Краса

Властивості та використання вітаміну Е у косметиці

Краса волосся, шкіри навколо очей та обличчя багато в чому залежить від здатності організму протистояти негативному впливу середовища. Сповільнити процеси, що провокують прискорене старіння, допомагають антиоксиданти. Одним з фаворитів серед них є вітамін Е. Дізнатись про особливості його використання в косметології тобі допоможе ця стаття!

Спеціально для EVA Blog фахівчиня з тестування шкіри Лінії магазинів EVA Татарінова Юлія розповіла, яку користь несе вітамін Е, в яких формах зустрічається у косметичних засобах та які особливості застосування. Зокрема, на тебе чекають рекомендації ефективних продуктів для догляду та підказки, з якими компонентами варто поєднувати токоферол ацетат, а яких краще уникати.

Що таке вітамін Е та які його властивості?

Сьогодні я допоможу прокласти шлях якщо не до вічної молодості та краси, то до здорового та свіжого вигляду точно. Розкажу про одне з потужних антиоксидантних джерел — вітамін Е

Це жиророзчинний вітамін (до цієї ж групи належать A, D і K), для засвоєння якого потрібні жири рослинного або тваринного походження. Вітамін Е синтезується рослинами. Особливо високі концентрації містяться в їхніх оліях. Хоча існує вісім різних хімічних форм природного вітаміну Е, тільки одна з них  відповідає потребам людини — альфа-токоферол. 

Головна задача вітаміну Е — захистити мембрани клітин від руйнування вільними радикалами кисню. Успішна реалізація цього сприяє виникненню наступних потенційних корисних особливостей впливу на організм:

  • Зниження ризику розвитку раку. Деякі дані свідчать про те, що низький рівень вітаміну Е і селену (найважливішого мінералу) може підвищити імовірність виникнення раку грудей і легенів. Якщо ви хочете знизити ризики, найкраще вживати в їжу різноманітні цільні продукти, багаті вітаміном Е та іншими антиоксидантами.
  • Поліпшення здоров’я очей. Вітамін Е чинить захисну дію на клітини очей.
  • Зміцнення імунної системи. Дослідження показали, що вітамін Е міститься у великій кількості в деяких імунних клітинах. А його дефіцит не дозволяє захисній системі повноцінно виконувати свою роботу.
  • Захист від утворення тромбів. Вітамін Е — це натуральний розріджувач крові. Але цілеспрямовано замість ліків з цією метою його вживати не варто.
  • Освітлення шкіри. Не дарма ти бачиш вітамін Е у складі зволожувальних засобів, сонцезахисних кремів та інших продуктів для догляду за шкірою. Цей вітамін міститься в себумі та захищає клітини від пошкоджень.

Місцеве застосування вітаміну Е у складі косметичних засобів дбає про твою шкіру зовні, але найкраща допомога — зсередини. Тому важливо вживати продукти з його високим вмістом. 

Цікаво на тему: Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Форми вітаміну Е, які використовуються у косметології

Вітамін Е широко використовується в косметології та доступний у різних варіантах:

  • терапія, що містить його у кремі або олії;
  • ботокс для волосся або кератинове випрямлення з вітаміном Е;
  • косметичні засоби, наприклад, як тоніки, маски та сироватки.

Цей вітамін, як правило, міститься в оліях, таких як мигдальна, абрикосова або кокосова. Їх цілющі властивості допомагають поліпшити якість шкіри та запобігти її старінню. Ці олії можна використовувати як доповнення до звичайного догляду за обличчям або як інгредієнт у засобах для волосся та нігтів.

Косметичні засоби, що містять мікс вітамінів, можуть бути більш ефективними в догляді за шкірою. Нижче детальніше розповім про вдалі комбінації компонентів. 

Цікаво на тему: Next level: що таке дрон-косметика і навіщо вона потрібна

Найпоширеніша форма вітаміну Е в косметиці — це ацетат токоферолу. В основному отримують його за допомогою синтезу з бензохінону та ізофітолу. Ацетат токоферолу має переважно антиоксидантні властивості, тож креми та засоби, які містять його, допомагають захистити шкіру від шкідливого впливу довкілля та інших чинників. У складі часто зазначають як просто токоферол. 

Використання вітаміну Е в косметології не тільки покращує якість шкіри, а й допомагає запобігти можливим ускладненням. Досить безпечний, майже не викликає побічних ефектів. Однак перед застосуванням все ж варто проконсультуватися зі своїм косметологом або дерматологом, щоб дізнатися, які продукти найбільше підходитимуть саме для твоєї шкіри.

Цікаво на тему: Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

Шкода від надмірної кількості вітаміну Е

Але попри потенційну користь, надмірне використання вітаміну Е в натуральній косметиці може мати й негативні наслідки:

  1. Підвищена жирність шкіри. Щільна текстура вітаміну Е у надмірній кількості може спровокувати появу вугрів та акне.
  2. Алергічні реакції. Якщо є індивідуальна чутливість до компонента, можуть виникнути подразнення, почервоніння та свербіж.
  3. Забруднення пор. Застосування кремів або олій з високим вмістом вітаміну E може сприяти закупорюванню пор, що своєю чергою може призвести до появи прищів і комедонів.
  4. Посилення впливу ультрафіолету. Хоч вітамін E має властивості фотозахисту, але в надлишку він може навпаки посилити вплив ультрафіолету на шкіру, що призведе до пошкоджень і передчасного старіння.

Тому важливо дотримуватися інструкцій із застосування косметичних засобів з вітаміном E. У разі виникнення подразнень або інших негативних реакцій слід припинити застосування продукту і проконсультуватися з дерматологом. 

Цікаво на тему: 11 помилок у догляді за шкірою

Протипоказання для використання косметики з вітаміном Е

Попри цілющі властивості вітаміну Е, існують і протипоказання для використання косметичних засобів з ним:

  1. Індивідуальна непереносність. У деяких людей цей вітамін може викликати подразнення та висипання незалежно від концентрації у натуральній косметиці.
  2. Не можна комбінувати з ліками. Зокрема, мова йде про препарати, які можуть підвищити рівень крові вільного заліза або вразити здатність організму метаболізувати залізо. Це може стати причиною пошкодження тканин або виникнення непередбачуваних реакцій шкіри під час потрапляння на них косметичних засобів.
  3. Захворювання шкіри. Запальні процеси, екзема, дерматит, псоріаз та інші порушення цілісності шкірних покривів.
  4. Порушення функцій нирок і печінки. Якщо є проблеми з цими органами, забороняється використовувати косметичні засоби з вітаміном Е, оскільки він є потужним антиоксидантом і створить додаткове навантаження на організм.

Цікаво на тему: Що таке купероз та як його прибрати у домашніх умовах?

Роль вітаміну Е у доглядовій косметиці для обличчя

Вітамін Е часто використовується в натуральній косметиці, особливо в догляді за обличчям. Його основні ролі у складі засобів для твоєї краси:

  1. Головний “вітамін краси”. Токоферол ацетат є потужним антиоксидантом. Цей “вітамін краси” ідеальний для всіх типів шкіри, особливо для зневодненої, сухої та дуже сухої, зморшкуватої й втомленої. Крім того, він є чудовим протизапальним засобом, що охолоджує та заспокоює шкіру. Вітамін Е  добре допомагає при сонячних опіках, різних видах висипань та подразнень.
  2. Незамінний зволожувальний засіб. Якщо твоя шкіра терміново потребує зволоження, косметичні засоби, багаті вітаміном Е, стануть найкращими союзниками.
  3. Чудовий консервант. Використовується для збереження формул косметичних засобів. Залежно від дії, його концентрація у складі становить від 0,1 до 0,5%. Також вітамін Е присутній у всіх засобах (косметичних оліях, зволожувальних кремах), які мають початкову маслянисту фазу.  Без вітаміну Е продукт окислюється і не може бути використаний. Тому вітамін Е має захисну функцію, значно зменшує окислення, спричинене світлом або теплом.
  4. Антивіковий союзник. Вільні радикали природним чином присутні в нашому організмі та сприяють старінню шкіри. Вітамін Е забезпечує високоефективний захист від їх дії, допомагає сповільнити вікові зміни. Також токоферол ацетат стимулює кровообіг та природне вироблення колагену, завдяки чому з часом зменшується вираженість зморшок, шкіра підтягується та пом’якшується.
  5. Бореться з нерівністю кольору шкіри. Токоферол ацетат у складі косметичних засобів допомагає зменшити прояви темних плям під очима, гіперпігментації та шрамів від акне. Зазвичай гіперпігментація спричинена надмірним виробленням меланіну, так званою мелазмою. Дослідження показали, що її можна вилікувати завдяки застосуванню вітаміну Е разом із вітаміном С. Крім того, токоферол ацетат сприяє відновленню клітин.
  6. Покращує бар’єрні властивості шкіри. Завдяки тому, що токоферол перешкоджає руйнуванню мембран клітин, він позитивно позначається на захисних функціях. Створює плівку на епідермісі, яка заважає сонцю, вітру і холоду висушувати шкіру. Обличчя довше залишається зволоженим, набуває сяйва.

Вітамін Е, він же “вітамін краси”, у косметології є важливим зволожувальним і антиоксидантним компонентом у догляді. Захищає обличчя від негативного впливу середовища і руйнування клітин, має омолоджувальний ефект. Шкіра залишається гладкою, еластичною і зволоженою!

Рекомендовані косметичні засоби для обличчя з вітаміном Е:

  1. Корейський зволожувальний крем Cos De Baha Vitamin E 5% знижує негативний вплив ультрафіолетових променів, посилює шкірний бар’єр. Сприяє активній регенерації. Має потужні антиоксидантні властивості.
  2. Легка зволожувальна емульсія Christina Elastin Collagen на водній основі, збагачена вітаміном Е. Легко проникає в епідерміс, не містить жирів. Має рідкісне поєднання інгредієнтів з морських джерел і рослинних екстрактів, які допомагають відновити зволоженість. Результат — красива шкіра, менше зморшок і заломів.
  3. Сироватка Cosrx Vitamin C 23 Serum — це  ідеальний антиоксидант, який варто додати до свого догляду, щоб освітлити та вирівняти тон шкіри, а також боротися з темними плямами.

Цікаво на тему: Що таке пептиди та навіщо вони потрібні в косметиці

Як вітамін Е впливає на стан шкіри навколо очей

Вітамін Е корисний у засобах для шкіри навколо очей, адже сприяє зменшенню гіперпігментації, проявів зморшок, а також видимості темних кіл. Шкіра в цій ділянці ніжна та чутлива, і хоча втома є одним з головних чинників, що сприяють появі синців під очима, такі фактори як зневоднення, вплив ультрафіолетових променів і алергія також мають негативний вплив на загальний вигляд. 

Корисні властивості вітаміну Е для шкіри навколо очей: 

  • дбає про зволоженість, зміцнення шкірного бар’єра, покращення пружності;
  • зменшує негативний вплив вільних радикалів, які сприяють руйнуванню клітинних мембран;
  • сприяє покращенню кровообігу та регенерації клітин;
  • знижує вплив ультрафіолету.

Багато кремів для шкіри під очима містять олії з вітаміном Е, які допомагають впоратися з темними колами. Вони також містять додаткові інгредієнти, такі як колаген і кофеїн, які заспокоюють набряки. Якщо засоби з вітаміном Е акуратно наносити під очі вранці та ввечері, він покращує кровообіг, робить тонку шкіру цієї зони обличчя ніжною, м’якою і зволоженою.  

Рекомендовані засоби для шкіри навколо очей з вітаміном Е: 

  1. Насичений крем Gigi Vitamin E Eye Cream призначений для інтенсивного догляду за очима. Забезпечує відчуття м’якості та зволоженості відразу після нанесення. Має у складі гіалуронову кислоту, пантенол, алантоїн, сечовину.
  2. Крем Coxir Vita C Bright — один із серії комплексних мультивітамінних засобів, які допомагають боротися з пігментними плямами, синцями під очима та набряклістю. Ключовим компонентом крему є вітамін С — потужний антиоксидант, який захищає шкіру від передчасного старіння.
  3. Ніжний регенерувальний крем Home-Peel із приємною текстурою добре поєднує живлення та зволоження. Темні кола і набряклість стають меншими завдяки комбінації вітамінів Е, С і ніацинаміду.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

Роль вітаміну Е у косметиці для волосся

Вітамін E (токоферол ацетат) є цінним інгредієнтом, що несе користь і у косметичних засобах для волосся. Він сприяє зміцненню й оздоровленню локонів, робить їх міцнішими, більш гладкими та блискучими.

