Краса

Тонкощі вибору бази під макіяж: детальний гайд

Силу праймерів у макіяжі часто недооцінюють. А даремно, адже їм до снаги «прокачати» макіяж і довести його до досконалості — розгладити текстуру, приховавши заломи й розширені пори, забезпечити додаткове зволоження під декоративною косметикою, позбавити наполегливого жирного блиску або навіть скоригувати відтінок шкіри, «стираючи» небажану пігментацію або сліди від запалень.

Актуальні бази й в тому разі, якщо потрібно домогтися стійкого макіяжу на весь день або «утримати» на шкірі тональні засоби, коли за вікном +30. Загалом, у косметичці без нього нікуди. Якщо ти хочеш розібратися, який праймер, для чого і якого типу шкіри вибрати, EVA Blog зібрав докладний гайд із прикладами, щоб ти могла вибрати ідеальний.

Цікаво на тему: Тема від читачів: за що ми платимо, обираючи люксову декоративну косметику?

Праймери здатні виконувати різні завдання, тому для початку пропонуємо познайомитися з їхніми видами.

Зволожувальні праймери

Бази під макіяж зі зволожувальними компонентами — це, мабуть, найбільш універсальний тип праймерів. Він буде актуальним для будь-якого типу шкіри, але особливо — для схильної до сухості та лущення. Маючи в складі натуральні екстракти, олії, гіалуронову кислоту та інші інгредієнти, такі бази забезпечують додаткове зволоження і створюють чудову основу для тону і подальшої декоративки. Крім цього, вони прекрасні під щільні та стійкі тональні, які схильні до підсушування шкіри.

Але, важливо розуміти, що основа під макіяж — це не доглядовий крем, вона не здатна його замінити. Тому наноситься праймер після повноцінного очищення, тонізації та базового зволоження. І після того, як база вбереться, можеш починати створення свого образу. Пропонуємо два класних перфектори зі зволожувальним ефектом.

Цікаво на тему: 8 класних кушонів для легкого макіяжу

Kiko Milano Hydrating & Perfecting Face Base

Праймер Hydrating & Perfecting Face Base від Kiko Milano спрямований не тільки на зволоження, а й на вирівнювання рельєфу для ідеального макіяжу. Його формула містить гідролат гіркої вишні, екстракт алое та олію ши, які допомагають утримувати вологу на поверхні шкіри та пом’якшують її. База приховує розширені пори та розгладжує, завдяки чому твій макіяж буде бездоганним.

Bogenia Glossiness Smoothing Primer

Класний засіб для якісного ліфтинг-макіяжуBogenia Glossiness Smoothing Primer. Вітамін Е і гіалуронова кислота у формулі чинять зволожувальну, живильну та антиоксидантну дію. А ще продукт має легкий відтінок для освітлення тону і приховування пігментних плям, а також УФ-фільтри (SPF10), які захистять шкіру від впливу сонячних променів.

Силіконові основи, що розгладжують

Щоб приховати розширені пори та зморшки, а також розгладити текстуру, що дуже актуально для вікової шкіри, не обійтися без силіконового праймера. Такий ефект засіб здатен забезпечити саме завдяки силіконам у складі. Вони ніби заповнюють собою пори й заломи, що дає змогу класно вирівняти рельєф, а тону — лягати рівним гладким шаром.

А чи можна використовувати такі бази для проблемної шкіри? Звичайно. Нехай тебе не лякають силіконові формули — вони не комедогенні самі по собі, але їх важливо правильно і якісно видаляти. Гідрофільна олія і двоетапне очищення допоможуть глибоко очистити пори та вбережуть від можливих висипань. Пропонуємо тобі два чудових продукти на основі силіконів у твою косметичку.

Цікаво на тему: Beauty-тренд із соцмереж: «буквена» техніка нанесення рум’ян

Patricia Ledo Skin Perfecting

Хочеш домогтися ідеально гладкої шкіри, як у макіяжі селебріті? Придивися до Patricia Ledo Skin Perfecting. Цей бюджетний праймер ідеальний для маскування розширених пор і розгладження текстури, подовжує стійкість макіяжу і гарантує простоту нанесення косметики. А олія ши, соняшнику і троянди, вітамін Е та екстракт розмарину підтримують рівень зволоженості, зменшують наслідки окисного стресу і надають шкірі здорового сяйва.

NYX Pore Filler

«Затірка для пор» NYX Pore Filler не просто розгладжує текстуру шкіри. Праймер має напівпрозорий пігмент, який адаптується під природний відтінок і вирівнює колір обличчя, завдяки чому його можна використовувати не тільки під тональні продукти, а й соло. Засіб також усуває небажаний блиск, що особливо сподобається жирній шкірі, і дарує матовий фініш.

