Шкільний обід: чи варто давати дитині їжу з собою

Осінь в кожного з нас асоціюється з різними речами: для когось із оксамитовим сезоном на морі, меланхолічною порою поезії, вечорами під пледом із чашкою глінтвейну, але для батьків школярів – це час чатику в месенжері, нескінченних домашніх завдань та вічної вранішньої проблеми, куди поділась друга шкарпетка.

Шкільні обіди – ще одна тема для батьківських хвилювань протягом усього навчального року. Сьогодні наш експерт зі здорового образу життя – Лєна Філатова, розповість про те, чи варто давати дитині обід із собою до школи та що в ньому має обов’язково бути.

Незважаючи на зміни на законодавчому рівні, лише дехто задоволений стравами, які пропонує сьогодні українська школа. Відбувається це тому, що на якість шкільного обіду ні батьки, ні керівництво школи, ні самі діти практично не можуть вплинути. Постачальника цієї послуги обирає, як правило, РУО – районне управління освіти. В результаті тендеру, який проводить РУО, визначають підприємство, яке повністю контролює закупівлю продуктів, складання меню з затвердженого Кабміном переліку товарів і процес приготування страв для дітей.

Проблема в тому, що список рецептур не оновлювався приблизно з 1980-х років, і постачальник змушений дотримуватися застарілих правил. І те, що їжа гаряча, на жаль, може бути єдиним плюсом при такому стані речей, адже постачальник послуги отримує гроші навіть якщо їжа дітям не подобається.

Батьки і педагоги можуть подавати скарги і прохання змінити постачальника в РУО. Однак, немає гарантії, що новий постачальник буде кращим, адже доведеться готувати за тими ж рецептурами.

На відміну від інших країн, наприклад, Чехії, де дитина може вибирати меню онлайн, український школяр змушений їсти те, що дають на батьківські гроші, або викидати в урну.

Не дивно, що батьки часто відмовляються від шкільних обідів і дають дитині їжу з собою.

Що має бути у шкільному обіді

Кожна мати знає: сита дитина вчиться краще, а правильне харчування – основа здоров’я і хороших звичок на все життя.

У дитячому віці формується кісткова система, розвиваються м’язи і мозок. Значить, школяр щодня повинен отримувати все необхідне. Але це не означає, що його обов’язково потрібно напихати їжею, котра йому не до вподоби. Для безлічі видів продуктів є заміни. І навіть з одних і тих самих продуктів можна готувати зовсім по-різному.

Скласти обід для школяра нескладно. Розділіть візуально тарілку навпіл, а одну з половин ще надвоє.

  • ¼ має припадати на складні вуглеводи (цільнозернові макарони, гречана або ячна крупа, цільнозерновий хліб і т.д.)
  • ¼ на білки (м’ясо, риба або рослинні білки: горох, квасоля).
  • ½ – продукти, багаті клітковиною: в основному овочі, трохи – фрукти.

У якості десерту можна давати солодші фрукти (наприклад, банан або виноград), або фруктову пастилу.
У такий обід потрібно додати трохи рослинного масла і спеції за смаком.

Для порівняння, в шкільному обіді може бути приблизно 5% овочів, а більшу частину займають швидкі вуглеводи: макарони, білий хліб, компот з цукром, булочка.

До речі, не зупиняйтеся тільки на звичних крупах і макаронах. Вносьте різноманіття – салат з перловкою, кукурудзяна полента, вівсяний млинець, оладки зі шпинатом.

 

Що робити взимку

В осінньо-зимовий сезон українцям дійсно важко збалансувати обіди, адже свіжих овочів майже немає. В цьому випадку, зверніть увагу на коренеплоди та інші овочі, які зберігаються довго: капуста, ріпа, цибуля, морква, буряк, селера і іноді картопля. Додавайте їх при варінні каші, макаронів, пасти в воду, щоб корисні речовини перейшли в бульйон і залишилися в страві. Включайте до складу котлет, щоб зробити їх соковитішими, смачнішими і кориснішими.

Замість солоних маринованих овочів краще давати квашені: вони містять корисні для мікрофлори кисломолочні бактерії. Квасити можна не тільки капусту, а й будь-які інші овочі, наприклад, моркву, помідори і болгарський перець. Не забувайте і про сушені трави –використовуйте їх при варінні і запіканні страв.

Заморожені овочі – також хороший варіант для використання взимку, поки немає свіжих. Якщо вони втратили пружність, зробіть з них запіканку, соус або пиріг з овочами.

Чи потрібні школярам молоко і м’ясо

Відразу обмовлюся: якщо ваша дитина не переносить лактозу або молочний білок, ці продукти потрібно виключити з меню (іноді доводиться прибирати навіть вершкове масло).

Якщо ж із засвоєнням все добре, включайте в обід пакетований молочний напій: йогурт, кефір або молоко. Йогурт – прекрасне джерело лактобактерій і кальцію. Іноді можна замість молочного напою дати кілька скибочок сиру.

Якщо дитина не п’є молоко, додайте більше зелених овочів в раціон і спробуйте замінити його кунжутним молоком, багатим кальцієм.
Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської дієти, або дитина не любить їсти м’ясо або рибу в обід, не змушуйте її це робити. Замініть м’ясну страву рослинними білками – горохом, квасолею або стравою з сої. Слідкуйте за тим, щоб дитина отримувала усі незамінні амінокислоти, які містяться і в рослинних білках: бобових культурах, горіхах, насінні.

Як зберегти шкільний обід теплим

Батьки часто терплять шкільне харчування тільки тому, що обід в ньому подається гарячим. Людське тіло прекрасно засвоює продукти кімнатної (і навіть набагато нижчої – згадайте морозиво) температури. Однак, погоджуся, що їсти гарячий обід набагато приємніше!
Є кілька способів зберегти обід в такому стані, ніби він щойно приготований.

Придбайте термосумку

Ці симпатичні сумки також називаються сумка-холодильник або ізотермічна сумка. Вони бувають різних кольорів і розмірів. Така сумка допоможе зберегти температуру обіду; головне – не кладіть разом холодний йогурт і гарячу котлету. Для цього використовуйте окремі кишеньки і бокси.

Для користування такою сумкою вам знадобиться контейнер (бокс). Бокси для ланчів – це спеціальні пластикові коробочки з окремими секціями (і часто, з окремими стаканчиками і з перегородками, що знімаються). В окремий стаканчик можна покласти порцію салату і відправити у зовнішню кишеню сумки для обідів. А в сам бокс помістити гаряче: гарнір та білковий продукт.

Якщо ви даєте з собою суп, скористайтеся термокружкою або купіть спеціальний харчовий термос для рідких страв.

Зберігаємо холодне

Іноді потрібно окремий продукт (наприклад, сирок, салат, сік або йогурт) зберегти холодним у спеку. Ви можете використовувати термос, термокружку, термосумку або купити холодоагент. Холодоагент – ємність зі спеціальною речовиною, яка охолоджується і замерзає у морозильній камері, а далі його можна використовувати для підтримки холоду.

А ще простіше – заморозити пляшку соку в морозильній камері і покласти її в ланчбокс в якості холодоагенту.

Гелевий акумулятор тепла і холоду послужить одразу двом цілям: його можна охолодити або нагріти в окропі, щоб він підтримував потрібну температуру.

Висновки

Шкільне харчування поки що досить далеке від досконалості. Якщо ви маєте намір годувати дитину краще, доведеться поборотися за зміну постачальника послуги. А поки вирішуватиметься це питання, ви можете давати дитині її улюблену, свіжу і збалансовану, їжу з собою.

18 Вересня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність