Чому вінілові платівки знову в моді

Музичним світом, у якому ми обертаємося, правлять стримінгові сервіси. Оформляєш підписку на Spotify, Apple Music, Deezer або YouTube Music і слухаєш улюблених виконавців скільки влізе. Це зручно, швидко і доступно, але без душі. Зовсім інший експірієнс – мати вдома вініловий програвач і колекцію обраних платівок. Сам процес прослуховування музики на фізичних носіях особливий, інтимний і надихаючий. У звучанні вінілу є теплота і глибина, які не можуть відтворити цифрові записи. На мій погляд, платівки ніколи не виходили з моди – вони завжди залишаються поза часом.

Ось кілька причин, чому я вважаю, що вініл – це круто.

Якісний і ламповий звук

01-Якісний-і-ламповий-звук

Я не кажу про те, що у вінілу якісніше звучання, ніж у цифрової музики, ні. Музичні сервіси використовують аудіоформати FLAC, Lossless для топового звуку, особливо це відчутно, якщо слухати треки через хорошу аудіосистему або навушники. Фішка платівок у тому, що вони зберігають оригінальні записи без стиснення і відчуваються глибоко, автентично і дуже лампово: ти чуєш оксамитові відтінки басів, чіткі високі ноти – палітра звучання широка і багата.

Instagram_02_Blog

Довговічність вінілу

2 Довговічність вінілу

У моїй колекції є оригінальний альбом The Velvet Underground & Nico 1967 року в ідеальному стані – абсолютно нова платівка. Про що це говорить? За належного догляду і правильного зберігання вініл не має терміну придатності. Навіть через роки він не втрачає ні якість звуку, ні зовнішній вигляд.

Пройди тест: Яка ти сучасна українська пісня?

Підтримка улюблених музикантів

3-Підтримка-улюблених-музикантів

Купуючи платівки, ти показуєш, що цінуєш працю своїх улюблених виконавців і готова за неї платити. Такий правильний і чесний підхід мотивує їх не зупинятися і продовжувати радувати тебе своєю творчістю.

Естетика колекціонування

4-Естетика-колекціонування

Збирати платівки – це стильно, цікаво, з домашньою колекцією вінілу простий любитель музики стає практично аудіофілом. Крім того, є в цьому щось ритуальне, заспокійливе: тримати платівку в руках, насолоджуватися красою обкладинки, обережно діставати вініл з конверта і дбайливо запускати його на програвачі. Взагалі колекціонуванням музики займаються захоплені люди, звідси логічно випливає наступний пункт.

Спосіб самовираження

5-Спосіб-самовираження

Якщо чесно, то в епоху доступної цифрової музики хочеться в очах інших виглядати інтелектуалом з особливим захопленням. Нехай якоюсь мірою це хизування, але з часом воно перетворюється на стиль життя, який дійсно багато говорить про твій внутрішній світ.

Вплив кіно

6-Вплив-кіно

Часто в незалежному кіно можна побачити як герої вибирають, колекціонують або слухають платівки. І думаєш: як же це круто, я теж так хочу. Так, надивившись якогось High Fidelity, вже біжиш купувати програвач і свій перший вініл. Я вважаю, що знайти нове хобі в такий спосіб – це прекрасно.

Любов до музики

7-Любов-до-музики

Мабуть, це головна причина, через яку платівки ніколи не вийдуть з моди. Любов до музики – це вищий дар, у якому можна знайти своє персональне щастя, розраду, натхнення, розуміння та укриття від цього жорстокого світу. Тримаючи платівку в руках, розумієш, що попри її простоту, вона відкриває шлях до всіх тих прекрасних речей, які ти цінуєш у житті та які роблять тебе тобою.

Читай також:

9 Серпня / 2024 Кіно, книги, музика

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Таня

    Вау! В мого батька теж було дуже багато платівок, він дуже полюбляв слухати саме них через свій старенький програвач. Завжди казав “Послухай, який це кайф”.
    Трішки повернули мене в дитинство та у спогади.

Рекомендовані статті