Здоров'я

Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog

Ну що може бути краще, ніж домашня їжа, приготована з любов’ю на хвилі кулінарного натхнення? Погодься, жодні мішленівські ресторани не можуть позмагатися з цим комбо! Команда авторів EVA Blog теж згодна з цим на 100%, тому ми зібрали для тебе найулюбленіші рецепти, які ми готуємо на радість собі та своїм близьким.

Якщо хочеш урізноманітнити своє меню чимось смачненьким, незвичним, але водночас, щоб не провести на кухні півдня і не шукати в інтернеті драконячі яйця і сльози єдинорога, заварюй собі щось смачненьке (а можеш і перекус організувати, адже читати про їжу голодним — так собі рішення 😁) і надихайся на нові кулінарні подвиги разом із нами. Тут ти знайдеш варіанти для будь-якого випадку — від сезонних страв на кожен день і популярних рецептів для адептів здорового харчування до досить-таки святкових страв, від яких твої гості зомліють. 😉

Цікаво на тему: Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів

Таня

Руйнівниця beauty-міфів і не тільки, знає все про останні досягнення в косметології та медицині, докопається до істини, як би далеко вона не була закопана.

Перебираючи в голові величезний список своїх улюблених страв, я довго не могла виділити трійку лідерів. Тому вирішила піти простішим шляхом і поділитися з тобою рецептами, які я готую часто, і вони мені не набридають.

Грушевий пиріг із горіхами

Я його обожнюю з двох причин. По-перше, він готується дуже швидко, а інгредієнти для його приготування завжди є на кухні. По-друге — він смачний😋

Інгредієнти (на круглу форму 22 см):

  • яйця – 4 шт.;
  • цукор – 150 г;
  • сметана 15-20% – 120 г;
  • рослинна олія – 200 г;
  • борошно – 320 г;
  • кориця – 2 ч. л;
  • розпушувач – 1,5 ч. л.;
  • груша – 500 г (бери стиглу, але тверду);
  • смажений мигдаль – 50-60 г;
  • сіль — дрібка.

Приготування:

Завантажуй у місткість яйця, цукор, сметану, рослинну олію та перемішуй вінчиком до однорідної маси. Далі додавай борошно, корицю, розпушувач, сіль і за допомогою ложки або лопатки вмішуй усі ці інгредієнти. Тісто готове.

Грушу розділи навпіл, серцевину видаляй, наріж часточками та розріж кожну на 2-3 частини. Занадто дрібно грушу різати не потрібно. Якщо фрукт маленький/середній, то достатньо буде розділити кожну часточку на 2 частини. Далі берися за мигдаль. З ним проробляємо те ж саме — кожен горішок на 2-3 частини.

Додавай грушу з мигдалем у тісто, ще раз все гарненько перемішай, викладай у форму і відправляй у розігріту духовку 160-170° на 1 годину. Перевіряй готовність зубочисткою — проткнула середину пирога, якщо сирого тіста на зубочистці немає, значить готово. Скажу відразу, що залежно від духовки (газ, електро, наскільки точно тримається температура, як відпрацьовує термостат тощо) час приготування може варіюватися від 50 хвилин до 1:20.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Звісно, можна замінити грушу яблуком, мигдаль — арахісом тощо. Тут уже, як то кажуть, що буде під рукою. Смачного.

Свинячі реберця BBQ

Тут головне купити хороші м’ясисті реберця, а далі справа техніки й смакота забезпечена. 😊

Інгредієнти:

  • свинячі ребра – 1 кг;
  • часник – 2 головки;
  • вода – 0,5 л;
  • сіль, перець — до смаку.

Соус:

  • вишня (свіжа або сухого замороження) – 40 г;
  • сік вишні (не покупний, а натуральний вишневий сік) – 50 г;
  • цукор – 30 г;
  • гірчиця (ніякої солодкої, в зернах та іншого, звичайна ядрена гірчиця) – 7 г;
  • соус барбекю (тут чим якісніший, тим краще) – 100 г;
  • сіль – 1 г;
  • вершкове масло – 10 г.

Приготування:

Став розігріватися духовку на 250-260° і, поки вона гріється, обробляй ребра. Знімай шкуру, з обох боків посоли, поперчи, викладай на деко і відправляй у духовку на 10 хвилин.

Поки ребра веселяться в духовці, починай робити соус. У невеликий сотейник або каструлю закладай вишню, вишневий сік, цукор, сіль, гірчицю, соус барбекю і на дуже маленькому вогні уварюй 15-20 хвилин. Вершкове масло на цьому етапі не додавай.

Важливо: Ми не гречку варимо, тож потрібно стежити за соусом, мішати його, особливо останні 5-7 хвилин, щоб він не пригорів.

Через 10 хвилин діставай ребра з духовки й став температуру 130-140°. У деко вливай 0,5 л води та кидай кілька головок часнику (чистити його не потрібно). Тепер гарненько «упакуй» деко фольгою, щоб через жодні щілини не виходила волога. До цього часу якраз уже буде готовий соус — знімай його з плити та поки відстав убік.

У духовці температура 130-140°, а значить пора відправляти в неї реберця на півтори години. Через 1:30 хвилин діставай ребра, знімай фольгу і виймай із дека часник. Він легко видавиться зі шкірки у вигляді кашки, яку потрібно перетерти через дрібне сито. Повертай соус на плиту на маленький вогонь і щойно він підігріється, додавай вершкове масло і часникову перетерту кашку. Все гарненько перемішай і тепер наш блискучий, ароматний і неймовірно смачний соус готовий на 100%.

Цікаво на тему: Не тільки куряча грудка: чим смачно набирати норму білка

Останній етап. Духовку знову розігрівай на 250-260° і обов’язково постели внизу фольгу або встанови деко. Реберця змасти соусом (вишню в бік не відкидай, а теж розподіли по ребрах) і перекладай їх на решітку, після відправляй у духовку на 10 хвилин. Все, м’які, соковиті, смачні реберця BBQ готові.

Картопля по-селянськи (без шкірки)

Пюре, печеня, молода картопля… Чесно, все це набридає дуже швидко, але не картопля по-селянськи😋

Інгредієнти:

  • картопля – 4-5 шт. (великих);
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • сухий часник – 1 ч. л.;
  • гірчичний порошок – 1 ч. л.;
  • паприка (звичайна і копчена) – 0,5 ч. л.;
  • сухі трави — додавай, що любиш (я віддаю перевагу чебрецю кілька щіпок); якщо любиш карі, куркуму, то додай третину чайної ложки кожної з приправ;
  • сіль – 1 ч. л. без гірки;
  • перець — до смаку;
  • петрушка, кріп, зелена цибуля.

Приготування:

Почисть картоплю, розрізай навпіл і половинки ріж на часточки. Не потрібно їх робити занадто тонкими — одна часточка на три частини як раз. Якщо картопля дуже велика, то, звісно, можеш переполовинити її. Часточки кладемо в каструлю, заливай водою і на плиту. Закипіло, став таймер на три хвилини, після яких зливай воду і залишай картоплю в ситі стікати.

Поки картопля позбавляється зайвої вологи, став духовку на розігрів 220° і розпочинай готування суміші приправ. У місткість додавай рослинну олію і весь перелік інгредієнтів. Гарненько все перемішай. Повертай картоплю із сита назад у каструлю, виливай туди «типу соус» зі спецій, накривай кришкою і перемішуй (без особливого ентузіазму труси каструлю, кілька разів переверни догори дном і т. д.). Потрібно, щоб олія зі спеціями рівномірно розподілилася по картоплі.

На деко стели пергамент і висипай картоплю (розподіли її по деку, щоб вона не лежала просто горою). Відправляй у духовку на ~20 хвилин. Після закінчення цього часу краще дістань одну часточку і розріж. Вона має бути м’яка всередині зі щільненькою скоринкою, що утворилася. Якщо готово — діставай із духовки, наріж зелень, посип картоплю і смачного.

Ева

Експертка з кулінарних експериментів і наукових досліджень, перекладачка складних термінів і процесів на «людську» мову.

3, 5… Мені складно назвати 20 своїх улюблених страв, не те що кілька. Але ні, я недовго морочила голову, чим би тебе порадувати. Тримай трійку простих і дуже смачних рецептів. 😉

Повна сковорода WOK за 20 хвилин

Якщо швидкість нарізки у тебе не дуже швидка, то процес готування займе трохи більше часу, але в будь-якому разі це практично миттєва, смачна страва, якої вистачить на кілька днів усій родині. Відразу візьми за правило, що інгредієнти кладуться на око. Любиш овочі — кидай більше. Хочеться смакувати м’яском — збільш його кількість тощо. Я тобі дам розкладку, як я часто готую цей WOK.

Інгредієнти:

  • локшина — більше ніж 0,5 пачки (бери удон або будь-які звичайні спагеті твердих сортів);
  • м’ясо (яловичина, свинина, курка — що любиш, те й використовуй) – 500-600 г;
  • морква – 1 шт. (велика);
  • болгарський перець – 1 шт. (великий);
  • часник – 2-3 зубчики;
  • червона цибуля – 0,5 шт.;
  • імбир – 2 шматочки (розміром із ківшик чайної ложки);
  • зелена цибуля – 4-5 стріл;
  • перець чилі — половинку невеликого (якщо любиш гостреньке);
  • соєвий соус;
  • кунжут.

Приготування:

Починаємо з нарізки. М’ясо, моркву, болгарський перець, червону цибулю ріж максимально тонко. Наприклад, м’ясо спочатку нарізай на тонкі слайси, а потім на смужки. Те ж саме з морквою тощо. Часник натри на тертці, а імбир (один шматочок) – на слайси, потім на брусочки, а вже їх — на дрібний кубик. Якщо будеш додавати перець чилі, то його наріж просто тонкими кільцями/півкільцями. Що стосується зеленої цибулі — білу частину нарізай дрібно, а зелену — пір’ям по 5-7 см.

Важливо: Якщо ти будеш просто це все обсмажувати за класикою, закидаючи по черзі інгредієнти, то навіть на максимальному вогні в тебе м’ясо й овочі в підсумку будуть варитися. Тому використовуй дві сковорідки.

Отже, починаємо готувати нашу нямку. Воду в каструлю, туди ж соєвого соусу приблизно 100 мл і один шматочок імбиру. Нехай закипає, а ми поки будемо все смажити. Дві сковорідки на плиту і вогонь на максимум (одну можеш брати невелику, а другу щонайменше 28 см і з бортами — що вища, то краще). Рослинної або оливкової олії додали, сковорідки гарненько розігрілися і закидаємо:

Цікаво на тему: Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

У ту, що менша — м’ясо. Не кидай його грудкою, розрівнюючи після лопаткою. Одразу пальцями «криши», розподіляючи по сковороді. Закинула і не мішай, нехай смажиться. Отримала гарну скоринку з одного боку — перемішай, дай ще буквально хвилинку пошкварчати та знімай.

У ту, що більше — болгарський перець. Закинула і не перемішуй — нехай гарненько присмажиться до утворення на одному боці пригарин. Коли ти побачила, що пригарини з’явилися — закидай морквину і все перемішай.

Вогонь так само на максимумі й після ще недовгого обсмажування морквини з болгарським перцем (загальний час буде близько 2 хвилин) розгреби їх на боки сковорідки та в самий центр клади м’ясо, червону цибулю, часник, імбир, перець чилі. 30 секунд обсмажила і все гарненько перемішай.

У цей час твоя вода, найімовірніше, вже закипіла, а значить у ній що? Правильно, вже повинна варитися локшина. Не вари її до повної готовності. Консистенція має бути не аль-денте, але й не готовою. Після локшину переміщуємо в сито — нехай стікає.

У сковорідці вже все має бути готове. Якщо раптом уже все посмажилося і почало горіти, а локшина ще вариться, зменш вогонь на мінімум або зовсім зніми пательню (тут уже дивись за ситуацією). Але загалом якщо просто дотримуватися цього процесу приготування, то все буде чітко. Отже, перед тобою сковорода з м’ясом і овочами, локшина, зелена цибуля, кунжут, соєвий соус. Об’єднуємо — перекладай це все в сковорідку (вогонь середній) і додавай соєвого соусу грам 100. Усе гарненько перемішай і зменш вогонь на мінімум. Спробуй локшину — якщо соєвого мало, то додай ще. Готово!

Сирна лазанья

Якщо потрібно багато смачної їжі, то цей рецепт врятує ситуацію 100%. Страву не назвати бюджетною, але вона максимально універсальна і підійде як для звичайного обіду/вечері, так і з легкістю стане смаколиком на святковому столі.

Інгредієнти:

  • листи для лазаньї – 1 упаковка;
  • яловичий фарш – 1 кг;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • помідори у власному соку – 700-800 мл;
  • вино червоне напівсолодке – 250 мл;
  • сир — по одній пачці сулугуні, моцарела звичайна, моцарела в розсолі та 60-80 г пармезану;
  • цукор, сіль, перець — до смаку.

Соус бешамель:

  • вершкове масло – 40-50 г;
  • борошно — столова ложка з хорошою гіркою;
  • мускатний горіх;
  • молоко;
  • сіль, перець.

Приготування:

Починаємо з обсмажування фаршу. Вогонь на максимум і обсмажуй щонайменше у два заходи, а краще в три. Якщо закинеш весь кілограм, то він у тебе просто почне варитися. Наше завдання не довести його в сковороді до готовності, а дати гарний колір (підсмажену скоринку). У процесі обсмажування розбивай фарш вінчиком, щоб він не злипався в котлету. Трохи солі, перцю в процесі обсмажування і після отримання кольору перекладай фарш у каструлю. Став її на невеликий вогонь. Щойно фарш почав шкварчати — додавай вино. Додай трохи вогню, щоб спирт швидше випарувався.

У нас залишилася сковорідка, в якій ми обсмажили фарш. У ній же обсмажимо й овочі. Моркву нарізай кубиком, цибулю — максимально дрібно, часник натри на тертці. До речі, якщо любиш селеру — додай і її, зайвою вона точно не буде. Спочатку обсмажуємо моркву з цибулею (і селерою, якщо вона буде), щойно цибуля стала прозорою і почала йти в жовтизну, додавай часник, перемішай, ще трохи обсмаж і все перекладай до фаршу. Слідом додавай томати у власному соку і нехай там булькає на маленькому вогні 10-15 хвилин. Після цього часу додай сіль, цукор, перець до смаку. Особливо добийся гарного балансу солі та цукру, адже вони головні підсилювачі смаку.

Готуємо бешамель… Простішим за цей соус у приготуванні, напевно, є лише пачка майонезу, яку потрібно просто відкрити й видавити. Погнали чаклувати:

Вершкове масло кидаємо в сотейник і на невеликий вогонь. Щойно масло розтануло, додавай борошно і гарненько вмішуй його вінчиком. Закипіло — починай вливати молоко. Налила (близько 100-150 мл), зачекала поки закипить і дивишся на густоту. Якщо соус густий, вливай ще молоко. Не забувай працювати вінчиком, щоб соус не пригорів і не почали утворюватися грудки. Так, молоко нам дає тут не тільки смак. Саме воно виступає регулятором густоти соусу. Нам потрібно домогтися консистенції рідкої сметани. Бешамель не має бути густим, але й не надто рідким.

Коли текстура соусу отримана, додавай сіль, перець до смаку, трохи мускатного горіха (буквально кілька дрібничок), ще раз усе гарненько перемішай і знімай. Поки соус гарячий закидай у нього пармезан і вмішуй його.

Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью і тирамісу

Натри сулугуні, звичайну і «рідку» моцарелу (в розсолі яка). Останню поки що відклади в сторону. Став духовку на розігрів 190° і починай складання шедевральної лазаньї.

Низ дека натри олією/оливковою олією і викладай все шарами;

  • листи для лазаньї (вони не ляжуть чітко на деко, тому відкриті місця закривай надламаними шматками з листів);
  • фарш (з усією рідиною);
  • сир (сулугуні та звичайна моцарела);
  • бешамель (не товстим шаром).

Отже, поки не закінчилися інгредієнти. Останній шар роби не листами для лазаньї, а фаршем і зверху роби шапку з моцарели в розсолі. Відправляй у духовку на 50 хвилин. Готово, смачного.

Пончики з бужениною на… Спрайті (Sprite)

Тісто на Спрайті? А чому б і ні, коли так😉 Ну, якщо немає напою Sprite, візьми 7Up – у будь-якому разі буде смачно, обіцяю.

Інгредієнти:

  • буженина;
  • консервовані ананаси – 1 банка;
  • Sprite/7Up – 330 мл;
  • коньяк – 40 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • вершкове масло – 70 г;
  • розпушувач – 5 г;
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л. з гіркою;
  • борошно – 6 ст. л. (потім якщо що, ще додаси);
  • сіль – 3 щіпки.

Також тобі знадобиться довга дерев’яна шпажка. Погнали готувати вкуснямбу.

Приготування:

Бери чашу блендера і туди завантажуй яйця, Sprite/7Up, коньяк, розтоплене вершкове масло, розпушувач, крохмаль, сіль і борошно. Блендери. Занадто рідко? Додай ще 1-2 ложки борошна. Загалом, у тебе має вийти тісто за густотою, як на оладки. Коли воно готове, дай йому постояти годинку, півтори.

Діставай кільця ананаса і ріж їх навпіл і… ще раз навпіл. Нарізай буженину товщиною приблизно такою ж, як ананас. Тепер брусочки ананаса клади зверху на буженину і вирізай з неї такий самий за розміром шматочок. У підсумку у тебе вийде багато канапешок, які вже можна наминати, але не вчиняй цей злочин🫠

Далі бери каструлю, наливай у неї рослинну олію. Так, на нас чекає фритюр. До речі, їжа, приготована у фритюрі, набагато менш жирна, ніж просто страви, обсмажені на пательні😉Розігрівай олію на середньому вогні. Перевір температуру олії: занур шпажку в тісто і після — у фритюр. Якщо тісто інтенсивно смажиться, значить температура занадто висока. Тобі потрібно десь 140-150 градусів.

А далі все просто: на шпажку наколюєш канапешку з буженини й ананаса, занурюєш у тісто, трохи струшуєш зайве тісто і відправляєш у фритюр. Викладай на серветки й хрусти із задоволенням. Якщо залишиться тісто, просто відправ його у фритюр — воно дуже смачненьке.

Юля

Завжди в курсі останніх подій у світі літератури, порадить серіал, від якого нереально відірватися, і зробить фото на будь-яку «мильницю», гідне International Photography Awards.

Я прихильниця осіннього меню, бо в цей період з’являються зрілі та корисні сезонні овочі, з яких можна приготувати безліч смаколиків. Тож мій ТОП-3 улюблених рецептів буде трохи хюгге, і сподіваюся, що він тобі теж сподобається.

Баклажанні нагетси з пармезаном

Обожнюю цей рецепт за його простоту і чудовий смак! Такі нагетси відмінно залітають як здоровий перекус (коли мені особливо ліньки готувати 😝) і як закуска, наприклад, до кухля холодненького лагера. 😋

Інгредієнти:

  • баклажан – 2 шт. (середніх);
  • тертий пармезан – 100 г;
  • панірувальні сухарі – 1 склянка (можна використовувати й цілозернові);
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль, чорний перець, сушене орегано — по 0,5 ч.л;
  • оливкова олія для змащування.

Для соусу:

  • грецький йогурт – 200 г;
  • сушений часник, петрушка, сіль — по 0,5 ч.л.

Приготування:

Наріж баклажани на шматочки розміром 5-8 см. Посоли їх і залиш на 20-30 хвилин, щоб вони віддали зайву вологу і гіркоту. Після цього промий і обсуши.

В одній мисці збий яйця із сіллю та перцем. В іншій — змішай панірувальні сухарі з тертим пармезаном і орегано.

Цікаво на тему: 5 смачних страв без м’яса

Розігрій духовку до 200°C. Кожну часточку баклажана спочатку вмочи в яйце, потім обваляй у суміші з панірувальними сухарями та пармезаном. Виклади нагетси на деко, застелене пергаментним папером. Злегка збризни оливковою олією. Випікай у духовці близько 20-25 хвилин, поки вони не стануть золотистими й хрусткими. У середині приготування можна перевернути їх для рівномірного підрум’янювання.

Готуємо соус. У йогурт додай часник, петрушку та сіль і все ретельно перемішай. Подавай баклажанні нагетси гарячими з часниковим соусом.

Картопля з грибами та копченими ковбасками

Одного разу я вичитала цей рецепт у модній кулінарній книжці та приготувала чоловікові. Відтоді така картопелька з пікантними ковбасками й ніжними грибочками стала мастхевом на нашому столі!

Інгредієнти:

  • картопля – 600 г;
  • свіжі гриби – 300 г (печериці або інші на твій смак);
  • копчені ковбаски – 200 г (наприклад, мисливських);
  • цибуля – 1 шт. (велика);
  • рослинна олія – 2-3 ст. л;
  • сушене орегано – 1 ч. л;
  • сіль і перець — до смаку;
  • свіжа зелень для подачі.

Приготування:

Картоплю почисть і наріж кубиками або часточками. Гриби промий і наріж скибочками, цибулю — дрібним кубиком. Копчені ковбаски наріж кружечками або пів кружечками.

У глибокій сковороді розігрій олію на середньому вогні. Додай нарізану цибулю й обсмажуй її до золотистого кольору. Потім додай ковбаски й смаж ще 3-4 хвилини, поки вони злегка підрум’яняться. До цибулі та ковбасок додай нарізані гриби. Обсмажуй усе разом, поки гриби не зменшаться в об’ємі та не випарується зайва волога.

Додай картоплю в сковороду. Перемішай усі інгредієнти. Посоли та поперчи до смаку, додай орегано. Накрий сковороду кришкою і готуй на середньому вогні 15-20 хвилин, періодично помішуючи, поки картопля не стане м’якою. Коли картопля готова, зніми з вогню і дай трохи настоятися під кришкою. Подавай страву ще гарячою, посипавши свіжою зеленню.

Кіш із гарбузом і фетою

Це один з моїх найулюбленіших несолодких пирогів — найкраща альтернатива будь-якій піці! Тут ароматний гарбуз і ніжний сир фета створюють приголомшливу гармонію смаку. Я печу його, коли з’являються стиглі гарбузи, але можна спробувати зробити із замороженого.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно – 200 г;
  • холодне вершкове масло – 100 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • вода – 3-4 ст. л.

Для начинки:

  • гарбуз – 400 г;
  • фета – 150 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • вершки (20%) – 200 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сушений чебрець або орегано – 1 ч. л;
  • сіль і перець — до смаку;
  • оливкова олія для обсмажування.

Приготування:

У мисці змішай борошно і сіль. Додай холодне вершкове масло, нарізане кубиками, і перетри до стану крихти. Вбий яйце і додай холодну воду. Заміси тісто, сформуй його в кулю і загорни в плівку. Прибери в холодильник на 30 хвилин.

Розігрій трохи оливкової олії на сковороді. Обсмаж нарізану цибулю до м’якості. Додай нарізаний гарбуз і готуй, поки він не стане м’яким (близько 10-15 хвилин). Посоли та поперчи.

Цікаво на тему: 5 простих рецептів кексів у чашці

В окремій мисці збий яйця з вершками, додай чебрець і перемішай. Розігрій духовку до 180°C. Розкачай охолоджене тісто на присипаній борошном поверхні й виклади у форму для випічки, формуючи бортики. Проколи дно виделкою. Виклади обсмажений гарбуз із цибулею на тісто і рівномірно розподіли крихти фети зверху. Залий сумішшю яєць і вершків. Випікай у розігрітій духовці близько 35-40 хвилин, поки начинка не застигне і не підрум’яниться. Дай кішу трохи охолонути перед нарізанням. Подавай теплим або кімнатної температури, прикрасивши свіжою зеленню.

Вика

Фея технічної підтримки EVA Blog, яка залишається за лаштунками, але без неї наш проєкт був би схожий на лінивця з «Зоотрополіса».

Чизкейк Нью-Йорк

Чизкейк — це насолода для гурманів! Його основа, зроблена з крихкого печива, приємно хрумтить, тоді як ніжна вершкова маса тане на язиці. Кожен шматочок — це поєднання солодкості, кислинки та кремової ніжності, що пробуджує бажання спробувати ще. Готувати чизкейк не складно, а результат — просто витвір кулінарного мистецтва, який вразить і тебе, і всіх гостей.

Інгредієнти:

Для основи:

  • печиво (наприклад «До чаю» або будь-яке схоже) – 300 г;
  • вершкове масло – 100 г;

Для самого чизкейка:

  • крем-сир Філадельфія – 500 г;
  • жирні вершки 33% – 100 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 5 ст.л.;
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ч.л.;
  • сік 0,5 лимона;
  • цедра лимона — дрібка.

Приготування:

Починаємо з основи нашого десерту. Потрібно взяти печиво, подрібнити його (або блендером, або виделкою) і додати розтоплене вершкове масло. Усе добре перемішати й сформувати основу чизкейка, рівномірно розподіливши отриману масу на низ і стінки форми, і відправити її в морозилку, доки будемо готувати начинку.

Для начинки в місткості потрібно змішати крем сир, цукор, вершки, яйця і на невеликій швидкості збити міксером. Потім додати крохмаль, сік лимона і трохи цедри й знову все добре змішати.

Витягуємо нашу основу з морозилки та до неї додаємо начинку з крем-сиру. Ставимо чизкейк у духовку випікатися на 1 годину за температури 160 градусів. Також у духовку ставимо посуд із водою. Дати десерту повністю охолонути, а краще залишити на ніч у холодильнику. Виходить ну дуууже ніжний і неймовірно смачний десерт. Неодмінно варто спробувати!

Котлети Кордон Блю

Це справжня класика європейської кухні, яка поєднує ніжне куряче філе з розтопленим сиром і соковитою шинкою всередині. Золотиста, хрустка скоринка з панірування приховує під собою гармонію смаків, яка просто вибухає в роті.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 3 шт. (великі);
  • шинка – 200-300 г (тут до смаку);
  • сир – 200-300 г (теж до смаку);
  • сіль, перець, паприка, часник;
  • рослинна олія — для фритюру.

Для панірування:

  • яйце – 1 шт.;
  • борошно;
  • панірувальні сухарі Панко.

Приготування:

Філе розрізаємо на дві частини вздовж, щоб утворилися 2 слайси. Далі накриваємо плівкою і відбиваємо їх, щоб вони стали ніжнішими. Після цього додаємо до відбитого філе сіль, паприку, часник (свіжий, але можна і сухий), перемішуємо і починаємо формувати котлети.

Цікаво на тему: Вечір грецької кухні: готуємо тіропіту, мусаку та кураб’єдес

Для зручності їхнього формування беремо обробну дошку, застеляємо її харчовою плівкою і кладемо філе, на нього (посередині) викладаємо шматочок шинки та сиру. Далі все разом скручуємо в рулет, обов’язково з боків добре філе засунути всередину (бо готуємо голубці). Отриманий рулет закручуємо в харчову плівку (щоб трималася форма котлети) і добре прокручуємо по дощечці (ніби тримаємо качалку і крутимо її). Робимо так із кожною частиною філе. Заготовляння для котлет готові. Ставимо їх на 30 хвилин у морозилку, щоб вони краще тримали форму.

Потім дістаємо котлети й починаємо панірувати. Котлету обкатати в борошні, потім у яйці та в сухарях. Робимо так із кожною. Далі в невеликий сотейник наливаємо олію і добре розігріваємо і тільки потім смажимо котлети як у фритюрі (має бути досить багато олії). Обсмажуємо до золотистого кольору і відправляємо в духовку на 10-15 хв при 160 градусах.

Виходять дуже соковиті та незвичайні котлети, якими ви можете здивувати ваших гостей.

Марьяна

Любителька доглядових банок і макіяжних лайфхаків, парфумерний маніяк-початківець (поки що), відрізнить у кадрі Раяна Гослінга від Раяна Рейнольдса.

Це було непросто, але я змогла виділити трійку з десятків своїх улюблених рецептів. Не обіцяю тобі вишуканих страв із модним насінням чіа, креветками та авокадо, але те, що кожна з цих страв буде смачною — це я гарантую.

Гарбузовий крем-суп із куркою теріякі

У жовтні я на 80% складаюся не з води, а з гарбузового супу-пюре. 😅 Для мене це одна з найзатишніших осінніх страв, яка ніколи мені не набридає (на жаль, на відміну від моїх домашніх, але це їхня проблема 😆). Я люблю крем-суп і просто так, без будь-яких добавок (хоча з підсушеними тостами й тертим сиром це дуже і дуже), але з курочкою-теряки це просто мммм. 🤌

Інгредієнти:

Для крем-супу:

  • гарбуз – 700 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець солодкий – 2-3 шт.;
  • вершки 20% – 200 мл;
  • соєвий соус – 20 мл;
  • сіль, перець, сухий часник, імбир — до смаку.

Для курки-теріяки:

  • філе куряче – 600 г;
  • соєвий соус – 100 мл;
  • мед (рідкий) – 2 ч.л.;
  • імбир (свіжий) – 15 г;
  • рослинна олія – 10 г;
  • кунжут — для прикрашання.

Приготування:

Для початку поставимо маринуватися філе. Помий його, обсуши, наріж невеликими шматочками й переклади в місткість із кришкою. У мисці змішай соєвий соус, рослинну олію та рідкий мед і перелий до м’яса. Імбир почисть, натри на дрібній тертці та відправляй до філе. Залиш маринуватися хоча б на 1 годину.

Цікаво на тему: Що приготувати з гарбуза: прості та смачні страви

Гарбуз почисть від шкірки та наріж не дуже великими часточками. Зроби те ж саме з перцями, а цибулю почисть і розріж на 4 частини. Приготуй овочі будь-яким способом — у мікрохвильовій печі, духовці, в каструлі або на пару. Я віддаю перевагу пароварці — так вони готуються швидше і не такі сухі, як у духовці. Але це залишаю на твій розсуд. Коли овочі готові, переклади їх у каструлю і перебий блендером до стану пюре. Додай соєвий соус, вершки та улюблені спеції та став на вогонь — нам потрібно довести суп до кипіння і потримати на повільному вогні буквально 3 хвилини.

Повернемося до курочки. Коли вона добре промаринувалася, на розігріту сковороду викладай кожен шматочок філе. Намагайся так, щоб рідини було мінімум. Наше завдання — підсмажити м’ясо рівномірно до красивого золотистого кольору. Коли місія виконана, виливай у м’ясо соус, що залишився, і дай йому покипіти хвилин 5-7 до загустіння.

Збираємо наш суперситний обід. У глибоку тарілку налий ополоник крем-супу, зверху виклади кілька шматочків курочки та посип зверху кунжутом. Налітай!

Цвітна капуста під сиром

Звучить якось нудненько, чи не так? Але не поспішай оцінювати страву за її назвою. Повір, у цьому рецепті прекрасно все, тож я просто не можу ним не поділитися! Це суперлегка вечеря, на підготовку якої піде всього хвилин 10 (ну, і ще майже годинка на саме приготування), за що я окремо люблю цю страву. А ще її любить навіть мій чоловік, який із капустою абсолютно не сумісний.

Інгредієнти:

  • цвітна капуста – 500 г;
  • філе куряче – 500 г;
  • моцарела – 150 г;
  • томати – 1 великий або 2 середніх;
  • сметана 10-15% – 100-150 мл;
  • сіль, перець, сушений часник — до смаку.

Приготування:

Застели форму для запікання пергаментом, а духовку став розігріватися до заповітних 180°C.

Цвітну капусту наріж слайсами товщиною у 2-2,5 см. Так, рівненькими скибочками її не нарізати, бо вона розвалюється на суцвіття, але особливо з цим не заморочуйся. Нам важливо зробити з капусти такий собі складовий нижній «корж».

