Як вибрати зарядну станцію і чи дійсно вона може все?

Зарядні станції не можна віднести до бюджетних резервних джерел живлення, а з огляду на той факт, що для їхньої роботи потрібна все та ж електрика (для підзарядки станції), у багатьох виникає питання, а чи варті вони своїх грошей? “Купувати, не купувати… Річ класна, але чи вистачить мені її для всіх моїх гаджетів і електроприладів у разі відсутності електрики?”. Якщо тебе з’являлися такі питання, то в цій статті ти отримаєш на них максимально розгорнуті відповіді простою мовою.

зарядна станція

Що таке зарядна станція?

Якщо відкинути весь маркетинг, а подивитися на цей пристрій просто з технічної точки зору, то, по суті, зарядна станція – це великий, багатофункціональний Power Bank. Яки виглядає класичний набір резервних джерел живлення у людини, яка поступово повертала “життя” своїм електроприладам у періоди відсутності електрики? Приблизно ось так:

  1. Павербанки на 10000-20000 мАг для зарядки смартфонів.
  2. Кабелі перетворювачі для підключення роутера та оптоволоконного модему до Power Bank.
  3. Один-два потужніші павербанки для зарядки ноутбука.
  4. Автомобільні акумулятори з перетворювачем для підключення освітлення, стаціонарного ПК, холодильника тощо.

Що таке зарядна станція?

Зарядна станція не просто з легкістю замінює собою все перераховане вище, а і є значно практичнішим і мобільнішим пристроєм. Щоб зарядити всі павербанки та автомобільні АКБ, потрібно чимало часу, а за частої відсутності світла це реальна проблема. Зарядній станції середньої потужності буде достатньо більш ніж години, щоб відновити свою ємність як мінімум наполовину, що є чудовим показником.

Цікаво по темі: Як обрати пральну машинку автомат: 5 критеріїв вибору та переваги використання

Замість купи павербанків, перетворювачів, великих АКБ у тебе стоятиме невеличка коробочка, яка має всі необхідні виходи для підключення практично будь-якого пристрою:

  • розетки 220V;
  • USB Type-C; 
  • прикурювач 12В; 
  • USB Type-A.

Підзарядити ноутбук, смартфон, портативну колонку або заживити оптоволоконний інтернет – це базові можливості пристрою. Зарядна станція без проблем запустить холодильник, пилосос, пральну машину, мікрохвильовку тощо. 

зарядна станція - що це

Залежно від моделі, зарядка станції може здійснюватися не тільки від звичайної розетки, а й прикурювача авто або сонячної батареї. У більш просунутих версіях, звісно ж, є функція надшвидкої зарядки, яка дає змогу за необхідності повернути 80% ємності за 40-45 хвилин.

Та це ж просто витвір мистецтва у світі резервних джерел живлення! Так, але не все так просто і якщо тобі потрібно підтримувати роботу електроприладів з високим споживанням електрики, то дуже важливо правильно підібрати портативну зарядну станцію. Як це зробити? Зараз розповім.

Цікаво по темі: Як вибрати мультипіч?

Як вибрати зарядну станцію

Давай відразу визначимося з брендами. Для багатьох людей згадка цих пристроїв асоціюється з EcoFlow і вважається, що це просто мастхев. Однак на практиці є маса брендів, які не просто складають здорову конкуренцію EcoFlow, а нерідко коштують дешевше з такими самими характеристиками. Той же Choetech радує функціоналом і надійністю, а зарядні станції Bluetti мають величезну кількість позитивних відгуків і стали практично народним вибором. Загалом тут, як і з усією технікою, – краще віддавати перевагу перевіреним часом брендам.

Як вибрати зарядну станцію

А тепер перейдемо до двох головних параметрів, на які потрібно звертати увагу під час вибору зарядної станції.

Потужність зарядної станції

У характеристиках пристрою, та й на його корпусі можна побачити цифру в W, тільки не плутай її з Вт/год – це абсолютно різні показники. Так ось, потужність зарядної станції вказує на те, скільки і які електроприлади ти зможеш одночасно підключити до пристрою. І тут вкрай важливо враховувати один момент. Є дві величини потужності:

  • Номінальна. Це потужність, яку станція може підтримувати відносно тривалий час. Вона безпосередньо залежить від ємності батареї. Але про це розповім трохи пізніше.
  • Пікова (максимальна) потужність. Цей параметр вказує на те, які високонавантажені прилади зможе “потягнути” зарядна станція. Намагатимусь пояснити просто і доступно. Прилади з електродвигунами та компресорами мають таку річ, як реактивне (пускове) навантаження. Наприклад, під час запуску компресора конкретний холодильник буквально на секунду має споживання 1800 Вт, а далі в робочому режимі 300 Вт. А той самий електрочайник споживає однакову кількість електроенергії протягом усієї роботи. І от якщо пікова потужність у зарядної станції 1500 Вт, то чайник на 1,5 Квт вона закип’ятити зможе, а от холодильник уже не запустить. Адже попри те, що він споживає всього 300 Вт, його секундна реактивна потужність перевищує максимально можливу потужність зарядної станції. Сподіваюся, зрозуміло😉

Потужність зарядної станції

І тепер важливо! Навіть якщо ти купиш зарядну станцію з великою піковою потужністю, підключати одночасно прилади з високим реактивним навантаженням все одно потрібно буде окремо. Простий приклад. Максимальна потужність вказана 3000W. Ти підключаєш до неї бойлер із холодною водою всередині та холодильник. Бойлер, наприклад, споживає під час нагрівання 1800W і буде спокійно функціонувати, доки не сяде батарея у твоєму великому павербанку. Але в момент, коли в холодильнику запуститься компресор, зарядна станція піде в захист і відключить подачу електроенергії. Оскільки загальна потужність буквально на секунду перевищить її максимальні можливості.

портативна зарядна станція

І наостанок кілька слів про номінальну потужність і які пристрої можна підключити:

  • 300-500W. Освітлення, зарядка гаджетів, смартфонів, ноутбуків.
  • 1200W. Тут уже багато що залежить від конкретних приладів, оскільки, наприклад, багато сучасних холодильників мають невисоке пускове навантаження і навіть така “крихітка” їх без проблем запустить. І так, той самий стаціонарний ПК, мікрохвильовка або плойка з феном на мінімальній потужності теж працюватимуть від зарядної станції 1200W. Єдине, що користуватися всім перерахованим потрібно по черзі.
  • 2400-3600W. Уже належить до універсальних рішень, оскільки може запустити практично будь-які побутові електроприлади: електрочайник, пилосос, пральну машину.

Цікаво по темі: Електрочайник для дому: як зробити правильний вибір

Ємність батареї зарядної станції

Цей параметр вказується у Вт/год і являє собою дуже просту для розуміння характеристику. Візьмемо для прикладу зарядну станцію з ємністю батареї 1800 Вт/год і який-небудь прилад зі споживанням 900 Вт. Це означає, що він пропрацює від зарядної станції близько двох годин, а прилад зі споживанням 200 Вт – близько 9 годин. Просто ділиш Вт/год на фактичне споживання пристрою, що підключається, і отримуєш час у годинах, який він пропрацює. 

Хм, а як зрозуміти на скільки зарядок телефону або планшета вистачить зарядної станції? Адже в гаджетах ємність батареї вказується в міліамперах (mAh). Тут теж нічого складного і потрібно просто застосувати просту формулу для розрахунку:

mAh : 1000 х V = Вт/год

Не лякайся, зараз усе поясню і ти зрозумієш, як все просто. У смартфонів V (вольти) – це завжди 3.7 V. А ось у ноутбуків може бути 3.7 або 3.2 залежно від встановленої батареї (літій іонна – 3.7V, літій залізо фосфатна – 3,2 V). Це вже потрібно дивитися в параметрах конкретного ноутбука. Так от, припустимо, у тебе смартфон із батареєю 4500 mAh. Рахуємо: 4500 : 1000 х 3.7 = 16,65 Вт/год. Наша вищезгадана зарядна станція з ємністю 1800 Вт/год зможе зарядити твій смартфон приблизно 108 разів (1800 Вт/год : 16,65 Вт/год = 108,1). Чому приблизно, адже математика не бреше! Вона ні, а ось ємність батареї зарядної станції – так.

Ємність батареї зарядної станції

Річ у тім, що для перетворення електроенергії пристрій витрачає… енергію. У підсумку від зазначених даних завжди віднімай 10-15% і ти отримаєш реальну ємність батареї зарядної станції у Вт/год. На тому ж звичному прикладі пристрою з ємністю 1800 Вт/год ми в реальності отримаємо близько 1550-1600 Вт/год. І значить чесна кількість зарядок твого смартфона буде в районі 95 разів. Ці 10-15% потрібно віднімати завжди, незалежно від бренду і ціни на зарядну станцію.

По суті, це два головні параметри, які допоможуть тобі вибрати портативну зарядну станцію під індивідуальні потреби в резервному джерелі живлення. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

 

Читайте також:

12 Серпня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *