Мода

Як самостійно розібрати гардероб

Обожнюю відчуття вільних полиць в шафі. От тільки постійно виявляється, що в мене багато речей, які нікуди скласти, і цей бажаний простір дуже тимчасовий. Тож в якийсь момент я замислилась, що треба спробувати створити капсульний гардероб. Звісно, зі стилістом та з нуля то робити простіше, але поки плануєш виділити бюджет, речі все накопичуються та накопичуються. Тож як розібрати гардероб самостійно, якщо витратилась на масочку з EVA та не залишилось вільних грошей на послуги персонального помічника? Спеціально для EVA Blog ділюсь принципами та лайфхаками, які зібрала для себе про організацію простору в шафі та способи позбутись непотрібних речей. Тисни лайк, якщо тобі це теж актуально! 

Коли робити розбір гардероба?

У цілому, можеш робити розбір гардероба будь-коли. Найчастіше, звісно, спонукає светр, який вивалюється на голову з шафи, яка набита речами щільніше, ніж маршрутка в годину пік. Але зручніше все ж таки робити це при зміні сезонів. Зможеш побачити повну картину речей, які в тебе є, згадати про кофтинки, які давно не носила, складеш більш точний перелік, що варто докупити. Окрім того, знайдеш аутсайдерів, які займають місце, але за весь сезон так і не отримують нагоди бути вигуляними. 

Окрім того, причиною розбору гардероба можуть послужити й інші фактори:

Зміна ціннісних пріоритетів та ритму життя часто робить раніше зручний та вивірений гардероб перепоною до відчуття себе стильною та красивою. Якщо раніше працювала у суворій банківській сфері з купою ділового одягу, а зараз стала творчим фрілансером у сфері мистецтва — скоріш за все, тобі необхідна ревізія гардероба. Бо вирости з попереднього можна не лише фізично, а й емоційно

Цікаво на тему: 8 причин, чому твій гардероб виглядає нудно

З чого почати?

Для початку визначся, яку сезонну частину гардероба розбиратимеш: зимову чи літню. Звісно, є спокуса взятися за обидві, але зазвичай це закінчується тим, що сидиш посеред гір з речей втомлена та розчарована. Адже розбір гардероба вимагає багато точкових рішень, що робити з одягом. А у кожної людини є певний ліміт енергії на їх прийняття. Тож краще розділи загальний самостійний розбір гардероба на змістовні частини, щоб зробити менше, але якісно, та точно завершити. 

Також визначся, яку ціль ставиш перед собою: відсортувати одяг без зміни стилю чи додатково пропрацювати нове бачення себе? Адже в другому варіанті треба буде залишити речі, які відповідають не лише технічним умовам (розмір, стан, відповідність трендам, сезонність), а й стратегічному баченню нової себе.

Окрім того, важливо розуміти, що це не швидка задача та виділити на неї достатньо часу. Тобі необхідно щонайменше пів дня без відволікань, інших справ та термінових питань. 

Цікаво на тему: Мудборд як інструмент формування свого стилю

Як сортувати речі під час самостійного розбору гардероба?

Коли визначилась, яку частину гардероба розбиратимеш, підготуй місце на дивані або ліжку. Лайфхак: розрівняй його, прибери зайві подушки, щоб було зручно розкладати речі. Виділи 5 зон:

  1. Точно залишити.
  2. Сумніваюся.
  3. Привести до ладу.
  4. Віддати.
  5. Викинути (для неї можеш одразу окремий пакет чи коробку підготувати).

Точно залишити

Зона “Точно залишити” має бути більшою, щоб в ній одразу розсортувати вміст просторів шафи за типом: низи, верхи, білизна, спортивний одяг тощо. Це допоможе краще зрозуміти, яких груп речей не вистачає, а які варто припинити купувати. 

Цікаво на тему: Естетика Garden Girl: як створити трендовий образ

Сумніваюся

Група “Сумніваюся” зазвичай найскладніша. Бо в ній часто опиняється одяг, який ніби й подобається, але ти його не носиш. Сюди ж можна відкласти речі, які були яскравими сезонними трендами, але встигли набриднути, та є сумніви в їх актуальності. Як же розібратися, які з них варто залишити для формування капсульного гардероба, а які лише безцільно займають простір шафи? 

