
Цікаво на тему: Позбавляємо харчовий контейнер від неприємного запаху підручними засобами
10 продуктів не для блендера
Так, стаціонарний блендер може перемолоти дуже багато чого. Він перший помічник у приготуванні великої кількості страв. Практично на кожній кухні можна знайти цей компактний, але такий потужний пристрій. Ніхто не замислюється над тим, що можна складати у блендер, а що категорично не можна. А список забороненого, скажемо так, величенький. Наслідки порушень правил досить неприємні: тупі леза, кришки, що злітають до стелі, розбиті контейнери…
Занадто гарячі продукти й рідини
Категорично заборонено завантажувати в чашу дуже гарячі продукти та рідини. Пар дуже швидко підвищує тиск усередині ємності. Під час змішування, кришку може зірвати, вміст розбризкати. І якщо стіни, столи й стелю ще можна відмити, то опіки – це вже історія трохи серйозніша і неприємніша.

Якщо дуже хочеться збити гаряче, то найбільш безпечним варіантом стане занурювальний блендер. Якщо ж такого різноманіття на кухні немає, то краще почекати 10 хвилин, і після цього починати акуратно збивати, періодично знімаючи кришку і випускаючи надлишки пари на волю.
Сухофрукти
Дуже смачна добавка до смузі або якихось маринадів. Але сухофрукти мають досить жорстку шкірочку і липку середину. Для лез це справжній кошмар. Уся ця маса залипає прямо на них, паралізуючи роботу пристрою.

Якщо подрібнення сухофруктів неминуче за рецептом, то потрібно попередньо їх замочити у воді й ніколи не збивати самостійно. Додавай ще якісь компоненти, що потребують подрібнення, щоб леза не торкалися безпосередньо сухофруктів.
Цікаво на тему: Не складай у посудомийку ці 12 речей
Дуже заморожені продукти
Ягоди, фрукти прямо з морозилки можуть розбити контейнер блендера. Їжа разом з уламками скла (пластику) розлетиться по всій кухні. І навіть якщо вдалося уникнути неприємності у вигляді зіпсованої техніки, то досягти однорідної консистенції все одно не вийде. Не варто поспішати, краще почекати 10-15 хвилин, поки заморожені фрукти трохи не відтануть і тільки після цього завантажувати в чашу. Якщо є можливість, то можна ще порізати фрукти на дрібні шматочки.

Кубики льоду
Багато моделей блендерів можуть похвалитися здатністю подрібнювати лід. Але варто знати, що кидати в чашу тільки кубики не варто. Подрібнення льоду без достатньої кількості рідини, яка буде розм’якшувати його, може призвести до затуплених лез, перегріву двигуна.

Необхідно обов’язково вивчати інструкцію до пристрою. Але навіть якщо в ній зазначено, що блендер може все, побережи його і подрібнюй лід разом з рідиною. Леза не вічні. Затуплені, вони перестануть справлятися з подрібненням навіть найпростіших, м’яких продуктів.
Кавові зерна
Для приготування меленої кави придумано спеціальний пристрій – кавомолка. Вона готова до будь-яких випробувань і якісно, швидко, просто меле кавові зерна. У кавомолки невелика чаша, і за два рази можна змолоти 500 грамів кави.

Блендер же з цим завданням не впорається. Він залишить напіврозбиті зерна, які неможливо заварювати ні в турці, ні в чашці. При цьому його леза ставатимуть усе тупіші й тупіші. Ти не отримаєш смачної кави, але отримаєш зіпсований пристрій.
Кістки
Так, не варто закидати у блендер свинячі, яловичі та курячі кістки. Вони сто відсотків зламають леза і можуть розбити чашу. Щодо риб’ячих кісток – вони невеликі, тому не зламають, а просто заклинять девайс. Я не знаю, для чого може знадобитися кісткова маса, але краще не робити цього у блендері. А варене м’ясо для дитячого пюре або паштету уважно очищати перед відправкою у блендер.

Цікаво на тему: 10 способів застосування зубної пасти у побуті
Сире м’ясо
Поставимо його одразу після кісток. Для м’яса придумана м’ясорубка. А блендер не справляється з довгими волокнами й жилками, які легко намотуються на ножі. Окрім цього, блендер не здатен рівномірно порубати шматки м’яса, в результаті мотор працює половину часу марно, тому що продукти або піднялися до кришки, або розмазалися по стінках; а половину часу перегрівається, намагаючись впоратися з досить жорсткою текстурою м’яса.

У результаті виходить нерівномірний, зі шматками різного розміру фарш, і постраждалий від виснажливої роботи гаджет. Ну і миття блендера після м’яса – це окремий вид знущання. Дрібні шматочки сидять під ножами й залазять у щілини. Наче все чисто і поставлено на місце, але через деякий час ти помітиш запах гнилі на кухні. Це якраз он ті залишки м’яса, які затаїлися у закутках пристрою.
Сирі продукти з великим вмістом клітковини
Селера, броколі у блендер без підготовчої роботи краще не відправляти. Спочатку приготувати, хоча б трошки, а потім вже блендерувати. Це ж стосується і цвітної капусти. Волокна овочів можуть обмотати леза, що спровокує роботу мотора на межі можливостей.

Якщо ти захоплюєшся смузі, то краще придивитися до блендера, який передбачений спеціально для подрібнення твердих продуктів. Ці пристрої дуже потужні й краще оснащені для роботи з волокнистими овочами без шкоди для гаджета.
Цілі горіхи
Цілі й попередньо не замочені сирі горіхи. Вони можуть затупити ножі та зробити це дуже швидко. Якщо тобі подобається горіхове молоко або паста, то краще придивитися для цього спеціальні пристрої. Але навіть у випадку з потужними машинами необхідно пам’ятати про підготовку продукту: замочування у воді для пом’якшення і подрібнення горіхів разом з рідиною.

Гострі продукти
Часник, імбир, гострий перець, цибуля – це все проходить повз блендер. Відмити кожен міліметр пристрою від залишків цих продуктів дуже складно. Вони пролазять глибоко у кожну щілину, забиваються під леза. Ти не зможеш цього зробити, а от продукти, які будуть збиватися після перчика або часнику – зможуть. Неприємно отримати солодкий сирок із присмаком часнику або гостринкою перцю чилі.

Блендер – неймовірний кухонний інструмент, який дійсно дуже полегшує життя господиням. Але не потрібно перебільшувати його можливості. Уважне ставлення до того, що потрапляє у пристрій, допоможе продовжити терміни експлуатації девайса. А байдужість знищить його вже за кілька місяців. Завжди простіше запобігти проблемі, ніж розбиратися з нею. Простіше та дешевше. Обов’язкова попередня підготовка продуктів перед завантаженням у чашу. Це забезпечить однорідне подрібнення і довговічну службу блендера. Трошки турботи та уваги не зашкодить нікому і нічому 🙂























Коментарі покищо відсутні