
Зацікавившись оригінальними китайськими чаями, ви просто не зможете оминути пуери. Тільки від вас залежить, у якому порядку ви вирішите дегустувати, та головне – познайомитися з кожним із прекрасних пуерних витворів. Сьогодні говоримо про класичний Шен пуер, технологічний Шу пуер і, звісно ж, про Ча Гао: саме так називається незвичайна смола пуеру.
Шен пуер – основоположник пуерних див
Пуер народився у китайській провінції Юньнань. Це найпівденніший регіон із унікальними чайними терруарами. Завдяки цьому кожен оригінальний Пу Єр, який ви скуштуєте, матиме особливі смакоароматичні риси та індивідуальність. А першим пуером, відомим вже понад тисячоліття, став Шен пуер.

Його історія сягає часів до нашої ери, та саме з розвитком торгівлі на Шовковому шляху про Шен пуер чай дізналося ще більше чаєлюбців. Також це зілля називають «зеленим пуером»: не лише через світлий настій, а й через особливості виготовлення:
- для виробництва збирають дозрілу сировину виключно з найстарших чайних кущів конкретного теруару;
- чайний лист піддається мінімальній обробці, сушиться і скручується;
- чай пресується у традиційні форми й відправляється на дозрівання, яке може тривати від одного до 10-15 років: це і є постферментація.
Це по-справжньому цінний чай, який розквітає з роками, і на який полюють заможні чаємани на спеціалізованих аукціонах. Та яким би не був вік вашого Шена, в ньому буде відсутня гірчинка: на вас чекатиме суцільне оксамитове задоволення.
Цікаво по темі: Терміново чистимо організм! Детокс чаї, які допоможуть позбутися всього шкідливого
Шу пуер – нове покоління пуерів
Менше століття тому для популяризації китайських чаїв і пришвидшеного виготовлення пуерів був винайдений метод «вологого скиртування». Завдяки ньому витончена пуерна сировина дозріває вже не за кілька років, а всього за 45 днів. Так і народився технологічний і проворний Шу. І це той чай пуер, купити та скуштувати який максимально приємно, легко й доступно за вартістю.
Зберігаючи всі принади постферментованого чаю, Шу пуер може похвалитися:
- шоколадно-темним настоєм, через який його й прозвали «чорним пуером»;
- копченістю і землистістю;
- приємною гірчинкою у смаку, що свідчить про кофеїновість і міцність напою;
- довгим солодким післясмаком, як у витриманого елітного Шен пуера.

Такий чай можна знайти майже в будь-якій чаївні чи кав’ярні, а от купувати його в домашню колекцію варто лише у спеціалізованому магазині, щоб пересвідчитися в його свіжості, якості й оригінальному походженні.
Ча Гао – чайна шоколадка
Смола пуера відома в Китаї століттями. Сьогодні її виготовлення стало значно більш технологічним, не потребує ручного виварювання чайної сировини протягом кількох діб і дозволяє насолодитися її смаком широкому колу чаєлюбців завдяки доступній вартості. Та що ж являє собою Ча Гао?
Цікаво по темі: Сік… Чи справді свіжовичавлений сік корисний?
- Це висушений і пресований сік підготовленого чайного листа, який мав стати традиційним пуером – а став унікальною смолою у формі «шоколадки».
- Для кожної гранули Ча Гао потрібно 0,5-1 кг якісної пуерної сировини.
- Гранули вистачає на одне заварювання чаю для однієї-двох осіб.
- Готувати такий чай максимально зручно, адже чайна смола легко розчиняється в гарячій воді, не потребує проливів і значної кількості посуду: її навіть можна заварити в термосі дорогою в офіс чи просто на природі.

Смак Ча Гао вбирає в себе найкращі риси справжнього пуера:
- ноти горіхів і сухофруктів;
- легку копченість і присмак смаженого рису;
- квітковість і солодкість довгого післясмаку.
Як відмовитися від ідеї особисто порівняти ці пуерні продукти? Та й чи варто відмовлятися, якщо їх всі можна замовити просто зараз у спеціалізованому чайному магазині New Tea?





















Пуер то такий чай – або раз спробуєшь і так і не зрозуміешь чого він такий хайповий. Або раз спробуєшь і більше не зможешь без нього бо він дійсно особливий