10 екранізацій, які зворушать ваше серце

Літо – то не самі відпустки. Більшу частину спекотного сезону ми проводимо в офісі, працюємо, навчаємося, зустрічаємося із друзями на вихідних.

Тож чим зайняти себе вечорами після роботи? Можна сходити із подругою на каву, прогулятися парком, а можна влаштувати кіновечір для друзів, коханого чи себе самої. Наш експерт – блогер Анастасія Арьє підготувала список фільмів, які точно зворушать ваше серце.

Тож мерщій за морозивом, і приємного перегляду!

* * *

Зізнаюся, я віддаю перевагу книгам. Вони залишають простір для уяви, вони сповнені деталей та думок героїв, а екранізації найчастіше вихоплюють лише головне, яскраве, залишаючи за кадром нюанси. Але є десяток фільмів, які на диво добре передають і сюжет, і настрій книг. Кожен з них, по суті, про любов. Про любов до чоловіка або жінки, про любов до життя. Кожен фільм зворушить ваше серце, і, можливо, навіть змусить заплакати – від розчулення, від співчуття, від полегшення. Камера, мотор, дивимося:

1. «Гордість і упередження»

(Великобританія, 1995 рік)

Міні-серіал, знятий за однойменним романом Джейн Остін. У сім’ї містера і місіс Беннет п’ять дочок на виданні. Місіс Беннет, не дуже розумна і тактовна матуся, всіма силами намагається влаштувати шлюб кожної з них. І, коли в окрузі з’являється заможний холостяк містер Бінглі, що виявляє інтерес до старшої дочки, на нього починається справжнє полювання. Бінглі добродушний і ввічливий, він відразу завойовує симпатії місцевої громади. Його друг містер Дарсі, навпаки, здається зарозумілим і пихатим, але йому належить дізнатися, що голос серця часом виявляється сильніше доводів розуму. Ця історія кохання здається мені однією з найкрасивіших в літературі.

2. «Щоденник Бріджет Джонс»

(Великобританія, Франція, 2001 рік)

Напередодні Нового року 32-річна Бріджет пише списки «чого я не повинна робити» і «що я повинна зробити», в кожному з яких будь-яка жінка може впізнати і себе. Щоб відстежувати прогрес, Бріджет заводить щоденник, і фіксує в ньому події кожного дня і роздуми. Їй доведеться пережити невдалий роман з босом (роль чарівного мерзотника грає неповторний Х’ю Грант), зміну роботи, незручні розмови з мамою і, головне, нову закоханість в чоловіка, якого вважала неприємним і невідповідним.

Добрий, іронічний, місцями сумний і смішний фільм про найголовніше: про дружбу, про мрії і про любов. Сучасна версія «Гордості і упередження»!

3. «Просто разом»

(Франція, 2007)

У кадрі зустрічаємо трьох. Каміллу, талановиту художницю, яка більше не малює, а працює прибиральницею і тане на очах через недоїдання. Франка – кухаря, грубуватого, простого хлопця, і потомственого аристократа Філібера, історика, який продає листівки.

Абсолютно різних і поранених в душу людей життя зводить під одним дахом, щоби – що? Щоб кожен з них зігрівся світлом іншого, щоб приглушити біль, щоб так чи інакше вони допомогли один одному вибратися зі своїх невидимих ​​клітин і почати жити. Кожна клітина викувана помилками і помилками, черствими батьками і розчаруваннями в любові, втратами і невдачами.

Люблю це кіно за вічні історії самотності і любові, розказані просто і мудро. Мені подобається спостерігати, як замкнуті люди, що живуть в своєму власному світі, відкриваються один одному і це дарує їм можливість змінити життя.

4. «Прислуга»

(США, 2011)

Юна Скітер повертається додому після закінчення університету. На дворі 60-і роки, і дівчині з пристойної сім’ї американського півдня слід якнайшвидше вийти заміж і облаштовувати сімейне гніздо.

Але Скітер мріє стати письменницею. Спостерігаючи за роботою прислуги в сусідніх будинках, згадуючи власну темношкіру няню, маючи загострене почуття справедливості і бажаючи змінити сформований в суспільстві порядок, Скітер починає роботу над книгою. У цьому їй допомагають Ейбілін і Мінні, і десяток інших жінок, які зважилися розповісти світові свої історії.

Глибокий і складний фільм, але крізь сльози часом не втримати усмішку.

5. «Великий Гетсбі»

(Австралія, США, 2013)

Нью-Йорк, 20-і роки, епоха блискучого джазу і контрабандного алкоголю. Нік Каррауей приїжджає сюди з Середнього Заходу, сподіваючись ухопити «американську мрію», знайомиться з сусідом – таємничим мільйонером Джеєм Гетсбі, і сімейною парою Томом і Дейзі. Його підхоплює вихор вечірок, і мимоволі він стає свідком світу ілюзій і метань, а пізніше і трагічного кохання.

Красива картинка, запаморочливі вбрання, дотик до світу розкоші і пристрасті – все це є у фільмі «Великий Гетсбі».

6. «Мемуари гейші»

(США, 2005)

Після смерті матері маленька Чіо опиняється в служінні в домі гейш. Їй доводиться багато і важко працювати, а ще зносити немилість однієї з гейш. Одного разу на вулиці незнайомий і приємний чоловік, якого називають Головою, пригощає 12-річну Чіо морозивом, і глибоко в душі у неї з’являється мрія стати гейшею, щоб знову зустріти цього незнайомця. Через роки мрія стане реальністю, Чіо прославиться, а біля її ніг опиняться найвпливовіші чоловіки. Але її серце з дитинства віддано Голові, який знову з’явився в її житті …

Фінал цієї екранізації злегка відрізняється від книги, і особисто мені це дуже подобається.

7. «Життя Пі»

(США, 2012)

Неймовірна, захоплююча історія індійського хлопчика на ім’я Пі, який емігрував з рідними і сімейним зоопарком з Індії в Канаду. На півдорозі корабель зазнав аварії, а Пі залишився в шлюпці разом з бенгальським тигром, гієною, зеброю і орангутангом. Гієна вбиває зебру і орангутанга, а тигр вбиває гієну. Пі залишається в човні наодинці з тигром, і боротьба за виживання триває …

Глядач то дрейфує в океані разом з тигром і хлопчиком, то переноситься на кухню будинку вже дорослого Пі, який неспішно розповідає свою історію письменнику. Врешті-решт він пропонує йому (і глядачам) іншу, більш сумну і сувору версію того, що сталося, і кожен з нас постає перед вибором – чи зможете ви повірити в неможливе?..

8. «Читець»

(США, Німеччина, 2008)

Одне літо. Один таємний роман між 15-річним підлітком і 36-річною жінкою. Прогулянки, купання в озері, спільне прийняття ванни і – читання вголос. Міхаель мчав до Ханни при першій-ліпшій можливості, читав їй романи і п’єси, а потім раптом його кохана зникла.

Через вісім років, будучи студентом юридичного факультету, Міхаель присутній на показовому процесі в суді. На лаві підсудних він впізнає Ханну, яка працювала наглядачкою в концтаборі Освенцім і стала причиною смерті трьохсот єврейських жінок. Слухаючи свідчення інших доглядачок, Міхаель розуміє, що на Ханну звалюють більшу частину провини, і що у нього є можливість допомогти їй, але … Не все так просто. І не дивно, що історія ця буде переслідувати Міхаеля ще дуже довго.

9. «Води слонам!»

(США, 2011)

Після загибелі батьків за часів Великої депресії Якоб кидає навчання і стає ветеринаром в грандіозному цирковому шоу «Брати Бензіні». Йому відкривається закулісне життя цирку, в якому тварин годують падаллю, працівникам не платять, а неугодних людей просто скидають з потяга. Якоб закохується в Марлену, дружину жорстокого дресирувальника і господаря цирку, і з часом вона відповідає на його почуття. Якоб і Марлена разом працюють над дресируванням слонихи, номер з якою приносить циркові успіх і великі гроші. Однак навіть це не пом’якшує характеру директора цирку, який починає підозрювати дружину в невірності і збирається вбити Якоба. Закохані вирішуються на втечу, але все станеться не так, як вони задумали …

Фільм про зворушливу історію кохання, про закулісне життя дивовижного циркового світу і про те, що порятунок часом приходить звідти, звідки його не чекали.

10. «Втеча з Шоушенка»

(США, 1994)

Віце-президента банку Енді Дюфрейна помилково звинувачують у вбивстві дружини і її коханця, і засуджують на довічне ув’язнення. Енді потрапляє в одну з найпохмуріших в’язниць – Шоушенк, де панують беззаконня і жорстокість. Але Дюфрейн не збирається проводити життя за гратами, і розробляє зухвалий план свого звільнення.

Похмурий, місцями жорстокий фільм про те, як важлива… надія. Один з героїв говорить, що надія – небезпечна штука, і може звести людину з розуму. Але Енді Дюфрейн вважав по-іншому. Надія, завзятість і двадцять років життя дозволили йому здійснити неможливе.

Коли ще дивитися глибокі, часом сумні фільми, якщо не влітку? Для похмурих осінніх днів краще вибирати комедії, а зараз можна доторкнутися і до інших життєвих граней, до сильних переживань, до чужих історій. Яскраві фарби за вікном, сонце і ритм міста підбадьорять вас після перегляду.

12 Липня / 2018 Кіно, книги, музика

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ксенія

    Дякую…давайте нове європейське кіно..ще…в кінотеатрі Київ слідкуйте за афішою , інколи дуже цікаво, а ще ссилки на безкоштовний перегляд

Рекомендовані статті
10 найкращих трилерів сучасності
4 Листопада / 2022 Кіно, книги, музика
1 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі
16 Лютого / 2024 Кіно, книги, музика