Мода

Принт на одязі: як вибрати той, з яким виглядатимеш стрункішою

Одяг з принтованих тканин при однаковому крої може кардинально по-різному змінювати сприйняття фігури. Один з найрозповсюдженіших запитів жінок — як виглядати стрункіше, але принт допомагає вирішити й інші задачі. Наприклад, скоригувати пропорції образу, наблизити фігуру до пісочного годинника або допомогти виглядати вищою. Тому важливо знати, які особливості принту роблять візуально стрункішою, а які можуть додати об’єм. Про це й розкажу детально у цій статті EVA Blog!

Які бувають принти?

Перш ніж заглибитись у підбір принтів, нагадаю, які взагалі є типи візерунків для твоїх стильних образів. Ось найпопулярніші групи принтів:

  • геометричні (сюди ж гусячі лапки, смужки, клітинки, горох);
  • квіткові;
  • абстрактні;
  • анімалістичні (в тому числі популярний останнім часом леопард);
  • етнічні.

Геометричні найбільш розповсюджені. Вони є базою у багатьох стилях. Їх класно поєднувати з однотонними речами. 

Квіткові принти найжіночніші, можуть бути дрібними (calicot) або великими. Чим більший малюнок, тим менш офіційним вважається образ. Але це не стовідсоткове правило, скоріше рекомендація. 

Абстрактні часто використовуються як візуальний акцент. Речі з такими принтами переважно займають невелику частину образу. Хоча, можливо, саме твій архетип здатен витримати активність таких візерунків.  

Анімалістичні цікаво обігрувати кольором, повторювати в інших елементах одягу відтінки, які є на принтованій тканині. Тому, наприклад, леопард часто одягають з чорними, бежевими або коричневими речами. 

Етнічні принти у кожного народу свої. Дехто не наважується поєднувати візерунки різних культур, бо вони самі по собі досить активні. А от з іншими типами можуть скласти гарну пару. 

Цікаво на тему: 9 порад, як одягатися стильно і недорого

Як носити принт?

При виборі будь-якого з типів принтів варто пам’ятати, що якщо річ з ним потрапляє у портретну зону, відтінки малюнка мають підходити твоєму кольору шкіри за теплотою та не бути контрастними до очей. А ще важливо, щоб лінії та пропорції принту не входили в резонанс з рисами зовнішності. Детальніше розкажу про це трохи нижче.

Варіанти, як вписати в образ речі з принтованих тканин: 

  1. Full body print. Наприклад, основа луку — сукня, комбінезон або спідниця з блузою у схожих мотивах.
  2. Print block. Принтовану річ поєднуєш з однотонною. Наприклад, дрібні квіти (calicot) гарно доповнює джинсовий одяг. Цей спосіб особливо актуальний для активних, насичених візерунків.
  3. Print accent. Принт — родзинка образу, переважно на аксесуарній групі.
  4. Print + print. Поєднуєш принти або за малюнком, або за кольором. Візерунки однієї групи гарно поєднуються між собою, особливо якщо використовувати їх в різних розмірах. Якщо в образі тільки два кольори, легше вільно експериментувати з принтами, бо можна комбінувати майже будь-які.

Якщо використовуєш декілька тканин з малюнком, то один з принтів має більше виділятися, домінувати кольором, контрастністю, розміром. 

Цікаво на тему: Капсульний гардероб для дівчат з фігурою plus size

Як принти впливають на сприйняття фігури?

Принти допомагають створювати візуальні ілюзії. Мозок завжди виділяє їх в образі, оскільки на сприйняття та обробку деталей витрачає більше енергії. Тож такі елементи привертають більше уваги та часто сприймаються як візуально об’ємніші. Відповідно, щоб скоригувати фігуру та виглядати візуально стрункіше, користуйся принципом: виділяй принтами ті частини тіла, до яких хочеш привернути увагу. Якщо в тебе вузькі стегна та широкі плечі, спідниця з активним принтом врівноважить образ. І навпаки, перетягнути увагу від занадто широкого низу допоможе поєднання нейтрально однотонних штанів та принтованої футболки або блузи. До речі, якщо хочеш якусь частину тіла зробити візуально більшою, наприклад, груди, то теж на допомогу прийде правильно підібраний малюнок. 

