Захисний бар’єр шкіри: що це та як його відновити

Анатомічні шари шкіри давно визначені й, що важливо, добре вивчені. Я вже коротенько зачіпала тему всіх шарів шкірного покриву та захисного бар’єра тут. Але мені дуже хотілося все ж таки дати тобі не поверхневу “попсову” інформацію про захисний бар’єр, а подарувати мініенциклопедію, в якій зібрано відповіді на запитання, що виникають на цю тему. І цей день настав. Якщо захисний бар’єр шкіри – твоя точка болю, значить ця стаття special for you. 😘

Що таке шкірний бар’єр?

1-Захисний-бар'єр-шкіри

Наша шкіра – це справжня фортеця. Так-так, не просто зовнішня оболонка, а багаторівневий захист, який щосекунди відбиває “атаки” від зовнішнього світу. І першим бере на себе удар зовнішній шар шкірного покриву – епідерміс. Ти навіть не уявляєш, наскільки він крутий. Його найтонша структура складається з цілих п’яти шарів: базального, шипуватого, зернистого, блискучого (присутній тільки в потовщених ділянках шкіри, таких як долоні та ступні), рогового. 

І ось останній, роговий шар є тим самим шкірним бар’єром, потужною стіною, яка захищає нас від агресивних чинників довкілля: бактерій, алергенів, пилу, ультрафіолетового випромінювання. Також він запобігає надмірному випаровуванню води з поверхні шкіри, зберігаючи її зволоженою та еластичною.

2-Захисний-бар'єр-шкіри

Бар’єрна функція шкіри залежить від двох різних, але тісно взаємопов’язаних структур:

  1. NMF (природний зволожувальний фактор). Це комплекс водорозчинних молекул, які присутні всередині корнеоцитів (клітин рогового шару). Основною функцією NMF є утримання води в роговому шарі. Він буквально витягує вологу з дерми (середній шар шкіри) в роговий. До природного зволожувального фактора входить чимало компонентів, серед яких PCA (пірролідонкарбонова кислота), сечовина, цитрати, різноманітні цукри, уроканінова та молочна кислота.
  2. Ліпідний бар’єр. Міжклітинні ліпіди заповнюють простір між корнеоцитами та створюють непроникну для води та інших речовин структуру. Ліпідний бар’єр шкіри містить цераміди (кераміди), холестерин і вільні жирні кислоти.

Підсумуємо. Захисний бар’єр шкіри являє собою роговий шар епідермісу, в якому NMF відповідає за утримання води всередині корнеоцитів, а ліпідний бар’єр перешкоджає її випаровуванню та захищає шкіру від проникнення чужорідних речовин.

Зафіксували й переходимо до більш цікавої частини. Порушення бар’єра відіграє ключову роль у кількох шкірних захворюваннях, і систематичне його зволоження рекомендується як початкове лікування за того ж атопічного дерматиту. Сідай зручніше, зараз я тебе занурю в абсолютно нове наукове розуміння функціонування захисного бар’єра шкіри. І це буде першим кроком до того, щоб зрозуміти, як відновити захисний шар епідермісу.

Цікаво на тему: Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

01 Уход для лица и волос корея-1024х500_01

Функціональна модель шкірного бар’єра: шлях до здорової шкіри

3-Захисний-бар'єр-шкіри

Знаєш, до чого прагне світова сучасна індустрія косметології? До точкового розв’язання конкретних проблем і здоров’я шкіри, природно, – не виняток. Як діє класичний, середньостатистичний зволожувальний крем? Зволожує, живить, відновлює бар’єрну функцію. Клас? Безумовно. Тільки методи діагностики проблем зі шкірним покривом удосконалюються з кожним днем, а разом з ними й підхід до створення доглядових засобів.

Інволюкрини, енвоплакіни, десмоплакіни, кадгерини… Ні, я не буду тебе мучити складними назвами й описувати великі процеси, які відбуваються в шкірному бар’єрі в разі захворювання шкіри або через інші несприятливі довколишні чинники. Постараюсь все пояснити простою мовою.

Функціональна модель шкірного бар’єра розділена на чотири взаємозалежні рівні – фізичний, хімічний, мікробіологічний та імунологічний, які працюють спільно для підтримання структурної стабільності та гідратації, запобігання дисбактеріозу та купірування запалення. Зрозумівши, які зволожувачі краще працюють на конкретному рівні, можна значно підвищити ефективність догляду та швидше відновити захисний бар’єр шкіри.