Є кілька лайфхаків:

  1. Коли закінчиш сортування і виділиш групу “Сумніваюся”, спробуй приміряти кожну річ з іншими частинами гардероба. Наприклад, якщо сорочка не пасує під жодний з низів, оціни, чи дійсно вона підходить під твій стиль та чи щиро подобається. Якщо так, подумай, якими штанами чи спідницями треба поповнити простір шафи, щоб вписати спірну річ в капсульний гардероб. Склади список для одягу, який треба докупити. Потім оціниш, наскільки це підходить твоєму бюджету, та або залишиш пункти у шопінг-листі, або зрозумієш, що вписувати наявну річ у гардероб дорожче, ніж купити декілька інших.
  2. Стосовно частини одягу все одно можуть виникнути сумніви. Тоді виділи для нього окреме місце. І якщо наприкінці наступного сезону виявиться, що кожного разу знаходила причину, чому варто одягати щось інше, то змирись з тим, що краще перемістити у групу “Віддати” для розставання з речами.

Цікаво на тему: Як сформувати гардероб по архетипу?

Віддати

“Віддати” — це непотрібні речі, які не підходять тобі за розміром, незручно сидять, не подобається матеріал чи колір тощо. Тобто взагалі вони цілі, акуратні, можуть когось порадувати, але особисто під твій кольоротип/архетип/стиль не підходять. Вони просто лежать та займають простір шафи, придбані під впливом імпульсу. 

Сюди ж відправляй речі, які просто набридли, бо носила їх тривалий час. Імовірно, вони асоціюються з певними подіями та людьми, і коли одягаєш їх, відчуваєш негативні емоції. Тож розставання з речами може позитивно вплинути на твій настрій. До речі, буває й зворотна ситуація, коли одяг більше не підходить по фігурі, але залишаєш, бо дорогий як пам’ять. 

Куди дівати непотрібні речі:

  • подарувати знайомим;
  • віддати на благодійність;
  • продати (але якщо тривалий час не знаходиться покупець, просто віддай).

Цікаво на тему: Як візуально мати стрункіший вигляд за допомогою одягу

Привести до ладу

Після сезону обов’язково знайдеться одяг, в якому варто перешити ґудзики, прибрати пляму, що погано відіпралася, почистити від ковтунців, відремонтувати блискавку тощо. Такі речі мають відправитися у стос “Привести до ладу”. Щоб наступного сезону, коли захочеш їх одягнути, не відправила назад у шафу через дірку чи інший брак. Крім того, сюди ж поклади речі, які варто підігнати по фігурі, щоб краще сиділи. 

Будь чесною з собою, коли переміщуєш одяг у цю групу. Чи дійсно всі з них захочеш лагодити? Якщо розумієш, що клопоту з якимись речами більше, ніж задоволення від носіння, то одразу перекладай в інший стос для утилізації старого одягу.  

Цікаво на тему: Як оновити шкіряну куртку в домашніх умовах

Викинути

Група “Викинути” — це баласт непотрібних речей, який займає дорогоцінний простір в шафі та жере твою енергію. І щоб припинити втрачати ресурс, часом дуже корисно провести утилізацію старого одягу. 

Сукні, спортивні костюми, футболки в поганому стані, що втратили функціональність, не треба навіть пробувати віддати на благодійність. Уяви себе в кризі, чи хотіла б отримати в і так складний період зіпсовану, непотрібну річ? Поважай людей, яким віддаєш свій одяг.  

Якщо речі з тканин, які гарно вбирають вологу, їх можна відвезти у притулки для тварин. Це досить гарний спосіб утилізувати старий одяг. Адже після операцій часто необхідні ганчірки, яких притулкам зазвичай не вистачає. 

Решту ж доведеться залишити у сміттєвому баку. Так, не екологічно. Але наступного разу буде гарний привід подумати, чи треба тобі та сота кофтинка, яка ще в момент покупки проситься у смітник. 

Разом з одягом варто поглянути й на взуття. Робити це краще в окремий день, якщо його багато. Пам’ятай про енергію на прийняття рішень, яку витрачає не лише складність питань, а і їх кількість.

Після розбору гардероба буде легше зрозуміти, чи ті моделі взуття, які є, дозволяють з наявним одягом створити гармонійні луки. В решті ж принцип розбору той самий, що й для речей: діли на 5 груп та використовуй ті ж лайфхаки. Нюанс: після сезону, перед тим, як відправиш на зберігання, все взуття треба ретельно почистити. Щоб не сталось так, що те, що минулого серпня було класними босоніжками, у травні виявиться зіпсованим мотлохом, що не підлягає відновленню. 

