Що робити татам у післяпологовий період

Ось і настав той момент, коли ваша пара перетворилася на справжню родину з трьох або більше людей. Це надзвичайно важливий період для всіх її членів — для мами, тата та дітей. І якщо у жінок процес адаптації багато в чому корегується фізіологією, інстинктом та гормонами, то чоловікам потрібно докласти трохи зусиль, щоб стати готовими до нового етапу свого життя. Тож що робити татусям після народження дитини? Корисні поради — у нашій новій статті!

Забезпечте підтримку

Найперше завдання тата в післяпологовий період — бути поряд. Це потрібно не стільки дитині, скільки самій мамі, яка в цей час знесилена не лише фізично, але й психологічно. Ваше добре слово, посмішка, приготований сніданок, прибирання оселі та інша допомога в побуті чи догляді за дитиною — це те, чого чекають усі мами, а найбільше цього потребують мами в післяпологовий період. Якщо в родині є старша дитина, візьміть обов’язки по догляду за нею на себе: школа, сніданки, обіди, вечері та все інше. Словом, потурбуйтеся про свою дружину й позбавте її частини справ.

Дехто з молодих татусів вважають, що жінка все знає, а вони просто на підхваті в якості помічника. Не повторюйте цієї поширеної помилки: не перекладайте увесь вантаж відповідальності на плечі дружини й приймайте всі рішення разом.

Часто жінки переймаються через неможливість годувати груддю, через пелюшковий дерматит або інші дрібниці. Для чоловіка це може виглядати дивно, але іноді таке буває, тому частіше говоріть жінці про те, що вона хороша мама й кохана дружина. Звісно, що вона хороша мама, але чим частіше ви їй про це говоритимете й нагадуватимете, тим кращими та міцнішими будуть ваші родинні стосунки.

Налагодьте побут

По можливості візьміть відпустку й присвятіть цей час своїй оселі та родині. Складіть графік того, коли ви пратимете, прибиратимете, виконуватимете вологе прибирання, готуватимете їжу, купуватимете продукти тощо. Домовляйтеся з дружиною про те, хто й коли може виконувати ці завдання задля того, щоб уникнути конфліктних ситуацій. Адже дитина забирає купу часу й сил і жінка може просто фізично не знайти час на те, щоб приготувати вам вечерю.

Організуйте нічні чергування

Протягом перших місяців життя дитина їсть кожні дві або три години в тому числі й вночі. А якщо дитину турбують кольки або ж вона просто капризує вночі, то вашій дружині прийдеться вставати ще частіше! Сон — це окрема велика тема і нагальна потреба кожної матусі незалежно від того, чи на грудному, чи на штучному вигодовуванні її дитина.

Якщо ви вважаєте, що вам потрібно добре висиплятися, тому що вам зранку на роботу, то вашій дружині цей сон потрібен не менше, адже вона весь день доглядає за дитиною, носить її на руках, пере пелюшки, прасує, годує, перевдягає, а ця праця, можливо, ще виснажливіша, ніж ваша. Тож найкращий варіант — домовитися з дружиною про те, хто й коли вставатиме до дитини вночі. Принаймні, це буде справедливо для вас обох.

Слідкуйте за спілкуванням з рідними

У перші дні після пологів жінка хоче сконцентруватися на дитині й навчитися виконувати нові обов’язки. Тому якщо ваша дружина не хоче нікого бачити, зробіть усе, щоб її не турбували. Вам необхідно пояснити родичам ситуацію та попросити їх дати вам пару тижнів тиші. Дайте дружині відійти від пологів та адаптуватися до нового етапу життя, візьміть на себе більше обов’язків у цей час — і кількість можливих конфліктних ситуацій зменшиться до мінімуму.

Потурбуйтеся про спільний відпочинок

По можливості через кілька місяців після народження дитини з’їздіть усією родиною кудись на відпочинок. Це може бути, наприклад, спокійна відпустка санаторно-курортного типу, де всім буде комфортно. Ваша дружина змінить обстановку, ви розслабитесь, а дитина відчуватиме себе комфортно поруч з щасливими та спокійними батьками. Це допоможе вам відпочити після складних перших місяців батьківства та повернутися до звичного ритму життя. Звісно, настільки, наскільки це можливо. Адже після появи дитини все кардинально змінюється: у нас з’являються нові цінності, ми починаємо більше встигати, швидше думати, більше рухатися, активніше працювати.

 

Словом, станьте сильним та надійним оплотом для своєї родини — і вона неодмінно буде міцною та щасливою!

Останні

10 каменів, які притягують кохання

Натуральні камені — це не лише красивий елемент прикрас у твоєму модному образі. Їх вважають… Докладніше

Травень 14, 2024

12 топових фільмів і серіалів від Netflix

Netflix — один із провідних постачальників гідного контенту в усьому світі. Щорічно під його егідою… Докладніше

Травень 14, 2024

28 ідей модних образів в стилі office core

Офісний стиль, як і офісні співробітники, покинув стіни кабінетів. Попри те, що віддалена робота дозволяє… Докладніше

Травень 13, 2024

Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Вибір санскріну – та ще задачка. Хочеться, щоб він не залишав після себе на обличчі… Докладніше

Травень 13, 2024

Добірка рецептів для пікніка

Ароматний дим просочує повітря, поки на розпеченому вугіллі повільно прожарюються соковиті шматочки м'яса, мариновані в… Докладніше

Травень 13, 2024

Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Чи може дитина обійтися без підгузків? Безумовно! Чи може мама впоратися з усіма додатковими завданнями,… Докладніше

Травень 10, 2024