Однією з головних ролей вітаміну E в косметиці для волосся є його антиоксидантна дія. Він допомагає захистити пасма від ультрафіолету, забруднень навколишнього середовища і впливу вільних радикалів. Це дає змогу запобігти пошкодженню волосся, зменшити ламкість і посічені кінчики, а також зберегти природний колір і блиск.

Крім того, вітамін E сприяє зволоженню локонів і поліпшенню його структури. Він знижує втрату вологи, запобігає надмірній сухості, допомагає розгладити пасма, зробити їх легкими в укладанні.

Ще однією важливою властивістю вітаміну E у догляді за волоссям є його здатність стимулювати ріст. Токоферол ацетат покращує кровообіг у шкірі голови, що сприяє активному росту волосся і зміцненню його коренів. Це особливо корисно для тих, хто має проблеми з надмірним випадінням або рідким волосистим покривом.

У підсумку, вітамін E  забезпечує комбо з живлення, захисту та зміцнення волосся, надає природного сяйва й шовковистості.

Рекомендовані засоби для волосся з вітаміном Е:

  1. Шампунь з токоферол ацетатом BC Bonacure Clean Balance забезпечить глибоке очищення від себуму і зовнішніх забруднень, а також знизить втрату вологи через дію вільних радикалів.
  2. Олія La’dor Wonder Hair Oil з неймовірним запахом для блиску та гладкості волосся. Діє миттєво. Зволожує, відновлює і розгладжує кутикулу. Захищає від впливу негативних чинників.
  3. Маска Jerden Proff Repairing подбає про пасма після фарбування. У складі є токоферол і UVA/UVB фільтри. Від коренів до кінчиків сприяє поліпшенню структури, інтенсивно живить і відновлює локони.

Цікаво на тему: ТОП-8 шампунів-скрабів для шкіри голови

Компоненти, які посилюють дію вітаміну Е

Вітамін Е — не тільки серйозний сольний гравець, що забезпечує антиоксидантний ефект, а й класний дует з іншими активними компонентами. Він здатний поліпшити тонус, пружність і еластичність шкіри, що є запорукою сяючого, молодого і здорового зовнішнього вигляду.

У поєднанні з вітаміном Е найкращий ефект покажуть:

  1. Вітамін С. Парочка Е+С має відчутний регенерувальний вплив на клітини та сприяє утворенню колагену, що робить шкіру більш пружною та оксамитовою. Разом ці два вітаміни ефективніші, ніж окремий антиоксидант у догляді за шкірою.
  2. Гіалуронова кислота. Цей компонент здатний притягувати до себе воду і зволожувати шкіру, підвищувати її пружність та захищати від сухості. У підсумку збільшує ефективність вітаміну Е.
  3. Ретинол. Він є найактивнішою формою вітаміну А і здатний поліпшити текстуру шкіри, освітлити її тон, прибрати пігментацію. У парі з вітаміном Е підвищить швидкість відновлення клітин для здоровішого і більш сяючого вигляду.
  4. Вітамін В3 (ніацинамід). Має заспокійливі властивості, зменшує подразнення і почервоніння. У парі з токоферолом допомагає позбутися плям після акне і робить шкіру здоровішою завдяки відновленню ліпідного бар’єра шкіри.
  5. Екстракт зеленого чаю. Має сильні антизапальні властивості, які скорочують ризик різних шкірних запальних процесів, як-от акне, опіки, свербіж, вугрі тощо.
  6. Кофеїн. Поєднання кофеїну з вітаміном Е створює гарний зволожувальний крем з підтягувальними та антиоксидантними властивостями.
  7. Протеїни шовку. Забезпечують зволоження та живлення шкіри, роблять її більш м’якою та оксамитовою, плюс посилюють регенерувальну дію вітаміну Е.