Цікаво на тему: 10 речей, які псують твій зовнішній вигляд

Створи образи з речей, що залишаєш

Перший, досить складний етап пройдено. Шафа вже майже не намагається тріснути. Можливо, навіть з’явилась якась поличка вільна. 

Але видихати рано. Наступний етап — cфотографувати всі речі. Далі за допомогою спеціальних застосунків, наприклад, Stylebook, ти зможеш накидати варіанти образів або сформувати капсульний гардероб.

Запропоновані образи обов’язково переміряй. Бо часом програма вважає, що речі гарно метчаться, а носити не зручно. Ті образи, що сподобались, сфотографуй та завантаж в окремий хмарний альбом. Але попередньо відсортуй їх за особливостями: куди носити, в яку погоду, з якого приводу. Тепер тобі не доведеться з нуля вигадувати, що одягнути. Постійно матимеш підказку. 

Але над створенням образів для капсульного гардероба можна попрацювати й без допомоги програм. Олдскульним, так би мовити, методом.

Одягаєш певний низ та переміряєш його з усіма верхами. Що сподобалось — фотографуєш. І так поступово зі всіма низами, а потім зі всіма верхами. Задача об’ємна, тож вмикай класну музичку або легкий серіал фоном, щоб час пройшов швидше. Не пропускай жодні пари, навіть ті,  про які здається, що точно дивно виглядатиме. Так можна знайти незвичні, але класні та свіжі поєднання.

Цікаво на тему: 9 порад, як одягатися стильно і недорого

Зроби список покупок “Чим варто доповнити гардероб”

Інколи, щоб зробити якісь речі активною частиною гардероба, не вистачає простої ланки, який зв’яже все в стильний образ. Це може бути білизна, аксесуари, якась частина лука, верхній одяг. Для деяких варіантів вбрання не вистачатиме яскравих акцентних речей чи навпаки, стильної якісної бази. Такі об’єднувальні ланки ти можеш виявити під час самостійного розбору гардероба. Усі необхідні речі з коментарями про особливості збери в окремий список. 

Помічай плюсиками, якщо якась річ є для багатьох образів ланкою, якої не вистачає. Такий одяг шукатимеш в першу чергу, адже він швидко розширить функціональність гардероба.

Цікаво на тему: Як правильно визначити розмір жіночого одягу?

Розклади речі в шафі

Після розбору гардероба важливо розмістити речі так, щоб не втратити отриману чітку картину та оптимально використати простір в шафі. Несезонний одяг варто розмістити на полицях, які мають менш зручний доступ. Таким чином ті, що у швидкому доступі, зможеш віддати актуальним сезонним речам, що підходять під погоду та твій ритм життя. 

Одяг, що відправила на зберігання, можна розмістити у коробках та підписати. Так зі зміною сезону буде легше зрозуміти, що в них. Найближче мають лежати речі, які найчастіше використовуєш, щоб не доводилося “перечіпатися об зайве” у їх пошуку. 

Ось кілька лайфхаків організації зберігання:

  1. Враховуй особливості тканин: трикотаж бажано зберігати складеним, а речі, що легко мнуться — розвісити.
  2. Не навішуй багато на плічки. Через це нижній одяг не видно, про нього легко забути.
  3. На полицях зберігай сортування по функціоналу: сукні, верхи, низи, домашній одяг. Так ти чітко бачитимеш весь вибір.
  4. Дрібні речі тримай в органайзерах, у яких їх гарно видно. Це актуально не лише для білизни та аксесуарів, а й для футболок, наприклад.
  5. Одяг у коробках варто складати не вертикальним стосом, а горизонтальним. Так краще видно весь асортимент речей. І так, два більш пласкі органайзери краще, ніж один занадто глибокий.

Цікаво на тему: Прості прийоми стилізації одягу, які ти можеш використати прямо зараз

Розбір гардероба важливо робити хоча б два рази на рік. Бо часто здається, що нічого носити при відсутності вільного простору в шафі, адже комбінуєш три-п’ять речей, а решта так і сумує на полицях. І щось функціональне нове не купуєш, бо ж і так купа одягу. А незадоволення все накопичується та накопичується. Тож не чекай, доки роздратування всьому привласнить маркер “непотрібні речі”. Використовуй лайфхаки розставання з речами з цієї статті та створюй класні, оригінальні образи вже зараз! 

Читайте також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024