Здорові рецепти для затишних вечорів

Кулінарна осінь — це різнобарв’я зібраного врожаю та затишні посиденьки в теплому дружньому колі. А ще осінь — ідеальний час для хюґе. Запросіть до себе рідних та друзів і разом приготуйте смачні та корисні страви в стилі хюґе. Щоб не налягати восени на важку їжу, пропонуємо вам кілька рецептів здорових та смачних страв, приготувавши які, ви зможете не лише поласувати, але і створити затишну хюґе-атмосферу у себе вдома.

Смакуйте в стилі хюґе

Данська кухня калорійна, важка та жирна: вона передбачає багато м’яса та обов’язковий десерт. І це зовсім не дивно з огляду та суворий клімат цього невеликого північного королівства! Утім, принципи хюґе полягають зовсім не в тому, щоб бездумно переїдати. Це історія про «повільну їжу», коли ви смакуєте кожен шматочок і кожен ковток. Випічка, солодощі, бокал вина — все лише задля того, щоб отримати задоволення. До речі, ви помічали, що перша цукерка завжди приносить більше задоволення, аніж друга і третя? Ось у цьому і є секрет хюґе: їсти небагато і з насолодою. А коли їси повільно, тоді й наїдаєшся швидше.

Ще одне правило хюґе: чим довше готуємо, тим краще. Тим повнішими та вишуканішими будуть аромати, що витають оселею. Тим затишнішою буде атмосфера і теплішим спілкування. Тож почніть насолоджуватися вже на етапі приготування!

Гарбузовий суп з вершками та імбиром

Ніжний та пікантний — те, що треба, для похмурої осені!

  • грудинка або бекон: 200 г
  • часник: 2 зубки
  • картопля: 2 шт.
  • цибуля: 3 шт.
  • гарбуз: 1 кг
  • імбир: корінь 4 см
  • вершки: 200 г
  • вершкове масло: 30 г
  • вода: 1 л
  • сіль за смаком
  • куркума: 0,5 ч. л.
  1. Імбир та часник натріть на тертці.
  2. Цибулю дрібно поріжте.
  3. Обжарте імбир, часник та цибулю на вершковому маслі.
  4. Додайте куркуму і перекладіть у каструлю.
  5. Додайте порізану картоплю та гарбуз.
  6. Залийте водою та поставте на вогонь.
  7. Доки вариться суп, наріжте грудинку невеликими шматочками й обжарте.
  8. Обжарте гарбузове насіння.
  9. Коли гарбуз і картопля будуть готові, 2/3 бульйону злийте.
  10. Додайте у суп гарячі вершки й збийте блендером до однорідності.
  11. Посоліть.
  12. Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть.
  13. Бульйоном, що залишився, відрегулюйте консистенцію до потрібної густоти.
  14. Подавайте гарячим з гарбузовим насінням і обсмаженим беконом.

Салат з запеченим буряком

Свіжо, смачно, корисно!

Інгредієнти:

  • апельсини: 2 шт.
  • буряк: 4 шт.
  • м’ята: невеликий пучок
  • зелений салат: мангольд, рукола, корн
  • фундук: 50 г
  • м’який козячий сир, фета або бринза: 400 г

Заправка:

  • оливкова олія: 2 ст. л.
  • кленовий сироп або рідкий мед: 3 ст. л.
  • гірчиця: 1 ч. л.
  • бальзамічний укус: 4 ст. л.
  • сіль і перець за смаком
  1. Буряк помийте та загорніть у фольгу.
  2. Запікайте у духовці 60–75 хв. при температурі 200–220 °С.
  3. Остудіть і наріжте дольками.
  4. М’яту та салат помийте та остудіть.
  5. Апельсини розділіть на дольки та очистіть від плівки.
  6. Фундук обжарте і подрібніть на великі шматочки.
  7. Поріжте сир.
  8. Змішайте усі інгредієнти для заправки.
  9. Збираємо салат: зелень і м’яту полийте соусом. Далі — буряк, апельсини, сир, фундук і знову соус.

 

Чорний рис з грибами

Пальчики оближеш!

  • відварний чорний (дикий) рис: 200 г
  • шампіньйони: 60 г
  • оливкова олія: 2 ст. л.
  • гливи: 60 г
  • цибуля шалот: 40 г
  • петрушка
  • сіль і перець за смаком
  1. Зваріть рис.
  2. Гриби, цибулю і петрушку подрібніть.
  3. На оливковій олії обжарте цибулю з грибами.
  4. Додайте рис і перемішайте.
  5. Подавайте страву, посипану петрушкою.

Вівсяне печиво з медом і гарбузом

Здоровий низькокалорійний десерт

  • гарбуз: 130 г
  • мед: 50 г
  • волоський горіх: 50 г
  • родзинки: 30 г
  • курага: 90 г
  • вівсяні пластівці: 60 г
  • гречана мука: 30 г
  • кокосова олія: 40 г
  • мигдаль: 50 г
  1. Подрібніть мигдаль у кавомолці або блендері.
  2. Гарбуз поріжте кубиками й запікайте з олією протягом 5 хв. при температурі 130 °С.
  3. Родзинки, волоські горіхи та курагу дрібно наріжте.
  4. Зміщайте гарбуз, горіхи, родзинки й курагу.
  5. Тісто розкладіть у силіконові форми для печива.
  6. Випікайте при температурі 130 °С 25 хв.

Какао з чилі та ромом

Зігріває та тонізує — ідеальний напій для холодної осені!

  • вершки 10%: 100 г
  • якісний шоколад: 100 г
  • ром: 2 ст. л.
  • трохи цедри апельсина
  • щіпка перцю чилі
  • морська сіль
  1. Шоколад розтопіть на водяній бані.
  2. Додайте ром.
  3. Поступово перемішуючи масу вінчиком або ложкою, додайте вершки.
  4. Додайте цедру, сіль, перець.
  5. Перемішайте, розлийте по чашках і насолоджуйтесь!

Не забудьте також прикрасити оселю запаленими свічками (пам’ятаєте, миттєве хюґе?), приглушити основне світло й налаштуватися на приємне та тепле спілкування.

Бажаємо затишного хюґе-вечора!

16 Листопада / 2017 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті