8 цікавих фільмів про геніальних жінок

Байопіки про талановитих, вольових і цілеспрямованих жінок завжди дуже надихають. Історія знає тисячі їхніх імен і про багатьох з них знято приголомшливі кінематографічні шедеври. Неможливо розповісти про всіх них, але ми зробили добірку, на наш погляд, найцікавіших фільмів про великих жінок (звісно ж, із трейлерами), які мотивують іти вперед і дадуть «священний стусан», якщо у тебе опускаються руки.

Час читання: 4 хвилини та чай мате 🧉

статья доступна на русском языке

Концентрація статуеток «Оскара» в цій добірці зашкалює за всіма приладами. Ну, а для деяких картин разом із попкорном рекомендуємо підготувати хустинку, адже часто великими жінок роблять серйозні випробування, з яких вони виходять із гідністю та гордо піднятою головою.

Цікаво по темі: Дюжина фільмів, які налаштують на позитив

La Vie en Rose / Життя в рожевому кольорі (2007)

La Vie en Rose / Життя в рожевому кольорі (2007)

Джерело зображень: imdb.com

Цей бібліографічний фільм присвячений тій, чия музика вважається класикою французького шансону — Едіт Піаф. Картина названа на честь однієї з найпопулярніших її пісень, мотив якої потрапив до Зали слави «Ґреммі». А Маріон Котіяр настільки вжилася в роль легендарної співачки, що стала лауреаткою «Оскара», «Золотого глобуса» і премії BAFTA.

EVA у Telegram

Стрічка заснована на реальних подіях. Режисер Олів’є Даан, по суті, екранізував біографію Піаф, від злиденного босоногого дитинства «горобчика» (саме так перекладається її псевдонім) до всесвітнього визнання та останніх років життя. І вона справді вражає. Історія Піаф просякнута смутком, спокусами, сльозами, закоханістю, музикою та неймовірним талантом, що захоплює і змушує муркотіти під ніс знайомі пісні, варто їх мимохідь десь почути.

Colette / Колетт (2018)

Colette / Колетт (2018)

Джерело зображень: imdb.com

Історія знає безліч випадків, коли чоловіки використовували таланти своїх дружин і видавали їх за свої, знаходячи славу і багатство. Адже жінкам не належало слідувати за своїми амбіціями, а задовольнятися лише роллю дружин і матерів. Таким колись було патріархальне суспільство. І для того, щоб воно трансформувалося в те, що ми маємо сьогодні, жінкам довелося докласти чимало зусиль. Байопік Воша Вестмоленда якраз розповідає про одну з таких войовниць за справедливість — письменницю Сідоні-Габріель Колетт.

Талановиту, яскраву і безумовно розумну романістку на екранах втілила Кіра Найтлі. Фільм-біографія через декорації, персонажів і костюми чудово передає дух кінця XIX – початку XX століття, коли старі підвалини вже віджили себе, а нові тільки почали зароджуватися.

Grace of Monaco / Принцеса Монако (2014)

Grace of Monaco / Принцеса Монако (2014)

Джерело зображень: imdb.com

Ще одна робота Олів’є Даана в нашій добірці, яка спочатку перенесе нас у Голлівуд, а потім — на узбережжя Монако. Звичайно ж, ідеться про Грейс Келлі, яка відмовилася від своєї нехай і недовгої, але зіркової кар’єри в кіно заради кохання. Хоч картина і не мала успіху серед критиків, фільм вартий того, щоб витратити на нього півтори години. Запаморочливі костюми, пронизані аристократизмом декорації та прекрасний дует Ніколь Кідман і Тіма Рота того варті.

Цікаво по темі: 10 найкращих мелодрам про кохання

Примітно, що Келлі знялася всього в 11 фільмах за все своє життя, але вона назавжди залишиться іконою своєї епохи. Поява в її житті князя Реньє III змусила відмовитися від Голлівуду (хоч її звав до себе сам Хічкок) і стати зразковою принцесою європейського королівства. Інше питання — якою ціною їй це давалося.

The Iron Lady / Залізна леді (2011)

The Iron Lady / Залізна леді (2011)

Джерело зображень: imdb.com

Жодна добірка картин про успішних жінок не може не містити історію Маргарет Тетчер. Уперта і цілеспрямована «залізна леді» вписала своє ім’я у світову історію, ставши першою жінкою прем’єр-міністром у Європі.

Одна з найвідоміших цитат Тетчер дуже точно характеризує її як особистість і політика: «Якщо ви хочете обговорити проблему, зверніться до чоловіка. Якщо ви хочете вирішити її, зверніться до жінки». Уживаючись із чоловіками в їхньому світі та розмовляючи з ними їхньою мовою, її становлення в політиці не було простим. Але непохитність і сила духу допомогли їй цього домогтися. До слова, хоч критики і кривили кислі міни після прем’єри, роль Тетчер принесла Меріл Стріп третю статуетку «Оскара», а сам фільм отримав ще одну нагороду за найкращий грим.

Coco avant Chanel / Коко до Шанель (2009)

Coco avant Chanel / Коко до Шанель (2009)

Джерело зображень: imdb.com

Всі ми знаємо мадемуазель Шанель як революційну модельєрку, яка ввела в моду маленьку чорну сукню, жіночі штани та піджаки, легендарну сумку на ланцюжку (2.55) і тренд на «просту розкіш»  (le luxe de la simplicité). Але ким вона була до того, як стала легендою? Про це й розповідає фільм-біографія Анн Фонтен.

Це безумовно драматичний, але мотивувальний фільм з альдегідними нотками «Chanel №5». Після його перегляду хочеться вдатися до роздумів про те, як важливо розуміти, чого ти хочеш, і йти вперед, незважаючи ні на які мінливості долі.

Spencer / Спенсер (2021)

Spencer / Спенсер (2021)

Джерело зображень: imdb.com

Це, мабуть, найнесподіваніша, але, можливо, одна з найкращих ролей Крістен Стюарт, за яку вона була номінована на жадану золоту статуетку. Картина Пабло Ларраїна не дарма названа дівочим прізвищем принцеси Діани — «Спенсер». Вона розповідає про леді Ді не як про «Її Королівську високість» і навіть не як про принцесу Уельську, а як про жінку, що переживає один із найскладніших періодів свого життя.

Байопік охоплює всього три дні з життя «королеви людських сердець», за які вона прийняла складне, але необхідне для неї самої рішення. Картина просякнута символізмом і глибокими переживаннями, адже, з одного боку, Діана є членом найяснішої британської сім’ї та має поводитися «належним чином», з іншого — вона звичайна жінка і мати, зі своїми емоціями, страхами та почуттям власної гідності.

Big Eyes / Великі очі (2014)

Big Eyes / Великі очі (2014)

Джерело зображень: imdb.com

Історія художниці Маргарет Д.Х. Кін у чомусь схожа з долею Колетт. У 1960-х вона писала картини в автентичному стилі, який у майбутньому став її візитною карткою (на них зображувалися персонажі з великими очима), а її другий чоловік привласнював її роботи собі. З одного боку, їхня хитка «співпраця» дала змогу сім’ї швидко збагатитися, а Волтеру Кіну — прославитися, ось тільки на брехні далеко не заїдеш. Усе змінилося після скандального судового розгляду, який розставив усе на свої місця.

Цікаво по темі: Жіноча дружба в кіно: 5 небанальних фільмів

Режисером заснованого на реальних подіях фільму став Тім Бертон. Хоч байопіки — це не його фішка, картина знята в його фірмовій манері і дивиться на одному диханні. Окремої похвали достойна гра Емі Адамс і Крістофа Вальца, які разом дуже органічно виглядають у кадрі.

Erin Brockovich / Эрін Брокович (2000)

Erin Brockovich / Эрін Брокович (2000)

Джерело зображень: imdb.com

«Ерін Брокович» — це картина не про першу леді, видатну актрису, співачку чи художницю. Це історія про «маленьку людину», звичайну американську жінку і матір трьох дітей. Без вищої освіти та досвіду роботи, озброївшись лише пробивним характером і гіпертрофованим почуттям справедливості, Ерін вплутується в судовий процес проти серйозної промислової корпорації. Суть позову — викид підприємством важких хімікатів, які отруюють воду в каліфорнійському містечку і спричиняють у його жителів ракові захворювання.

Картина про сильну жінку отримала 5 номінацій на «Оскар», включно з категорією «Найкращий фільм». Але статуеткою відзначилася одною — її отримала Джулія Робертс за виконання головної ролі. До слова, сама Ерін Брокович у майбутньому стала доктором наук, працювала юрисконсультом у серйозній компанії та відкрила свою консалтингову фірму.

Ну що, вибрала фільм на сьогоднішній вечір? А добірку в закладки додала? 😉 А якими гідними картинами ти б продовжила наш список? Як завжди, чекаємо на тебе в коментарях. І не забудь натиснути на сердечко вгорі. 🥰

Читайте також:

20 Червня / 2023 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір
4 Серпня / 2023 Кіно, книги, музика
1 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі
16 Лютого / 2024 Кіно, книги, музика
0-6-серіалів,-які-змінять-твій-погляд-на-стосунки
6 Лютого / 2024 Кіно, книги, музика
VISUAL by EVA