Категорії: ДімПобут

Як прибирати оселю після хвороби, щоб не заразитися знов

Міжсезоння. Так зазвичай називають період між теплою та холодною порою року. Дехто з нас любить осінь за її яскраві барви та затишний настрій, але ніхто не зможе посперечатися з тим, що міжсезоння — це ще й неприємний час хвороб. Причин їхнього виникнення багато — це і неправильний вибір одягу в залежності від погоди, і хвороботворні бактерії та віруси, що розповсюджуються на всіх поверхнях та у повітрі там, де побувала хвора людина. Деякі з них можуть зберігати свою життєздатність протягом тривалого часу! Тож як прибирати оселю після одужання, щоб не заразитися знову та убезпечити своїх рідних? Про це і поговоримо!

Розпочніть з постелі

Під час хвороби постільну білизну потрібно міняти якомога частіше й обов’язково ще раз — після одужання. А оскільки хвороботворні бактерії осідають не лише на поверхні білизни, але й на постільних приналежностях, то краще за все випрати й подушку, ковдру та матрац.

1. Виперіть ковдру та подушку

Вироби з синтетичними наповнювачами можна легко випрати у пральній машині за допомогою рідкого прального засобу — він добре виполіскується та делікатно видаляє забруднення. Це може бути, наприклад, універсальний гель для прання Sky Style.

2. Продезінфікуйте матрац

Для цього можна скористатися таким народним рецептом:

  • 200 мл перекису водню;
  • 3 столові ложки харчової соди;
  • 2 краплини будь-якого рідкого миючого засобу.

Компоненти змішайте та нанесіть на поверхню матраца за допомогою розпилювача, а коли суміш підсохне, видаліть за допомогою щітки або пилососа. Цим нехитрим способом можна також видалити деякі плями з матрацу. Тільки не готуйте суміш у металевій мисці чи за допомогою металевої ложки — ризикуєте пошкодити їхні поверхні.

Приберіть у ванній

Вологе та тепле середовище у ванній кімнаті — ще одне чудове місце для проживання хвороботворних організмів. Тож для того щоб не заразитися знову та убезпечити від хвороби рідних, приділіть увагу і цьому приміщенню. Продезінфікуйте ручки крана, раковину, ванну, повісьте свіжі рушники. Для сантехніки використовуйте недорогий та дієвий засіб «Сан Клін»: з ним ви позбудетеся не лише бактерій, але й вапняного та мильного нальоту, плям від іржі.

 

Протріть усі поверхні, яких торкалися

Хвороботворні бактерії частіше за все добре приживаються на таких часто вживаних речах як дверні ручки, змішувач води у ванні та кухні, пульт від телевізора, дверцята холодильника, поверхня телефона, вмикачі світла тощо. Протріть усе це, а також меблі, підвіконня та інші поверхні, на яких скупчується пил та бактерії. Найбільш безпечний та економний спосіб видалити бактерії з часто вживаних речей — протирати їх розчином господарського мила, що має антибактеріальний ефект.

Запаліть аромалампу

Ароматизація повітря у кімнаті за допомогою натуральних ефірних олій — простий та дієвий спосіб дезінфекції. Для цього спочатку добре провітріть усі кімнати: відчиніть усі вікна й дозвольте протягу винести з оселі усі бактерії, що залишилися, та наповнити її свіжим повітрям. А далі запаліть ароматичну лампу з ефірною олією чайного дерева, лаванди або будь-яких хвойних дерев. Вважається, що для дезінфекції кімнати площею 20 м² достатньо двох краплин 100% ефірної олії.

Зволожуйте повітря

Тепле сухе повітря, що стає таким в холодну пору року, з легкістю підіймає усі дрібні пилинки та бактерії, що є в кімнаті. А от зволожене повітря не лише перешкоджає пересушенню шкіри та слизових оболонок, але і є набагато чистішим та безпечнішим. Тож слідкуйте за вологістю повітря не лише під час або після хвороби, але й протягом усього холодного сезону.

Бажаємо вам гарного здоров’я та відмінного настрою!

Останні

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

7 Травня, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

7 Травня, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

7 Травня, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

6 Травня, 2024

♑ Козоріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козороги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

6 Травня, 2024

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

4 Травня, 2024