Весняна алергія: 8 хитрощів для порятунку від полінозу

Від полінозу або сінної лихоманки — різновиду алергічної реакції на пилок рослин, на жаль, не застрахований ніхто. Нумо розбиратися, скільки триває така алергія, чи можна її позбутися і що допоможе знизити силу проявів. Важливо зробити це вже зараз, щоб попередити неприємні симптоми, насолоджуватися весною та прогулянками під ласкавими променями сонця.

Причини появи

Алергія — це сезонне захворювання. При ньому імунна система дітей та дорослих неадекватно реагує на молекули речовин, які сприймалися нормально, і вони стають для організму ворожими алергенами. Чому так відбувається, медики не знають.

До ймовірних причин алергії на цвітіння відносять:

  • спадкову схильність;
  • ослаблення загального імунітету;
  • наявність хронічних захворювань носоглотки, верхніх дихальних шляхів і/або легенів;
  • пасивне куріння.

Весняна алергія, як і літній або осінній поліноз, харчова та контактна алергія, не лікується.

Єдиний спосіб позбутися виснажливих симптомів і дискомфорту — припинити контакт з алергеном. При сінній лихоманці зробити це практично неможливо. Вона буде переслідувати доти, поки «винуватець» патологічних реакцій не відцвіте і не поширюватиме пилок з потоками повітря.

Симптоми

Сезонна алергія навесні у дорослих і дітей проявляється однаково:

  • сверблять очі, течуть сльози, червоніють склери, можливий розвиток кон’юнктивіту;
  • нежить рясний, виділення рідкі, ніс свербить і може бути закладеним;
  • переслідують пирхота у горлі, чхання, кашель;
  • висипка, схожа на кропив’янку, можлива, але виникає вкрай рідко.

Ці ознаки можуть бути як слабкими, так і сильними. Їх загострення спостерігається при наближенні до алергенного пилку.

Важливо! Якщо на обличчі з’явилася набряклість, починають опухати губи та язик, потрібно терміново викликати швидку допомогу. До приїзду лікарів випийте будь-який антигістамінний препарат. Алергія часто є причиною набряку Квінке, який може призвести до смерті від задухи.

Важливо розрізняти поліноз і ГРВІ. Весняна алергія, на відміну від застуди:

  • не супроводжується сильним, вище 37,5 °C, підйомом температури тіла;
  • не викликає болю в горлі, ломоти у суглобах і м’язах;
  • не призводить до згущення носового слизу та його фарбування в зелений або жовтий колір;
  • натомість викликає майже постійну сверблячку в носі, причому в обох ніздрях, і людина хоче одночасно витерти шмарклі й почухати ніс («алергічний салют»);
  • супроводжується сльозотечею, кон’юнктивітом.

Крім цього, симптоми сінної лихоманки тимчасово стихають після тривалого перебування в закритому приміщенні, особливо після нічного сну. Також слід зазначити, що ГРВІ минає за 5 днів. Алергія ж на пилок протікає монотонно й триваліше, бо більшість дерев квітне 1-2 місяці.

Хто винен у сінній лихоманці навесні

Весняна алергія — це реакція на цвітіння:

  • вільхи, в’яза, осики, ліщини — з кінця лютого;
  • кипариса, туї, тиса, кульбаби — у березні;
  • берези, верби, клена — у квітні;
  • тополі, дуба, хвойних дерев — у травні.

Рідко, але весняна алергія може виникнути й через інші алергени, які літають у повітрі мегаполісів після танення снігу. Їх містять фекалії тварин, цвіль і хімічні реагенти, якими посипають засніжені дороги. Загострення навесні починається у тих, хто страждає від алергії на пилових домашніх кліщів, які в цей час активно розмножуються.

Засоби від сезонної алергії

Поліноз належить до алергій негайного типу, що відбувається за участю імуноглобулінів E. Коли IgE виявляють ворожі молекули алергенів пилку, то прикріплюються до них. Це викликає викид зі стовбурових клітин особливої ​​речовини — гістаміну. Він і є винуватцем дискомфортних проявів. Тому полегшити або прибрати симптоми можуть тільки антигістамінні препарати.

Народні засоби, тим більше гомеопатія, з алергією впоратися не в змозі, тому що не здатні пригнічувати вироблення гістаміну.

Антигістамінні ліки є у пігулках для дорослих, сиропах для дітей, також існують очні краплі, судинозвужувальні спреї та краплі для носа. Якщо дорослий може підібрати собі дієвий препарат самостійно, то питання, що давати дитині, потрібно уточнити у лікаря. Щоб не нашкодити. Інакше весняна алергія може стати причиною ослаблення імунітету, частих епізодів ГРВІ, призвести до розвитку хронічних ЛОР-захворювань, патологій легеневої системи, зокрема бронхіальної астми.

При тяжкому перебігу поліноз лікується кортикостероїдами. Боятися їх не треба. Сучасні назальні лікарські форми не шкодять ні дітям, ні дорослим. З нетрадиційних методів хороші результати дає голкотерапія, але потрібно знайти досвідченого фахівця. А ось алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ), що вимагає великих фінансових витрат і часу, поки що не довела своєї 100% ефективності.

Хитрощі проти сінної лихоманки

Весняна алергія буде менше докучати, якщо дотримуватися таких правил:

  1. Тим, хто вже знає, на яке цвітіння відбуваються алергореакції, за місяць до нього почати пити ліки-стабілізатори тучних клітин.
  2. Виходити на вулицю в головному уборі, сонцезахисних окулярах. Після повернення приймати гігієнічний душ, ретельно промиваючи волосся, брови й очі.
  3. Не відчиняти вікна та кватирки. Почистити фільтр кондиціонера.
  4. Кілька разів на день робити вологе прибирання.
  5. Сушити випрані речі в приміщенні.
  6. Перед сном вивішувати на карнизи для штор мокрі простирадла.
  7. Пити більше води. Обмежити споживання алкоголю. Тимчасово відмовитися від кісточкових фруктів, горіхів, меду, моркви, березового соку.
  8. Не робити зарядку на вулиці. Займатися фітнесом у спортзалах.

Профілактичні заходи

Хороша новина — поліноз можливо попередити. Рекомендується така профілактика:

  • у сім’ях, де є діти, завести домашніх тварин — для тренування імунітету;
  • відмовитися від антибактеріального мила;
  • не зловживати антибіотиками;
  • не користуватися антисептичними краплями під час ГРВІ;
  • не сидіти на строгих дієтах, особливо жінкам, що годують груддю;
  • тим, у кого атопічний дерматит в анамнезі, у теплу пору року користуватися спеціальними захисними кремами;
  • кинути курити, берегти дітей від пасивного куріння.

При симптомах сінної лихоманки зверніться до лікаря, здайте алергопроби, отримайте кваліфіковану консультацію про ліки, які допоможуть полегшити стан та домогтися стійкої ремісії.

12 Березня / 2020 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ольга

    У чоловіка з початком цвітіння починається алергія. Дуже сильно сльозяться очі, чхає, з’являється нежить. Дуже допомагає Рінітал. Нам пощастило, ці таблетки йому порадили першими і не довелося пробувати і шукати інші відповідні засоби. Рінітал відмінно справляється з усіма симптомами.