Побачення з собою: як давно ви насолоджувалися часом на самоті?

Як давно ви купували один квиток в кіно – для себе? Або вечеряли в кафе без компанії? Гуляли в парку без плеєра? Були на виставці? Або просто насолоджувалися часом на самоті?

Якось я мимоволі підслухала діалог біля каси кінотеатру. Дівчина говорила по мобільному, і стало ясно, що її друг або подруга не встигають на сеанс. І, схоже, пролунала пропозиція: «Піди без мене», на що дівчина з обуренням відповіла: «Сама? В кіно? Та ти що, я краще додому поїду ». А я як раз стояла в черзі за квитком. Тільки для себе. Після того, як провела півтори години в музеї. Теж одна.

Є жінки, яким завжди потрібна компанія – дитина, чоловік, подруга або колега. Залишаючись наодинці з собою, вони губляться і відчувають тривогу, тому що не знають, чим зайнятися просто для… себе. Вдома з тривогою легше впоратися – можна схопитися за ганчірку і швабру, вимити плінтус, випрасувати штори… Або просто залипнути перед екраном ноутбука, гортаючи картинки чужого життя в соціальних мережах, або переглянути в сотий раз улюблений серіал.

Давайте подумаємо, як визначити свою залежність від компанії, як налагодити контакт з собою, а ще – чим зайнятися на побаченні з собою?

 Як визначити свою залежність від компанії

Схоже, вам не по собі на самоті, якщо:

– ви ходите одна хіба що в супермаркет за продуктами,

– якщо ви опиняєтеся одна за столиком в кафе, в ваших руках буде книга, журнал або мобільний телефон,

– коли ви залишаєтеся одна вдома, то частіше займаєтеся прибиранням або приготуванням їжі, ніж приємними справами для себе,

– якщо ви не можете знайти компанію, то просто відмовляєтесь від ідеї сходити в кіно, музей або на виставку.

 

Як налагодити контакт з собою

Мені подобається ідея Джулії Кемерон про «творчі побачення». Так вона називає час, який ви витрачаєте на турботу про свою творчу свідомість, про внутрішню дитину та митця. На це побачення ви не берете з собою нікого! Ніяких друзів, пасій, дітей та інших супутників. Тільки ви – і приємне заняття.

Спробуйте виділити для себе годину-дві на тиждень. Будьте готові до того, що завжди буде з’являтися хтось, хто здатний вплинути на ваше рішення. Навчіться протистояти таким вторгненням. Можливо, ви і самі відчуєте бажання саботувати творче побачення і зайнятися чимось «корисним». Розцінюйте це як страх близькості – близькості з собою.

Проводити час на самоті – необхідна умова турботи про саму себе. Коли ваші внутрішні батарейки заряджені, вам є що віддати оточуючим. Що заряджає вас? Як давно ви вбиралися в красиві сукні, співали на повний голос або лежали у ванній, думаючи не про справи, а про… мрії? Я опитала майже сотню знайомих і зробила добірку ідей – чим зайнятися на самоті. Частина з них безкоштовна, частина потребує деяких витрат. Щось можна робити вдома, щось витягне вас в реальний світ. Вибирайте, пробуйте, прислухайтеся до себе! І зробіть цю годину священною.

Ідеї ​​для побачень

Чим зайнятися вдома

  1. Включити улюблену музику, вбиратися і танцювати
  2. Співати. Дуетом з виконавцями або знайти караоке-версії улюблених пісень
  3. Приготувати десерт або спекти пиріг за новим рецептом
  4. Прийняти ванну з великою кількістю піни
  5. Замовити їжу і дивитися серіали
  6. Займатися рукоділлям. Шиття, в’язання, скрапбукінг – що завгодно!
  7. Малювати, розфарбовувати картини за номерами або мандали, або просто грати аквареллю
  8. Влаштувати spa-салон. Нанести маски для обличчя і для волосся, зробити yoni steam або потанцювати з yoni egg, зміцнюючу ванночку для нігтів
  9. Зробити записи в щоденнику або написати собі лист в майбутнє
  10. Дивитися легкі фільми
  11. Складати списки подяк
  12. Читати
  13. Дивитися відео про подорожі або виступи TED Talks
  14. Пити чай в тиші
  15. Вирізати зі старих журналів все картинки, які подобаються, і зробити з них колаж

 

Чим зайнятися поза домом

  1. Відвідати кіно / театр / виставку / музей / лекцію / майстер-клас
  2. Безцільно гуляти по вулицях
  3. Піти в книжковий магазин. Погортати новинки і все-все, що цікавить
  4. Приміряти в магазинах незвичний для себе одяг
  5. Помилуватися квітами в квітковому магазині. Скласти букет, довіряючи своєму смаку, а не вибору флориста
  6. Сходити в храм і послухати церковний хор. Це ніяк не пов’язано з вірою і релігією, просто спробуйте відволіктися від міського шуму
  7. Побувати в місцях, де пройшло ваше дитинство
  8. Спостерігати за рибками в зоомагазині
  9. Сходити в планетарій
  10. Записати на диктофон звуки міста, які вам подобаються
  11. Зібрати гербарій на прогулянці
  12. Провести час у водойми
  13. Зайти в художній магазин
  14. Придумати тему для серії фотографій і відправитися на полювання. Зробіть знімки старовинних дверей, кумедних або філософських написів на стінах або всіх квітів, які зустрінуться по шляху
  15. Випити кави в затишному місці, спостерігаючи за людьми навколо, і вигадуючи історії про них

Сподіваюся, ці варіанти допоможуть вам запланувати парочку перших побачень з собою, і придумати власні – ті, які пов’язані з вашими радощами і інтересами. Головне, намагайтеся чергувати «гучні» побачення, коли ви зайняті кіно, книгою або чимось подібним, з «тихими», коли ви наодинці тільки зі своїми думками, мріями і відчуттями.

Кожен раз, коли я приходжу в кафе одна, згадую епізод серіалу «Секс і місто». Головна героїня розмірковує про те, чи варто чіплятися за будь-які стосунки, тільки щоб не бути однією. І в кінці серії говорить: «Замість спроб втекти від страху самотності краще подумати про це за обідом». Вона сидить за столиком одна в оточенні парочок і компаній. Без книги, без друзів, без чоловіка – без жодного «прикриття». Я обираю столик, дивлюся меню і роблю замовлення, тримаючи цю картинку в голові. Намагаюся не ховатися в телефон або книгу, поки чекаю замовлення.

Просто я як Керрі на терасі того кафе. Наодинці. З собою. Спробуйте!

17 Липня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Елена

    Спокойно хожу сама в музей, кино, кафе. Это реально здорово “без перекрытий”.

  2. Міра

    На “Побаченні з собою” можна також зробити собі випробування. Знайти тест в інтернеті , на кмітливість, знання, інтелект, всяке інше. Теж цікаво. Піти наприклад на якесь заняття, чим не займався раніше. Типа йога, малювання ще щось.

Рекомендовані статті