Як приймати компліменти

Уявіть, що ви захотіли когось порадувати, вибрали подарунок, гарно упакували і вручили. А людина розкрила упаковку, подивилася на подарунок і повернула вам зі словами: «Та ну, це не для мене». Що б ви відчули? Приблизно так і відчувають себе люди, коли роблять вам комплімент, а ви реагуєте так само: «Дуже добре виглядаєш сьогодні!» – «А що, в інші дні не так? », « Яке гарна сукня!» – «Що ти, їй вже сто років», «Добре попрацювала!» – «Нічого особливого». Тобто замість прийняття компліменту з вдячністю і задоволенням ми часто відкидаємо його, занижуємо його значимість і цінність.

Давайте розберемося, як саме ми найчастіше відхиляємо компліменти і спробуємо навчитися їх приймати – витончено, не впадаючи в гординю чи самоприниження.

10 способів відхилити комплімент

У книзі «Посібник по впевненості в собі» Ренді Патерсон склав список різних способів ухилитися або відмовитися від компліменту. У відповідь на комплімент ми:

  1. Ігноруємо його. Тому що не чуємо або не усвідомлюємо, що нас похвалили. «Твоя презентація сьогодні надихнула всіх співробітників» – «Знаєш, я так втомилася, викличу, напевно, таксі»
  2. Відкидаємо. «Ти відмінно впоралася з роллю» – «Не сміши мене, це було жахливо».
  3. Сперечаємося, чи дійсно похвала заслужена. «Ти молодець, що сортуєш сміття» – «Та нічого, всі роблять це».
  4. Впадаємо в самоприниження. «Яка гарна спідниця!» – «Мені просто потрібно чимось відволікати увагу від прищів».
  5. Знецінюємо. «Яка симпатична брошка!» – «Нічого особливого, купила на барахолці за копійки».
  6. Ставимо під сумнів смак або досвід того, хто зробив комплімент. «Дуже смачну вечерю ти приготувала!» – «Так? Ти, схоже, не часто буваєш в ресторанах…»
  7. Прагнемо перекинути комплімент назад. «Відмінна зачіска!» – «Ой, а в тебе які локони, все життя про такі мрію».
  8. Вимагаємо підтверджень і запевнень. «Твоя картина – найкраще, що є на цій виставці!» – «Правда? А що саме тобі в ній подобається?»
  9. Знецінюємо. «Яка симпатична брошка!» – «Нічого особливого, купила на барахолці за копійки».
  10. Переводимо стрілки на інших. «Відмінна гра, ти молодець сьогодні» – «Це все заслуга команди».

 

Як приймати компліменти

Почувши щось приємне на свою адресу, посміхніться співрозмовнику і подивіться йому в очі. Якщо ви відчуваєте, що комплімент нещирий або вам відверто лестять, спробуйте перевести розмову в жарт або прямо сказати: «Ви мені лестите» або «Ви занадто добрі до мене».

В інших випадках подякуйте. Простого «дякую» або «дуже дякую» в поєднанні з посмішкою буде досить, особливо якщо ви не очікували компліменту і розгубилися. Інші варіанти:

«Дякую, приємно це чути»

«Дякую, це багато значить для мене»

«Дякую, ви дуже ласкаві»

«Дякую, ваші слова підняли мені настрій»

«Дякую, я це дуже ціную»

Можна показати людині, що ви не тільки раді похвали, але зрозуміли і оцінили суть компліменту. У такому випадку спробуйте відповісти, відображаючи приємні слова і заглиблюючись в тему. Наприклад:

«Дякую! Я рада, що ви це помітили, я теж пишаюся своїм досягненням»

«Дякую! Я була дуже захоплена роботою над цим проектом, радію, що і ви це відзначили»

«Дякую! Коли я побачила цю річ, відразу захотіла придбати її»

«Дякую, я дуже старалася».

Комплімент може стати вдалим трампліном для продовження розмови. Подякуйте і перекидайте місток на іншу тему. Наприклад, хтось похвалив вашу прикраса, і ви: «Дякую! Я недавно захопилася мінералами і їх властивостями, тому вибрала підвіску з рожевого кварцу. А ви які прикраси любите?» – таким чином, ви і комплімент прийняли, і дали можливість співрозмовнику розповісти про себе і свої смаки.

Наша здатність приймати компліменти тісно пов’язана з вихованням, життєвим досвідом і самооцінкою. Якщо ви відчуваєте сильне збентеження і недовіру, коли вам роблять компліменти, ці матеріали можуть вам допомогти:

  1. П’ять простих кроків для підвищення самооцінки
  2. Похвали себе сама
  3. Побачення з собою: як насолоджуватися часом на самоті?

Немає нічого поганого або ганебного ні в тому, щоб цінувати свої заслуги і радіти досягненням, ні в тому, щоб це відзначали оточуючі. Компліменти – як подарунки. Раз по раз відкидаючи їх, ви відбиваєте бажання оточення дарувати вам їх знову. Не відкидайте подарунки, навчиться їх приймати –  і дарувати у відповідь.

 

24 Липня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *