Здоров'я

Центр мого світу: чому здоров’я спини таке важливе?

Біль у спині – мабуть, одна з найпоширеніших проблем серед чоловіків та жінок. Причиною появи дискомфорту можуть бути малорухливий спосіб життя, сидяча робота, тривале перебування у зігнутому стані, відсутність фізичної активності, слабкість м’язів спини й не тільки. Якщо раніше із цим стикалися переважно люди літнього віку, то зараз ця проблема виникає й у молоді. Чому здоров’я спини таке важливе і як його підтримати — обговорюємо в EVA Blog.

Спина — опора нашого тіла

Якщо говорити образно, то спина, а точніше, хребет — це щогла вітрильного корабля, натягнута канатами у вигляді зв’язок і м’язів. Будучи опорою для всього тіла, щодня наша спина витримує колосальні навантаження, і зовсім не дивно, що від її здоров’я залежить самопочуття та стан всього організму.

На здоров’я спини впливають багато чинників: стан суглобів і міжхребцевих дисків, а також здатність м’язів утримувати вагу тіла в русі та в стані спокою. За рівну поставу відповідає мускулатура, а її порушення часто з’являються через те, що м’язи просто не справляються зі своїми функціями, утримуючи хребет у неправильному положенні.

Найбільше значення мають постуральні (глибокі) м’язи спини, які, всупереч дії гравітації, утримують наше тіло у вертикальному положенні. Зміцнити й підтримувати їх у формі допомагають йога та плавання.

Що впливає на здоров’я спини

Вплинути на силу спинних м’язів можна двома способами: активним і пасивним. Очевидно, що активний спосіб — це фізична активність. Якщо у вас сидяча робота, малорухливий спосіб життя, компенсуйте нестачу руху тренуваннями: силовими, кардіо, плаванням, розтяжкою, йогою, танцями. Тренування можна поєднувати з часом, проведеним на свіжому повітрі, наприклад, виконувати вправи на вулиці, більше ходити пішки, займатися бігом.

Пасивний спосіб стимулювання м’язів — масаж. Це можуть бути як нетрадиційні методики (японський точений масаж шіацу, китайська акупресура тощо), так і традиційний лікувальний або загальнозміцнювальний масаж. Щоб зберегти здоров’я спини, ідеально поєднувати активні тренування з регулярними курсами масажу.

Щоб організм отримав необхідний заряд енергії та нутрієнтів, також слід стежити за харчуванням. Правильне та збалансоване харчування – це основа міцного здоров’я та відмінного самопочуття. Не варто нехтувати цим правилом.

І ще один фактор здоров’я, про який часто забувають, — рівень стресу. У сучасному світі як ніколи важливо вміння розслаблятися та простіше ставитися до дедлайнів, особистих переживань чи інших проблем.

Цікаво по темі: Стрес: як не стати заручником своїх емоцій

Що робити, якщо болить спина

Згідно зі статистикою, тільки в 1-2% випадків болі в спині можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям. Необхідно звернутися до лікаря при будь-яких підозрілих відчуттях, особливо, якщо відчуваються сильний біль, оніміння або порушення чутливості рук чи ніг, слабкість м’язів, підвищення температури.

В інших 98-99% випадків біль у спині має механічний характер: зменшується після відпочинку, залежить від положення тіла й виконуваних рухів. Щоб поліпшити стан, потрібно уникати тривалого перебування в положенні сидячи. А на роботі, яким би комфортним та ергономічним не було крісло, частіше робити перерви, щоб порухатися.

Тренування для профілактики болю в спині:

  • вправи на розтяжку;
  • прогулянки на свіжому повітрі, катання на велосипеді;
  • вправи, що стабілізують хребет (наприклад, планка).

Також для профілактики болю в спині необхідно підтримувати здорову вагу тіла, відмовитися від шкідливих звичок і дотримуватися правильного режиму роботи/відпочинку.

Цікаво по темі: Основи медитації: з чого розпочати?

Підсумуємо

Спина, а точніше, хребет — центральна вісь, на якій тримається все наше тіло. Щоб зберегти здоров’я спини, необхідно підтримувати тонус м’язів, що утримують хребет, — для цього ідеальні плавання та йога, але підійде будь-яка фізична активність. При цьому не треба також забувати про здорове харчування, відпочинок та підтримку нормальної ваги тіла.

Читайте також:

Останні

Як вибрати першу секс-іграшку?

Перша інтимна іграшка знаходить жінок в різному віці. Ти однаково успішно можеш як розпочати шлях… Докладніше

Травень 21, 2024

Що потрібно знати про очищення шкіри обличчя влітку

Усі ми з нетерпінням чекаємо на літо, щоб сповна насолодитися теплою погодою, промінчиками сонця і… Докладніше

Травень 21, 2024

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024