Бази, що матують

Якщо Т-зона починає блищати вже через годину після використання пудри, і ти не виходиш з дому без абсорбівних серветок, на допомогу прийде праймер, який матує. У таких продуктах містяться зволожувальні та себорегулювальні компоненти, які допомагають нормалізувати вироблення шкірного сала, усувають блиск і надають шкірі оксамитового фінішу, а ще відмінно фіксують тон і подовжують його стійкість. Це просто порятунок для жирної та комбі-шкіри, на якій погано «тримаються» тональні, тому лови парочку гідних баз.

Цікаво на тему: Тон для жирної та проблемної шкіри: як обрати + ТОП-8 засобів

Lumene Matte Oil-Control Primer

Створений на основі арктичної води, Lumene Matte Oil-Control Primer допомагає нормалізувати вироблення себума, прибирає небажаний блиск і робить макіяж по-справжньому стійким. Формула праймера доповнена екстрактом таволги, хлоранти, вітаміном Е і гліцерином, які зволожують шкіру і забезпечують антибактеріальний ефект. Засіб також маскує розширені пори, захищає від втрати вологи та зберігає шкіру матовою весь день.

L’Oreal Prime Lab 24h Matte Setter

Для суперстійкого макіяжу придивися до L’Oreal Prime Lab 24h Matte Setter. База допомагає створити бездоганну основу для твого образу, надає шкірі матовість і здатна зберегти макіяж до 24 годин. Її склад збагачений саліциловою і похідною від неї LHA-кислотою, які регулюють вироблення себума, а також вітаміном Е і гліцерином, що відповідають за зволоження і пом’якшення шкіри.

Кольорові праймери для корекції

Бази під макіяж можуть бути прозорими, з пігментом під колір шкіри або ж мати нестандартний відтінок. Наприклад, фіолетовий, жовтий або зелений. Їхнє завдання — не просто підготувати шкіру до нанесення декоративних продуктів і подовжити стійкість, а й приховувати небажану пігментацію. Адже багато тональних продуктів, на кшталт легких BB- або CC-кремів, не завжди можуть гарантувати повне перекриття нюансів на шкірі.

Працюють вони за тим самим принципом, що й кольорові коректори, тільки рівень пігментації у них нижчий, ближче до напівпрозорого. Розглянемо, який праймер для чого буде актуальним:

  • база із зеленим пігментом приховує почервоніння від висипань, куперозу або розацеа;
  • фіолетовий праймер маскує жовтий колір — пігментацію на віковій шкірі, наприклад;
  • основи теплих відтінків (персиковий, жовтий) пригнічують фіолетовий відтінок і відмінно справляються з синявою під очима, судинною сіточкою і слідами постакне.

Кольорові праймери не варто наносити на всю поверхню обличчя, краще використовувати локально на проблемних зонах, поверх іншої бази або просто доглядового крему. На відміну від коректорів, яким властива щільніша кремова текстура, з базою працювати простіше — вона більш рідка, не настільки покривна і з нею складно переборщити. Рекомендуємо звернути увагу на ці коригувальні основи.

Цікаво на тему: Як вибрати дзеркало і правильне освітлення для ідеального макіяжу?

Claresa Anti-Redness Underwear Base

Набридло нашаровувати консилер, щоб приховати червоний підтон шкіри? Використовуй Claresa Anti-Redness Underwear Base. Праймер не тільки чудово маскує запалення, судини та купероз, а й доглядає за шкірою. Його склад доповнений вітамінним комплексом (F, A та E), пантенолом і екстрактом кінського каштана, які дарують зволоження, зміцнюють стінки судин і допомагають зменшити пігментацію не тільки візуально.

IM`UNNY Lively Makeup Base

Праймер Lively Makeup Base від корейського бренду IM’UNNY — розкішний продукт для твого макіяжу. І не тільки в переносному сенсі — формула засобу містить найдрібнішу дорогоцінну пудру аметисту, діаманта, рубіну, турмаліну, сапфіру і перлів, які надають шкірі природного сяйва, а гіалуронова кислота підтримує рівень зволоженості. Фіолетова база «стирає» жовті та землисті відтінки з обличчя, класно освітлює і забезпечує стійке та бездоганне покриття.

Бази з SPF

Багато продуктів з SPF-захистом досить щільні, через що «подружити» їх з декоративною косметикою буває ой як непросто. У кращому разі макіяж поверх санскріну буде зрадницьки блищати й доведеться постійно його поправляти, у гіршому — лягатиме плямами, окислюватиметься або скочуватиметься. Який вихід? Замінити сонцезахисний крем під макіяж праймером з SPF-фактором.

Сучасні бази з фільтрами від УФ-променів мають досить високий ступінь захисту, але водночас створюють чудову основу для тональних продуктів, вирівнюють мікрорельєф і подовжують стійкість макіяжу. З парочкою таких засобів можна познайомитися нижче.

Цікаво на тему: Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Etude House Face Blur Smoothing Makeup Base

Захист від ультрафіолету — не єдина фішка Etude House Face Blur Smoothing Makeup Base. Кремовий праймер з SPF 33 також надає шкірі делікатного сяйва і забезпечує ефект soft focus, візуально роблячи обличчя більш гладким і доглянутим. З цією базою ти точно забудеш про фільтри та Photoshop!

Missai Natural Skin Tone Corrector

Один засіб — безліч дій! Missai Natural Skin Tone Corrector поєднує доглядові, сонцезахисні (SPF 30 РА+++) і коригувальні властивості в одному флаконі. Праймер має м’який фіолетовий пігмент, який освітлює і приховує жовтизну, і готує шкіру до нанесення тону. Крім цього, його формула доповнена феруловою кислотою, екстрактом центелли та суниці, а також вітаміном С, що мають виражений антиоксидантний ефект, зменшують пігментацію та надають пружності.

Основи під макіяж з ефектом сяйва

Домогтися трендового мейку glow-skin простіше, якщо використовувати праймери зі світловідбивними частинками. Вони не мають великого шимеру, завдяки чому надають натурального сяйва і ніби підсвічують шкіру зсередини, забезпечуючи доглянутий і «дорогий» вигляд. А ще вони створюють blur-ефект – візуально розгладжують текстуру, через що їх іноді називають «рідким фотошопом».

Бази, що сяють — прекрасний інструмент для сухої та зрілої шкіри. Вони створюють вигляд глибокого зволоження, чого часто не вистачає обом типам. Підходять вони також і нормальній шкірі, проте для жирної або комбінованої їх використовувати не варто. У цьому разі праймер із шимерними частинками може надати не сяйва, а посилити жирний блиск, чого якраз-таки хочеться уникнути.

Цікаво на тему: 6 помилок у макіяжі, які додають віку

Make Up For Ever Dullness Erase Radiant Base

Стійкий і сяйнистий макіяж до 20 годин — це можливо з Make Up For Ever Dullness Erase Dullness Radiant Base. Праймер має у складі найдрібнішу шимерну пудру, яка м’яко «підсвічуватиме» шкіру весь день. Легкий пігмент допоможе вирівняти тон і усуне тьмяність, а лецитин, екстракт перуанської маки та цитрусова кислота у складі пом’якшують шкіру і тонізують її.

Nars Radiance Primer

Дія Nars Radiance Primer дуже вражає. Крім світловідбивних частинок, які дарують ефект випещеної шкіри, що сяє, база під макіяж забезпечує захист від ультрафіолету (SPF 35) і догляд. У формулі міститься гіалуронова кислота, пребіотики, протеїни пшениці та екстракт еводії, які не лише сприяють зволоженню, а й допомагають відновити захисний бар’єр епідермісу, ущільнюють його та надають пружності. Просто ідеально для anti-age макіяжу!

Креми для обличчя, які можна використовувати під макіяж

Але не праймерами єдиними. Не всі, але деякі доглядові креми для обличчя можуть стати гідною базою для макіяжу. Втім, обидва типи продукту не зовсім взаємозамінні. Якщо будь-який праймер крім додаткових функцій («затирання» пор або ефекту сяйва) пролонгує стійкість декоративної косметики, то крем для обличчя на це не здатний. Зате він якісніше зволожує шкіру, може надавати додаткову дію (заспокоювати, зменшувати запалення, пігментацію тощо), а тон на ньому не буде скочуватися, лягати плямами або окислюватися.

Якщо стійкість макіяжу не в пріоритеті, то цілком можна зупинитися на доглядовому кремі. Щоправда, розпізнати той, який можна використовувати під макіяж, не так просто. Такі продукти рідко якось по-особливому маркуються, тож дізнатися про це можна тільки за описом на упаковці або на сайті інтернет-магазину. Хоча метод проб і помилок, звичайно, ніхто не скасовував. 😅 Але, щоб їх було менше, пропонуємо тобі 3 перевірених креми для різних завдань, які прекрасно поводяться під декоративкою.

Цікаво на тему: 15 сироваток преміумсегмент, які варто спробувати

Enough Collagen Moisture Essential Cream

Потрібен базовий і легкий крем для обличчя, який можна використовувати перед тональним? Обирай Collagen Moisture Essential Cream від Enough. Це гелеподібний та універсальний зволожувальний крем, який подбає про будь-який тип шкіри. Крім колагену в його складі присутня гіалуронка та екстракт женьшеню, які допомагають утримувати вологу в клітинах і сприяють збереженню молодості.

Biotrade Acne Out Hydro Active

Чим рятувати пересушену антибактеріальними засобами проблемну і жирну шкіру? Рекомендуємо Biotrade Acne Out Hydro Active. Маючи у формулі гідролат троянди, пантенол, вітамін Е і гліцерин, крем створений спеціально для відновлення і заспокоєння шкіри, схильної до висипань. Він добре вбирається, ефективно зволожує, нормалізує гідроліпідний баланс і, звісно ж, може використовуватися під макіяж.

Embryolisse Lait-Creme Concentre

Концентрований крем Embryolisse Lait-Creme Concentre має текстуру бальзаму і поглинається миттєво, залишаючи після себе відчуття глибокого зволоження, комфорту і бархатистості. Продукт універсальний, може використовуватися для денного або нічного догляду, а також як інтенсивна маска для обличчя. Його формула збагачена олією ши, бджолиним воском і екстрактом алое, а ще крем можна застосовувати навіть для чутливої шкіри, про що свідчать дерматологічні дослідження.

Як вибрати базу під макіяж за типом шкіри

З можливими видами праймерів розібралися. Тепер розгляньмо короткий, але інформативний чек-лист, за яким буде легше підібрати оптимальну базу, виходячи з типу і потреб шкіри.

  • Для жирної шкіри варто придивитися до силіконових і праймерів, що матують, а також актуальними будуть універсальні зволожувальні. Єдине табу — засоби з ефектом сяйва, які можуть перетворити обличчя на лискучий «млинець».
  • Власницям комбінованого типу зі схильністю до жирності, можливо, знадобиться дві бази — зволожувальна для периферії та силіконова «затирка для пор» чи засіб, що матує, для Т-зони. Якщо блиск незначний, можна зупинитися на одній зволожувальній або навіть скористатися базою з шимером.
  • Сухій шкірі найкраще підійдуть зволожувальні та сяйливі праймери. У бік засобів, що матують, навіть не дивитися.
  • Для зрілої шкіри також актуальні бази з ефектом сяйва і зволожувальні продукти. За наявності вікової пігментації та бажання зробити її менш помітною знадобляться праймери з фіолетовим відтінком, а для «заповнення» зморшок — засоби на основі силіконів.
  • Схильній до висипань шкірі підійдуть універсальні зволожувальні та бази з УФ-захистом. Якщо потрібно розгладити мікрорельєф, це можна зробити за допомогою силіконового праймера, а для маскування почервоніння — база із зеленим пігментом.
  • Якщо шкіра чутлива і реактивна, до підбору праймера варто підійти максимально відповідально. Можна зупинитися на відповідному за типом доглядовому кремі, який підходить як основа під макіяж. З баз особливо актуальними будуть зволожувальні, захисні з SPF і зелені для перекриття почервоніння. Але тут важливо звертати увагу на позначку «гіпоалергенне» або обирати з тих, які призначені саме для чутливого типу.

Цікаво на тему: Акцентні зони на обличчі: як змінюються тренди в макіяжі

Нюанси нанесення праймера

База під макіяж — це перший крок у створенні мейкапу. Зазвичай наноситься вона на підготовлену (очищену, тонізовану і зволожену) шкіру після того, як фінальний етап (крем або сироватка) вберуться.

Для праймера можна використовувати улюблений пензель для кремових текстур із синтетичного ворсу або свої пальчики. Перш ніж братися до тону, дай базі кілька хвилин «сісти» на шкірі, а потім можна приступати безпосередньо до макіяжу.

Лайфхак: Деякі праймери можна не наносити під тон, а змішувати з ним, щоб домогтися різних ефектів. Наприклад, базу, що сяє, можна додати у свій тональний і отримати продукт з більш вираженою blur-дією.

Сподіваємося, наш гайд відповів на всі питання, які могли у тебе виникнути про бази для макіяжу. Якщо було корисно — став лайк. І не забудь додати статтю в закладки, щоб шпаргалка для вибору ідеального праймера завжди була під рукою.

Читай також:

Переглянути коментарі

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024