Категорії: Здоров'яПродукти

Розвантажувальний день без шкоди для здоров’я

Стосовно розвантажувальних днів існує безліч модних міфів. По-перше, сама необхідність у таких днях є далеко не у всіх. Здоровий організм прекрасно очищується сам і не потребує розвантажень і детоксів. Якщо ви в цілому харчуєтеся добре і не відчуваєте проблем зі здоров’ям – особливі дні вам не потрібні.

По-друге, багато хто думає, що розвантажувальні дні не можуть завдати шкоди. Насправді ж, влаштовувати їх можна тільки з дозволу лікаря, який ознайомився з вашими свіжими результатами аналізів. Кілька днів на соках або голодування впродовж дня здатні спровокувати загострення сплячого хронічного захворювання.


Третя особливість ставлення до таких днів – це вибір продуктів, до якого потрібно підходити з обережністю. Якщо у вас проблеми з нирками, день на білкових продуктах може стати просто небезпечним! А для діабетика може бути загрозливим день на соках або білому рисі.

Насправді, якихось особливих продуктів для такого розвантаження не потрібно. Місцеві (цілком звичайні) продукти є найкориснішими для нас.

Які дні підходять для розвантаження

Ви можете полегшити своє харчування, звівши його до мінімуму в ті дні, коли лінуєтесь рухатися і виходити з дому. Обмеження калорійності призводить до зниження загальної активності, зате ви зможете присвятити день читанню, медитації та вживанню очищувальних продуктів.

Також розвантаження може бути корисним після свят, що супроводжуються переїданням і вживанням алкоголю.

Іноді воно може допомогти тілу швидше впоратися з інфекцією, оскільки всі сили будуть спрямовані на боротьбу з нею, а не на перетравлювання їжі.

Деякі можуть отримати користь від розвантаження в дні підвищеного стресу. Це особливо цікавий досвід для тих, хто схильний несвідомо переїдати під час стресових ситуацій.

Етапи розвантаження


Ранкова медитація

Медитація – це спосіб фокусування на сенсорних відчуттях, за рахунок чого досягається розслаблення тіла, зниження тривожності, нормалізація тиску і серцевого ритму. Наш шлунково-кишковий тракт чуйно реагує на будь-які стреси. Якщо ви постійно перебуваєте в тривожному стані, це відбивається на його роботі і вашій здатності ефективно засвоювати їжу і позбавлятися від токсинів.

Використовуйте будь-який мобільний додаток для медитацій або спробуйте сфокусувати увагу на якомусь відчутному предметі. Наприклад, на теплій чашці чаю у вас в руках.
Приділіть 2-5 хвилин ранковій медитації і повторіть її кілька разів протягом дня.


Вживання достатньої кількості рідини

Теплі напої допомагають стимулювати жовчний міхур і мають заспокійливу та розслаблюючу дію. Підходить як просто тепла вода, так і трав’яні настої та чаї. Обирайте свій улюблений напій, заварюйте приблизно 300-500 мл і потроху випивайте цю кількість натщесерце.


Комплекс розминки

Рух допомагає посилити очищувальний ефект, стимулюючи протоки печінки і жовчний міхур, а також перистальтику кишечника. Для цього достатньо простих вправ, аналогічних шкільній розминці.

Плавно розминайте суглоби шиї, рук і ніг. Виконуйте оберти тазом, злегка погойдуйтесь і нахиляйтеся в сторони.

Можна використовувати комплекси з йоги, якщо ви хоча б трохи з ними знайомі. Якщо ж у вас немає такого досвіду, краще замінити йогу на звичайні потягування і погладжування тіла та на такі вправи, як “Велосипед”, “Місток”, “Кішка”, “Млин”.

Доброю ознакою буде ранковий стілець після цих етапів.


Водні процедури

Прийміть звичний ранковий душ і проведіть ваші повсякденні гігієнічні ритуали.


Сніданок

Для сніданку оберіть легку страву з великим вмістом овочів. Наприклад, суп-пюре з брокколі, зеленого горошку, картоплі та бурого рису.
На ваш смак ви можете приготувати омлет з салатом або просто з’їсти йогурт з фруктами або горіхами.


Кисіль для очищення

Для додаткового очищення можна приготувати напій, подібний до киселю. Вживайте його між прийомами їжі. Іноді його готують на висівках, а іноді на вівсянці – в цьому випадку потрібно зварити вівсянку, зберігши відвар, процідити і використовувати в якості основи для киселю.

Якщо ви вирішили використовувати висівки, вам знадобиться:

  • 3-4 ст.л. вівсяних висівок;
  • 4 ст. води;
  • ягоди журавлини, брусниці, чорниці (або будь-які, які любите – можна заморожені).

Закип’ятіть воду і засипте висівки, розмішайте. Дочекайтеся набухання і проваріть хвилини 3-4. Додайте ягоди, зніміть з плити. Дайте настоятися, потім процідіть через велике сито.
Зберігайте кисіль протягом дня у холодильнику.


Обід

На ваш вибір ви можете пропустити обід або залишити його. Якщо ви схильні переїдати ввечері, залиште обід.
Для обіду підійдуть парова риба з овочами, квасоля, сочевичний суп – на ваш смак. Не забудьте до обіду так само випити теплий напій і виконати розминку. В якості заправки овочів використовуйте сиродавлені рослинні олії (соняшникову, оливкову, лляну і т.д.) та лимонний сік.


Вечеря

Для вечері підійдуть відварені овочі, супи, пюре з квасолі або знову сочевичний суп. Якщо ви відчуваєте, що дуже зголодніли, додайте парову рибу або кефір. Кефір або йогурт можна змішати з лляним борошном (воно допоможе насититися) і випити ближче до сну.


Перед сном

За 2 години до вкладання відключіть усі гаджети і вимкніть світло. Це допоможе виробити достатню кількість мелатоніну, і ви не прокидатиметесь вночі від голоду.
Якщо ви все ж прокинулися – випийте кисіль, теплу воду або кефір з лляним борошном.


Наступного дня

Спробуйте зберегти легкий сніданок. Не наїдайтеся тим, що не дозволяли собі вчора, щоб не створити зайве навантаження.

Висновки

Завдання розвантажувального дня – ментальний відпочинок і фізичне розвантаження шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на популярність таких днів, вони далеко не нешкідливі, тому важливо знати і враховувати стан свого організму та можливі ризики. Ви повинні розуміти, з якою метою і як збираєтеся провести цей день, і заздалегідь спланувати легке дозвілля.

Якщо вам не вдається зменшити об’єм їжі, виключіть найшкідливіші, на ваш погляд, продукти і додайте теплі напої і кисіль.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024