0-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері
| читати 4 хв

Селера на стелі: 10 продуктів, які не можна подрібнювати у блендері

Твій блендер завжди поруч. У будь-яку хвилину він готовий допомагати тобі у приготуванні смузі, соусу, хумусу або навіть може бути якогось цікавого коктейлю. Ти, мабуть, думаєш, що пристрій непереможний, безсмертний і величний, як Зевс. Але це не так…

1-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Цікаво на тему: Позбавляємо харчовий контейнер від неприємного запаху підручними засобами

10 продуктів не для блендера

Так, стаціонарний блендер може перемолоти дуже багато чого. Він перший помічник у приготуванні великої кількості страв. Практично на кожній кухні можна знайти цей компактний, але такий потужний пристрій. Ніхто не замислюється над тим, що можна складати у блендер, а що категорично не можна. А список забороненого, скажемо так, величенький. Наслідки порушень правил досить неприємні: тупі леза, кришки, що злітають до стелі, розбиті контейнери…

Занадто гарячі продукти й рідини

Категорично заборонено завантажувати в чашу дуже гарячі продукти та рідини. Пар дуже швидко підвищує тиск усередині ємності. Під час змішування, кришку може зірвати, вміст розбризкати. І якщо стіни, столи й стелю ще можна відмити, то опіки – це вже історія трохи серйозніша і неприємніша.

2-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Якщо дуже хочеться збити гаряче, то найбільш безпечним варіантом стане занурювальний блендер. Якщо ж такого різноманіття на кухні немає, то краще почекати 10 хвилин, і після цього починати акуратно збивати, періодично знімаючи кришку і випускаючи надлишки пари на волю.

Сухофрукти

Дуже смачна добавка до смузі або якихось маринадів. Але сухофрукти мають досить жорстку шкірочку і липку середину. Для лез це справжній кошмар. Уся ця маса залипає прямо на них, паралізуючи роботу пристрою.

3-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Якщо подрібнення сухофруктів неминуче за рецептом, то потрібно попередньо їх замочити у воді й ніколи не збивати самостійно. Додавай ще якісь компоненти, що потребують подрібнення, щоб леза не торкалися безпосередньо сухофруктів.

Цікаво на тему: Не складай у посудомийку ці 12 речей

Дуже заморожені продукти

Ягоди, фрукти прямо з морозилки можуть розбити контейнер блендера. Їжа разом з уламками скла (пластику) розлетиться по всій кухні. І навіть якщо вдалося уникнути неприємності у вигляді зіпсованої техніки, то досягти однорідної консистенції все одно не вийде. Не варто поспішати, краще почекати 10-15 хвилин, поки заморожені фрукти трохи не відтануть і тільки після цього завантажувати в чашу. Якщо є можливість, то можна ще порізати фрукти на дрібні шматочки.

4-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Кубики льоду

Багато моделей блендерів можуть похвалитися здатністю подрібнювати лід. Але варто знати, що кидати в чашу тільки кубики не варто. Подрібнення льоду без достатньої кількості рідини, яка буде розм’якшувати його, може призвести до затуплених лез, перегріву двигуна.

5-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Необхідно обов’язково вивчати інструкцію до пристрою. Але навіть якщо в ній зазначено, що блендер може все, побережи його і подрібнюй лід разом з рідиною. Леза не вічні. Затуплені, вони перестануть справлятися з подрібненням навіть найпростіших, м’яких продуктів.

Кавові зерна

Для приготування меленої кави придумано спеціальний пристрій – кавомолка. Вона готова до будь-яких випробувань і якісно, швидко, просто меле кавові зерна. У кавомолки невелика чаша, і за два рази можна змолоти 500 грамів кави.

6-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Блендер же з цим завданням не впорається. Він залишить напіврозбиті зерна, які неможливо заварювати ні в турці, ні в чашці. При цьому його леза ставатимуть усе тупіші й тупіші. Ти не отримаєш смачної кави, але отримаєш зіпсований пристрій.

Кістки

Так, не варто закидати у блендер свинячі, яловичі та курячі кістки. Вони сто відсотків зламають леза і можуть розбити чашу. Щодо риб’ячих кісток – вони невеликі, тому не зламають, а просто заклинять девайс. Я не знаю, для чого може знадобитися кісткова маса, але краще не робити цього у блендері. А варене м’ясо для дитячого пюре або паштету уважно очищати перед відправкою у блендер. 

7-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Цікаво на тему: 10 способів застосування зубної пасти у побуті

Сире м’ясо

Поставимо його одразу після кісток. Для м’яса придумана м’ясорубка. А блендер не справляється з довгими волокнами й жилками, які легко намотуються на ножі. Окрім цього, блендер не здатен рівномірно порубати шматки м’яса, в результаті мотор працює половину часу марно, тому що продукти або піднялися до кришки, або розмазалися по стінках; а половину часу перегрівається, намагаючись впоратися з досить жорсткою текстурою м’яса.

8-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

У результаті виходить нерівномірний, зі шматками різного розміру фарш, і постраждалий від виснажливої роботи гаджет. Ну і миття блендера після м’яса – це окремий вид знущання. Дрібні шматочки сидять під ножами й залазять у щілини. Наче все чисто і поставлено на місце, але через деякий час ти помітиш запах гнилі на кухні. Це якраз он ті залишки м’яса, які затаїлися у закутках пристрою.

Сирі продукти з великим вмістом клітковини

Селера, броколі у блендер без підготовчої роботи краще не відправляти. Спочатку приготувати, хоча б трошки, а потім вже блендерувати. Це ж стосується і цвітної капусти. Волокна овочів можуть обмотати леза, що спровокує роботу мотора на межі можливостей.

9-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Якщо ти захоплюєшся смузі, то краще придивитися до блендера, який передбачений спеціально для подрібнення твердих продуктів. Ці пристрої дуже потужні й краще оснащені для роботи з волокнистими овочами без шкоди для гаджета.

Цілі горіхи

Цілі й попередньо не замочені сирі горіхи. Вони можуть затупити ножі та зробити це дуже швидко. Якщо тобі подобається горіхове молоко або паста, то краще придивитися для цього спеціальні пристрої. Але навіть у випадку з потужними машинами необхідно пам’ятати про підготовку продукту: замочування у воді для пом’якшення і подрібнення горіхів разом з рідиною.

10-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Гострі продукти

Часник, імбир, гострий перець, цибуля – це все проходить повз блендер. Відмити кожен міліметр пристрою від залишків цих продуктів дуже складно. Вони пролазять глибоко у кожну щілину, забиваються під леза. Ти не зможеш цього зробити, а от продукти, які будуть збиватися після перчика або часнику – зможуть. Неприємно отримати солодкий сирок із присмаком часнику або гостринкою перцю чилі.

11-10-продуктів,-які-не-можна-подрібнювати-у-блендері

Блендер – неймовірний кухонний інструмент, який дійсно дуже полегшує життя господиням. Але не потрібно перебільшувати його можливості. Уважне ставлення до того, що потрапляє у пристрій, допоможе продовжити терміни експлуатації девайса. А байдужість знищить його вже за кілька місяців. Завжди простіше запобігти проблемі, ніж розбиратися з нею. Простіше та дешевше. Обов’язкова попередня підготовка продуктів перед завантаженням у чашу. Це забезпечить однорідне подрібнення і довговічну службу блендера. Трошки турботи та уваги не зашкодить нікому і нічому 🙂

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Ділись - оцінюй - коментуй

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Період перевірки reCAPTCHA закінчився. Будь ласка, перезавантажте сторінку.

Ще у Розділі