставки на одну дизайнерську люстру краще продумати декілька зон освітлення і вибрати для цього різні світильники.

2. Великі малюнки

Та ж історія, що і з об’ємною люстрою. Відтягують на себе багато уваги, візуально звужують приміщення, особливо якщо мова про стіни. Краще виглядають стіни, пофарбовані однотонною фарбою або шпалери з дрібними малюнками (не дуже контрастними). Враховуйте різницю теплих і холодних відтінків — перші працюють на наближення, другі — на віддалення, тому для візуального розширення простору варто обирати світлі холодні відтінки.

3. Масивні двері

Масивні двері, та якщо ще й темного кольору або з великою кількістю деталей звужують простір. Залишайте отвори взагалі вільними або продумайте компактні двері-слайдери.

4. Громіздкі меблі

Виглядають шикарно в класичних інтер’єрах на великих площах, але не в маленькій квартирі. Щоб створити не «заставлений» інтер’єр, використовуйте меблі, які кріпляться на стіни. Полки, тумби і столики, які не мають опорних ніжок, ніби парять в повітрі і додають обстановці легкості.

5. Темні кольори

Темне поглинає світло. Пам’ятайте про це, вибираючи шпалери, меблі, текстиль та інші предмети. Дизайнери використовують темний колір, коли треба щось сховати, відвернути увагу, тому в невеликій кімнаті темні кольори ховатимуть цінний метраж.

6. Контрастна підлога

Як би не хотілося покласти кілька видів покриттів на підлогу в різних кімнатах, краще уникати різких переходів фактур і відтінків. Це означає, що замість яскравої плитки в коридорі, інший плитки у ванній, килима з високим ворсом в кімнаті і ламінату з ефектом потертості на кухні краще вибрати щось одне-два. Або хоча б зберегти нейтральний тон, щоб він «переходив» з кімнати в кімнату і не різав око.

7. Важкі портьєри

Відходять у минуле разом з класичними інтер’єрами, масивними меблями і позолоченими рамами картин. Так, у великій кімнаті такі штори виглядають добре і доречно, але ніяк не підходять для маленької. Швидше за все, за першими пунктами ви вже розумієте, чому так. Вибирайте для вікон штори з напівпрозорої тканини в світлих відтінках або легкий тюль.

8. Перегородки

Часта помилка в зонуванні маленької квартири — нагромадження різних перегородок. Вони розрізають і обмежують простір, створюють відчуття тісноти, а це навряд чи те, що ви хочете відчувати у себе вдома. Продумайте розстановку меблів таким чином, щоб зонування вийшло якраз завдяки їм.

9. Великі картини

Приголомшливо виглядають в просторих залах музею, у вітальнях палаців і особняків. Насправді ж мало хто з нас може похвалитися житлом, в якому досить місця для великих картин. Замість однієї величезної картини зробіть настінну галерею з листівок або лаконічних рамок з невеликими картинками або фотографіями.

10. Перевантаження аксесуарами

Вам подобаються декоративні подушки на дивані, безліч квітів на підвіконні, ви колекціонуєте вантажні вази і розставляєте на всі можливі поверхні рамки з улюбленими знімками? Все це перевантажує інтер’єр. Залиште кілька особливих деталей, що доповнюють його, а, якщо любите різноманітний декор, розділіть його по сезонах і змінюйте час від часу.

Уникаючи речей з стоп-списку вище, ви зумієте створити затишний продуманий простір навіть на мінімальній кількості квадратних метрів. Чекайте більше корисних статей в інтер’єрній рубриці EVA Blog, а поки що пропоную почитати опубліковані матеріали, якщо ви їх пропустили:

1. Як перетворити свій дім в місце сили і краси

2. Відкриті полиці: естетика та порядок

Переглянути коментарі

Останні

Як вибрати першу секс-іграшку?

Перша інтимна іграшка знаходить жінок в різному віці. Ти однаково успішно можеш як розпочати шлях… Докладніше

Травень 21, 2024

Що потрібно знати про очищення шкіри обличчя влітку

Усі ми з нетерпінням чекаємо на літо, щоб сповна насолодитися теплою погодою, промінчиками сонця і… Докладніше

Травень 21, 2024

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024