Розвантажувальний день без шкоди для здоров’я

Стосовно розвантажувальних днів існує безліч модних міфів. По-перше, сама необхідність у таких днях є далеко не у всіх. Здоровий організм прекрасно очищується сам і не потребує розвантажень і детоксів. Якщо ви в цілому харчуєтеся добре і не відчуваєте проблем зі здоров’ям – особливі дні вам не потрібні.

По-друге, багато хто думає, що розвантажувальні дні не можуть завдати шкоди. Насправді ж, влаштовувати їх можна тільки з дозволу лікаря, який ознайомився з вашими свіжими результатами аналізів. Кілька днів на соках або голодування впродовж дня здатні спровокувати загострення сплячого хронічного захворювання.


Третя особливість ставлення до таких днів – це вибір продуктів, до якого потрібно підходити з обережністю. Якщо у вас проблеми з нирками, день на білкових продуктах може стати просто небезпечним! А для діабетика може бути загрозливим день на соках або білому рисі.

Насправді, якихось особливих продуктів для такого розвантаження не потрібно. Місцеві (цілком звичайні) продукти є найкориснішими для нас.

Які дні підходять для розвантаження

Ви можете полегшити своє харчування, звівши його до мінімуму в ті дні, коли лінуєтесь рухатися і виходити з дому. Обмеження калорійності призводить до зниження загальної активності, зате ви зможете присвятити день читанню, медитації та вживанню очищувальних продуктів.

Також розвантаження може бути корисним після свят, що супроводжуються переїданням і вживанням алкоголю.

Іноді воно може допомогти тілу швидше впоратися з інфекцією, оскільки всі сили будуть спрямовані на боротьбу з нею, а не на перетравлювання їжі.

Деякі можуть отримати користь від розвантаження в дні підвищеного стресу. Це особливо цікавий досвід для тих, хто схильний несвідомо переїдати під час стресових ситуацій.

Етапи розвантаження


Ранкова медитація

Медитація – це спосіб фокусування на сенсорних відчуттях, за рахунок чого досягається розслаблення тіла, зниження тривожності, нормалізація тиску і серцевого ритму. Наш шлунково-кишковий тракт чуйно реагує на будь-які стреси. Якщо ви постійно перебуваєте в тривожному стані, це відбивається на його роботі і вашій здатності ефективно засвоювати їжу і позбавлятися від токсинів.

Використовуйте будь-який мобільний додаток для медитацій або спробуйте сфокусувати увагу на якомусь відчутному предметі. Наприклад, на теплій чашці чаю у вас в руках.
Приділіть 2-5 хвилин ранковій медитації і повторіть її кілька разів протягом дня.


Вживання достатньої кількості рідини

Теплі напої допомагають стимулювати жовчний міхур і мають заспокійливу та розслаблюючу дію. Підходить як просто тепла вода, так і трав’яні настої та чаї. Обирайте свій улюблений напій, заварюйте приблизно 300-500 мл і потроху випивайте цю кількість натщесерце.


Комплекс розминки

Рух допомагає посилити очищувальний ефект, стимулюючи протоки печінки і жовчний міхур, а також перистальтику кишечника. Для цього достатньо простих вправ, аналогічних шкільній розминці.

Плавно розминайте суглоби шиї, рук і ніг. Виконуйте оберти тазом, злегка погойдуйтесь і нахиляйтеся в сторони.

Можна використовувати комплекси з йоги, якщо ви хоча б трохи з ними знайомі. Якщо ж у вас немає такого досвіду, краще замінити йогу на звичайні потягування і погладжування тіла та на такі вправи, як “Велосипед”, “Місток”, “Кішка”, “Млин”.

Доброю ознакою буде ранковий стілець після цих етапів.


Водні процедури

Прийміть звичний ранковий душ і проведіть ваші повсякденні гігієнічні ритуали.


Сніданок

Для сніданку оберіть легку страву з великим вмістом овочів. Наприклад, суп-пюре з брокколі, зеленого горошку, картоплі та бурого рису.
На ваш смак ви можете приготувати омлет з салатом або просто з’їсти йогурт з фруктами або горіхами.


Кисіль для очищення

Для додаткового очищення можна приготувати напій, подібний до киселю. Вживайте його між прийомами їжі. Іноді його готують на висівках, а іноді на вівсянці – в цьому випадку потрібно зварити вівсянку, зберігши відвар, процідити і використовувати в якості основи для киселю.

Якщо ви вирішили використовувати висівки, вам знадобиться:

  • 3-4 ст.л. вівсяних висівок;
  • 4 ст. води;
  • ягоди журавлини, брусниці, чорниці (або будь-які, які любите – можна заморожені).

Закип’ятіть воду і засипте висівки, розмішайте. Дочекайтеся набухання і проваріть хвилини 3-4. Додайте ягоди, зніміть з плити. Дайте настоятися, потім процідіть через велике сито.
Зберігайте кисіль протягом дня у холодильнику.


Обід

На ваш вибір ви можете пропустити обід або залишити його. Якщо ви схильні переїдати ввечері, залиште обід.
Для обіду підійдуть парова риба з овочами, квасоля, сочевичний суп – на ваш смак. Не забудьте до обіду так само випити теплий напій і виконати розминку. В якості заправки овочів використовуйте сиродавлені рослинні олії (соняшникову, оливкову, лляну і т.д.) та лимонний сік.


Вечеря

Для вечері підійдуть відварені овочі, супи, пюре з квасолі або знову сочевичний суп. Якщо ви відчуваєте, що дуже зголодніли, додайте парову рибу або кефір. Кефір або йогурт можна змішати з лляним борошном (воно допоможе насититися) і випити ближче до сну.


Перед сном

За 2 години до вкладання відключіть усі гаджети і вимкніть світло. Це допоможе виробити достатню кількість мелатоніну, і ви не прокидатиметесь вночі від голоду.
Якщо ви все ж прокинулися – випийте кисіль, теплу воду або кефір з лляним борошном.


Наступного дня

Спробуйте зберегти легкий сніданок. Не наїдайтеся тим, що не дозволяли собі вчора, щоб не створити зайве навантаження.

Висновки

Завдання розвантажувального дня – ментальний відпочинок і фізичне розвантаження шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на популярність таких днів, вони далеко не нешкідливі, тому важливо знати і враховувати стан свого організму та можливі ризики. Ви повинні розуміти, з якою метою і як збираєтеся провести цей день, і заздалегідь спланувати легке дозвілля.

Якщо вам не вдається зменшити об’єм їжі, виключіть найшкідливіші, на ваш погляд, продукти і додайте теплі напої і кисіль.

25 Березня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність