
Колаген є найважливішим білком у нашому організмі, і саме з нього ми складаємося приблизно на чверть (а то й більше). Він є важливою «цеглинкою» не лише для краси шкіри та волосся, а й для суглобів, зв’язок, м’язів та кісткової тканини. Тобто, для здоров’я і молодості загалом. З часом вироблення колагену в організмі зменшується (приблизно на 1% на рік уже з 20 років!), а це означає, що тіло потрібно підтримати цим компонентом, вводячи продукти з високим його вмістом у свій раціон. Спеціально для цього EVA Blog підготував для тебе список смаколиків на кожен день, що підтримуватимуть твою красу та здоров’я. Біжимо розбиратися, що додати в тарілку просто зараз! 😉
Цікаво на тему: Не тільки куряча грудка: чим смачно набирати норму білка
Для чого потрібні продукти з колагеном у раціоні?

Отже, вище ми коротко пробіглися по тому, яку роль в організмі відіграє колаген. Давай трохи глибше копнемо в це питання і дізнаємося, чому продукти з колагеном повинні стати must-have у твоєму меню.
- Підтримка краси шкіри. Колаген становить до 70% структури дерми й відповідає не тільки за пружність та еластичність, а й за регенерацію тканин і запобігання появі вікових змін — зморшок, в’ялості та зниження тонусу.
- Здоров’я суглобів і зв’язок. Колаген — це основа хрящової тканини, зв’язок і сухожиль, завдяки чому цей білок підтримує гнучкість суглобів, знижує ризик травм та виникнення захворювань суглобів (наприклад, остеоартриту).
- Зміцнення кісток. Ти будеш здивована, але до 90% органічної маси кістки становить саме колаген. Тому він робить кістки міцними та стійкими до навантажень, а ще сприяє відновленню після переломів.

- Підтримка м’язової тканини. Колаген також є ключовим білком у м’язових волокнах і бере участь у відновленні та рості м’язів, покращує їхню еластичність і витривалість. А ще з нього «будуються» тканини, з якого складаються наші внутрішні органи.
- Поліпшення стану кровоносних судин. Основний білок нашого організму також зміцнює стінки судин, забезпечуючи їхню гнучкість і захист від ушкоджень, а також підтримує нормальний кровообіг.
Цікаво на тему: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси
Як бачиш, колаген — не просто про красу шкіри та волосся, а ще й про здоров’я загалом. Тому, додавши до свого раціону продукти з високим вмістом цього білка, все тіло тобі скаже «дякую»! 😊
ТОП-продуктів із високим вмістом колагену
Отже, що варто включити у свою «дієту» молодості та здоров’я?
Бульйон

І краще не просто м’ясний, а кістковий. У ньому міститься висока концентрація колагену, який добре засвоюється організмом. По суті, холодець (тобто, насичений м’ясно-кістковий бульйон) – справжній суперфуд для нашого здоров’я! До того ж він корисний не тільки для збереження пружності та молодості шкіри, а й для м’язів, кісток і суглобів. Бери на замітку!
Желатин

Фактично, желатин — це концентрат із переробленого колагену, який видобувається з кісток, хрящів і шкіри тварин. Так, звучить зовсім неромантично, але його корисні властивості нівелюють цей факт сповна. Желатин є одним із найдоступніших і найефективніших продуктів, щоб підтримувати своє тіло здоровим і міцним. Тому заливна риба або десерти-желе (наприклад, панакота чи навіть зефір) – чудовий варіант. Тільки краще готувати смаколики самостійно, щоб контролювати рівень споживаного цукру. А то замість сприятливого впливу на організм можна отримати кілька зайвих кілограмів.
Риба

Як джерело колагену цінують не тільки саму рибу, але також шкіру і кістки. Лосось, тунець, тріска і навіть скумбрія допоможуть поповнити запаси цього цінного білка! Якщо хочеш отримати максимум користі від риби, їж її разом зі шкірою або обирай рибні бульйони та страви, де використовуються розм’якшені кісточки та плавники.
Цікаво на тему: 18 корисних продуктів для здоров’я щитоподібної залози
М’ясо

Так само як і в історії з рибою, найбільше колагену міститься не в самому м’ясі (курці, яловичині або свинині), а в хрящах і шкірі. Тож, якщо твій благовірний любить копчені свинячі вушка з пивом, не поспішай його лаяти — він просто поповнює свій рівень колагену. 😆 А якщо без жартів, то тушковані м’ясні страви зі шкірою і хрящами стануть чудовим джерелом «білка молодості», особливо якщо вживати їх з овочами та фруктами, багатими на вітамін С.
Яйця

Звісно, порівняно з іншими продуктами в яйцях колагену не так багато, але все ж він є. Сконцентрований він у мембрані, що міститься під шкаралупою, тож ліпше додавати їх у меню у відвареному вигляді. Але, крім цього, яйця є «постачальниками» якісного білка та корисних жирних кислот, що містяться в жовтку, які стимулюють вироблення колагену.
Їжа, що побічно впливає на синтез колагену
Крім продуктів, які безпосередньо містять колаген, є й ті, що беруть участь у його «виробництві». Вживаючи їх, можна підтримати синтез найважливішого білка і підтримувати здоров’я і зовнішній вигляд на висоті.
Морепродукти

Креветки, мідії, кальмари, устриці та гребінці містять велику кількість цинку, міді, йоду і вітамінів (особливо групи B), які, своєю чергою, стимулюють вироблення колагену. Додаючи їх до раціону, ти не тільки підтримуєш здоров’я шкіри, суглобів і зв’язок, а й даєш своєму організму потужний заряд корисних речовин. А ще це поживні, але при цьому дієтичні продукти, які прекрасно вписуються в меню, якщо ти вирішила позбутися пари-трійки кілограмчиків. 🤗
Цікаво на тему: «Дієтичні» продукти, які заважають схуднути
Листова зелень та овочі

Свіжий шпинат, рукола і все розмаїття салатів можуть похвалитися високим вмістом хлорофілу — натурального антиоксиданту. Хоч він і не бере як такої участі у виробленні білків, але, нівелюючи вільні радикали, він перешкоджає передчасному руйнуванню колагену, а також бореться з окислювальним стресом у клітинах. Чудовий привід з’їдати щодня щедру порцію свіжої зелені!
Горіхи та насіння

Фісташки, волоські горіхи, мигдаль і гарбузове насіння мають у своєму складі амінокислоти, корисні жири, вітамін Е і мікроелементи (магній, цинк), які потрібні для того, щоб організм виробляв колаген самостійно. Невелика жменя на день (пам’ятай, що горіхи досить калорійні) допоможе підтримувати своє тіло в оптимальному стані.
Продукти, багаті вітаміном С

До них належать не тільки цитруси (лимон, мандарин, апельсин, грейпфрут), а й також ягоди (шипшина, смородина, журавлина, ожина) та овочі (перець, броколі, капуста). Чому вони корисні? Усе просто. Вітамін С — антиоксидант, як і хлорофіл. А це означає, що він «бере на себе» окислювальний стрес, який перешкоджає утворенню нового колагену і вберігає від руйнування вже наявний.
Бобові

Нут, сочевиця, соя і горох є джерелом рослинного білка та амінокислот (аргінін, лізин і гліцин), які організм може використовувати, як «цеглинки» для виробництва колагену. Крім нього в бобових є мінерали та вітаміни, без яких синтез «потрібних» білків буде проблематичним.
А ще для насичення організму колагеном можна ввести у свій раціон біодобавки з цим компонентом. Особливо це зручно, якщо ти невеликий фанат холодцю, хрящів та інших продуктів, які можуть похвалитися високим його вмістом. 😉























Коментарі покищо відсутні