Новорічні свята — чудова нагода зібратися з близькими людьми за одним столом. А щоб наступного ранку не шкодувати про вчорашнє застілля, пропонуємо замінити традиційні калорійні страви легкими, корисними та найголовніше — смачними! В новій статті від EVA Blog ми приготували для вас кілька таких рецептів, котрі неодмінно сподобаються гостям з різними смаками.
Салат з авокадо, груші та солодкого перцю з сиром
Низькокалорійний і дууже смачний!
авокадо: 2 шт.
улюблений твердий сир: 60 г
солодкий перець: 2 шт.
груша
горіхова олія (можна замінити на оливкову): 2 ст. л.
лимонний сік
часник: 1 зубчик
перець, сіль за смаком
Авокадо розріжте, видаліть кісточку та дістаньте м’якуш.
Наріжте тоненькими скибочками та добре збризніть лимонним соком.
Груші та перець помийте, очистьте від серцевини, поріжте.
Наріжте сир.
Усе змішайте.
Часник подрібніть, додайте сіль, перець, горіхову олію. Добре перемішайте.
Додайте заправку до салату.
Лосось у вершках з пряними травами та помідорами гриль
Ніжна рибка та ароматні спеції — пальчики оближеш!
великі стейки лосося: 4 шт.
ароматні трави або приправа до риби: 2 ч. л.
вершки 15%: 200 мл
перець, сіль за смаком
помідори: 4 шт.
соєвий соус
зубчики часнику: 2 шт.
оливкова олія: 4 ст. л.
панірувальні сухарі
сушена м’ята, сіль, перець
Стейки посипте сіллю, перцем та травами. Залиште в холодильнику на пару годин.
Перекладіть у рукав для випікання.
Ароматні трави змішайте з вершками та полийте ними рибу.
Рукав запечатайте, покладіть у форму для випікання і підправляйте в духовку, розігріту до 180 °С, на 20 хв.
Помідори наріжте кільцями біля 1–1,5 см в товщину.
За допомогою кулінарного пензлика змажте їх соєвим соусом.
Добре обсипте сухарями.
Змажте сковороду-гриль оливковою олією та викладіть шматочки помідорів.
Обжарюйте з обох сторін (під час жарки краще не двигати).
Викладіть у центр тарілки запечений стейк, довкола — помідори. Посипте перцем, подрібненим часником, сушеною м’ятою.
Печеня в гарбузі з м’ясом та овочами
Здивуйте гостей незвичайною печенею!
великий міцний гарбуз
м’ясо (можна взяти нежирну свинину): 800 г
картопля: 600 г
середні цибулини: 2 шт.
зубки часнику: 3 шт.
морква: 2 шт.
рослинна олія
сіль, спеції за смаком
Гарбуз помийте і зріжте з нього «кришечку».
Ложкою зніміть м’якуш так, щоб стінки гарбуза лишались достатньо товстими.
Моркву поріжте соломкою.
Цибулю — півкільцями.
Цибулю м’якуш гарбуза та моркву обжарте на рослинній олії. Трохи посоліть. Викладіть на окремий посуд.
М’ясо поріжте й обжарте майже до повної готовності. Посоліть.
Картоплю наріжте кубиками й окремо обжарте. Трохи посоліть.
Часник подрібніть, змішайте з сіллю та спеціями. Натріть ним гарбуз зсередини.
Викладіть в гарбуз м’ясо та овочі, закрийте кришечкою та змажте її зверху оливковою олією.
Для стійкості гарбуз можна поставити в сковорідку чи форму для випікання.
Випікайте в духовці 2–2,5 год. при температурі 160–180 °С.
Подавайте на стіл прямо в гарбузі.
Низькокалорійний соус замість майонезу
Ну, а якщо ви не уявляєте новорічний стіл без традиційних майонезних салатів: олів’є, «Мімози» та інших, зробити їх більш корисними та менш калорійними можна, замінивши майонез легким соусом:
йогурт без добавок (можна приготувати домашній): 150 мл
натуральний оцет: ¼ ч. л.
гірчиця: 1/8 ч. л.
сіль та спеції за смаком (куркума, перець, карі, паприка тощо).
Усі інгредієнти збийте у блендері й насолоджуйтесь улюбленими салатами без шкоди для фігури!
Класичний рецепт майонського соусу:
яйце: 1 шт.
рослинна олія: 250 мл
сік лимона: 1 ст. л.
гірчиця: 1 ч. л.
сіль, цукор, спеції за смаком
Лайфхак: щоб майонез гарно збивався, усі компоненти повинні бути однакової температури – кімнатної.
В глибокій мисці міксером чи блендером збийте на середній швидкості яйце.
Продовжуючи збивати, дуже повільно додавайте олію. Збільште швидкість до максимальної.
Продовжуйте збивати, доки соус не набуде бажаної консистенції.
Якщо соус виходить рідким, на ваш погляд, повільно додайте ще трохи олії та збийте.
Додайте усі інші компоненти та збийте ще раз.
Такий соус з авокадо й кефіром надасть улюбленим салатам нових відтінків:
спіле авокадо: 1 шт.
кефір: 425 мл
оливкова олія: 4 ст. л.
сік лимона чи лайму: 2 ст. л.
цукор: ½ ст. л.
трохи зеленої цибулі
сіль, перець, гірчиця
Усе збийте блендером до однорідності. Інгредієнти можете заміняти іншими чи додати щось своє, наприклад, взяти морську сіль, коричневий цукор, замість лимонного соку трохи оцту. Експериментуйте з компонентами та спеціями — і ви неодмінно знайдете свій ідеальний рецепт домашнього майонезу.
Як бачите, новорічні страви зовсім не обов’язково повинні бути важкими та калорійними. Сподіваємось, наші рецепти стануть вам у нагоді.
Коментарі покищо відсутні