А тепер пропоную детальніше подивитися на різні характеристики принтів, щоб з’ясувати, які особливості допомагатимуть виглядати візуально стрункішою. Уточню, що мова йтиме саме про тканини з візерунками, а не друк на одязі окремих малюнків. 

Цікаво на тему: Мудборд як інструмент формування свого стилю

Розмір принтів

Масштаб принту має відповідати масштабам зовнішності, і в першу чергу, рис обличчя:

  1. Якщо ти висока, тобі з більшою ймовірністю пасуватимуть великі візерунки. Дрібні принти на панянках модельного зросту та плюс сайз жінках можуть виглядати простувато та губитися.
  2. Пишні форми виглядають з дрібним принтом ще більшими. Хоча може того тобі й треба?
  3. Високих дівчат дрібні візерунки простять.
  4. А от невисоким тендітним леді дрібний принт пасуватиме, в той час, як масштабний виглядатиме “занадто” та пригнічуватиме, перетягуватиме увагу.
  5. Середній зріст — середній принт, це досить універсальний розмір.
  6. Принт великих розмірів додає образу драматичності, виглядає активно та напористо. Тож якщо хочеться такі якості характеру підкреслити, його можна і мініатюрним. Але краще він все ж виглядатиме на високих жінках.
  7. А от якщо високий зріст поєднується з мініатюрними рисами обличчя, то важливіше підібрати візерунок під портретну зону, і зупинитись варто на дрібних деталях.
  8. Невисоким дівчатам з об’ємними рисами підійде середній принт, бо дрібний зробить обличчя грубішим.
  9. Варто уникати великих принтів на оверсайзі. Бо отримаєш ефект збільшення у кілька разів. На оверсайз речах доречніше дрібний принт.

Цікаво на тему: 10 речей, які псують твій зовнішній вигляд

Контрасти у принтах

Контрастність принту (співвідношення світлих та темних елементів) має гармонійно виглядати з контрастністю твоєї зовнішності. Якщо в тебе низький контраст, то й принти краще вибрати такі ж. Якщо ж хочеш підвищити його, то хоча б глибину кольорів співвіднеси зі своєю зовнішністю. Адже інакше занадто високий контраст перебиратиме на себе увагу, і одяг пригнічуватиме тебе. І навпаки, у дівчат з власною вираженою контрастністю низькоконтрастний принт краде насиченість зовнішності. 

Контрастні принти сприймаються більшими, ніж є насправді. Низький контраст робить візерунок візуально дрібнішим. Наприклад, схожі за розміром квіти на світлому та на темному тлі виглядатимуть по-різному, на світлому — більшими. 

Контрастний принт зі світлим фоном додаватиме більше об’єму, ніж така ж однотонна річ. Зовнішності з низьким контрастом личитимуть монохромні принти, що поєднують кілька відтінків одного кольору. 

Високий контраст додасть об’ємів. Футболка з темним малюнком на світлому фоні зробить тебе більшою, ніж аналогічний світлий принт на темному фоні. Тому для візуальної стрункості вибирай принти, що менш контрастні по світлоті. Якщо все ж хочеш малюнок з високою контрастністю, бажано, щоб був високої щільності.

Чим дрібніший принт, тим менш контрастним він виглядає стосовно фону (у порівнянні з великими малюнками у тих же кольорах). Рідке розташування патернів візерунка формує сприйняття, що принт більш контрастний, а отже він може додати об’ємів силуету. 

Цікаво на тему: Прості прийоми стилізації одягу, які ти можеш використати прямо зараз

Щільність принтів

Щільність показує, наскільки далеко елементи візерунка один від одного. Вона має відчутний вплив на загальне сприйняття фігури. Залежно від того, як око сканує деталі малюнка, залежить сприйняття його об’ємним чи струнким:

  1. Принт, елементи якого далеко один від одного, візуально збільшує об’єм.
  2. Візерунок середньої щільності більш універсальний і менше впливає на сприйняття образу, хоч і привертає увагу.
  3. Щільний принт додає візуальної стрункості, бо око сканує його, але не відділяє елементи.
  4. З двох речей “темний фон+рідкий принт” та “світлий фон+щільний принт” стрункіше виглядатимеш у другому.
  5. Серед двох малюнків однакової щільності візуально стрункішою робить той, в якого нижча контрастність.

Таким чином, якщо прагнеш скорегувати фігуру в меншу сторону, варто вибирати щільні принти з низьким контрастом кольорів. 

Цікаво на тему: Чим декорувати футболку: ТОП простих і стильних ідей

Лінії принту

У портретній зоні вони мають відповідати твоїй зовнішності:

  1. Якщо риси м’які, ніжні, їх логічно продублювати аналогічними принтами.
  2. Гострі, масивні риси обличчя потребують таких же мотивів візерунка.

Якщо ж підібрати невідповідний малюнок, він гіпертрофовано підкреслить риси. Гострі виглядатимуть грубішими та злими на контрасті з округлими принтами. А вугловаті елементи зіпсують м’яку зовнішність. Проте чим далі від обличчя, тим менший вплив.

Принт, чиї патерни розташовані в якомусь порядку, виглядає більш зібрано, ніж той, в якому елементи розташовані хаотично.

Цікаво на тему: Як підбирати аксесуари під форму обличчя

Горизонталі, вертикалі та діагоналі

Напрямок візерунка теж визначає, як спрямовуватиметься увага тих, хто на тебе дивиться. Фігура не змінюється, але те, як її зчитує мозок, може кардинально відрізнятися. 

Горизонталі розширюють, а вертикалі подовжують силуети. Можна комбінувати: 

  • в зонах, які хочеться візуально збільшити, використовувати горизонталі (не лише геометрію, а й, наприклад, анімалістичні чи абстрактні візерунки);
  • там, де треба сформувати враження візуальної стрункості — вертикалі.

Наприклад, для фігури груша горизонтальні смужки не зайві в зоні ліфа, для перевернутого трикутника — в зоні стегон. І точно варто утримуватись від розташування такого принту в найширших частинах фігури. 

Горизонталі бажано розташовувати на найвужчих ділянках силуету. Це стосується не лише принтів, а й ліній крою. 

Вертикалі, якщо сходяться до центру, сприяють сприйняттю фігури як більш вузької, якщо розходяться — як широкої. Але враховуй, що багато дрібних вертикальних ліній теж можуть візуально розширити.

Діагоналі теж треба підбирати правильно. Враховуй, як вони співвідносяться з талією:

  • щоб виглядати стрункіше, діагоналі мають розташовуватись під кутом до 90 градусів відносно неї;
  • невеликий кут діагоналі принту з талією може візуально додати сантиметри.

Велика контрастна клітинка додасть візуальних сантиметрів, особливо якщо річ сама по собі сприймається як квадрат. 

Цікаво на тему: Як правильно визначити розмір жіночого одягу?

Колірна гама

Колірна гама принту теж може впливати на візуальне відчуття стрункості. Тепла гама, в нотах якої домінують червоний, оранжевий та жовтий, візуально підкидає об’ємчиків. Холодна палітра більше сприяє стрункості. Тож на футболку в зону ліфа більше теплих кольорів, а штани чи спідницю краще в холодній гамі взяти. 

Цікаво на тему: 8 причин, чому твій гардероб виглядає нудно

Як бачиш, є багато нюансів того, як поєднання різних властивостей принтів впливає на фінальний образ. Тож, щоб підібрати саме той, що буде робити візуально стрункішою, треба приділити певний час. Зате коли визначишся з контрастністю, щільністю та колірною гамою, створювати яскраві, стильні капсульні рішення стане набагато простіше!

 Читайте також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024