Здоров'я

Як не захворіти восени: 5 порад для підтримки імунітету з настанням холодів

Осінь без сезонної застуди — звучить не дуже реалістично, але в наших силах постаратися не захворіти. Серед безлічі лайфхаків, що допомагають підтримати імунітет, на жаль, жоден не дає стовідсоткової гарантії. Та якщо застосувати їх у комплексі, як мінімум, можна поліпшити самопочуття, а як максимум — провести цю осінь без застуд. Що можна зробити?

№1. Зменшити споживання цукру й додати суперфуди

Оля дуже багато працює, і на повноцінний сніданок і обід у неї зовсім немає часу. На сніданок Оля випиває велике лате з карамельним сиропом і бельгійською вафлею, протягом дня на бігу перекушує фаст-фудом. А прийшовши додому ввечері, наїдається від душі, компенсуючи всі прийоми їжі, пропущені за день.

Звичайно, такий режим не додає організму сил для боротьби з погодними змінами та патогенними організмами. Полегшити його ношу та не захворіти можна, дотримуючись базових правил харчування: вживати більше овочів, менше простих вуглеводів і не голодувати протягом дня.

Лайфхак. Якщо вранці тобі ніяк не хочеться снідати, спробуй зменшити кількість їжі, яку вживаєш ввечері. Так до ранку організм зголодніє і сам «попросить» сніданок.

Замість солодких напоїв, випічки й десертів краще віддати перевагу складним вуглеводам: вівсянці, цільнозерновому хлібу й пасті, бурому рису тощо. Також, щоб не захворіти, варто додати до свого раціону місцеві українські суперфуди, які, на відміну від модних чіа та спіруліни, підуть на користь не лише здоров’ю, але й бюджету. Тим паче, що ця осінь, як завжди, багата на врожай: гарбузи, яблука, волоські горіхи та квасоля у великій кількості продаються в будь-якому магазині. Плюс у продажу ще є солодкий перець, кабачки, баклажани, свіжа зелень і багато інших простих, але таких корисних продуктів.

№2. Бути фізично активною не менше 150 хвилин на тиждень

Катя давно мріяла про власний автомобіль. Тепер він у неї є, і вона не уявляє свого життя без коліс. Добре, що поруч зі входом до офісу є паркування, так само як біля найближчого супермаркету та її будинку. При цьому Катя працює економістом, 8 годин проводить за комп’ютером і можливостей для фізичної активності в неї немає.

Фізичні навантаження необхідні нашому організму майже як кисень. По-перше, це покращує самопочуття та нормалізує сон, а по-друге, знижує ризики багатьох небезпечних захворювань, у тому числі допомагає не захворіти сезонними осінніми застудами.

Дорослим людям ВООЗ рекомендує приділяти помірній фізичній активності мінімум 150 (а краще 300) хвилин щотижня — не так і багато. Під фізичною активністю мається на увазі ходіння пішки, їзда на велосипеді, домашня робота, спорт, гра з дитиною, прогулянки з собакою тощо. При цьому зовсім не обов’язково лишати машину вдома, можна просто припаркуватися на 300 м далі та намагатися менше їздити на короткі відстані. Плюс 10-хвилинна зарядка вранці — це вже 70 хвилин на тиждень, майже половина мінімальної рекомендованої норми!

Щоб не захворіти, важливо більше рухатися протягом дня:

  • пройти кілька зупинок пішки, якщо добираєшся громадським транспортом;
  • замість відправлення email особисто підійти до колеги по офісу;
  • ходити сходами замість використання ліфта;
  • замість візка брати в супермаркеті кошик, якщо не плануєш багато покупок.

№3. Одягатися по погоді

Таня знає все про тренди й кожен її образ продуманий до дрібниць. У неї завжди ідеальний манікюр і укладка. А шапка тільки все псує…

Віруси тільки й чекають, коли ми переохолодимося, адже знижений імунітет — ідеальна умова для їхнього розвитку. Тому, щоб не захворіти, виходячи на вулицю стеж за тим, щоб одяг відповідав погоді. Особливу увагу приділи попереку, ногам, рукам і голові. А якщо бажаєш зберегти зачіску, бери на замітку стильні укладки під шапку з Єва Блог.

№4. Приймати вітаміни після консультації з лікарем

Аня піклується про своє здоров’я та кожної осені й весни купує собі дорогий комплекс полівітамінів, щоб зміцнити імунну систему. При цьому Аня веде малорухливий спосіб життя, багато працює, мало спить і хаотично харчується.

Ми нічого не маємо проти вітамінних комплексів, але перед тим, як їх приймати, потрібно проконсультуватися з лікарем. Оскільки надлишок вітамінів і мінералів, так само як їхня нестача, може шкодити здоров’ю. При прийманні БАДів і полівітамінів з метою не захворіти важливо пам’ятати, що вони підходять для додаткового збагачення раціону, а основна кількість вітамінів і мікроелементів все одно має надходити з їжею.

Добавка, яку можна приймати цілий рік у профілактичній дозі без спеціального призначення — вітамін D. А зі статті нашого експерта Лєни Філатової можна дізнатися про джерела вітаміну Д і те, як восени боротися з нестачею світла, щоб не захворіти.

№5. Спати не менше 7 годин

Саша завжди була «совою», через що протягом дня їй важко зосередитися й виконувати повсякденні справи. У результаті до вечора накопичується безліч невирішених завдань. Саша знову пізно лягає та спить 6 годин.

Згідно з дослідженнями, порушення режиму сну всього протягом декількох ночей шкодить всьому організму та сильно б’є по імунітету, роблячи нас вразливими перед інфекціями. Наприклад, люди, які сплять більш як 7 годин, мають в три рази більше шансів не захворіти, ніж ті, хто спить менше 7 годин. Іншими словами, хто недосипає, той утричі частіше хворіє.

Що робити, якщо важко заснути, а вранці треба рано вставати? Можна почати хоча б із того, щоб обмежити вечірній «екранний час». Це про телевізор, смартфон, комп’ютер і все, що змушує наш мозок думати, що світловий день ще не скінчився. А якщо не вдається заснути й хочеться чимось себе зайняти, можна почитати паперову книгу або букридер з технологією електронних чорнил.

Інші актуальні заходи профілактики, щоб не захворіти: мити руки, провітрювати кімнату, зволожувати повітря та не займатися самолікуванням, якщо попри всі зусилля застуда все ж наздогнала. Нехай твоя осінь буде насичена тільки приємними емоціями!

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024