Здоров'я

Які продукти знижують холестерин?

Яке з цих висловлювань для вас ближче:

  1. Холестерин шкідливий.
  2. Холестерин шкідливий?
  3. Холестерин… А що це?

Незалежно від того, який варіант ви обрали, після прочитання цієї статті ви гарантовано відкриєте для себе щось нове і, можливо, навіть дивовижне про холестерин.

Час читання: 7 хвилин та жменька горішків 🌰

статья доступна на русском языке

Холестерин у крові: факти, про які потрібно знати

По-перше, забудьте раз і назавжди про питання «як позбутися холестерину?». По-друге, ігноруйте будь-які поради, які вам нібито допоможуть вивести їхній організм холестерин. Наше тіло регулярно синтезує цю речовину самостійно для підтримки багатьох життєво важливих процесів. Тому холестерин неможливо вивести й немає способу його позбутися. Все, що ми можемо – це зменшити його концентрацію. Знижувати рівні холестерину потрібно лише у тому випадку, якщо цього вимагає ваше здоров’я.

Отже, холестерин виробляється нашою печінкою (80%-85% від потреб організму синтезується саме в ній) та 15%-20% речовини ми отримуємо з їжі. Холестерин є нічим іншим, як жироподібною речовиною. Але насправді – це жир. Відповідно:

  1. Холестерин не може переміщатися по кровотоку в гордій самоті, а вимагає для переміщення особливий «набір аквалангіста».
  2. Цим самим набором йому виступають ліпопротеїни. Завдяки представленим складним білкам холестерин, подорожуючи по крові, досягає своїх цілей – органів та клітин тканин.

Ви ж не раз чули про ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) та ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності). І, напевно, знаєте, що ЛПНЩ – це «поганий» холестерин, шкідливий і небезпечний, а ЛПВЩ – це «хороший» холестерин, позитивний і прекрасний. Чому відбувається такий розподіл? Все просто:

  • ЛПНЩ – це тип холестерину, який складається в основному з жиру з малим вмістом білка, що дає йому можливість закупорити ваші артерії при першому ж зручному випадку. Він провокує розвиток атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інших патологій серцево-судинної системи. Але є ДУЖЕ важливий момент. Всі ці сценарії можливі лише за значно підвищених рівнів ЛПНЩ в організмі. Самі ж ліпопротеїни низької щільності – просто одна з форм холестерину і не більше;
  • ЛПВЩ – це тип холестерину, який містить багато білка та невеликий вміст жиру. Його основне завдання – це транспортування «поганого» холестерину з кровотоку назад до печінки. А далі надлишок ЛПНЩ із печінки виводиться за межі організму.

А тепер уважно: саме «поганий» холестерин виконує основну частину функцій, пов’язаних із життєво важливими процесами у нашому тілі (про них ми поговоримо нижче). Цей факт м’яко натякає на те, що виснажувати організм окремими дієтами, намагаючись знизити «поганий» холестерин без потреби, не дасть не дасть жодного результату, а лише призведе до погіршення здоров’я за багатьма ключовими пунктами.

Якщо у вас підвищився рівень холестерину (даний показник допоможе виявити аналіз крові на ліпідний профіль) – це ніяка не трагедія, ваші судини не забиті жиром і думати про заповіт не потрібно. Це просто сигнал від організму, що у вашому тілі не всі системи працюють як належить. У будь-якому випадку (зміна способу життя або медикаментозне лікування) боротися потрібно не з загальним холестерином, а з «поганим». Якщо точніше, то потрібно відновити та підтримувати необхідний баланс концентрації в організмі ЛПНЩ та ЛПВЩ.

Цікаво по темі: Насіння льону: 6 корисних властивостей, про які ви не знали

Холестерин в організмі корисний, важливий, незамінний

Все, що буде описано нижче, відноситься не до «хорошого» і не до «поганого», а до холестерину як такого. І почнемо, мабуть, із того, що холестерин є головним джерелом енергії для скелетних м’язів. Забираємо речовину з організму та отримуємо практично миттєву смерть.

Роль холестерину в нашому тілі:

  • є незамінною одиницею розвитку нервових клітин;
  • необхідний для вироблення жовчних кислот, завдяки яким ШКТ здатний розщеплювати жири;
  • стан усіх тканин та органів нашого організму залежний від холестерину. Речовина є незамінним будівельним матеріалом для клітинних мембран;
  • безпосередньо бере участь у виробленні найважливіших гормонів: естрогену, гестагенну, тестостерону, альдостерону, кортизолу та інших;
  • необхідний для належного функціонування імунної системи;
  • вітамін D синтезується організмом саме завдяки холестерину.

Перерахований вище список неприховано говорить: якщо ви не в групі ризику, якщо рівень холестерину в нормі, якщо відсутні такі захворювання як гіпертонія, діабет і патології серця, судин – не потрібна вам жодна дієта для зниження рівня холестерину.

Але тут є й інший бік. Ви просто дбаєте про своє здоров’я і в профілактичних цілях хочете зменшити споживання продуктів, які ведуть до підвищення рівнів ЛПНЩ. Або ж у вас трохи підвищений холестерин і ви хочете підібрати продукти харчування, які допоможуть знизити його концентрацію. Але перед цим давайте кілька слів про яйця.

Цікаво по темі: Продукти для здорового харчування: основні поради

Холестерин у яйцях: корисно чи шкідливо?

Суперечки про те, наскільки яєчний сніданок шкідливий чи корисний не вщухають між звичайними людьми та дієтологами. Кілька десятків років тому яйця вважалися продуктом, який потрібно споживати в максимально обмеженій кількості через високий вміст холестерину, але при цьому їх їли на сніданок мільйони родин. Чи стало це причиною масових захворювань серця та судин? Звичайно ж, ні. Наука рухається вперед і ось до чого прийшли вчені на сьогодні.

Якщо коротко і двома словами, то ситуація така:

  • у яйцях високий вміст холестерину? Так;
  • чи шкідливо їсти яйця на сніданок, тому що вони підвищують холестерин? Ні.

Звичайно, це стосується випадків, коли у вас немає протипоказань до продукту за станом здоров’я. Річ у тому, що в яйцях міститься маса корисних речовин, які не тільки сприятливо впливають на організм, а й підтримують належний баланс ЛПНЩ/ЛПЗЩ. А як ми вже з’ясували, це головний фактор у руслі безпечної концентрації холестерину в організмі. Якщо ви хочете детальніше вивчити це питання, то ось вам посилання, де ви знайдете наукові підтвердження того, що споживання яєць – це корисно. А холестерин, що міститься в них, нівелюється масою корисних речовин у продукті.

Продукти, що підвищують холестерин

Основна проблема в тому, що багато людей плутають холестерин із жирною їжею. У більшості склалася така думка: жирно – отже холестерин просто зашкалює. Але це докорінно неправильно. Скільки на вашу думку холестерину в картоплі фрі? Фритюр, олія…. Швидше за все, чимало. У картоплі фрі холестерину немає, зовсім ні, нуль. Цією речовиною багаті такі продукти:

  • м’ясо (яловичина, свинина) та субпродукти;
  • птах;
  • жирні молочні продукти.

Відмовлятися від перерахованої вище їжі через наявність у ній холестерину не потрібно. Адже, крім холестерину, організм отримує вітаміни, мінерали, ненасичені жирні кислоти та інші корисні речовини.

Також, як і не варто повністю відмовлятися від фастфуду (якщо цього не потребує індивідуального випадку у ключі здоров’я). Так, у фастфуді багато холестерину, але зрідка побалувати себе їжею швидкого приготування дуже хочеться. Хочете подивитися кіно, похрускуючи чипсами, але переживаєте за холестерин? У чипсах холестерину рівно стільки ж, скільки в картоплі фрі. Ці продукти не можна назвати корисними з зовсім інших причин і холестерин тут абсолютно ні до чого.

Інша річ, якщо ви вирішили з тих чи інших причин знизити рівень холестерину в домашніх умовах, то вам доведеться істотно скоротити споживання всіх перерахованих вище продуктів. І водночас включити у свій раціон їжу, яка сприятиме зниженню холестерину.

ТОП-12 продуктів, що знижують холестерин

Ловіть невеликий список продуктів, які слід включити до раціону:

  1. Бобові – містять багато клітковини, мінералів і білка.
  2. Авокадо – багате джерело мононенасичених жирів та клітковини.
  3. Горіхи – дуже багаті на мононенасичені жири та фітостерини. А, наприклад, мигдаль додатково містить корисну амінокислоту L-аргінін.
  4. Жирна риба – ідеальне джерело омега-3.
  5. Овес, ячмінь і цільнозернові в цілому містять бета-глюкан (водорозчинна клітковина).
  6. Ягоди та фрукти – багаті антиоксидантами та клітковиною.
  7. Какао та темний шоколад (не менше 75% вмісту какао) – саме завдяки концентрації флавоноїдів ці продукти увійшли до цього списку.
  8. Часник – містить у собі масу корисних рослинних сполук, включаючи аліцин.
  9. Овочі – одні з головних доставщиків до нашого організму антиоксидантів та клітковини.
  10. Чай (зелений, чорний і білий) – звичайно, чим якісніший чай, тим краще. Ключовими нутрієнтами тут виступають катехіни та кверцетин.
  11. Зелень (темно-листова) – джерело каротиноїдів, зокрема лютеїну.
  12. Оливкова олія (першого віджиму) – багата мононенасиченими жирними кислотами та антиоксидантами.

Всі ці продукти допоможуть вам знизити концентрацію холестерину в організмі за умови, що ви збалансуєте свій раціон і суворо дотримуватиметеся вашої дієти. При цьому не варто забувати, що малоактивний спосіб життя, куріння та алкоголь сприяють підвищенню холестерину.

Досить усіляко ображати цю корисну для нашого організму речовину. Шкідливий холестерин стає таким, лише коли його надто багато у вашому тілі.

 

Читайте також:

Останні

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри… Докладніше

Травень 1, 2024

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024