Цікаво на тему: Вітамін C у догляді за шкірою: переваги та кому підійде

Поєднання вітаміну Е з іншими активними компонентами в косметичних засобах сприяє тому, що шкіра виглядатиме молодою, здоровою, сяючою та оксамитовою. Але щоб отримати максимальний ефект і уникнути можливих побічних ефектів, рекомендується підбирати косметику за рекомендацією лікаря або косметолога.

Рекомендовані засоби посиленої дії з вітаміном Е: 

  1. Крем для шкіри навколо очей Christina Illustrious з SPF 15 завдяки сонцезахисним фільтрам UVA+UVB, стабільному вітаміну С, вітаміну Е, комплексу регенерувальних пептидів та кофеїну запобігає набряклості, зменшує мішки під очима і забезпечує захист від ультрафіолету.
  2. Нічний крем Christina Line Repair з ретинолом і вітаміном Е освітлює пігментацію, звужує пори та допомагає позбутись від зморщок.
  3. Ампули La Cabine Multivitamins — це ультрапотужна комбінація вітамінів, яка забезпечить все необхідне для підтримки здоров’я, м’якості, живлення та молодості шкіри. Високий рівень антиоксидантів при щоденному застосуванні запобігає старінню, бореться з уже видимими ознаками та активізує клітинні механізми шкіри для оптимального функціонування. У засобу приємна легка текстура зі швидким поглинанням.

Цікаво на тему: Дорого-багато: все про срібло, золото і платину в косметиці

Компоненти, з якими не варто поєднувати вітамін Е

Попри те, що вітамін Е — це потужний антиоксидант, який пропонує низку переваг для здоров’я шкіри, існують певні компоненти, з якими його використання потрібно обмежувати або навіть повністю виключати.

Основні їх групи:

  1. Фруктові (AHA) кислоти. Це група кислот (наприклад, молочна, гліколева, яблучна), які використовуються в косметичних засобах для злущування шкіри та стимулювання оновлення клітин. Внаслідок того, що фруктові кислоти мають низький рівень pH, під час паралельного застосування вони можуть зменшити стабільність формули та ефективність вітаміну Е.
  2. Гідроксиди. Це група речовин, які в косметичних засобах відповідають за відлущування. Якщо використовувати вітамін Е з гідроксидами (наприклад, гліколевою кислотою або сечовиною), то може виникнути подразнення і пересушування шкіри, що негативно вплине на її здоров’я і блиск.
  3. Продукти синтезу сполук металів. Вітамін Е може реагувати зі сполуками металів, що здатне призвести до їхнього окиснення, погіршення стану шкіри та необхідності застосування більш інтенсивного догляду за нею.

Важливо пам’ятати, що використання вітаміну Е у складі косметичних засобів несе ризик можливого пересихання або подразнення шкіри. Тому рекомендується обирати догляд, розроблений спеціально для різних типів шкіри.

Цікаво на тему: Чи треба уникати парабенів у косметиці?

Чи можна самостійно додавати вітамін Е у свої доглядові засоби

Чистий вітамін Е в капсулах або рідкому вигляді можна самостійно додавати в косметику. Це може поліпшити її властивості та ефективність для догляду за шкірою, волоссям і нігтями. Однак перед цим необхідно переконатися, що він не викликає індивідуальної алергічної реакції.

Варто пам’ятати, що додавання вітаміну Е може змінити формулу косметичного засобу та його консистенцію. Тому рекомендується робити це поступово, спочатку невелику кількість та ретельно перемішувати, щоб оцінити результат і переконатися, що продукт не стане надто густим, не зіпсується текстура чи запах.

Але найкраще приймати вітамін Е з харчуванням. І не забувати про величезний вибір косметичних засобів з високим вмістом вітаміну Е. 

Цікаво на тему: 12 найкращих брендів корейської косметики

А ти використовуєш вітамін Е у своєму догляді? Які засоби вважаєш найбільш ефективними для краси та здоров’я? Ділись досвідом в коментарях!

 Читайте також:

Переглянути коментарі

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024