Нарізаного представника овочевої культури викладай на низ форми так, щоб повністю її покрити. Посоли, поперчи, додай часник або інші улюблені спеції (зеленушка теж буде чудово), а зверху викладай на капусту сметану.

Наступний шар — це м’ясо. Помий куряче філе, обсуши та наріж слайсами завтовшки близько 1,5 см. Викладай зверху на капусту, покриваючи всю площу майбутньої запіканки. Не забудь посолити й додати перчик.

Помідори, як ти вже напевно здогадалася, миємо і теж нарізаємо тонкими слайсами. Викладаємо томат поверх м’яса, можна трохи підсолити й саме час відправляти в духовку хвилин на 35-40.

Поки готується запіканка, натри сир на великій тертці. Коли мине встановлений час, дістань форму з духовки, рівномірно посип моцарелою і відправ назад ще на 10 хвилин. Рекомендую відразу готувати подвійну порцію, тому що відлітає ця запіканка моментально. 

Сирна запіканка-суфле

Я довго шукала ідеальний рецепт ніжної сирної запіканки (щоб вона була повітряною і вологою одночасно), і, після низки експериментів, знайшла його! Якщо любиш десерти-суфле, тобі він точно має «зайти». З добавок дуже рекомендую не вигадувати велосипед, а використовувати для смакового контрасту… лимонну цедру. Ось правда. Я додавала в цей рецепт, напевно, все, що можна — шоколад, сухофрукти, горіхи, вишню, але найкласніший варіант саме з цедрою. Вона додає легку гіркуватість і це просто perfect match! І ще. Рекомендую відразу робити подвійну порцію, тому що улітає запіканка за лічені хвилини. 😁

Інгредієнти:

  • сир 5% – 600 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сметана 15% – 5 ст. л.;
  • манка – 4 ст. л. (з гіркою);
  • цукор – 4 ст. л.;
  • лимон – 1 шт.;
  • сіль, ваніль — по дрібці.

Приготування:

Для початку потрібно «розпустити» манку. Всипай її в місткість, додай до неї всю сметану і залиш хвилин на 15. Маса повинна вийти кремоподібною. Якщо вона густувата, то додай ще трохи сметани або просто молока.

Цікаво на тему: 7 рецептів десертів, які можна приготувати в домашніх умовах

В окрему місткість засипай сир і перебий його блендером до однорідності. Це одна з фішок цього рецепта — жодних грудочок! У м’який сир додавай цукор, яйця, набряклу манку, сіль і ваніль і ще раз все збий блендером до однорідності.

На тертці зніми цедру з одного лимона. Головне — брати тільки жовту «шкірку». Всипай у сирну масу і перемішай ложкою. Перелий майбутню запіканку у форму і в розігріту духовку на 180°C.

Порада: Я використовую силіконову форму, але, якщо в тебе жорстка (скло, кераміка, антипригарка), рекомендую змастити її олією і розподілити по дну і бортику суху манку — вона додасть щось на кшталт скоринки й запіканка краще триматиметься.

Прикрасити можеш чим завгодно — збитими вершками, шоколадом, ягодами, але я зазвичай цього не роблю. Не бачу сенсу додавати декор, якщо запіканки вже через 15 хвилин не буде. 😆 Ну, а ти можеш креативити на свій розсуд.

Пиши в коментарях, які страви тебе вразили найбільше і які ти обов’язково спробуєш приготувати!

Читай також:

Останні

15 найкращих масок для обличчя, незамінних взимку

Зима – час затишних светрів, гарячого какао і стократного перегляду улюблених фільмів. І поки ти… Докладніше

Жовтень 16, 2024

Що не можна робити під час менструації?

Жіночий організм отримав від природи складні налаштування. У нас все непросто: ми емоційні, чутливі та… Докладніше

Жовтень 15, 2024

Календар вагітності: 3 тиждень

Перший і другий тиждень вагітності в буквальному сенсі пролетіли непомітно. А може так і буде… Докладніше

Жовтень 15, 2024

10 цікавих парфумів з алкогольними нотками

Коли мова заходить про парфумерію з алкогольними акордами, одразу уявляєш собі щось бунтарське, але водночас… Докладніше

Жовтень 14, 2024

7 класних рецептів смузі для заряду вітамінами

EVA Blog разом із кулінарним каналом Кус-Кус пропонує тобі створити маленькі кулінарні шедеври у склянці.… Докладніше

Жовтень 14, 2024

Страшна краса: приклади макіяжу й образів до Геловіну

Свято під девізом «чим страшніше, тим красивіше» уже незабаром. А разом із ним і привід… Докладніше

Жовтень 14, 2024