Як зайняти дитину під час сирени, щоб відволікти та заспокоїти?

Сирени стали сумною реальністю для багатьох українських міст. Вони викликають відчуття тривоги, що може легко переходити в страх, а потім в паніку навіть у дорослих. Як допомогти при панічній атаці, ми вже розповідали у попередній статті. Сьогодні ж сфокусуємось на тому, як діяти, коли заспокоїти потрібно не лише себе, а й дитину

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

На певний час заспокоїти дитину допоможуть гаджети: телефон, планшет. Вони фокусують увагу на собі, створюють відчуття чогось буденного та звичного. Але що робити, коли потрібно економити заряд, а сирена все ще триває? Пропонуємо підбірку простих ігор та прийомів, які не потребують додаткового інвентарю. Головна фішка їх ефективності – переключити дитину з зовнішніх непідконтрольних обставин на контакт з вами та сфокусуватися на діях, які вона повністю контролює.  

Цікаво по темі: Як розмовляти з дитиною про події, що розгортаються, та не викликати паніку

 Прості та цікаві ігри на увагу

Першими розглянемо прості ігри, які не вимагають якихось особливих додаткових предметів, і в більшості достатньо усього двох гравців. Для більш спокійних часів рекомендуємо подивитися варіанти колективних ігор з дітьми та підлітками.

“В якій руці?”

Максимально проста гра, але чудово підходить, щоб зайняти дитину. Не вимагає ані місця, ані складного інвентаря, й зацікавлює малечу різного віку.  Будь-який маленький предмет (цукерку, гудзик, навіть просто кульку з папірця) ховаємо у руці. Завдання дитини – вгадати: в лівій чи правій. Можна грати як на кількість вгадувань ( у кого більше), так і на передачу ролі (вгадуєш – хід переходить до тебе). 

“Що я малюю?” 

Завдання у грі – пальцем малюємо на частині тіла букви або прості фігури, а дитина має вгадати, які саме. В такому форматі вдається допомогти малечі краще відчути тіло, змістити на нього увагу з подій довкола. Потім можна помінятися – і вже дитина має малювати фігури та букви. Знову ж таки, це класний спосіб допомогти їй сфокусуватися на чомусь, окрім тривожних зовнішніх обставин.

Цікаво по темі: Зарядка для очей: ТОП-вправи для покращення зору

 “Вгадай мелодію”

Концентрація на звуках сирени не додає спокою. Навіть дорослі через якийсь час починають чути їх тоді, коли тривогу не оголошували. Дитяча ж уява ще чутливіша. Тому спробуйте змістити фокус уваги на більш безпечні звуки. Наприклад, пограйте у вгадування мелодій: насвистуєте пісеньку, а дитина має проспівати її. Також можна придумати власну пісеньку-оберіг та наспівувати її, коли стає страшно.


“Ідеальна парочка”

Ви загадуєте предмет, а дитина має придумати йому характеристику. Використовуйте ті назви, які добре відомі малечі. Можна діяти і навпаки: ви загадуєте характеристику, а дитина називає предмет, якому вона властива. 

Лінія магазинів EVA фейсбук

“В якому я стані?”

Ця гра дозволить трохи порухатися й дати вихід дитячій енергії. Запропонуйте дитині відтворити стан якогось предмету. Наприклад, “Я- пір’їнка”: покружляли,відчути руки невагомими й м’якими. Або “Я – морозиво”: завмерти, затвердіти; а ось вийшло сонечко – і морозиво тане, стає гнучким. 

“Тіньовий театр” 

Якщо у вас з собою є ліхтарик, можна пограти в тіньовий театр. Розкажіть дитині добру історію, щоб перебування у сховищі запам’яталося не страшним періодом, а сміливою пригодою. 

“Зіпсований телефон”

Стара добра гра, яка також може стати помічницею у складних умовах. Стане у нагоді, якщо у ви знаходитесь у сховищі групою. Допомагає не лише заспокоїти дитину, а й покращити комунікацію, згуртуватися. Й, знову ж таки змістити фокус уваги з обставин, які мало контрольовані, на дії, що цілком у вашій владі. Нагадаємо суть гри: по черзі на вушко повторюєте слово, яке сказав вам попередній гравець. Ціль – щоб наприкінці ланцюжка гравців слово було тим самим, що загадав перший гравець. Але якщо результат вийшов іншим, навіть курйозним – тим веселіше! А позитивні емеції дуже необхідні!

“Ланцюжок”

Ще одна розвага, якщо вас багато – ланцюжок. Ведучий загадує слово, а кожен наступний гравець підбирає інше слово, яке у нього асоціюється з попереднім. 

Вправи, спрямовані на зміщення фокусу на тілесні відчуття

Попередній блок ігор був орієнтований в першу чергу на те, чтоб змістити фокус уваги з тривожних сирен на більше безпечні, підконтрольні дії. Це один із варіантів того, як заспокоїти дитину. Не менш важливо стабілізувати стан дитини, а для цього дуже важливий тактильний контакт, особливо з батьками. Бо саме це дає відчуття безпеки, опори для дитини. 

Найперший варіант такого контакту – обійми. Притисніть дитину до живота, погладжуйте або легенько постукуйте по спині. Хай малеча відчує на фізичному рівні, що ви більші, сильніші і готові її захистити. 

Цікаво по темі: Ранок, який все змінив: план дій у надзвичайній ситуації

Ось ще кілька варіантів тактильного контакту з елементами гри:

  1. Привітатися носиками. Уявіть, що ви звірятка, що вітаються новик до носику. Чудово діє у поєднанні з обіймами.
  2. Потупотіти ногами. Така вправа з одного боку дає можливість “заземлитися”, фізично відчути як ноги торкаються землі. З іншого – це екологічний спосіб випустити гнів, страх та безсилля. 
  3. Розпалити уявне вогнище. Швидко-швидко тріть долоні одна об одну, ніби плануєте розпалити багаття. Ця вправа стимулює прилив крові у кінцівки. Мозок сприйматиме його сигналом, що небезпека минула, адже у критичних моментах кровопостачання концентрується на серці, мозку та легенях.
  4. Пограти в долоньки. Завдання дитини потрапити своєю долонькою по ваші відкритій долоні. Ще один спосіб як заспокоїти дитину, що поєднує і тактильний контакт і зміну фокусу концентрації уваги.

Заспокоїти дитину під час сирени – важливе завдання для дорослих. Так, це складно зробити, коли власні нерви натягнуті до максимума. Але ми віримо. що ви обов’язково впораєтеся!

Читайте також:

16 Березня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *