Кулінарна осінь — це різнобарв’я зібраного врожаю та затишні посиденьки в теплому дружньому колі. А ще осінь — ідеальний час для хюґе. Запросіть до себе рідних та друзів і разом приготуйте смачні та корисні страви в стилі хюґе. Щоб не налягати восени на важку їжу, пропонуємо вам кілька рецептів здорових та смачних страв, приготувавши які, ви зможете не лише поласувати, але і створити затишну хюґе-атмосферу у себе вдома.

Смакуйте в стилі хюґе
Данська кухня калорійна, важка та жирна: вона передбачає багато м’яса та обов’язковий десерт. І це зовсім не дивно з огляду та суворий клімат цього невеликого північного королівства! Утім, принципи хюґе полягають зовсім не в тому, щоб бездумно переїдати. Це історія про «повільну їжу», коли ви смакуєте кожен шматочок і кожен ковток. Випічка, солодощі, бокал вина — все лише задля того, щоб отримати задоволення. До речі, ви помічали, що перша цукерка завжди приносить більше задоволення, аніж друга і третя? Ось у цьому і є секрет хюґе: їсти небагато і з насолодою. А коли їси повільно, тоді й наїдаєшся швидше.
Ще одне правило хюґе: чим довше готуємо, тим краще. Тим повнішими та вишуканішими будуть аромати, що витають оселею. Тим затишнішою буде атмосфера і теплішим спілкування. Тож почніть насолоджуватися вже на етапі приготування!
Гарбузовий суп з вершками та імбиром
Ніжний та пікантний — те, що треба, для похмурої осені!

- грудинка або бекон: 200 г
- часник: 2 зубки
- картопля: 2 шт.
- цибуля: 3 шт.
- гарбуз: 1 кг
- імбир: корінь 4 см
- вершки: 200 г
- вершкове масло: 30 г
- вода: 1 л
- сіль за смаком
- куркума: 0,5 ч. л.
- Імбир та часник натріть на тертці.
- Цибулю дрібно поріжте.
- Обжарте імбир, часник та цибулю на вершковому маслі.
- Додайте куркуму і перекладіть у каструлю.
- Додайте порізану картоплю та гарбуз.
- Залийте водою та поставте на вогонь.
- Доки вариться суп, наріжте грудинку невеликими шматочками й обжарте.
- Обжарте гарбузове насіння.
- Коли гарбуз і картопля будуть готові, 2/3 бульйону злийте.
- Додайте у суп гарячі вершки й збийте блендером до однорідності.
- Посоліть.
- Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть.
- Бульйоном, що залишився, відрегулюйте консистенцію до потрібної густоти.
- Подавайте гарячим з гарбузовим насінням і обсмаженим беконом.
Салат з запеченим буряком
Свіжо, смачно, корисно!

Інгредієнти:
- апельсини: 2 шт.
- буряк: 4 шт.
- м’ята: невеликий пучок
- зелений салат: мангольд, рукола, корн
- фундук: 50 г
- м’який козячий сир, фета або бринза: 400 г
Заправка:
- оливкова олія: 2 ст. л.
- кленовий сироп або рідкий мед: 3 ст. л.
- гірчиця: 1 ч. л.
- бальзамічний укус: 4 ст. л.
- сіль і перець за смаком
- Буряк помийте та загорніть у фольгу.
- Запікайте у духовці 60–75 хв. при температурі 200–220 °С.
- Остудіть і наріжте дольками.
- М’яту та салат помийте та остудіть.
- Апельсини розділіть на дольки та очистіть від плівки.
- Фундук обжарте і подрібніть на великі шматочки.
- Поріжте сир.
- Змішайте усі інгредієнти для заправки.
- Збираємо салат: зелень і м’яту полийте соусом. Далі — буряк, апельсини, сир, фундук і знову соус.
Чорний рис з грибами
Пальчики оближеш!

- відварний чорний (дикий) рис: 200 г
- шампіньйони: 60 г
- оливкова олія: 2 ст. л.
- гливи: 60 г
- цибуля шалот: 40 г
- петрушка
- сіль і перець за смаком
- Зваріть рис.
- Гриби, цибулю і петрушку подрібніть.
- На оливковій олії обжарте цибулю з грибами.
- Додайте рис і перемішайте.
- Подавайте страву, посипану петрушкою.
Вівсяне печиво з медом і гарбузом
Здоровий низькокалорійний десерт

- гарбуз: 130 г
- мед: 50 г
- волоський горіх: 50 г
- родзинки: 30 г
- курага: 90 г
- вівсяні пластівці: 60 г
- гречана мука: 30 г
- кокосова олія: 40 г
- мигдаль: 50 г
- Подрібніть мигдаль у кавомолці або блендері.
- Гарбуз поріжте кубиками й запікайте з олією протягом 5 хв. при температурі 130 °С.
- Родзинки, волоські горіхи та курагу дрібно наріжте.
- Зміщайте гарбуз, горіхи, родзинки й курагу.
- Тісто розкладіть у силіконові форми для печива.
- Випікайте при температурі 130 °С 25 хв.
Какао з чилі та ромом
Зігріває та тонізує — ідеальний напій для холодної осені!

- вершки 10%: 100 г
- якісний шоколад: 100 г
- ром: 2 ст. л.
- трохи цедри апельсина
- щіпка перцю чилі
- морська сіль
- Шоколад розтопіть на водяній бані.
- Додайте ром.
- Поступово перемішуючи масу вінчиком або ложкою, додайте вершки.
- Додайте цедру, сіль, перець.
- Перемішайте, розлийте по чашках і насолоджуйтесь!
Не забудьте також прикрасити оселю запаленими свічками (пам’ятаєте, миттєве хюґе?), приглушити основне світло й налаштуватися на приємне та тепле спілкування.
Бажаємо затишного хюґе-вечора!

















Коментарі покищо відсутні