Плюси та мінуси продовженого дня у школі

Групи продовженого дня — це справжня допомога батькам. Адже поки вони працюють, за їхньою дитиною наглядають, з нею роблять уроки, її годують і розважають. Проте не всі погоджуються, що «продльонка» — найкращий варіант. Тож що вибрати: дозволити дитині самій повертатися додому, відправити до бабусі чи все-таки довірити вчителям? Давайте розбиратися.

Про переваги

На першому місці серед плюсів стоїть комфорт саме для учня:

  • У групі він забезпечений харчуванням, педагог стежить за його безпекою, допомагає з уроками, а спілкування з однолітками сприяє становленню дружніх стосунків. У деяких школах створені додаткові секції або заняття, передбачені прогулянки та ігри.
  • Група продовженого дня допомагає дітям (особливо першокласникам) звикнути до шкільного розпорядку і вчителів.
  • Також зараз є можливість відкривати інклюзивні групи. Для того щоб їх створити, потрібна заява батьків чи опікунів дітей з особливими освітніми потребами.

Батькам теж комфортно залишати дитину на продовжений день, бо:

  • не треба відпрошуватись у начальника у розпал робочого процесу і бігти у школу, наймати няню або просити бабусю з дідусем забрати онука чи онучку.
  • Менше клопоту з домашніми завданнями, оскільки їх дитина зробила у групі, то ввечері залишається більше часу на сімейні розваги й спілкування.
  • Не менш важливий плюс — збережені нерви. Не потрібно перейматися через те, як дитина дісталася додому, чи перейшла дорогу на пішохідному переході, чи зупинилась на світлофорі, а не гайнула прямісінько у небезпечний потік машин.

Про недоліки

Мінуси продовженого дня не дуже очевидні, але вони є:

  • Вчитель не зобов’язаний допомагати учням із виконанням домашнього завдання. Вихователь групи продовженого дня та вчитель — це різні кваліфікації. Тому є вірогідність, що батькам запропонують тільки харчування та супровід учнів на прогулянки або розваги до кінця дня. Тому дитині доведеться робити уроки ввечері. Зважаючи на секції, потребу у відпочинку та прогулянках, це збільшить навантаження на юний організм.
  • Домашнє завдання, виконане у групі продовженого дня, не означає, що воно виконане якісно. Додаткова перевірка тут не завадить.
  • Шкільні секції досить однотипні: рукоділля, малювання, ліплення тощо. А буває, що дитині не подобається той чи інший напрямок, вона хоче ходити на танці або музику.
  • Часто після продовженого дня діти втомлені й вередливі, бо розклад не відповідає їхньому темпераменту, потребам і бажанням. Якщо школяр звик робити уроки ввечері, а їсти після прогулянки, то в групі йому доведеться працювати за іншим розпорядком, як усі.
  • Батькам слід враховувати вік і характер дитини. Уявіть, першокласник, який вперше пішов до школи, познайомився з новими людьми, наступного дня має знаходитись у новому середовищі до вечора. Це досить великий стрес, особливо якщо він не відвідував дитячий садок.
  • Деякі діти відмовляються їсти у шкільних їдальнях, тому виникає складність з харчуванням.
  • Якщо ваш учень інтроверт, любить гратися на самоті або зосереджується на уроках лише в тиші, то йому буде складно працювати у групі продовженого дня.

Чи можна не залишати дитину після уроків?

Продовжений день — це право, а не обов’язок як для батьків, так і для школи. Ці групи створені для тих дітей, чиї батьки змушені працювати й не можуть дозволити собі послуги няні. За законом України групи продовженого дня безкоштовні, але допускається стороннє фінансування. Компенсація лягає на їхнього засновника (директора) й місцеву владу, частково — на державу.

Але за таких умов багато директорів відмовляються від створення подібних груп. Тоді батькам, які хочуть залишати дітей після уроків, доведеться домовитися про фінансування самостійно.

Якщо ж група вже створена, то ніхто не може примушувати дитину її відвідувати.

Досвід інших країн

У Європі та США кількість місць у групах продовженого дня обмежена. Безкоштовно їх відвідують лише пільговики, усі інші платять. У Нью-Йорку школи працюють до 18:00, потім батьки мають забрати дитину. Вартість продовженого дня складає близько 400 доларів на місяць. Чим займаються діти, вирішують батьки: вони можуть запропонувати додаткові заняття, секції, але за це потрібно доплатити.

У Німеччині школяр не зобов’язаний робити уроки після занять, а вихователь не може його змусити. Функція продовженого дня — розважити учня, організувати супровід на додаткові заняття чи секції. Фінансуються такі групи по-різному: діти із малозабезпечених родин мають право відвідувати їх безкоштовно, для решти діє оплата на умовах співфінансування батьками та державою.

Не в усіх італійських школах є групи продовженого дня. Якщо вони фінансуються з місцевих бюджетів, то відвідування для дітей безкоштовне; якщо ж батьки ініціюють їх створення і наймають вихователя, то платять близько 100-150 євро на місяць. У компетенції вихователя — допомога з домашніми завданнями, всебічний розвиток, перегляд мультфільмів тощо.

Залишати дитину на продовжений день у школі чи ні — вирішувати вам. Але пам’ятайте, що не можна перекладати відповідальність за навчання й розвиток школяра цілком на навчальний заклад, адже, насамперед, це задача батьків. Після 4 класу, коли вже не буде групи продовженого дня, батьки повинні будуть допомагати школяру з уроками, дбати про харчування та організовувати дозвілля самотужки. Тож бажаємо вам знайти баланс у цьому питанні, і правильне рішення обов’язково знайдеться.

Останні

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024

♑ Козоріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козороги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

Травень 6, 2024

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

Травень 4, 2024