Сімейні саги: 8 ідеальних осінніх книг

Осінь – сезон затяжних вечорів, негоди і гарячого какао. У цю пору року саме час читати товсті книги, де багато дійових осіб, де історія охоплює десятиліття, де автор занурює в атмосферу і побут героїв, де вирують пристрасті – явно чи приховано. Під цей опис ідеально підходять сімейні саги. Про вісім улюблених у сьогоднішній статті розповість наш експерт – блогер Анастасія Арьє.

Колін Маккалоу «Ті, що співають у терні»

1915 рік, Нова Зеландія, багатодітна сім’я Клірі. Сюжет розгортається навколо Меггі – молодшої дівчинки, її п’ятьох братів, і батьків, яких волею долі закине в Австралію. З перших сторінок автор занурює читача в хитросплетіння стосунків, штрихами накидає обриси сімейної таємниці, детально (і не нудно!) показує життя на австралійській фермі.

Розділ за розділом ви проживете все життя з героями книги, пізнаєте їх таємниці і мрії, розділіть біль і радості, а ще – станете свідками неймовірної історії кохання, яку я, наприклад, вважаю однією з найкрасивіших і сумних в літературі.

Розамунда Пілчер «Збирачі мушель»

Пенелопа Кілінг – жінка, яка прожила багате на враження життя. Народилася в сім’ї відомого художника, провела богемне дитинство в Лондоні, вийшла заміж під час війни, народила трьох дітей… Одного разу вона дізнається, що написана батьком картина «Збирачі мушель», яка висить у неї вдома, коштує великих грошей. Ця картина стає точкою відліку майбутнього всієї родини і мірою випробування матері і дітей на міцність.

Три покоління англійської сім’ї на тлі війни і миру, лірики і драми, спокус і подолань. Книга про кохання і втрати, силу материнства і надію. Вона наповнює серце тихим смутком і нагадує про найважливіше.

Ірвін Шоу «Багач, бідняк»

Цей роман називають золотим еталоном сімейної саги та сучасної «психологічної белетристики». Ми стаємо свідками того, як химерно складається життя кожного члена сім’ї Джордахів – німецьких емігрантів в США. Кожен з трьох дітей вибирає свій шлях. Старший Рудольф – старанний, сумлінний, витриманий, все в житті робить «правильно». Молодший, Том – бунтар і задирака, «поганий хлопчик», з часом ступає на праведну доріжку. Красуня Гретхен все життя намагається знайти землю під ногами – але, схоже, над усіма дітьми Акселя Джордаха висить якесь прокляття, і розуміння важливих речей приходить занадто пізно.

Діна Рубіна «Синдром Петрушки»

Яскрава, бурхлива історія про кохання. Дивне, сильне, часом болісне – і таке, що зачаровує. Любов до мистецтва (на межі божевілля), любов до дитини, любов до жінки і – ляльки, створеної за образом коханої. Дивний трикутник, містицизм, сімейні заповіти, спогади і вічні питання про влаштування життя і місця людини в ньому – все це розгортається в готичній Празі, у Львові, в Єрусалимі.

Діна Рубіна «Руська канарейка»

Забавно, якою строкатою і різною може бути історія двох сімей, що протягом століть пов’язує… канарейка. Під кінець ХХ століття кипуча історія двох сімей штовхне своїх нащадків один до одного, закрутить у вирі небезпечного і бурхливого роману. Леон – останній нащадок музичного одеського роду, зірка оперної сцени і колишній оперативник ізраїльських спецслужб, якому ніяк не дають забути, де його місце. На черговому завданні він зустрічає Айю, глуху бродяжку, і цій дивній парі доведеться вибивати собі право не тільки на щастя, але і на життя.

Нарине Абгарян «Люди, які завжди зі мною»

Вірменське нагір’я наскрізь просякнуте кров’ю і сльозами. Багато горя воно побачило за своє життя, і сліз часом не втримати, поки читаєш. Наріне Абгарян розповідає про декілька поколінь однієї родини, які зуміли зберегти в душі доброту, любов і людяність – всупереч трагедіям і болю. Книга про дорослих, книга про близьких, які все життя – зримо і незримо – підтримують нас. Книга, яка витягує з читача душу, витирає грубою ганчіркою (до сліз!), і – чисту, промиту – повертає. Хочеться жити, любити і дякувати світові за сім’ю і час, який ми проводимо з близькими.

Джон Ірвінг «Правила виноробів»

Роман про вибір і про любов, про дорослішання і ідеали, про конфлікт між щастям і обов’язком. Молодий доктор Кедр приїжджає в провінцію працювати в сирітському притулку. Допомагає позбутися від небажаної вагітності, приймає у жінок пологи, виховує залишених сиріт. До одного з них, що так і не знайшов сім’ю, він прив’язується всім серцем. Згодом довіряє Гомеру всі тонкощі лікарської справи, а пізніше сподівається передати і керівництво притулком. Але одного разу в життя Гомера вривається несподівана дружба, робота поза межами притулку і… заборонене кохання.

Багато анатомічних подробиць, яких не чекаєш на сторінках художньої книги – і це, мабуть, єдиний мінус. Але в іншому книга чудова. Герої постійно стикаються з вибором – чинити легко або чинити правильно, дотримуватися правил або порушувати. Ми стаємо свідками того, як далеко має подорожувати людина, щоб знайти місце, до якого справді належить.

Дафна Дюмор’є «Дух кохання»

Сімейна сага, просочена морським вітром і сіллю, про любов до моря, свободу і пригоди, про духовний зв’язок минулого і майбутнього. У своєму першому романі Дафна Дюмор’є розповідає історію родини Кумбе протягом сотні років, і в цій історії любов до моря проявляється в кожному поколінні.

Джанет живе подвійним життям, шкодуючи, що не народилася чоловіком і не може піти за покликом моря. Правильна господиня і хороша мати – і легконоге дівчисько, яке найбільше любить лазити по скелях і спостерігати, як хвилі б’ються об берег. Її син Джозеф приходить в світ, щоб розділити з матір’ю її любов до моря і її мрії. Наступником хвилювання і занепокоєння Джанет стане її онук Крістофер, а пізніше і правнучка Дженіфер – пророцтво виповнюється, коло замикається …

* * *

Я готувала цю добірку з липня, і перечитала кожну книгу. Знову – з задоволенням. Радіючи зустрічам з улюбленими героями, знову співпереживаючи, розділяючи з ними щастя і горе, надії і розчарування. Сподіваюся, і ви знайдете цікаву компанію для осінніх вечорів!

22 Жовтня / 2018 Кіно, книги, музика

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Щиро дякую за Ваші чудові поради, особливо сподобалась ця остання публікація, про 8 осінніх книг. Дещо читала, але дещо обов’язково прочитаю. Таку рубрику можна зробити сезонною по порах року. Дякую! З повагою, Олена

Рекомендовані статті
Обзор книг
21 Серпня / 2022 Кіно, книги, музика
10 найкращих трилерів сучасності
4 Листопада / 2022 Кіно, книги, музика
1 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі
16 Лютого / 2024 Кіно, книги, музика