Фізичний рівень шкірного бар’єра

4-Захисний-бар'єр-шкіри

Ороговілі мертві клітини на пару з ліпідним бар’єром (цераміди, холестерин і вільні жирні кислоти) утворюють роговий шар, який служить бар’єром проти трансепідермальної втрати вологи (ТЕВВ) і проникнення зовнішніх імуногенів, мікробів. Що тобі важливо знати про цей рівень:

  • забезпечує структурну стабільність. Шкіра зберігає цілісність, функціональність і стійкість до зовнішніх і внутрішніх впливів;
  • зміцнює парацелюлярний бар’єр. Що це? Він регулює транспорт іонів, води та дрібних молекул між клітинами. Обмежує проходження великих молекул і патогенів, створюючи додатковий захист. Допомагає зберігати механічну цілісність тканини та запобігає поділу клітин;
  • створює ліпідний бар’єр рогового шару. Саме він знижує трансепідермальну втрату води.

І при цьому важливо розуміти, що всі компоненти фізичного бар’єра слугують для збереження гідратації в шкірі. Що відбувається коли цей рівень рогового шару порушений? Свербіж, збільшення ТЕВВ, проникнення алергенів, поява атопічного дерматиту. Щоб відновити фізичний рівень шкірного бар’єра, тобі потрібно забезпечити догляд за шкірою, що включає наступне.

Цікаво на тему: Типи старіння: які бувають і як продовжити свою молодість

Оклюзія 

5-Захисний-бар'єр-шкіри

Оклюзійні засоби знижують ТЕВВ, збільшують кількість антимікробних пептидів і диференціацію кератиноцитів (цей процес є ключовим для формування та підтримки захисного бар’єра шкіри). До оклюзійних речовин належить вазелін, мінеральна олія, ланолін, бджолиний віск. Тож для відновлення фізичного рівня шкірного бар’єра підбирай доглядові засоби, орієнтуючись на зазначені компоненти.

Рекомендовані товари:

Пом’якшення

6-Захисний-бар'єр-шкіри

Такі компоненти, як сквалан, ефіри жирних кислот, олії (жожоба, ши, авокадо тощо) вбудовуються в ліпідний бар’єр і сприяють синтезу, секреції ліпідів рогового шару.

Рекомендовані товари:

Зволоження

7-Захисний-бар'єр-шкіри

Гліцерин, гіалуронова кислота, сечовина, пірролідонкарбонова кислота (PCA), сорбітол – ці компоненти максимально ефективно працюватимуть над відновленням фізичного рівня шкірного бар’єра. Вони притягують вологу з навколишнього середовища та з нижчих шарів шкіри, збільшуючи вміст води в роговому шарі. Це допомагає підтримувати пружність і м’якість шкіри.

Рекомендовані товари:

Хімічний рівень шкірного бар’єра

8-Захисний-бар'єр-шкіри

Хімічний шар шкірного бар’єра складається з ліпідів, NMF і сполук, які стабілізують і підтримують оптимальний для шкіри кислий pH. У сукупності хімічний рівень забезпечує адекватну гідратацію, захист від дисбактеріозу, а також оптимізує ферментативну функцію під час зроговіння, лущення і синтезу ліпідів.

Як ти, напевно, помітила, ліпіди вкрай важливі як для фізичного, так і хімічного рівня захисного бар’єра шкіри. Вони захищають роговий шар від ТЕВВ, УФ-променів, окислення і патогенів. Також ліпіди є важливим компонентом відновлення шкірного бар’єра та взаємодіють із шаром мікробіома за допомогою їхньої антибактеріальної дії проти стафілокока. Що тобі важливо знати про хімічний рівень:

  • захищає від ТЕВВ, УФ-променів, окислення і патогенів;
  • витягує вологу з дерми в роговий шар епідермісу;
  • створює “кислотну мантію” з необхідним pH, яка оптимізує роботу ферментів захисного бар’єра й підтримує сприятливе мікробне середовище.

Найкращі доглядові засоби, які допоможуть відновити хімічний рівень захисного бар’єра шкіри, такі.

Цікаво на тему: ТОП-10 нічних масок для інтенсивного догляду за шкірою

Зволожувальні засоби з сечовиною

9-Захисний-бар'єр-шкіри

Саме вони найефективніше переносять вологу з дерми в роговий шар і стабілізують ліпідну матрицю.

Рекомендовані товари:

Кислотні зволожувальні креми

10-Захисний-бар'єр-шкіри

Гіалуронова та молочна кислота забезпечать сприятливе середовище для коменсальних мікроорганізмів. Не знаєш хто це? Такі бактерії, мікроби завжди живуть з нами, не завдаючи шкоди та не приносячи ніякої користі організму, але лише за нормальних умов. Я маю на увазі, що, наприклад, стафілокок (Staphylococcus epidermidis) теж належить до коменсальних мікроорганізмів. І ось за певних обставин (ушкодження шкірного бар’єра, зниження імунітету або порушення нормального мікробіома) ці “мирні сусіди” можуть стати причиною інфекційних захворювань. Той самий Staphylococcus epidermidis здатен проникати в глибокі шари шкіри або кров через рани, катетери чи хірургічні розрізи, провокуючи тим самим запалення. 

Загалом, подібні ситуації трапляються, якщо коменсальні мікроорганізми потрапляють у місця, де їх бути не повинно, або якщо їхня кількість різко збільшується на тлі пригнічення нормальної мікрофлори.

Якщо говорити про шкіру та її мешканців із цієї категорії, то вони не просто займають свою “екологічну нішу”, а не дають змоги патогенним мікроорганізмам розмножуватися і захоплювати простір. Простіше кажучи, чим більше коменсальних мікроорганізмів на здоровому шкірному покриві, тим менше патогенів.

Рекомендовані товари:

Мікробіомний (мікробіологічний) рівень захисного бар’єра шкіри

11-Захисний-бар'єр-шкіри

Різноманітний шар мікробіома, що складається з коменсальних мікроорганізмів і бактерій, таких як Staphylococcus (стафілокок), Corynebacterium (коринебактерії), Propionibacterium (пропіоновокислі бактерії), Brevibacterium (бревібактерії) і Micrococcus (мікрококи), колонізує зовнішню поверхню епідермісу. Але важливо розуміти, що склад шкірної флори залежить від безлічі факторів, як-от pH, температура, її анатомічне розташування, гормональний статус і, звісно ж, вік.

Цікаво на тему: 16 універсальних кремів для обличчя для різних типів шкіри

У розділі про хімічний рівень я не сказала про ще одну вкрай важливу функцію, яку виконують коменсальні мікроби. Вони щільно взаємодіють з хімічними та імунологічними рівнями шкірного бар’єра, сигналізуючи кератиноцитам (основним клітинам епідермісу) про необхідність вироблення антимікробних пептидів. Навіщо? Згадані пептиди беруть участь у процесах імунної регуляції та активації бар’єрної функції шкіри. Вони мають антимікробну активність проти широкого спектра мікроорганізмів:

  1. Кандида альбіканс.
  2. Синьогнійна паличка. 12-Захисний-бар'єр-шкіри
  3. Кишкова паличка.
  4. Золотистий стафілокок і багато інших бактерій, грибків.

Я думаю, що без зайвих слів зрозуміло, наскільки важливо, щоб мікробіомний рівень бар’єра шкіри був у порядку. Як його відновити? Як і у випадку з фізичним рівнем, тут дуже доречними будуть пом’якшувальні доглядові засоби.

Рекомендовані товари:

Імунологічний рівень захисного шкірного бар’єра

13-Захисний-бар'єр-шкіри

Імунні клітини підтримують стабільне функціонування шкірного бар’єра, розпізнаючи порушення захисного шару через взаємодію з коменсальними мікробами. Вроджені імунні клітини шкіри постійно “пробують” зовнішнє середовище через різні рецептори розпізнавання та вибірково ініціюють сигнальні відповіді на порушників бар’єра. Але сюди залучаються й адаптивні клітини імунної системи… Зараз поясню простіше.

Між імунологічним і мікробіомним шарами шкірного бар’єра існує критично важлива взаємодія для запобігання дисбактеріозу. Вроджені й адаптивні імунні реакції, а також конкуренція з боку коменсальних мікроорганізмів гарантують, що популяції потенційно небезпечних патогенних організмів не виростуть до запальних пропорцій.

Як же підтримати здоров’я імунологічного рівня захисного шару епідермісу? Все дуже просто. Головне завдання – це знизити проникність бар’єра та мінімізувати ризик проникнення алергенів. Якщо на попередніх рівнях не буде проблем, то імунна відповідь рогового шару завжди відпрацює на 100%😉

Сподіваюся, що ця інформація допоможе тобі відновити захисний бар’єр шкіри та повернути їй здоровий, гарний зовнішній вигляд. Ну, й за традицією не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr
Читай також:

10 Жовтня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті