Натхнення

Синдром відмінниці: чому не варто бути хорошою дівчинкою?

Робити все на відмінно, бути взірцем, прагнути визнання оточення — здавалось би, що в цьому поганого? Нормальні амбітні бажання, які багатьом ставлять у дитинстві у приклад. От тільки часом виявляється, що вони замість радості приносять тривожність та знервованість. Прагнення отримати схвалення оточення може трансформуватись в один з двох синдромів: відмінниці або хорошої дівчинки. У чому їх відмінності, ознаки та причини виникнення, розповім у цій статті. А також поділюсь кількома техніками, які допоможуть знизити тиск цих синдромів на твоє життя.

Синдроми відмінниці та хорошої дівчинки: у чому різниця?

Відмінниця хоче зробити все ідеально, хороша дівчинка — за правилами. Обидві залежать від думки оточення. Відмінниця прагне в усьому бути першою, не важливо якою ціною, і дуже нервується, якщо не вдається досягнути успіху. Друге місце — це вже програш, байдуже скільки людей позаду, все одно залишився хтось кращий попереду. А от хороша дівчинка готова пожертвувати перемогою, якщо отримає схвалення за це. Вона ладна посунути свої цілі задля чужих інтересів.

Я не дарма використовую саме фемінітиви. Адже синдром відмінниці та синдром хорошої дівчинки значною мірою проявляються саме у жінок, як поодинці, так і разом. Наше суспільство й досі залишається досить патріархальним, і хоч є і певні зрушення, дівчат свідомо чи несвідомо продовжують вчити бути зручними.

Хоча це не означає, що хлопці позбавлені схожого тиску. Чоловікам більш властивий комплекс відмінника, і мало можна почути про “хорошого хлопчика”. У цій статті я розглядатиму синдроми саме з жіночого погляду. Але поради, як позбутися їх, будуть актуальні й для чоловіків зі схожими патернами поведінки.

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Синдром відмінниці: ознаки та причини появи

Синдром відмінниці — це гіпертрофована чутливість до похвали та перемог. Жінки з ним прагнуть зробити все ідеально, щоб отримати максимально високу оцінку своєї діяльності. Вони часто перфекціоністки та амбіційні особистості, дуже сфокусовані на результаті. Саме тому синдром відмінниці заважає насолоджуватись процесом та ускладнює емоції від програшу. Тож інколи потреба робити лише ідеально призводить до того, що плани так і залишаються чернетками у режимі редагування.

Проте не можна поставити дорівнює між людиною з комплексом відмінника та перфекціоністом. Бо для другого важливе саме по собі ідеальне виконання, а для першого — висока оцінка цього виконання.

Синдром відмінниці не завжди заважає жити. Часто люди з ним є досить успішними та професійно реалізованими. Але нерідко ціна цьому — постійна тривожність через страх програшу.

Цікаво на тему: Що таке софт скіли та як їх розвивати, щоб досягнути успіху

Ознаки синдрому відмінниці:

  • перфекціонізм, завищені вимоги до себе та оточення;
  • невміння програвати, страх помилитися;
  • погане сприйняття критики;
  • залежність самооцінки від зовнішнього схвалення;
  • невміння відділити оцінку успішності дій від оцінки особистості;
  • бажання бути лідером у всіх сферах одночасно;
  • надмірна відповідальність, ніби все зациклюється на тобі.

Причини появи синдрому відмінниці закладаються у дитинстві:

  • навчання, гуртки стають способом отримати схвалення;
  • батьки та важливі дорослі постійно підіймають планку, фокусують на результаті, підвищують стандарти;
  • дитина отримує увагу лише коли є досягнення, решту часу відчуває її нестачу;
  • надмірні покарання за помилки, бурхлива реакція на них.

Цікаво на тему: Що таке колесо життєвого балансу та як його побудувати?

Синдром хорошої дівчинки: ознаки та причини появи

Жінці з синдромом хорошої дівчинки дуже важливо отримувати схвалення оточення. Для цього вона готова жертвувати своїми інтересами, дозволяє порушувати особисті кордони, ставить свої цілі нижче за пріоритетністю.

Хороша дівчинка живе за правилами. Її психіка вважає, що дотримання прийнятих норм дозволить відчути схвалення та любов. Вона боїться порушувати правила, бо вважає, що її за це покарають відторгненням. Жінкам з синдромом хорошої дівчинки властиве прагнення заслужити любов. Вони не вірять, що вона може бути безумовною, ховають тіньову сторону, прагнуть відповідати очікуванням інших.

Ознаки синдрому хорошої дівчинки:

  • легко жертвує своїми інтересами;
  • схильна до перфекціонізму;
  • погано розрізняє свої емоції;
  • не дбає про захист особистих кордонів.

Причини появи синдрому хорошої дівчинки часто розвиваються в дитинстві, коли формується уявлення, що люблять лише коли заслужила, коли слухняна. Дитина не витримує емоцій батьків (навіть якщо ці почуття не пов’язані з нею), вважає себе відповідальною за них, прагне хорошою поведінкою повернути лад в сім’ю. На прикладі батьків та важливих дорослих у дитини без слів фіксується зв’язка “Мене хвалять за дії, просто так любов не отримати”.

Цікаво на тему: Що таке інтуїція і як її розвивати?

Чим шкодять синдром хорошої дівчинки та відмінниці?

Хороша дівчинка уважна до інших, дає про їх комфорт, не завдає клопоту. Що ж  в тому поганого? Бо все це ціною власних цілей, комфорту та вподобань. У дорослих жінок з’являється толерантність до завищених очікувань, часом навіть не чужих, а своїх власних. Захист своїх інтересів сприймається як порушення правил та викликає тривожність.

Відмова від власних бажань сприяє накопиченню  внутрішньої злості та агресії. Такі люди часто впадають у рятівництво, яке запускає неминучий рух по трикутнику Карпмана, в якому ти плавно переходиш у жертву, а згодом — в агресора. З’являється відчуття нещирості у стосунках. Внутрішня агресія провокує психосоматику, щоб дати вихід напруженню, починаються проблеми зі здоров’ям.

Синдром відмінниці зациклює на цілях, вони стають все складнішими, зростає знервованість та тривожність. Жінка знецінює свої навички та досягнення, адже фокусується на тому, чого ще не вміє та не знає. Комплекс відмінниці заважає привласнити свій досвід, насолодитись ним. Водночас складно делегувати повноваження, бо інші зроблять гірше.

Обидва синдроми нерідко призводять до емоційного вигорання, особливо якщо не тренується навичка відпочивати.

Цікаво на тему: Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Як позбутись комплексу відмінниці та припинити бути хорошою дівчинкою?

У дитини синдром хорошої дівчинки або відмінниці часто формується під впливом поведінки батьків та важливих для неї дорослих. Зміни те, що вже трапилось, ти не зможеш. Але важливо переглянути сприйняття того досвіду та попрацювати над зміною патернів поведінки, які здаються невід’ємною частиною тебе.

Як позбутися синдрому хорошої дівчинки, перші кроки:

  • тренуй відчуття власної самоцінності та ідентичності, вчись відокремлювати свої бажання від чужих очікувань;
  • розвивай безпечну прив’язаність та сприйняття безумовної любові, коли у стосунках вчинки не ототожнюються з особистістю;
  • регулярно фокусуйся на своїх емоціях та потребах, називай чи навіть записуй їх;
  • поступово вибудовуй особисті кордони та вчись ставити себе на перше місце;
  • навчитись казати “ні” без відчуття провини.

Цікаво на тему: Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Як позбутися синдрому відмінниці у дорослих, перші кроки:

  • навчись помічати прояви комплексу відмінниці;
  • тренуйся знижувати очікування, ставити середній результат як самоціль;
  • сфокусуйся на процесі, веди щоденник, в якому фіксуй, що сподобалось під час виконання задачі;
  • дозволь собі помилятися: уяви найгірший сценарій, подумай які можуть бути наслідки, піддай їх критиці, поміть подальші точки розвитку;
  • навчись відділяти себе як особистість від досягнень як дії;
  • фіксуй, коли робиш щось не через власне бажання, а для схвалення іншими;
  • заведи собі щоденник похвали та вчись відмічати у ньому, що класного зробила.

Зверни увагу, за що отримуєш похвалу. Цілком можливо, що несвідомо близькі підтримують патерни, які не є цінними для тебе: економити на враженнях та досвіді, нехтувати відпочинком заради збільшення часу роботи. Ти можеш не усвідомлювати, як відмінниця в тобі прагне довести ненависні сценарії до максимуму, щоб хороша дівчинка могла порадувати очікування інших. І через певний час знайти себе у ненависті до всіх.

Навчись помічати прояви фрази “А що подумають інші, це мені не властиво”. Подумай, чий голос в голові лунає в цей момент. Він точно буде не твій.

Цікаво на тему: Уникаючий тип прив’язаності: як зрозуміти, що це про тебе

Позбутись комплексу відмінниці та припинити бути хорошою дівчинкою для всіх, окрім себе — це досить важка робота. Адже ці сценарії поведінки вбудовуються у клітини, проникають корінням у всю тебе, стають базою самооцінки. Тож не очікуй, що одна стаття принесе кардинальні зміни. Але часта саморефлексія допоможе зменшити прояви синдромів.

Читайте також:

Останні

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024

Вітання з Трійцею 2024: листівки та традиції

У 2024 році православні українські віряни відзначатимуть Трійцю у неділю, 23 червня. Цей день вважається… Докладніше

Червень 21, 2024

Листівки та привітання з Днем Конституції України 2024

Щороку 28 червня українська громадськість відзначає День Конституції – головного закону країни, якому цьогоріч виповнюється… Докладніше

Червень 21, 2024

Партнерські пологи: всі за та проти

Багато хто чомусь думає, що партнерські пологи – це присутність чоловіка поруч із дружиною безпосередньо… Докладніше

Червень 20, 2024