
Звичайно ж, ринок не міг не відреагувати на новий соціальний запит. Завдяки йому з кожним днем з’являється все більше альтернатив без спирту. І мова зараз не про моктейлі або квас з комбучею, але і в буквальному сенсі безалкогольний алкоголь або напої зі зниженим його вмістом – від давно знайомого пива до джину, віскі та шампанського. Про нього сьогодні й поговоримо. Як його виробляють, чи є це гідною заміною звичних напоїв і чому сьогодні мода на low alco впевнено набирає обертів.
Цікаво на тему: Майндфулнесс – як почати жити усвідомлено
Чому культура тверезості в тренді?
Колись келих вина за вечерею вважався таким собі атрибутом «дорослого життя». Особливо після важкого дня – як засіб для зниження стресу і розслаблення. Сьогодні ж все більше людей відмовляються від цієї традиції. Культура споживання зміщується в бік балансу, усвідомленості та турботи про себе.

По суті, «правила гри» переписали міленіали, до яких з радістю приєдналося і покоління зумерів. Для них здоровий спосіб життя не тренд, а норма. Правильне харчування, спорт, якісний сон і боротьба зі стресом – все це працює на фізичний і ментальний комфорт. І змінений стан свідомості після приємного вечора з алкогольними розвагами слабо вписується в цю картину. Для багатьох сьогодні жодна навіть найвеселіша вечірка не варта неприємних наслідків вранці.
Але, крім цього, в алкоголю є ще низка не найприємніших нюансів. Ми зараз не будемо говорити, що звичка проводити з ним дозвілля може призвести до залежності (а в перспективі – і втрати контролю над своїм життям) і несе ризики для здоров’я. Навіть у розумних обсягах (хоча ВООЗ стверджує, що безпечної дози не існує) келих просеко ввечері діє як депресант. Так-так, багато хто думає, що це розслабляє і в цей момент так і може здаватися, але ранковий гормональний «відкат» нівелює всі приємні відчуття і до того ж пригнічує нервову систему. Плюс, як не крути, алкоголь сам по собі доволі калорійний і заважає підтримувати форму. Загалом, мінусів багато, а плюсів – не те щоб.

Цікаво на тему: Вечірнє перезавантаження: як відпочити після важкого дня без соцмереж
Втім, усвідомлена відмова від алкоголю не означає відмову від веселощів і приємного дозвілля. Просто змінюється формат. Так, стають популярними non-alcohol вечірки, в картах бару розширюється асортимент моктелей і на полицях в магазинах все частіше миготять безалкогольні (і майже безалкогольні) варіанти напоїв – ром, джин, віскі й вино. І, ні, це не продукт з умовного порошку з алкогольним смаком, який лише імітує, а не є. Їх виробництво таке ж складне, як і «оригінальних» варіантів. І саме завдяки цьому зберігається смак напою, але вилучається спиртова частина, що дозволяє насолоджуватися улюбленими коктейлями та напоями без сп’яніння й аспірину вранці.
No Alco і Low Alco – у чому відмінності?
Індустрія швидко підхопила соціальний тренд і вже багато років різні бренди пропонують нам більш здорові варіанти популярних напоїв. Їх умовно можна поділити на 2 категорії – No Alco і Low Alco. Яка між ними різниця?

- No Alco. Виходячи з назви, в напоях з такою позначкою спирту немає. Але насправді трохи є – до 0,5%. Майже як у магазинному квасі (у домашньому часто трохи вище). У них спирт видаляють у процесі виробництва (про нього трохи нижче поговоримо докладніше) або не додають алкогольну частину взагалі.
- Low Alco – так позначають напої зі зниженим вмістом спирту. Його тут від 0,5% до 1,2%. Такий відсоток C2H5OH або залишається після процесу видалення алкоголю під час виробництва, або до такого показника доходять шляхом штучного додавання спирту. Найчастіше – з ароматичними компонентами.
В обох випадках зниження градуса очевидне. Порівняємо з популярними ферментованими напоями: у пиві, яке вважається слабоалкогольним, спирту в середньому від 3% до 5,5%; у сидрі – 4%–8%; у винах – 9%–15%. Ну, а міцний алкоголь тому і називається міцним, тому що в ньому міститься в середньому від 30 до 40% спирту.

Цікаво на тему: Як зрозуміти, що ти стаєш емоційно зрілою: 10 ознак
Як виробляють алкоголь без алкоголю
Технологія виробництва безалкогольних напоїв базується на тих самих алгоритмах, що й виготовлення класичних. Тільки з додаванням додаткового процесу – видалення спирту. Саме тому безалкогольні альтернативи часто коштують трохи дорожче. Які методи застосовуються найчастіше:

- Вакуумна дистиляція. В умовах зниженого тиску спирт випаровується при нагріванні до 28–30°C, що дозволяє зберегти ароматичний букет. Так отримують безалкогольні вина, ігристі та інші види напоїв з практично автентичним смаком і знайомим ароматом.
- Зворотний осмос. Більш просунутий, але тривалий за часом метод: рідина проходить через найтонші мембрани, які відокремлюють спирт від води з ароматичними молекулами. Після фільтрації «смакову частину» повертають у напій.
- Теплова деалкоголізація. Простіше кажучи – нагрівання. Це найстаріший і найагресивніший спосіб. Напій просто нагрівають до температури близько 78°C, при якій спирт починає активно випаровуватися. Проблема в тому, що разом з ним зникають і летючі ароматичні сполуки, через що смак стає «плоским». Тому сьогодні цей метод використовують рідко і в основному для слабоалкогольних напоїв, де складність букета не настільки критична. Щоб частково врятувати аромат, виробники комбінують нагрівання з подальшим «поверненням» ароматів, уловлених на першій стадії. Часто – з невеликим вмістом спирту, що характерно для представників Low Alco.
У деяких випадках (наприклад, при виготовленні віскі або рому) готовий напій настоюють у бочках для додання «того самого» смакового профілю. А іноді рідину додатково збагачують ароматизаторами або екстрактами. Це натуральні інгредієнти, які служать для посилення смаку. Наприклад, додавання настоянки перцю чилі надасть віскі характерний «зігрівальний» ефект і зробить його більш насиченим.

Цікаво на тему: Правило 30 днів: час змінюватися на краще
Втім, іноді спирт не додається ще на стадії дистиляції. Наприклад, безалкогольний джин з його хвойними нотками створюється на основі смакового концентрату з рослинних екстрактів ялівцю, кореня ірису і коріандру.
Чи є це гідною альтернативою звичним напоям?
Якщо підсумовувати, то безалкогольний алкоголь — це повноцінні напої, що виготовляються за тими ж процесами, що і звичайні, але позбавлені спиртової основи. А це означає, що вони зберігають більшу частину смаку та аромату, за який нам подобаються ті ж вина, але не несуть ніяких наслідків. І це вирішує відразу кілька цілей:

- дозволяє контролювати кількість алкоголю без смакових «жертв»;
- залишатися включеним у соціальні події навіть під час гучних тусовок;
- оскільки безалкогольні напої низькокалорійні, з ними простіше не виходити за межі добової норми й легше контролювати вагу;
- можна не переживати про втрату контролю і похмілля вранці;

- можна спокійно сідати за кермо після корпоративу;
- no-alcohol напої не створюють етанолове навантаження на організм і не є перешкодою, якщо ти приймаєш ліки, несумісні зі спиртом;
- ідеальний вибір для тих, хто за станом здоров’я не може або свідомо не хоче вживати алкоголь.
Тож так, безалкогольний алкоголь — це прекрасна альтернатива. Не замінник, не підробка, а просто інша категорія задоволення. І вона не про «випити, щоб бути нарівні з усіма», а про «насолодитися». І якщо класичний алкоголь був символом свята, то no alco — символ нової епохи: коли ти можеш бути в моменті, насолоджуватися смаком і при цьому залишатися собою.























Коментарі покищо відсутні