Під час літньої спеки немає жодного бажання роздумувати над складним домашнім меню та проводити час у гарячій кухні, а на обід так хочеться з’їсти чогось прохолодного та освіжаючого. Мабуть, саме тому легкі холодні супи прийшлися до душі багатьом з нас: вони гарно насичують та не перевантажують організм. Приготувати такий суп можна легко та швидко, а тут ми говорили про те, які кухонні гаджети допоможуть ще більше полегшити процес приготування страв. У новій статті на EVA Blog ви знайдете три цікавих рецепти холодних супів, що стануть гарною альтернативою звичній окрошці.
#1 Португальський гаспачо
Незвичайний рецепт традиційної страви
1 склянка мигдалю
0,5 склянки оливкової олії
3 склянки води
2 склянки м’якушу білого хліба
0,5 склянки подрібненої цибулі
0,5 склянки домашнього майонезу
2–3 огірки
стебел селери
6 чайних ложок винного оцту
2 чайні ложки коньяку
1 склянка кропу
2 склянки крабового м’яса
3 зубці часнику
рублений зелений салат для подачі
чорний перець, петрушка, сіль, зелений чилі за смаком
Хліб підсушіть у духовці й залийте водою на кілька хвилин.
Мигдаль підсмажте та подрібніть у чаші блендеру.
Додайте перець, сіль, огірки, кріп, петрушку, цибулю, часник, воду і ще раз збийте.
Хліб відіжміть і додайте у суміш разом з олією та оцтом.
Добре збийте до однорідності.
Охолодіть.
Краби для цього рецепту можна брати консервовані або відварені. Поріжте їх на шматочки, перемішайте з чилі, селерою, коньяком, домашнім майонезом і також остудіть у холодильнику. Суп подавайте у тарілках, а безпосередньо перед обідом викладіть у середину тарілки крабову суміш і посипте зеленню. Можна доповнити очищеним білим виноградом, а м’ясо крабів замінити на кальмари, рибу, креветки або мідії.
#2 Ахобланко
Холодний, легкий та освіжаючий суп родом з Іспанії
150 г білого хліба
2 зубчики часнику
200 г мигдалю
2 столові ложки хересного оцту
400 г води
130 г оливкової олії
сіль
очищений виноград або філе анчоуса та печена картопля в мундирі для подачі
Мигдаль очистіть. Для цього опустіть його в окріп і бланшуйте кілька хвилин, доки шкірка не відстане. Потім промийте прохолодною водою.
До чаші блендеру покладіть хліб, залийте водою та оцтом і почекайте, доки він розмокне.
Посоліть, додайте олію, часник.
Збийте до однорідності.
Остудіть.
Ахобланко має ніжний та виразний смак з легким горіховим відтінком. Замість хересного оцту в цьому рецепті можна взяти бальзамічний, а готовий суп подавати у склянці. В одних регіонах Іспанії до ахобланко традиційно подають філе анчоуса та печену в шкірі картоплю, в інших — виноград. Обирайте те, що вам до смаку. Щоб очистити виноград від шкірки, бланшуйте його в окропі протягом хвилини, а потім помістіть у прохолодну воду.
#3 Буряковий сальморехо
Ще одна популярна іспанська страва родом із сонячної Андалусії
6 великих помідорів
1/3 склянки оливкової олії
1 зубець часнику
3 великих буряки
1 склянка води
2 солодких перці
1 велика цибулина
1 огірок
червоний винний оцет, сіль, чилі, зелень за смаком
лід, великі креветки (6–8 шт.), хамон для подачі
Буряк запечіть у духовці зі шкіркою, очистіть і наріжте.
Помідори кілька хвилин бланшуйте в окропі, обдайте прохолодною водою та зніміть шкірку. Поріжте на шматочки.
Болгарський перець та чилі очистіть та поріжте разом з цибулею.
Буряк, помідори, чилі, солодкий перець, сіль, оцет покладіть у чашу блендеру, залийте водою та олією й збийте до однорідної консистенції.
Обсмажте креветки, кожну окремо загорніть у шматочок хамону й закріпіть зубочисткою.
Підсушіть у духовці білий хліб. Часник та трохи оливкової олії добре збийте, обмакніть у суміш хліб та подавайте до обіду. В центр кожної тарілки покладіть лід, креветку з хамоном, посипте рубленою зеленню. Замість креветок з хамоном також можна взяти домашній сир жирністю 19–23%.
Літо саме підказує нам, як легше пережити спеку: овочевий сезон у самому розпалі, тож запасайтеся вітамінами та теплим літнім настроєм на весь рік!
Коментарі покищо відсутні