Кулінарна осінь — це різнобарв’я зібраного врожаю та затишні посиденьки в теплому дружньому колі. А ще осінь — ідеальний час для хюґе. Запросіть до себе рідних та друзів і разом приготуйте смачні та корисні страви в стилі хюґе. Щоб не налягати восени на важку їжу, пропонуємо вам кілька рецептів здорових та смачних страв, приготувавши які, ви зможете не лише поласувати, але і створити затишну хюґе-атмосферу у себе вдома.
Смакуйте в стилі хюґе
Данська кухня калорійна, важка та жирна: вона передбачає багато м’яса та обов’язковий десерт. І це зовсім не дивно з огляду та суворий клімат цього невеликого північного королівства! Утім, принципи хюґе полягають зовсім не в тому, щоб бездумно переїдати. Це історія про «повільну їжу», коли ви смакуєте кожен шматочок і кожен ковток. Випічка, солодощі, бокал вина — все лише задля того, щоб отримати задоволення. До речі, ви помічали, що перша цукерка завжди приносить більше задоволення, аніж друга і третя? Ось у цьому і є секрет хюґе: їсти небагато і з насолодою. А коли їси повільно, тоді й наїдаєшся швидше.
Ще одне правило хюґе: чим довше готуємо, тим краще. Тим повнішими та вишуканішими будуть аромати, що витають оселею. Тим затишнішою буде атмосфера і теплішим спілкування. Тож почніть насолоджуватися вже на етапі приготування!
Гарбузовий суп з вершками та імбиром
Ніжний та пікантний — те, що треба, для похмурої осені!
грудинка або бекон: 200 г
часник: 2 зубки
картопля: 2 шт.
цибуля: 3 шт.
гарбуз: 1 кг
імбир: корінь 4 см
вершки: 200 г
вершкове масло: 30 г
вода: 1 л
сіль за смаком
куркума: 0,5 ч. л.
Імбир та часник натріть на тертці.
Цибулю дрібно поріжте.
Обжарте імбир, часник та цибулю на вершковому маслі.
Додайте куркуму і перекладіть у каструлю.
Додайте порізану картоплю та гарбуз.
Залийте водою та поставте на вогонь.
Доки вариться суп, наріжте грудинку невеликими шматочками й обжарте.
Обжарте гарбузове насіння.
Коли гарбуз і картопля будуть готові, 2/3 бульйону злийте.
Додайте у суп гарячі вершки й збийте блендером до однорідності.
Посоліть.
Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть.
Бульйоном, що залишився, відрегулюйте консистенцію до потрібної густоти.
Подавайте гарячим з гарбузовим насінням і обсмаженим беконом.
Салат з запеченим буряком
Свіжо, смачно, корисно!
Інгредієнти:
апельсини: 2 шт.
буряк: 4 шт.
м’ята: невеликий пучок
зелений салат: мангольд, рукола, корн
фундук: 50 г
м’який козячий сир, фета або бринза: 400 г
Заправка:
оливкова олія: 2 ст. л.
кленовий сироп або рідкий мед: 3 ст. л.
гірчиця: 1 ч. л.
бальзамічний укус: 4 ст. л.
сіль і перець за смаком
Буряк помийте та загорніть у фольгу.
Запікайте у духовці 60–75 хв. при температурі 200–220 °С.
Остудіть і наріжте дольками.
М’яту та салат помийте та остудіть.
Апельсини розділіть на дольки та очистіть від плівки.
Фундук обжарте і подрібніть на великі шматочки.
Поріжте сир.
Змішайте усі інгредієнти для заправки.
Збираємо салат: зелень і м’яту полийте соусом. Далі — буряк, апельсини, сир, фундук і знову соус.
Чорний рис з грибами
Пальчики оближеш!
відварний чорний (дикий) рис: 200 г
шампіньйони: 60 г
оливкова олія: 2 ст. л.
гливи: 60 г
цибуля шалот: 40 г
петрушка
сіль і перець за смаком
Зваріть рис.
Гриби, цибулю і петрушку подрібніть.
На оливковій олії обжарте цибулю з грибами.
Додайте рис і перемішайте.
Подавайте страву, посипану петрушкою.
Вівсяне печиво з медом і гарбузом
Здоровий низькокалорійний десерт
гарбуз: 130 г
мед: 50 г
волоський горіх: 50 г
родзинки: 30 г
курага: 90 г
вівсяні пластівці: 60 г
гречана мука: 30 г
кокосова олія: 40 г
мигдаль: 50 г
Подрібніть мигдаль у кавомолці або блендері.
Гарбуз поріжте кубиками й запікайте з олією протягом 5 хв. при температурі 130 °С.
Родзинки, волоські горіхи та курагу дрібно наріжте.
Зміщайте гарбуз, горіхи, родзинки й курагу.
Тісто розкладіть у силіконові форми для печива.
Випікайте при температурі 130 °С 25 хв.
Какао з чилі та ромом
Зігріває та тонізує — ідеальний напій для холодної осені!
вершки 10%: 100 г
якісний шоколад: 100 г
ром: 2 ст. л.
трохи цедри апельсина
щіпка перцю чилі
морська сіль
Шоколад розтопіть на водяній бані.
Додайте ром.
Поступово перемішуючи масу вінчиком або ложкою, додайте вершки.
Додайте цедру, сіль, перець.
Перемішайте, розлийте по чашках і насолоджуйтесь!
Не забудьте також прикрасити оселю запаленими свічками (пам’ятаєте, миттєве хюґе?), приглушити основне світло й налаштуватися на приємне та тепле спілкування.
Коментарі покищо відсутні