Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період, коли багато зелені та овочів. Якщо хочеться спробувати веганські рецепти або просто більш правильно харчуватися, вони стануть твоїм вірним другом. Та й в холодні місяці будуть у пригоді, допоможуть готувати смачні дієтичні салати без майонезу. Тож у цій статті EVA Blog зібрала для тебе як досить універсальні, так і оригінальні салатні заправки. Зберігай посилання та напиши у коментарях, який рецепт зацікавив найбільше!
Роль салатної заправки у рецепті — поєднати всі складові в єдине ціле, відтінити смаки та текстуру продуктів, а часом і додати пікантних акцентів. Одне з найдавніших поєднань — олія та оцет. Але сучасних варіантів значно більше: з соєвим соусом, з французькою гірчицею, з йогуртом, з лимонним соком або з медом.
Солодкуваті заправки збалансують гіркуватість деяких видів зелені. Кремова консистенція підкреслить хрустку капусту або листя салату. При виборі важливо не перевантажити страву, тому не використовуй дуже щільні та густі заправки, якщо в рецепті багато ніжних текстур. Для салатів з морепродуктами зверни увагу на рецепти, що містять лимон та імбир. А от з куркою гарно смакуватиме апельсинова або медова з французькою гірчицею.
Важливо збалансувати кількість заправки в салаті. Надто мало, надто багато — і смак страви буде невдалим. А от цікава та смачна заправка в потрібній кількості здатна звичайне листя салату перетворити на гастрономічний шедевр. Тож краще додавай її поступово.
Готувати бажано в скляному посуді, а не металевому. Якщо хочеться підсолити, то рекомендують морську та велику сіль. В ідеалі готувати заправку безпосередньо перед подачею, але більшість варіантів можна до двох діб тримати в холодильнику (якщо немає компонентів, що швидко псуються). А от заправляти салат бажано як в ресторані, безпосередньо перед подачею, щоб не стік та зберіг текстуру.
Цікаво на тему: Добірка “легких” дієтичних страв
Почну з універсальних салатних заправок в домашніх умовах. Підібрала варіанти різної текстури та смакових акцентів. Вони можуть бути класним доповненням низькокалорійних страв з зелені, капусти та соковитих овочів.
Така проста заправка може стати універсальною для легкої смачної страви з листового салату, руколи, зелені та овочів.
Складові:
Приготування:
Замість йогурту можна використовувати сметану. Якщо в салаті багато соковитих овочів, що пускатимуть сік, зробити текстуру цікавішою допоможе м’який сир (бринза, фета). Його треба покришити, але не надто дрібнити.
Вдале рішення для корисного салату з руколою, іншою зеленню або овочами. Також використовуй її у рецептах з креветками або куркою.
Складові:
Приготування:
Якщо полюбляєш більш солонуваті страви, можеш приготувати цю салатну заправку з соєвим соусом. Достатньо буде однієї чайної ложки.
Цікаво на тему: Спеції: види, користь і застосування
Оригінальна заправка для теплих салатів, наприклад, з телятиною або куркою.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: Три найкращі рецепти класичної запіканки
Проста заправка з авокадо для рецептів, інгредієнти яких хочеться підкреслити ніжною кремовою текстурою. Наприклад, спробуй її для салату з капусти.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: 5 смачних страв без м’яса
Приготувати вдома класичні салати можна не гірше, ніж в ресторані. Головне — правильно збалансувати інгредієнти заправки та не полінуватися красиво оформити страву.
Для таких рецептів, як олів’є чи шуба, ти можеш приготувати домашній крафтовий майонез (рецептом ділилися ось у цій статті про топові соуси). Але якщо не хочеш витрачати на те час, є проста та досить універсальна альтернатива. Вона буде більш корисна, ніж магазинний майонез.
Складові:
Приготування:
Це максимально проста заправка. Ретельно перемішуєш складові вінчиком або виделкою — і все, можна використовувати.
Для цього салату з тунцем приготування заправки досить легке та швидке. До речі, якщо робитимеш його варіацію з анчоусами, то бери менш солоні оливки.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: Прості та смачні рецепти страв із консервами
У заправці для грецького салату важливі пропорції з іншими компонентами. Щоб він виходив як в ресторані, поекспериментуй зі спеціями та кількістю інгредієнтів.
Складові:
Приготування:
Змішай всі компоненти, посоли та поперчи на свій смак. Завдяки консистенції соку лимона, заправка для грецького салату теж буде досить щільною. Але слідкуй, щоб не потрапляли кісточки та жилки м’якоті.
Можливі й інші варіації класичної заправки. Наприклад, змішати у пропорції 4:2:2:1 оливкову олію, сік лимона, соєвий соус та мед. При цьому останні два компоненти перед змішуваннями з іншими варто подружити між собою, щоб мед розчинився у соєвому. Отримаєш цікаве солодкувато-солоне поєднання. За бажання додай перець або інші спеції.
Цікаво на тему: 5 ідей, що приготувати на обід
Ще один досить простий дієтичний рецепт, який поєднує смачну курку, хрустке листя, соковитість помідорів та ніжність яйця. Для салату Цезар у класичному варіанті доведеться витратити трохи часу.
Складові:
Приготування:
Соєвий соус можна замінити на вустерський. До речі, кількість пармезану допоможе регулювати густину соусу.
Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok
У цьому розділі поділюся салатними заправками з незвичними смаковими акцентами. Імбир, цитрусові, малина — не в першому рядку продуктів, про які згадуєш, проте можуть стати справжньою кулінарною любов’ю.
Особливість азіатської заправки — солоно-солодке поєднання соєвого та меду з пікантним імбиром. Її цікаво використати для салату з пекінською капустою, у рецептах з морепродуктами, креветками або рибою.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: Як вибрати ідеальні ножі для кухні
Гарно пасуватиме стравам з листового салату, для рецептів з рибою та куркою. А якщо хочеться більше пікантності та оригінальності, спробуй доповнити базові складові апельсинової заправки м’ятою.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: Як вибрати мультипіч?
Лимонну заправку використовуй для салату айсберг, рецептів з креветками чи з рибою.
Складові:
Приготування:
Цитрусова салатна заправка гарно підійде для рецептів з куркою або іншою птицею, адже допоможе додати страві цікавих відтінків смаку.
Складові:
Приготування:
Цікаво на тему: ТОП-5 страв грузинської кухні для смачної та ситної вечері
Ця заправка з бальзамічним оцтом та малиною підійде для салатів з зеленню та вінегрету.
Складові:
Приготування:
Така малинова заправка з оливковою олією, бальзамічним оцтом та м’ятою пасуватиме для овочевих салатів з великою кількістю зелені, додасть цікавого різноманіття їх смаку.
Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами
Салатні заправки — це творче поле для експериментів. Не обов’язково жорстко дотримуватися початкового рецепта. Можна балансувати інгредієнти відповідно до власних побажань і харчуватись вдома як в ресторані. Спробуй рецепти з цієї корисної добірки, щоб їсти смачно та різноманітно!
Читайте також:
"Що за запитання? Звичайно ж, відповідальні обидва!”. Якщо дивитися на ситуацію глобально, то – так.… Докладніше
Хто б що не говорив, а для мене осінь — це найатмосферніша пора року, коли… Докладніше
Скільки існуватиме зима, стільки ми носитимемо пуховики (пуффери) 🙃 Вони просто поза часом і поза… Докладніше
Сьогодні важко заперечувати той факт, що соцмережі впливають на прийняття нами деяких рішень. Нехай і… Докладніше
Ще трохи й в повітрі буде витати атмосфера прийдешнього свята. Ми знову будемо наряджати ялинку,… Докладніше
Попереду холодна і колюча зима, а значить, потрібно завчасно підготувати свій догляд до важких випробувань.… Докладніше