Чого нам варто повчитися у наших мам

Мама – найрідніша у світі людина. Саме вона не спала ночами, коли ми хворіли, переживала наше перше кохання, наче своє, і прагла підстелити соломки там, де, здавалось, було м’яко.

Ми святкуюємо День Матері, даруємо квіти на 8 березня, пишемо ніжні пости в соцмережах. Та відносини із мамою складаються із щоденного спілкування, довгих душевних розмов та уваги. Їй важливо почуватися коханою, потрібною, почутою не менше, ніж нам самим.

Сьогодні експерт Eva Blog – блогер Анастасія Арьє підготувала статтю про те, які уроки, окрім теплої шапки і корисного сніданку варто перейняти в наших мам та викарбувати на сторінках свого життя.

* * *

Пам’ятаєте анекдот? «5 років: мама завжди права. 12 років: мама не завжди права. 15 років: мама взагалі ніколи не права і нічого не розуміє в житті! 30 років: все-таки мама була права…»

Наші мами не ідеальні. Більшості довелося несолодко і в дитинстві, і в молодості, коли розвалилася величезна країна і потрібно було виживати, ростити нас, жонглювати роботою і сім’єю. І навіть зараз, коли життя вже багато в чому усталилося, з’являються нові складнощі: то тут, то там болить, і сил стає менше, і хворіють, йдуть із життя їхні батьки… А мами наші – тримаються. Як і раніше смачно готують, вкладають в кожні обійми любов, сміються з подружками, чекають онуків і допомагають їх няньчити. До Дня Матері я склала невеликий список про найважливіше, чого нам варто повчитися у наших мам, і пізніше передати, як важливий подарунок, своїм дітям.

1. Дбати про інших. З перших днів життя мамині руки були колискою, тихою гаванню, місцем сили і спокою. Розбиті коліна, порвана іграшка, незрозумілий приклад в підручнику, сварка з подружкою, перше кохання, самостійне життя – здається, немає нічого, з чим мама не впоралася б. Подути, полагодити, пояснити, втішити, підказати, вислухати – лише кілька ликів маминої турботи. З цієї її турботи і виростає наша турбота про себе. І горезвісне: «Одягни шапку!» вже звучить у вухах не маминим, а своїм власним голосом.

2. Підтримувати дружбу. Телефонувати подругам, зустрічатися за обідом, їздити відпочивати і освоювати разом фейсбук. Обмінюватися рецептами, контактами хороших лікарів і масажистів, обговорювати останні серії ТВ-шоу і світську хроніку. Хтось із подруг живе в іншому місті, хтось – в іншій країні, але вони залишаються на зв’язку, пишуть одна одній смс, телефонують по скайпу і роблять все, щоб стосунки не в’яли за побутовими клопотами.

3. Смачно готувати. Навіть якщо ви не любите готувати, варто навчитися одній-двом найсмачнішим стравам у мами. Як мінімум, щоб можна було порадувати себе смаком улюбленої їжі, а ще – долучити до неї наступні покоління.

4. Поважати чуже особисте життя. Мама ніколи не читала мої щоденники, не рилася в моїх речах і блокнотах. Все дитинство і підлітковий вік мені гріло душу розуміння, що у мене є право на секрети.

5. Зберігати спогади. У знімках, листівках, дрібничках і речах. Ті, хто пережив дефіцит, ніколи не стануть мінімалістами, і будуть триматися за порожній флакончик з-під парфумів або шарф. Тому що це – подарунок, або покупка під час подорожі, або ще щось, що пов’язано з важливими людьми і моментами. Нам не обов’язково створювати навколо себе музей з речей, але можна знайти свій спосіб зберегти дорогі серцю моменти.

6. Цінувати здоров’я. Поки ми молоді, ми сприймаємо свої сильні енергійні тіла як даність. І тільки помічаючи, що у мами бувають проблеми зі сном, високий тиск, що прихоплює серце, розумію, як важливо берегти здоров’я, правильно харчуватися, вчасно лягати спати, виходити на прогулянки і давати собі відпочивати.

7. Знати, чого хочеш і прикладати зусилля, щоб здійснити задумане. Моя мама жила в комуналці і мріяла про окрему квартиру – так і сталося. З цієї крихітної (але окремої!) квартирки мама хотіла перебратися до просторої – з часом ми переїхали в «сталінку», а зі «сталінки» – у власний будинок. Теж бажаний. Хороший одяг, гарний будинок і двір, подорожі – мама завжди знала, чого їй хотілося, і багато працювала, щоб отримати бажане.

8. Слухати і чути. Знаєте, чому в дитинстві ми часто отримували в подарунок те, що хотіли? Тому що мами нас чули, чули наші мрії і намагалися знайти можливість втілити їх в життя. І найчастіше найважливіші, наймудріші, найцінніші слова та побажання лунають із боку мам, адже вони можуть почути нас, як ніхто інший. Часом навіть те, в чому сама собі не зізнаєшся – а мамине серце відчуло.

9. Бути стійкими. Не опускати руки у важкі часи і вірити в краще, вірити в свої сили і підтримувати тих, хто поруч.

10. Бути собою. Фото молодості мами і її подруг демонструють дике розмаїття зачісок, кольору волосся та макіяжу (з бровами-ниточками і синіми тінями). У нульових вони експериментували з нарощеними нігтями і татуажем. Але за останні 10-15 років мало-помалу всі вони повернулися до того кольору волосся, який був даний природою, освоїли інший макіяж, зняли гелеві нігті. На ідеї підтягнути повіки або робити уколи гіалуронової кислоти реагують сміхом. Думка якихось там б’юті-блогерів або ЗМІ вже не мають сильного впливу на них, і це так класно. Доглядати за собою, а не перекроювати себе, виглядати природно і бути в гармонії з собою – ось чому мені хочеться вчитися, дивлячись на свою маму і мам подруг.

Скільки всього дали нам мами, скільки всього ми вміємо завдяки (а іноді і всупереч) їм! Перше слово: «Мама». Коли страшно або боляче: «Мама!» Коли розпирає щастя: «Мама!». Мами подарували нам життя. І немає ніяких слів, щоб подякувати їм за це, але в наших силах любити їх і виявляти цю любов, а ще – примножувати її в своїх дітях.

З Днем Матері!

8 Травня / 2018 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *