Зелений рай у вашій оселі: як самостійно озеленити балкон

Уявіть, що ви повертаєтеся додому після важкого робочого дня, заварюєте собі велику чашку запашного чаю, виходите на балкон, сідаєте у зручне крісло, а довкола вас барвисті квіти, пишна зелень і така гармонія природи, від якої ваші сили відновлюються самі собою і ви знову готові до нових звершень.

Погодьтеся, так часто влітку нам хочеться вибратися на природу, але така можливість є не завжди. Тож чому б не відтворити фрагмент цієї самої живої природи у своїй оселі і кожного ранку і вечора дихати свіжим повітрям, милуватися зеленню і сповнюватись щастям.

Створити живий куточок на своєму балконі не так важко.

Сьогодні наш експерт – фітодизайнер Ольга Марченко розповість, як саме це зробити.

* * *

Для початку вам необхідно визначити розташування вашого балкона відносно сторін світу, щоб обрати відповідні рослини.

Якщо сонце навідується до вас у першій половині дня, значить у вас східні вікна. У цьому випадку вам підійдуть:

  • бальзамін, тютюн духмяний, чорнобривці, бульбова бегонія

Якщо сонце стоїть увесь день, то у вас південні, найспекотніші, вікна. Для них підійдуть:

  • сукуленти, настурція, петунія , вербена, китайська гвоздика, в’юнкі боби, духмяний горошок , іпомея, портулак, кобея, діморфотека, доротеантус.

На північному і західному балконі, де сонечка зовсім мало, можна тримати: тютюн духмяний, традесканцію, плющ, клівію, мирт, фуксію, фатсію, бульбову бегонію

Для балкона краще за все використовувати однолітні рослини, вони досить швидко розвиваються і їх можна виростити самостійно з насіння або з живців. До того ж ви матимете змогу кожного року змінювати зовнішній вигляд свого балкона і кожного разу насолоджуватися новим пейзажем.

NB! Найпопулярніші і найстійкіші однолітні рослини – це лобелія, дихондра, вербена та петунія.

Якщо ви вирішите завести на балконі багаторічні рослини, то вам потрібно буде подбати про їхню зимівлю у вашому помешканні.

NB! Найфантастичніші багаторічники – вихідці з теплих екзотичних країн:

  • бругмансія, фуксія, пасифлора, лантана, бакопа, мандевілла, свинчатка, паслін, олеандр, герань, бегонія.

Для озеленення балконів можна також використовувати домашні рослини. Але зверніть увагу, що звиклих до певних умов улюбленців у нове середовище слід переносити поступово, починаючи з 1 години на день.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

NB! На свіжому повітрі чудово себе почувають:

  • герань, хлорофітум, алое, бальзамін, бегонія, фуксія, фатсія, амариліс та ін.

А тепер перейдемо до найцікавішого – декорування. Варіантів прикрашання балконів безліч.

Один з моїх улюблених – вертикальне озеленення. Для такого виду озеленення, використовуються спеціальні модулі, які можна придбати в інтернет-магазинах. Вони вішаються на стіну і у кишеньках цих модулів можна розмістити перераховані вище невеликі рослини і пряні трави або овочі. Але особливо круто виглядатимуть в них ампельні рослини, які створять особливу атмосферу дикої природи і перенесуть вас у тропічні ліси.

NB! До ампельних рослин належать:

  • бегонія ампельна, бакопа, кампанула, лобелія, мандевілла, пеларгонія ампельна, сурфінія, хойя, діхондра, зебрина, плющ звичайний.

Якщо ви весь час сумуєте за морем, то на балконі можна відтворити середземноморську атмосферу, обклеївши горщики галькою, або зробивши на балконі куточок, викладений камінцями, по якому приємно пройтися босими ногами. А розміщені в такому декорі композиції з алое, агавою та іншими представниками середземноморської флори створять абсолютно фантастичний і неповторний куточок у вашій оселі.
Для любителів стилю прованс можна закупити плетені кошики і встановити в них квіткові горщики.

А ті, хто любить майструвати все своїми руками і здатен бачити нові можливості в старих речах, можуть створити креативні горщики з підручних засобів.

Також обов’язково спробуйте скласти композицію з декількох рослин в одному горщику. А щоб вона виглядала гармонійно, пам’ятайте про золоту формулу композиції: в горщику має бути мінімум 5 рослин, одна з них повинна бути акцентною, одна ампельною і одна вертикальною. Решта рослин в композиції дрібні і не надто помітні, але потрібні для того, щоб заповнити простір і з’єднати всі елементи в єдине ціле.

30 Травня / 2018 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *